turkish

12 Sinif Turk Dili Edebiyati 1 Donem 2 Yazili

Okuma Süresi:4 Dakika, 49 Saniye

II. DÖNEM 12 TM-A SINIFI TÜRK EDEBİYATI 1. SINAVI

BİRTAKIM İNSANLAR’dan …………… Tramvay hala yok. Biraz daha yerimde yatağımı, uykuyu düşünsem belki de uyuyuvereceğim. (………) Sonra yüzüme doğru bir hortumdan çıkar gibi bir duman yayıldı: Adam konuşuyordu. Tatlı, munis bir Anadolu şivesiyle;

– Ağabey, dedi, buradan bana benzer birtakım adamlar geçti mi? Bana benzer adamlar… Bütün insanlar birbirine aşağı yukarı benzemez mi? “Bana benzer adamlar” ne demekti? Evet adamın hakkı vardı. Ona benzer adamlar , ötekilerden kolaylıkla ayrılabilirdi. Kış günü bir şehirde insanlar palto, şapka giyer, ayaklarında fotinler vardır. Belki paltolarının renkleri, şapkalarının kurdeleleri ve alamerikan, yahut alaturka şapkalarıyla birbirlerinden ayrılabilirler; icap ederse. Bu adamın ne paltosu, ne şapkası, ne de ayakkabıları vardı. Buna mukabil sırtında mor pamukları yer yer , parça parça dökülen bir hırkası, belinde ipi, ayağında yazlık tüy gibi bir pantolonu ve ayaklarında da yine iplerle bağlanmış çuvalı…. Yüzü tatlı esmer renkli idi. Sakalı uzamıştı. Yirmi beş, otuz yaşlarında gözüküyordu. Yalnız gözlerinde büyük, korkak, acele bir şeyler vardı. …………….. -Ağabey, biz, dedi,Tophane’deki sabahçı kahvelerinde yatarız.Hepimiz hamal, uşak gibi herifleriz.Ama namusumuzla yaşıyoruz.Ne yapalım? Beş on para kazanırız.Geceleri de kahveciye beş kuruş verir, bir köşede uyuruz.Ne yapalım? Otellere para mı dayanır? En aşağı otuz kuruş. Otuz kuruşla üç gün geçimimiz var… Ha! Bu akşam polisler geldiler.Sabahçı kahvelerinde yatmak yasakmış. Hepimizi çıkardılar. Biz de hep birlik olduk.Gidelim valiye çıkalım; uyandıralım, derdimizi anlatalım, dedik. İşte birtakımı şu yokuştan, birtakımı da arkadan geldiler.Demek görmedin ağabey?

İşte birtakımı şu yokuştan, birtakımı da arkadan geldiler.Demek görmedin ağabey? -Görmedim, dedim.Nerelisin sen? Gözleri çakmak çakmaktı. -Zonguldaklı bey ağabey. ………………. Sait Faik Abasıyanık

Ama seninki de kolay değil, kardeşim; Kolay değil hani, Böyle kuyruk sallamak Tanrının günü. Orhan Veli Kanık

SORU 1:Sait Faik’le Orhan Veli’yi eserlerine seçtikleri kişiler açısından karşılaştıran ve karşılaştırmanızı yukarıdaki eserlerden alıntılarla destekleyen bir paragraf yazınız.

Karşılaştırmanızı aşağıdaki başlıklara göre oluşturunuz.

– Ele aldıkları kişilerin toplumsal sınıfları

– Bu kişilerin özellikleri ve yukarıdaki eserlerde kendileriyle tezat oluşturan kişilerle aralarındaki farklar

– Orhan Veli ve Sait Faik’in bu kişilere bakışı

– Bu toplumsal sınıfın daha önceki edebiyat dönemlerindeki yeri ( 30+5p.)

‘BİRTAKIM İNSANLAR’ ALT GELİR GRUBUNDANDIR, BU KİŞİLER YOKSULDUR, EĞİTİMSİZDİR, KARNINI DOYURMAK İÇİN DOĞDUĞU YERDEN BÜYÜK KENTE GÖÇMEK ZORUNDA KALMIŞTIR, ‘HAMAL UŞAK GİBİ HERİFLER’DİR,

“GECELERİ KAHVECİYE BEŞ KURUŞ VERİR, BİR KÖŞEDE” UYURLAR, ÇÜNKÜ

“ OTELLERE PARA MI DAYANIR” , BÜYÜK KENTTE DE “ÖTEKİ” DİR, ÇÜNKÜ KILIĞIYLA KIYAFETİYLE FARKLIDIR, KONUŞMALARI ŞİVELİDİR. ÖYKÜDE BU KİŞİLER ŞÖYLE BETİMLENMİŞTİR:

‘BU ADAMIN NE PALTOSU NE ŞAPKASI, NE DE AYAKKABILARI VARDI, BUNA MUKABİL SIRTINDA MOR PAMUKLARI YER YER , PARÇA PARÇA DÖKÜLEN BİR HIRKASI, BELİNDE İPİ, AYAĞINDA YAZLIK TÜY GİBİ BİR PANTOLONU VE AYAKLARINDA DA YİNE İPLERE BAĞLANMIŞ ÇUVALI…”

ÖYKÜDE ANALATICI OLAN ÖYKÜ KİŞİSİ DE “ – AĞABEY, BURADAN BANA BENZER ADAMLAR GEÇTİ Mİ ? “ SORUSUNU ÖNCE GARİP BULUR, ÇÜNKÜ BÜTÜN İNSANLARIN BİRİBİRİNE BENZEDİĞİNİ DÜŞÜNÜR, AMA SONRA ADAMA BAKINCA HAK VERİR ONA, BUNLARIN ÖTEKİLERDEN KOLAYLIKLA AYRILACAĞINI KABUL EDER. ANLATICI YATAĞININ HAYALİNİ KURARKEN “BİRTAKIM İNSANLAR” YATACAK YER SORUNUNDAN ÖTÜRÜ VALİYE ÇIKIP SORUNLARININ HALLOLMASINI HAYAL EDERLER.

SAİT FAİK BU KİŞİLERE SEVECEN, HUMANİSTÇE BAKTIĞINI ADAMIN “ Tatlı, munis bir Anadolu şivesiyle” KONUŞTUĞUNU , VE “ yüzü tatlı esmer renkli idi” DİYEREK GÖSTERİR.

ORHAN VELİ’NİN KUYRUKLU ŞİİR ADLI ŞİİRİNDEKİ ŞİİR KİŞİSİ DE SOKAK KEDİSİDİR, SOKAK KEDİSİ, ALT GELİR GRUBUNDAN KİŞİLERİ SEMBOLİZE EDER, YİYECEĞİ ASLANIN AĞZINDADIR, RÜYASINDA KEMİK GÖRÜR, YANi YİYECEĞİ KALAYLI KAPTA OLAN, AŞK RÜYASI GÖREN CİĞERCİNİN KEDİSİNDEN ÇOK FARKLIDIR.

ORHAN VELİ’NİN BU KİŞİLERE BAKIŞI OLUMLUDUR. BUNU, ONA CİĞERCİNİN KEDİSİNE “ KOLAY DEĞİL KARDEŞİM; …..BÖYLE KUYRUK SALLAMAK TANRININ GÜNÜ.” DEDİRTMESİNDEN ANLAYABİLİRİZ, YANİ CİĞERCİNİN KEDİSİNİN SEMBOLİZE ETTİĞİ KİŞİLER ,YANİ KARNINI RAHAT DOYURANLAR ÖZGÜR DEĞİLDİR, BİRİLERİNE HOŞ GÖRÜNMEK ZORUNDADIR.

SORU 2: Verilen isimleri tabloya doğru bir şekilde yazınız.(10p)

Peyami Safa, Ataol Behramoğlu, Turgut Uyar, Fakir Baykurt.

İkinci Yeni Şiiri TURGUT UYAR

Toplumcu Gerçekçi Eserler

FAKİR BAYKURT

Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Eserler

PEYAMİ SAFA

İkinci Yeni Sonrası Toplumcu Şiir ATAOL BEHRAMOĞLU

SORU 3: Aşağıdaki soruları doğru biçimde cevaplayınız.

a) 1960’lı yılların toplumcu şairlerinden iki tanesinin adını yazınız. (5 p)

AHMET ARİF, HASAN HÜSEYİN, A.KADİR…

b) Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir’in özelliklerinden dört(4) tane yazınız.(10 p)

1 .MİLLİ VE MEMLEKETÇİ EDEBİYAT ZEVK VE ANLAYIŞININ KAYNAKLARI ELE ALINIR.

2.FARUK NAFİZ,AHMET KUTSİ,KEMALETTİN KAMU VE O .ŞAİK GİBİ ŞAİRLER VARDIR.

3.KÜLTÜR HAFTASI,AĞAÇ,ÇINARALTI,HİSAR GİBİ DERGİLERDE YAZMIŞLARDIR.

4.ÖLÇÜ,KAFİYE,ŞAİRANE SÖYLEYİŞTEN VAZGEÇİLİR.

www.sorubak.com

SORU 4: Aşağıdaki bilgileri eşleştiriniz. (30p.)

a. Beş Hececiler’i ‘donuk bir şiir oluşturmakla suçlayan şiir grubu ( h ) Hüseyin Atlansoy

b. Şiirde ironiyi eski şiire etkili bir silah olarak kullanan şiir grubu ( j ) Nurullah Ataç

c. Yeni bir imge sistemi oluşturarak soyut şiire yönelen şiir grubu ( g) Romantizm

d. Şeyh Bedrettin Destanı ( a )Yedi Meşaleciler

e. Karadut ( d ) Nazım Hikmet

f. Perçemli Sokak ( n ) Anton Çehov

g. Düşler ve duyguları önemseyen, kuralcı yaklaşımı yıkan sanat akımı ( k ) Realizm

h.Su Burcu ( m ) Kafka

i. Üvercinka ( l ) Sembolizm

j. Karalama Defteri ( o ) Oğuz Atay

k. Çevre ve töre anlatımına önem veren, insanı çevre ile iç içe anlatan sanat akımı (b ) Garip

l. İnsan dış dünyayı ancak duyuların kendisine bildirdiği kadarıyla algılayabilir, ( e ) B.Rahmi Eyüboğlu

öyleyse asıl gerçek duyulardır, diyen sanat akımı

m. Değişim ( f ) Oktay Rıfat

n. Vişne Bahçesi ( i) Cemal Süreya

o. Tutunamayanlar (c ) İkinci Yeniler

SORU 5: Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Avlar köyünde doğmuştur. Yoksulluk yüzünden öğrenimini yarıda kesmek zorunda kalır. “Hatun” adında bir komşu kızını sever ama kızı başkasına verirler. Kırık dökük sazıyla âşıklara eşlik eder.Hem hikâye anlatmada, muamma çözmede ve askı indirmede ustadır.ABD ‘nin Michigan Üniversitesi’nce kendisine 1992 yılında fahri öğretmenlik belgesi verilmiştir.Şiirlerinin çoğunda redifi başlık olarak kullanan ve şiirlerinde yer yer mahalli söyleyişleri kullanan bir âşığımızdır.

Yukarıda hakkında bilgi verilen âşığımızın adını yazınız?(10 p)

ÂŞIK YAŞAR REYHANİ

İSMET YILMAZ –KAHTA ANADOLU LİSESİ/T D E ÖĞRETMENİ

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir Cevap Yazın