11 sinif turk dili ve edebiyati 1 donem 1 sinav

Okuma Süresi:2 Dakika, 45 Saniye

HÜRRİYET KASİDESİ Usanmaz kendini insan bilenler halka hizmetten Mürüvvet-mend olan mazlûma el çekmez i’ânetten Kendini insan bilenler halka hizmet etmekten usanmaz, mürüvvet (mertlik) sahibi olanlar, mazlumlara, zavallılara yardım etmekten kaçınmaz. Biz ol âl-i himem erbâb-ı cidd ü içtihâdız kim Cihângirâne bir devlet çıkardık bir aşiretten Biz o yüce hamiyetli, çalışkan ve güçlü kişileriz ki küçük bir aşiretten dünyaya hükmeden bir devlet meydana getirdik.. Ne yâr-ı cân imişsin ah ey ümmid-i istikbâl Cihânı sensin âzâd eyleyen bin ye’s ü mihnetten Ey geleceğin umudu, sen ne can dostuymuşsun; dünyayı bütün üzüntü ve sıkıntılarından kurtaran sensin. Namık KEMAL ELHAN-I ŞİTA Bir beyaz lerze, bir dumanlı uçuş, Eşini gaib eyleyen bir kuş gibi kar Geçen eyyâm-ı nevbahârı arar. Ey kulûbün sürûd-i şeydâsı, Ey kebûterlerin neşîdeleri, O bahârın bu işte ferdâsı: Kapladı bir derin sükûta yeri Karlar Ki hamûşâne dem-be-dem ağlar. Bir beyaz titreyiş, bir dumanlı uçuş, Eşini kaybeden bir kuş gibi kar, Geçen ilkbahar günlerini arar. Ey kalplerin çılgın ezgileri, Ey güvercinlerin marşları, O baharın işte yarını bu: Kapladı derin bir sessizliğe yeri karlar Ki sessizce, sürekli ağlar. Cenap ŞAHABETTİN

İlk üç soru yukarıdaki şiirlerden hareketle cevaplandırılacaktır.

1.Yukarıdaki şiirlerin ait oldukları edebi dönemlerin adını yazınız (5).

Hürriyet Kasidesi: Ehan-ı Şita:

2.Yukarıdaki şiirleri, ait oldukları edebi dönemleri de göz önünde bulundurarak karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıklarını maddeler halinde(en az dört madde) yazınız (4×4)

3.Hürriyet Kasidesi’nin son beytindeki söz sanatlarını bulunuz(10).

4.

Şinasi ve ………………………. tarafından çıkarılan ………………………………….. adlı gazete ilk özel gazetemizdir.

Namık Kemal tarafından Ziya Paşa’nın yazdığı Harabat adlı eseri eleştirmek amacıyla yazılan ……………………………… adlı eser edebiyatımızın ilk eleştiri eseridir.

Realizmin romanda yaptığını …………………şiirde yapmıştır; bu iki akım, romantizme karşı çıkmışlardır.

Cumhuriyet Döneminde hikâye kitabı yayımlayan ilk yazar ……………………..’dır.

…………………………….. ,”Decameron “adlı eseriyle hikaye türünün ilk örneğini vermiştir. (2×5)

Akşamın bu saatinde nereye gidebileceğini düşündü . Yıllarını verdiği o ev artık yoktu. Üzgündü, bir an nefes alamadığını hissetti , amaçsız ve bitkin yürüdü .Bilmediği ,bol ışıklı, kalabalık bir caddenin sonunda birinin kendine seslendiğini duydu. Esmerce ,zayıf yüzlü ,uzun boylu bir adamdı bu .Yüzü tanıdık geliyordu ,fakat hatırlayamadı.Eskilerden biri olmalıydı .

5.Yukarıdaki parçada kullanılan anlatım biçimleri ve anlatım tekniklerinin adını yazınız(10)

Anlatım biçimleri :

Anlatım teknikleri :

6.Yukarıdaki parçada kullanılan bakış açısı ve anlatıcıyı yazınız(2×3)

7.Realizm ve romantizm akımlarını ele aldıkları konular, kişiler ve sanat anlayışları bakımından karşılaştırınız.(3×4)

8. Üstün zekalı çocuklar her şeyi önceden bilmek ister.

Bir hatıradır şimdi dalgın uyuyan şehir, solarken albümlerde çocuklar ve askerler.

Yaz akşamlarında bahçeden yayılan çiçek kokuları geldi aklına, sonra ayıldı, hava çok soğuktu.

Yukarıdaki cümlelerin ögelerini üzerinde bulunuz(3×5)

9. Necip Fazıl ( ) şair oluşunun öyküsünü şöyle anlatıyor( ) ( )Şairliğim on iki yaşımda başladı. Annem hastanedeydi. Ziyaretine gitmiştim. Beyaz yatak örtüsünde( ) siyah kaplı ( ) küçük ve eski bir defter ( ) Bitişikte yatan veremli hasta kızın şiirleri varmış defterde( ) Bunu söyleyen annem ( ) bir an gözlerimin içini tarayarak ( )Senin şair olmanı ne kadar isterdim( )’ dedi. Annemin dileği bana, içimde besleyip de on iki yaşıma kadar farkında olmadığım bir şey gibi göründü. Gözlerim hastane odasının penceresinde ( ) savrulan kar ve uluyan rüzgâra karşı uzun uzun düşünerek içimden şöyle bir karara vardım ( ) ‘Şair olacağım, hem de büyük bir şair ( )’ Ve oldum ( )( )

Yukarıdaki parçada ayraçlarla belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini getiriniz(15×1)

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir Cevap Yazın