Öğrenci Secme Yerleştirme Merkezi

2000 Yds Almanca Fransizca Ingilizce

Okuma Süresi:180 Dakika, 17 Saniye

2000 Yds Almanca Fransizca Ingilizce Sorulari Cevaplari

2000 Yds Almanca Fransizca Ingilizce Sorulari Cevaplari

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Indir/Yukle

2000 Yds Fransızca Online Test

1. 1.-18. sorularda, cümlede boş bırakılan yere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

Depuis 1970, plusieurs —- de poissons de la mer Noire ont disparu.
a) marques
b) espèces
c) membres
d) recettes
e) suites

2. L'excercice de traduction demande de bonnes —- dans les deux langues.

a) fréquences
b) relations
c) connaissances
d) vues
e) prononciations

3. Les journalistes ont-ils le droit de parler de la vie —- des hommes et des femmes connus?

a) célèbre
b) réservée
c) propre
d) privée
e) seule

4. Les utilisateurs de téléphones portables font —- attention aux gens qui les entourent.
a) pratiquement
b) calmement
c) durement
d) rarement
e) absolument

5. Avant de partir en voyage, il vaut mieux —- son billet de train.
a) réserver
b) placer
c) perdre
d) exercer
e) séparer

6. Croire au Père Noël —- l'imaginaire de la petite enfance.
a) a peur de
b) a envie de
c) a besoin de
d) fait preuve de
e) fait partie de

7. —- toutes mes menaces pour lui faire dire la vérité, il continue à mentir.
a) Pour
b) Malgré
c) Derrière
d) A
e) De

8. Le trafic a été très ralenti —- une grève surprise des conducteurs d'autobus.
a) en dehors d'
b) lorsqu'
c) afin qu'
d) donc
e) entre

9. Nous avons envoyé nos enfants dans une famille anglaise —- ils puissent améliorer leur anglais.
a) car
b) lorsqu'
c) afin qu'
d) donc
e) qu'

10. Sophie travaille régulièrement —- son frère ne pense qu'à s'amuser.
a) tandis que
b) dès que
c) car
d) si bien que
e) donc

11. 
Peux-tu me prêter tes jolis gants, j'ai oublié de prendre —-.
a) la mienne
b) les tiens
c) le mien
d) les miens
e) les tiennes

12. Mes amis arrivent mardi et je veux —- accueillir à l'aéroport.
a) en
b) leur
c) l'
d) lui
e) les

13. Les emplois devenant de plus en plus rares, les gens lutteront pour —- obtenir un.
a) les
b) en
c) leur
d) y
e) l'

14. Le livre —- tu m'as offert m'a tellement plu que je suis en train de le relire!
a) que
b) qui
c) à qui
d) auquel
e) dont

15. Le football est un sport —- la popularité est aujourd'hui mondiale.
a) que
b) auquel
c) dont
d) pour lequel
e) qui

16. Si les gens —- les règles de sécurité, on verrait moins d'accidents sur les routes.
a) respecteront
b) respectent
c) ont respecté
d) respecteraient
e) respectaient

17. Après —- son parapluie, Jeanne est sortie de la maison.
a) a pris
b) prenant
c) ayant pris
d) avoir pris
e) avait pris

18. Son seul souhait, c'est que sa fille —- architecte.
a) devenait
b) deviendra
c) devient
d) est devenue
e) devienne

19. 19.-24. sorularda, verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

Puisque votre frère est si malade, —-.

a) il doit sortir de l'hôpital lundi
b) il déteste prendre des médicaments
c) il ne prend jamais au sérieux les conseils du médecin
d) il n'a qu'à rester à la maison pour se soigner
e) il reprendra son travail le plus tôt possible

20. Je passerai vous rendre visite vers trois heures —-.
a) si bien qu'il m'est impossible de rien prévoir
b) car je suis pris toute la journée par mon travail
c) mais je ne pourrai malheureusement pas rester très longtemps
d) si j'oublie votre adresse
e) en attendant que votre déménagement soit terminé

21. Si tu m'avais rendu l'argent que je t'ai prêté, —-.
a) j'aurais demandé une bourse pour finir mes études
b) je te l'aurais prêté avec plaisir
c) j'aurais tout fait pour essayer de te rembourser à temps
d) je n'aurais pas été obligé de tout dépenser
e) je ne serais pas obligé d'en emprunter à mes amis

22. Lorsqu'on diminuera le nombre de voitures dans les villes, —-.
a) on réussira à réduire enfin la pollution de l'air
b) on contrôlera plus sévèrement l'alcoolisme des conducteurs
c) les feux tricolores fonctionnent beaucoup mieux
d) les piétons ne peuvent pas traverser la rue tranquillement
e) les travaux du métro pourront reprendre

23. On sait aujourd'hui que les odeurs ont une influence sur notre état psychologique, —-.
a) lorsqu'on choisit un parfum pour un ami
b) si bien que certaines entreprises diffusent des parfums pour diminuer le stress des employés
c) donc on préfère les fleurs coupées
d) dès qu'on entre dans une parfumerie
e) quand on utilise des plantes pour fabriquer des produits de toilette

24. Il n'est pas nécessaire de manger de la viande tous les jours —-.
a) si l'on n'aime pas le poisson
b) Dil sayesinde insanlar aralarında güvenilir bir iletişim sağlarlar.
c) İnsanlar arasındaki iletişim için en güvenilir yol dildir.
d) Güvenilir bir iletişim sağlayan dil insanlara özgü bir yetenektir.
e) on ne trouve donc pas de viande de cheval dans les supermarchés

25. 25.-32. sorularda, verilen Fransızca cümlenin Türkçe dengini bulunuz.

Le langage est le moyen le plus sûr pour la communication entre les hommes.
a) İnsanlar güvenilir iletişimi sadece dil sayesinde gerçekleştirebilir.
b) Dil sayesinde insanlar aralarında güvenilir bir iletişim sağlarlar.
c) İnsanlar arasındaki iletişim için en güvenilir yol dildir.
d) Güvenilir bir iletişim sağlayan dil insanlara özgü bir yetenektir.
e) İnsanlar arasında güvenilir bir iletişim sağlayan dil önemli bir araçtır.

26. On a découvert que les insectes à vie sociale, comme les abeilles, ont une durée de vie cent fois supérieure à celle des insectes solitaires.
a) Toplumsal yaşamı olan böceklerin örneğin arıların, yalnız yaşayan böceklerden sayıca yüz kat üstün oldukları ortaya çıkarıldı.
b) Arıların uzun ömürlü böcekler gibi toplumsal bir yaşam sürdürmeleri, onların yaşama şansını yalnız yaşayan böceklere kıyasla yüz kat artırıyor.
c) Arılar gibi toplumsal yaşamı olan böceklerin yalnız yaşayan böceklerden yüz kat daha fazla bir yaşam süresi olduğu ortaya çıkarıldı.
d) Pek çok böceğin uzun ömürlü olması, arılar gibi toplum halinde yaşamalarına bağlanıyor ve bu tür böceklerin yalnız yaşayanlardan yüz kat daha fazla olduğu sanılıyor.
e) Arılar gibi toplumsal yaşamı olan böceklerden bazıları çok uzun ömürlüdür ve yalnız yaşayan böceklerden yüz yıl daha fazla yaşar.

27. La plupart des personnes qui commencent un régime veulent se débrouiller seules sans s'appuyer sur l'avis d'un médecin.
a) Doktora danışmadan rejim yapabileceğine inanan pek çok kişi vardır.
b) Rejim yapmak isteyen kişiler, bir doktora danışıp onun önerileri doğrultusunda hareket etmelidirler.
c) İnsan kendi kendine rejim yapmaya kalkışmamalı, mutlaka bir doktora danışmalıdır.
d) Rejim yapmaya başlayan kişilerin çoğu, bir doktorun görüşünü almadan kendi başlarının çaresine bakmak istiyor.
e) Pek çok kişinin doktora danışmadan rejim yapmaya başlamasının sakıncalı olduğu sık sık vurgulanıyor.

28. On ne sait pas encore exactement si le réchauffement de la Terre est dû aux activités humaines ou au Soleil.
a) Dünyanın giderek ısınmasının nedeni henüz bilinemiyor; ancak bunun, Güneşten çok insan etkinliklerinden olduğu ileri sürülüyor.
b) Dünyanın ısınmasının nedeni tam olarak bilinmiyor, bu ısınma insan etkinliklerinden de Güneşten de kaynaklanabilir.
c) Dünyanın ısınmasında, Güneş ile insan etkinliklerinin ne oranda etkili olduğu kesin olarak bilinmiyor.
d) Dünyanın ısınmasında asıl etken Güneş olsa bile insan etkinliklerinin katkısı da azımsanamaz.
e) Dünyanın ısınmasının insan etkinliklerinden mi yoksa Güneşten mi kaynaklandığı henüz tam olarak bilinmiyor.

29. Aujourd'hui, il est impossible de parler d'éducation sans parler de ces autres lieux qui font l'éducation: la télévision, le théâtre, la presse, les clubs de sport, etc.
a) Günümüzde eğitimin televizyon, tiyatro, basın, spor kulübü gibi diğer eğitici etkinliklerle desteklenmesi gerektiği açıktır.
b) Bugün, televizyon, tiyatro, basın, spor kulübü gibi diğer eğitici alanlardan söz etmeden, eğitimden söz etmek olanaksızdır.
c) Televizyon, tiyatro, basın, spor kulübü gibi diğer eğitici alanlarla desteklenmeden eğitim yapılması, bugün artık olanaksızdır.
d) Günümüzde televizyon, tiyatro, basın, spor kulübü gibi eğitici alanlar sayesinde, eğitim yaygınlaşmaktadır.
e) Televizyon, tiyatro, basın, spor kulübü gibi alanlardaki etkinliklerin eğitimdeki önemi günümüzde giderek artmaktadır.

30. Autrefois les jeunes gagnaient leur argent de poche en faisant de "petits boulots" mais aujourd’hui, grâce à leurs connaissances en informatique, ils peuvent trouver du travail dans de meilleures conditions.
a) Eskiden gençler cep harçlıklarını küçük işler yaparak çıkarıyorlardı fakat günümüzde bilgisayar konusundaki bilgileri sayesinde daha iyi koşullarda iş bulabiliyorlar.
b) Eskiden cep harçlıklarını küçük işler yaparak çıkaran gençler günümüzde daha iyi koşullarda iş bulabilmek için bilgisayar öğrenmeyi yeğliyorlar.
c) Günümüz gençleri artık eskiden olduğu gibi cep harçlıklarını küçük işlerden değil, bilgisayar ko- nusundaki bilgilerini değerlendirerek kazanıyorlar.
d) Bilgisayar konusunda her gün artan bilgilerini cep harçlıklarını kazanmak için kullanan günümüz gençleri, eskisi gibi küçük işler yapmak istemiyorlar.
e) Günümüz gençleri küçük işler yaparak kazandıkları cep harçlıklarını daha iyi koşullarda iş bulabilmek umuduyla bilgisayar konusunda bilgilenmek için harcıyorlar.

31. A notre époque, ce qui compte le plus, en toute chose, c'est la vitesse: on ne supporte plus de perdre du temps et on cherche partout à en gagner.
a) Çağımızda dayanılamayan şey zaman kaybıdır; bu yüzden hızın önemi artmakta ve her yerde zaman kazanılmaya çalışılmaktadır.
b) Çağımızda hız her şeyden önemlidir; hiç kimse hiçbir konuda zaman kaybetmek istemiyor ve hep zaman kazanmaya bakıyor.
c) Çağımızda her alanda en önemli şey hızdır; artık zaman kaybetmeye dayanılmıyor ve her yerde zaman kazanılmaya çalışılıyor.
d) Çağımız hız çağıdır; her yerde zaman kaybını önlemek ve zaman kazanmaya çalışmak gerekir.
e) Çağımızda hız ne kadar önemliyse zaman kazanmak da o kadar önemlidir; artık hiç kimse zaman kaybetmeye dayanamıyor.

32. Pour la première fois dans l'histoire de la biologie, des scientifiques ont réussi, à partir d'une seule cellule d’un être vivant, à reproduire un autre individu.
a) Bilim adamlarının bir canlı varlığın tek bir hücresinden o canlının tıpkısını üretebilmeleri, biyoloji tarihinde ilk kez rastlanan ve devrim yaratan bir olaydır.
b) Canlının hücrelerinin birinden bir başka canlı üretmeyi başaran bilim adamları, biyoloji tarihinde bir ilki gerçekleştirmiş oldular.
c) Bir canlının tek hücresinden onun tıpkısı olan yeni bir canlı üreten bilim adamları, biyoloji tarihinde devrim yaptılar.
d) Biyoloji tarihinde devrim: Bilim adamları bir canlının tek bir hücresinden yeni bir canlı üretebiliyorlar.
e) Biyoloji tarihinde ilk kez, bilim adamları bir canlının tek bir hücresinden, onun aynısı bir başka canlı yaratmayı başardılar.

33. 33.-40. sorularda, verilen Türkçe cümlenin Fransızca dengini bulunuz.

Mimarlık ya da afiş gibi, moda da, sokakta var olan ve günlük yaşamı güzelleştiren bir sanat biçimidir.
a) La vie quotidienne est embellie par des formes d'art présentes dans les rues, comme la mode, l'architecture, ou encore l'affiche.
b) Pour embellir la vie quotidienne, on a inventé la mode, l'architecture et l'affiche qui sont des formes d'art présentes dans la rue.
c) Comme la mode, qui est très présente dans la vie quotidienne, l'architecture et l'affiche sont des formes d'art qui embellissent les rues.
d) Comme l'architecture ou l'affiche, la mode est aussi une forme d'art qui est présente dans la rue et embellit la vie quotidienne.
e) Il n'y a pas que la mode qui embellisse la vie quotidienne: l'architecture et l'affiche aussi sont des formes d'art de la rue.

34. Kaynak üretiminin artması ancak bu artış toplumun hizmetine sunulursa yararlıdır.
a) L'augmentation de la production de richesses n'est utile que si elle est mise au service de la société.
b) Les richesses sont produites seulement pour être utiles au développement de la société.
c) La production des richesses augmente en vue de servir la société.
d) La société doit profiter de l'augmentation de la production des richesses.
e) S'il n'y a pas de production de richesses, la société ne peut pas se développer.

35. İnsan organizması acıdan korunmak gereğini duyduğu zaman, kendi öz morfinini üretir.
a) On utilise la morphine lorsque l'organisme humain ne peut plus se protéger lui-même contre la douleur.
b) L'organisme humain fabrique sa propre morphine quand il a besoin de se protéger contre la douleur.
c) La morphine diminue la douleur et l'organisme humain peut en fabriquer lui-même.
d) Chez l'homme, la douleur déclenche une production de morphine, qui est une protection naturelle de l'organisme.
e) A partir d'un certain seuil de douleur, l'organisme de l'homme ne peut plus produire sa propre morphine pour se défendre.

36. Bazı ülkelerin etkisi o kadar fazladır ki, bu ülkeler ekonomik çıkarlarına göre, çatışmaları devam ettirebilir ya da durdurabilir.
a) Les intérêts économiques de certains Etats sont menacés lorsque ces derniers sont en conflit avec d'autres.
b) Certains pays riches peuvent provoquer des guerres ou les arrêter selon leurs intérêts économiques.
c) L’influence de certains pays est tellement forte qu'ils peuvent maintenir ou faire cesser les conflits selon leurs intérêts économiques.
d) L'influence économique de certains Etats riches ne suffit pas à faire cesser les conflits.
e) Les conflits se déclarent lorsque les Etats ne peuvent plus maintenir leurs intérêts économiques.

37. İnsanların, şiddetli ve rahatsız edici gürültü olan ortamlarda, en basit işlevleri bile yapamaz hale geldikleri doğrulandı.
a) On a affirmé que les hommes ne peuvent plus assurer les fonctions même les plus simples dans les milieux où il y a un bruit fort et gênant.
b) Un bruit fort et gênant peut empêcher l'homme d'assurer les fonctions les plus simples, c'est ce qu'affirme une étude.
c) On dit que les hommes peuvent assurer toutes leurs fonctions, même si le milieu où ils vivent est très bruyant.
d) Ce n'est pas parce qu'un milieu est très bruyant que l'homme ne peut pas assurer ses fonctions les plus simples.
e) Lorsqu'il y a un bruit fort et gênant, les hommes ne peuvent plus assurer aucune fonction.

38. Anadilindeki ilerlemeler düşünme ve iletişim yeteneğini de geliştirir.
a) Il faut des progrès rapides dans la langue maternelle pour que se développent les capacités à la réflexion et à la communication.
b) Il ne peut y avoir de vrais progrès dans la réflexion et la communication que si la langue maternelle est parfaitement maîtrisée.
c) Les progrès dans la langue maternelle développent aussi les capacités à réfléchir et à communiquer.
d) Un enfant qui n'a pas bien appris sa langue maternelle ne peut pas développer ses aptitudes à la réflexion.
e) Les capacités à réfléchir et à communiquer sont d'autant plus développées que la langue maternelle est maîtrisée.

39. Yalnızca, eşitlikçi bir toplum ve eğitim politikası kültürel farklılıkları uyumlu hale getirebilir.

a) Les différences culturelles pourront être harmonisées seulement si on fait une politique sociale et éducative égalitaire.
b) Seule une politique sociale et éducative égalitaire peut rendre harmonieuses les différences culturelles.
c) Sans politique sociale et éducative égalitaire, il ne peut y avoir d'harmonisation des différences culturelles.
d) Une politique égalitaire dans le domaine social et dans l’éducation doit prendre en compte les différences culturelles.
e) La politique sociale et éducative doit non seulement se montrer égalitaire, elle doit aussi harmoniser les différences culturelles.

40. Çağdaş eğitimin temel amacı, düşünce özgürlüğü ve karşıt fikirlere hoşgörü olmalıdır.
a) L'éducation moderne doit faire comprendre l'importance de la liberté de penser et de la tolérance envers toutes les opinions.
b) Le but de l'éducation d'aujourd'hui est d'encourager la liberté de penser et la tolérance envers toutes les opinions.
c) Penser librement et tolérer chez les autres des idées opposées, tel devrait être le but de l'éducation moderne.
d) On ne peut pas parler d'éducation moderne sans parler aussi de liberté de penser et de tolérance envers les opinions d'autrui.
e) Le but essentiel de l'éducation moderne doit être la liberté de penser et la tolérance envers les opinions opposées.

41. 41.-43. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Quelques jours avant la rentrée scolaire, Francis s'était plaint de violents maux de ventre. Le médecin, appelé d'urgence, ne lui a donné que quelques calmants. Mais il a dû revenir peu après, au lendemain de la fameuse rentrée. Francis souffrait alors d'insupportables maux de tête. Il a accepté les médicaments que le médecin lui donnait, mais a refusé de retourner au collège. Cet enfant, qui avait toujours été bon élève, premier de la classe, et dont les parents et les grands-parents étaient eux-mêmes professeurs, a paniqué lors de sa rentrée en sixième. La peur d'aller en cours a été plus forte que le désir d'être partout le premier.

41. Ce texte raconte —-.
a) la longue maladie d'un enfant
b) l'histoire d'une famille d'enseignants
c) la vie d'un médecin scolaire
d) la rentrée difficile d'un élève au collège
e) l'année scolaire d'un élève brillant

42. Quelques jours avant la rentrée scolaire, Francis s'était plaint de violents maux de ventre. Le médecin, appelé d'urgence, ne lui a donné que quelques calmants. Mais il a dû revenir peu après, au lendemain de la fameuse rentrée. Francis souffrait alors d'insupportables maux de tête. Il a accepté les médicaments que le médecin lui donnait, mais a refusé de retourner au collège. Cet enfant, qui avait toujours été bon élève, premier de la classe, et dont les parents et les grands-parents étaient eux-mêmes professeurs, a paniqué lors de sa rentrée en sixième. La peur d'aller en cours a été plus forte que le désir d'être partout le premier.

42. Les maux de tête de Francis —-.
a) n'étaient pas dus à l'école mais aux médicaments
b) ont duré plusieurs semaines
c) se sont calmés dès la rentrée des classes
d) ont été soignés grâce à une hospitalisation
e) étaient le signe d'une peur panique de ne plus être le premier

43. Quelques jours avant la rentrée scolaire, Francis s'était plaint de violents maux de ventre. Le médecin, appelé d'urgence, ne lui a donné que quelques calmants. Mais il a dû revenir peu après, au lendemain de la fameuse rentrée. Francis souffrait alors d'insupportables maux de tête. Il a accepté les médicaments que le médecin lui donnait, mais a refusé de retourner au collège. Cet enfant, qui avait toujours été bon élève, premier de la classe, et dont les parents et les grands-parents étaient eux-mêmes professeurs, a paniqué lors de sa rentrée en sixième. La peur d'aller en cours a été plus forte que le désir d'être partout le premier.

43. La partie de la phrase: "dont les parents et les grands-parents étaient eux-mêmes professeurs" veut montrer que —-.
a) la famille de Francis l'encourageait à retourner au collège
b) les membres de la famille de Francis avaient réussi à l’école
c) les parents et avant eux, les grands-parents de Francis travaillaient dans ce collège
d) Francis n'était pas très aimé dans sa famille
e) ses parents et ses grands-parents aidaient Francis à faire ses devoirs

44. 44.-46. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
 
Quelques ours bruns vivent encore à l'état sauvage dans les Pyrénées françaises. Désormais, on les protège et certaines personnes défendent même l'idée que cette protection est un avantage économique pour la région. Car la présence des ours bruns attire les touristes. Beaucoup de jeunes surtout pensent que la protection de la nature en général peut être un accélérateur de développement, et non un frein. Plutôt que de construire des autoroutes, il vaut mieux, selon eux, laisser sauvages les grands espaces naturels, comme la montagne par exemple. La protection de l'environnement est donc une autre façon d'envisager le progrès.

44. Ce texte parle —-.
a) des espèces animales disparues dans les Pyrénées
b) des activités touristiques en France
c) de la protection de l'environnement et du développement dans les Pyrénées
d) de la modernisation des régions françaises
e) des menaces de la pollution sur la nature

45. Quelques ours bruns vivent encore à l'état sauvage dans les Pyrénées françaises. Désormais, on les protège et certaines personnes défendent même l'idée que cette protection est un avantage économique pour la région. Car la présence des ours bruns attire les touristes. Beaucoup de jeunes surtout pensent que la protection de la nature en général peut être un accélérateur de développement, et non un frein. Plutôt que de construire des autoroutes, il vaut mieux, selon eux, laisser sauvages les grands espaces naturels, comme la montagne par exemple. La protection de l'environnement est donc une autre façon d'envisager le progrès.

45. Les Français veulent sauver les ours bruns des Pyrénées —-.
a) et laisser la protection de la nature aux jeunes
b) bien que ces animaux aient complètement disparu
c) afin qu'on arrête la construction d'une nouvelle autoroute
d) même si cela freine le progrès du tourisme
e) car ils trouvent leur présence avantageuse du point de vue touristique et économique

46. Quelques ours bruns vivent encore à l'état sauvage dans les Pyrénées françaises. Désormais, on les protège et certaines personnes défendent même l'idée que cette protection est un avantage économique pour la région. Car la présence des ours bruns attire les touristes. Beaucoup de jeunes surtout pensent que la protection de la nature en général peut être un accélérateur de développement, et non un frein. Plutôt que de construire des autoroutes, il vaut mieux, selon eux, laisser sauvages les grands espaces naturels, comme la montagne par exemple. La protection de l'environnement est donc une autre façon d'envisager le progrès.

46. Après la lecture de ce texte, on peut dire —-.
a) que les régions sauvages n'attirent plus les touristes
b) qu'il faut préférer la nature à la modernisation
c) que la protection de la nature n'a aucun lien avec le progrès
d) que les jeunes ne sont pas sensibles aux problèmes écologiques
e) que la protection de la nature ne permet pas le développement du tourisme

47. 47.-49. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Quand on est debout ou quand on est assis, on n'a pas tout à fait la même voix. Quand on parle à une seule personne ou quand on s'adresse à des centaines de personnes, on n'a pas non plus la même voix. Il s'agit toujours du même organe mais les effets sont différents. C'est que la voix est un instrument vivant qui s'adapte aux circonstances. Elle s'accorde par exemple à l'interlocuteur: lorsque vous discutez avec un copain, votre voix sera un peu plus "relâchée" que lorsque vous devez parlez à quelqu'un d'important, moment où elle sera plus "posée". Autrement dit, selon la personne à qui vous parlez, vous êtes un peu, vous aussi quelqu'un d'autre…

47. Donnez, d'après le texte, une définiton du mot "interlocuteur": —-.
a) organe de la voix
b) voix servant à communiquer avec quelqu'un d'important
c) personne qui parle toujours de la même façon
d) copain avec qui l'on parle souvent
e) personne à qui l'on s'adresse

48. Quand on est debout ou quand on est assis, on n'a pas tout à fait la même voix. Quand on parle à une seule personne ou quand on s'adresse à des centaines de personnes, on n'a pas non plus la même voix. Il s'agit toujours du même organe mais les effets sont différents. C'est que la voix est un instrument vivant qui s'adapte aux circonstances. Elle s'accorde par exemple à l'interlocuteur: lorsque vous discutez avec un copain, votre voix sera un peu plus "relâchée" que lorsque vous devez parlez à quelqu'un d'important, moment où elle sera plus "posée". Autrement dit, selon la personne à qui vous parlez, vous êtes un peu, vous aussi quelqu'un d'autre…

48. Nous pensons que notre voix est toujours la même, —-.
a) si bien que nos copains nous reconnaissent à notre voix
b) or la voix est considérée comme un instrument de musique
c) pourtant elle change selon les circonstances et les interlocuteurs
d) c'est-à-dire complètement "relâchée"
e) semblable à celle de centaines de personnes

49. Quand on est debout ou quand on est assis, on n'a pas tout à fait la même voix. Quand on parle à une seule personne ou quand on s'adresse à des centaines de personnes, on n'a pas non plus la même voix. Il s'agit toujours du même organe mais les effets sont différents. C'est que la voix est un instrument vivant qui s'adapte aux circonstances. Elle s'accorde par exemple à l'interlocuteur: lorsque vous discutez avec un copain, votre voix sera un peu plus "relâchée" que lorsque vous devez parlez à quelqu'un d'important, moment où elle sera plus "posée". Autrement dit, selon la personne à qui vous parlez, vous êtes un peu, vous aussi quelqu'un d'autre…

49. Le titre de ce texte pourrait être: —-
a) Aimez-vous votre voix?
b) Comment bien parler?
c) Conseils aux timides
d) Une voix pour chaque circonstance!
e) Les organes de la voix

50. 50.-52. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
São Paulo, au Brésil, est l'une des plus grandes villes du monde. Une ville où le grand luxe voisine la grande misère: celle des bidonvilles qu'on appelle là- bas "favelas". Le groupe "Moleque de Rua" (les gamins de la rue) habite un de ces favelas. Formé il y a 10 ans par un éducateur musicien, c'est aujourd'hui un groupe professionnel qui joue dans le monde entier. Les musiciens, qui ont de 13 à 33 ans, ont commencé en jouant sur des bidons et des instruments fabriqués avec de vieux matériaux.
L'argent gagné dans les concerts leur a permis ensuite de s'offrir de vraies guitares et de vraies batteries. Ils sont aujourd'hui les porte-paroles de tous les jeunes pauvres brésiliens.

50. D'après le texte, on peut définir le "favela" comme —-.
a) un bidonville au Brésil
b) un jeune pauvre brésilien
c) un instrument de musique
d) une ville du Brésil
e) un éducateur musicien

51. São Paulo, au Brésil, est l'une des plus grandes villes du monde. Une ville où le grand luxe voisine la grande misère: celle des bidonvilles qu'on appelle là- bas "favelas". Le groupe "Moleque de Rua" (les gamins de la rue) habite un de ces favelas. Formé il y a 10 ans par un éducateur musicien, c'est aujourd'hui un groupe professionnel qui joue dans le monde entier. Les musiciens, qui ont de 13 à 33 ans, ont commencé en jouant sur des bidons et des instruments fabriqués avec de vieux matériaux.
L'argent gagné dans les concerts leur a permis ensuite de s'offrir de vraies guitares et de vraies batteries. Ils sont aujourd'hui les porte-paroles de tous les jeunes pauvres brésiliens.

51. Malgré des conditions très difficiles, —-.
a) le groupe "Moleque de Rua" a toujours eu de vrais instruments
b) l'éducateur a pu trouver du travail
c) les jeunes Brésiliens sont très souvent exclus du système
d) le groupe "Moleque de Rua" a réussi à devenir mondialement célèbre
e) il est impossible de gagner sa vie avec la musique au Brésil

52. São Paulo, au Brésil, est l'une des plus grandes villes du monde. Une ville où le grand luxe voisine la grande misère: celle des bidonvilles qu'on appelle là- bas "favelas". Le groupe "Moleque de Rua" (les gamins de la rue) habite un de ces favelas. Formé il y a 10 ans par un éducateur musicien, c'est aujourd'hui un groupe professionnel qui joue dans le monde entier. Les musiciens, qui ont de 13 à 33 ans, ont commencé en jouant sur des bidons et des instruments fabriqués avec de vieux matériaux.
L'argent gagné dans les concerts leur a permis ensuite de s'offrir de vraies guitares et de vraies batteries. Ils sont aujourd'hui les porte-paroles de tous les jeunes pauvres brésiliens.

52. Ce texte ne parle pas —-.
a) des jeunes pauvres de São Paulo
b) du carnaval de Rio de Janeiro
c) de la formation du groupe "Moleque de Rua"
d) du succès du groupe "Moleque de Rua"
e) de la mission sociale du groupe "Moleque de Rua"

53. 53.-55. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

La pollution ne concerne pas seulement l'air qu'on respire. Près de la moitié des Français déclarent souffrir d'une pollution sonore: le bruit. Ce sont bien sûr les transports qui occasionnent d'abord cette gêne (parfois pénible et souvent douloureuse), puis le voisinage. Certaines zones urbaines sont très touchées par cette pollution particulière: les habitations situées près d'une route nationale, d'une voie ferrée ou d'un aéroport. L'Etat s'est engagé à supprimer le problème avant 10 ans, mais ce programme étant très coûteux, il faudra sans doute supporter les bruits pendant plus longtemps…

53. D’après le texte, ceux qui souffrent le plus de la pollution sonore —-.
a) demandent à l'Etat la construction d'un nouvel aéroport
b) ont du mal à respirer normalement
c) habitent près d'une route nationale, d'une voie ferrée ou d'un aéroport
d) ne souffrent pas de la pollution atmosphérique
e) prennent chaque jour les transports en commun

54. La pollution ne concerne pas seulement l'air qu'on respire. Près de la moitié des Français déclarent souffrir d'une pollution sonore: le bruit. Ce sont bien sûr les transports qui occasionnent d'abord cette gêne (parfois pénible et souvent douloureuse), puis le voisinage. Certaines zones urbaines sont très touchées par cette pollution particulière: les habitations situées près d'une route nationale, d'une voie ferrée ou d'un aéroport. L'Etat s'est engagé à supprimer le problème avant 10 ans, mais ce programme étant très coûteux, il faudra sans doute supporter les bruits pendant plus longtemps…

54. D’après le texte, pour résoudre ce problème du bruit —-.
a) l'Etat doit dépenser beaucoup d'argent
b) les voisins doivent faire plus attention
c) les Français ne sont pas prêts à payer très cher
d) certaines zones urbaines doivent être développées
e) il faut supprimer les transports

55. La pollution ne concerne pas seulement l'air qu'on respire. Près de la moitié des Français déclarent souffrir d'une pollution sonore: le bruit. Ce sont bien sûr les transports qui occasionnent d'abord cette gêne (parfois pénible et souvent douloureuse), puis le voisinage. Certaines zones urbaines sont très touchées par cette pollution particulière: les habitations situées près d'une route nationale, d'une voie ferrée ou d'un aéroport. L'Etat s'est engagé à supprimer le problème avant 10 ans, mais ce programme étant très coûteux, il faudra sans doute supporter les bruits pendant plus longtemps…

55. A la fin du texte, on comprend —-.
a) que l’Etat a réfléchi pendant 10 ans pour établir son programme
b) que le bruit est un problème qui n'intéresse pas du tout l'Etat
c) que le problème de la pollution sonore n’est pas près d’être résolu
d) que l'Etat s'est engagé à régler la question de la pollution de l'air
e) que l'Etat met des années avant de prendre une décision

56. 56.-58. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

En avril, les oiseaux migrateurs commencent à regagner leurs quartiers d'été. Partis au début de l'automne pour l'Afrique, ils reviennent au printemps avec un seul but: pondre. Après la naissance des jeunes, ils repartent, quittant le climat froid et les difficultés pour se nourrir. On sait désormais que grâce à une "horloge interne", ils migrent dès que la durée du jour diminue. En revanche, les spécialistes des oiseaux, les ornithologues, ne peuvent pas dire comment les oiseaux arrivent à s'orienter pendant le vol. Certains pensent que la position des étoiles et du Soleil a une grande importance pour leur déplacement.

56.    D’après le texte, les oiseaux migrateurs reviennent dans leur pays natal —-.
a) dès qu'ils ont trouvé à manger
b) au printemps, et repartent après la naissance de leurs petits
c) en quelques jours mais s'orientent difficilement
d) lorsqu'il commence à faire froid en Afrique
e) car ils n'ont plus rien à manger

57. En avril, les oiseaux migrateurs commencent à regagner leurs quartiers d'été. Partis au début de l'automne pour l'Afrique, ils reviennent au printemps avec un seul but: pondre. Après la naissance des jeunes, ils repartent, quittant le climat froid et les difficultés pour se nourrir. On sait désormais que grâce à une "horloge interne", ils migrent dès que la durée du jour diminue. En revanche, les spécialistes des oiseaux, les ornithologues, ne peuvent pas dire comment les oiseaux arrivent à s'orienter pendant le vol. Certains pensent que la position des étoiles et du Soleil a une grande importance pour leur déplacement.

57. On peut définir "les ornithologues" comme —-.
a) des scientifiques étudiant la vie des oiseaux
b) les raisons de la migration des oiseaux
c) les pays où vivent les oiseaux pendant l'hiver
d) les petits des oiseaux nés pendant l'été
e) les étoiles grâce auxquelles les oiseaux s'orientent

58. En avril, les oiseaux migrateurs commencent à regagner leurs quartiers d'été. Partis au début de l'automne pour l'Afrique, ils reviennent au printemps avec un seul but: pondre. Après la naissance des jeunes, ils repartent, quittant le climat froid et les difficultés pour se nourrir. On sait désormais que grâce à une "horloge interne", ils migrent dès que la durée du jour diminue. En revanche, les spécialistes des oiseaux, les ornithologues, ne peuvent pas dire comment les oiseaux arrivent à s'orienter pendant le vol. Certains pensent que la position des étoiles et du Soleil a une grande importance pour leur déplacement.

58. Ce texte montre que —-.
a) le froid n'empêche pas toujours les oiseaux de rester dans leur pays
b) les oiseaux migrateurs voyagent toujours en groupe
c) les spécialistes des oiseaux n'ont pas encore tout à fait compris comment ceux-ci s'orientent
d) les jeunes oiseaux ne repartent pas en Afrique
e) "l'horloge interne" des oiseaux a une fonction encore inconnue

59. 59.-61. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
L'économie de l'Amérique latine se porte-t-elle mieux? La réponse est oui si l'on regarde le chiffre de la croissance et celui de l'inflation qui est actuellement le plus faible enregistré depuis un siècle: moins de 11% (il était de 880% en 1993). La raison en est que la plupart des pays ont réussi à moderniser les structures économiques et financières. La situation n'est pourtant pas positive pour tous: certains pays, comme le Chili et le Vénézuella, ont encore des difficultés, et le niveau de vie dans certains autres est en baisse. La croissance ne doit donc pas faire oublier que l'Amérique latine est l'une des régions du monde où la pauvreté progresse depuis 15 ans. Ainsi 24% de la population vit avec moins d'un dollar par jour, et ce chiffre atteint 80% dans certaines régions du Mexique et du Pérou.

59. Le texte veut faire comprendre que —-.
a) le Chili et le Vénézuella résoudront, comme les autres, le problème de l'inflation
b) la croissance économique concerne tous les pays de l'Amérique latine
c) l'on vit avec moins d’un dollar par jour au Brésil
d) malgré une amélioration, l'économie de l'Amérique latine est encore en difficulté
e) la pauvreté diminue progressivement en Amérique latine

60. L'économie de l'Amérique latine se porte-t-elle mieux? La réponse est oui si l'on regarde le chiffre de la croissance et celui de l'inflation qui est actuellement le plus faible enregistré depuis un siècle: moins de 11% (il était de 880% en 1993). La raison en est que la plupart des pays ont réussi à moderniser les structures économiques et financières. La situation n'est pourtant pas positive pour tous: certains pays, comme le Chili et le Vénézuella, ont encore des difficultés, et le niveau de vie dans certains autres est en baisse. La croissance ne doit donc pas faire oublier que l'Amérique latine est l'une des régions du monde où la pauvreté progresse depuis 15 ans. Ainsi 24% de la population vit avec moins d'un dollar par jour, et ce chiffre atteint 80% dans certaines régions du Mexique et du Pérou.

60. Le chiffre de l'inflation —-.
a) est en augmentation depuis un siècle
b) a aujourd'hui atteint son niveau le plus faible
c) est de 880% depuis 1993
d) est de moins de 24%
e) sera connu lorsque les dettes auront été réglées

61. L'économie de l'Amérique latine se porte-t-elle mieux? La réponse est oui si l'on regarde le chiffre de la croissance et celui de l'inflation qui est actuellement le plus faible enregistré depuis un siècle: moins de 11% (il était de 880% en 1993). La raison en est que la plupart des pays ont réussi à moderniser les structures économiques et financières. La situation n'est pourtant pas positive pour tous: certains pays, comme le Chili et le Vénézuella, ont encore des difficultés, et le niveau de vie dans certains autres est en baisse. La croissance ne doit donc pas faire oublier que l'Amérique latine est l'une des régions du monde où la pauvreté progresse depuis 15 ans. Ainsi 24% de la population vit avec moins d'un dollar par jour, et ce chiffre atteint 80% dans certaines régions du Mexique et du Pérou.

61. La dernière phrase de ce texte —-.
a) indique le taux d'inflation du Mexique
b) montre que le Pérou est sorti de la crise économique
c) prouve que l'inflation a été maîtrisée
d) montre que l'économie de l'Amérique latine est entrée dans une période de croissance
e) indique la très grande pauvreté de certaines populations d'Amérique latine

62. 62.-68. sorularda, verilen cümleye anlamca en yakın olan cümleyi bulunuz.

 
Si actuellement les adolescents regardent moins la télévision, c'est parce qu'ils passent leur temps devant les jeux vidéo.
a) Chez les adolescents d’aujourd’hui, les jeux vidéo remplacent peu à peu la télévision, et prennent de plus en plus leur temps.
b) La télévision et les jeux vidéo se partagent le temps de loisir des jeunes d'aujourd'hui.
c) Bien que les adolescents passent de plus en plus de temps devant les jeux vidéo ils préfèrent regarder la télévision.
d) Les jeux vidéo ne sont pas près de remplacer la télévision auprès des adolescents.
e) Le temps que passent les jeunes devant la télévision est exactement égal à celui qu'ils passent devant les jeux vidéo.

63. Il est plus difficile d'apprendre une deuxième langue à l'âge adulte que durant l'enfance car le cerveau n'a plus les mêmes capacités.
a) Qu'on soit adulte ou enfant, les capacités du cerveau permettent facilement d'apprendre une deuxième langue.
b) Les capacités d'un cerveau adulte permettent moins facilement d'apprendre une deuxième langue que celles d'un cerveau d'enfant.
c) Apprendre une deuxième langue, c'est très facile, mais il vaut mieux commencer tôt car le cerveau est plus rapide.
d) Pour l’adulte ou pour l’enfant, c'est la même partie du cerveau qui fonctionne lorsqu'on apprend une deuxième langue.
e) On peut apprendre une deuxième langue lorsqu'on est enfant ou à l'âge adulte, cela dépend des capacités du cerveau.

64. On se désintéresse aujourd'hui de la politique car on n'a plus confiance dans les politiciens.
a) Actuellement, comme on ne croit plus aux hommes politiques, on s'éloigne de la politique.
b) Les hommes politiques ne croient plus à rien et ils abandonnent la politique.
c) Ce n'est pas parce que nous n'aimons pas certains hommes politiques que nous devons nous désintéresser de la politique.
d) Aujourd'hui, il n'y a plus de vrais hommes politiques et la politique véritable n'existe plus.
e) Autrefois, les hommes politiques avaient la confiance du peuple, mais ils l'ont aujourd'hui perdue.

65. La plupart des gens ne sont informés que par la télévision.
a) Beaucoup de personnes aiment regarder les informations télévisées.
b) Les hommes politiques ne croient plus à rien et ils abandonnent la politique.
c) Ce n'est pas parce que nous n'aimons pas certains hommes politiques que nous devons nous désintéresser de la politique.
d) Aujourd'hui, il n'y a plus de vrais hommes politiques et la politique véritable n'existe plus.
e) La télévision permet de s'informer régulièrement.

66. La France a connu ces dernières années un développement très important du bouddhisme, qui est considéré comme la cinquième religion du pays.
a) Contrairement à ce que son développement récent pourrait faire penser, le bouddhisme n'est que la cinquième religion de France.
b) Le bouddhisme est une religion très importante en France, comme le montre son développement récent.
c) Depuis quelques années, le nombre des bouddhistes français a été multiplié par cinq.
d) Bien que le bouddhisme se soit considérablement développé en France, il est resté à la cinquième place des religions du pays.
e) On pense que le bouddhisme, qui s'est beaucoup développé récemment, est devenu la cinquième religion française.

67. Les pertes de mémoire sont souvent liées à un manque d'attention ou à la fatigue.

a) On perd complètement la mémoire quand on est fatigué ou de mauvaise humeur.
b) On ne peut avoir une bonne mémoire que si l'on est en bonne santé.
c) Lorsqu'on est inattentif ou fatigué on perd en partie la mémoire.
d) Les capacités de notre mémoire augmentent en fonction de notre état physique.
e) Nous pouvons compter sur notre mémoire même si nous sommes fatigués et faibles.

68. La somme d'argent de poche dépend de plusieurs critères: les moyens financiers des parents, l'âge de l'adolescent et ses besoins.
a) C'est selon les possibilités financières des parents, l'âge et les besoins de l'adolescent que l'on décide de la somme d'argent de poche.
b) Les parents ne doivent donner d'argent de poche à un adolescent que s'ils en ont les moyens et s'il en a vraiment besoin.
c) Quels que soient leur âge et leurs besoins, les adolescents exigent de leurs parents de plus en plus d'argent de poche.
d) Lorsqu'ils en ont besoin, les adolescents demandent de l'argent à leurs parents, même si ceux-ci n'ont pas beaucoup de moyens.
e) Certains adolescents, dont les parents ont des moyens financiers importants, ont beaucoup d'argent de poche pour leurs nombreux besoins.

69. 69.-76. sorularda, verilen parçayı uygun
şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

Il existe maintenant des bicyclettes à moteur! —- Il permet aux personnes qui n'ont pas envie de se fatiguer, de faire deux fois moins d'efforts.
a) On peut même placer quelqu'un à côté de soi.
b) C'est très agréable de se promener à bicyclette.
c) De plus en plus de vacanciers utilisent la bicyclette plutôt que l'automobile.
d) Celui-ci est placé à l'arrière du véhicule et fonctionne avec un petit ordinateur.
e) Mais quel que soit le moteur, c'est toujours aussi polluant.

70. A la naissance, nous pesons environ 3,5 kg. —- Si ce rythme se maintenait toute la vie, nous pèserions près de 30 milliards de tonnes à 30 ans! Heureusement, la croissance ralentit peu à peu pour s'arrêter à l'âge adulte.

a) A l'âge adulte, un homme pèse à peu près 70 kg.
b) Et durant les six premiers mois de notre vie, nous grossissons à toute vitesse.
c) Et nous mesurons 50 cm.
d) Mais l'alimentation doit être adaptée à l'âge.
e) Bien sûr ce poids peut varier selon les nouveau- nés.

71. —- La journée s'annonce grise avec un peu de neige ou de la pluie dans les régions nord. Les éclaircies seront rares et les températures ne dépasseront pas 3 degrés dans l'après-midi.
a) Une bonne nouvelle pour le temps: l’air froid recule.
b) Soleil sur tout le pays.
c) Voici notre bulletin météorologique.
d) En France, l'hiver est généralement froid et humide.
e) On nous annonce un accident vers Grenoble à cause d'une brusque tempête de neige.

72. Si vous avez perdu un animal, adressez-vous à la Société protectrice des animaux! —- Là, il sera soigné et nourri jusqu'à ce que vous veniez le chercher.
a) Ce sont surtout les personnes seules qui possèdent un animal de compagnie.
b) Les gens dépensent des fortunes pour nourrir leurs animaux domestiques.
c) Il est toutefois très difficile d'élever un chien dans un appartement.
d) Une personne généreuse y aura peut-être apporté votre chien ou votre chat.
e) Malheureusement, on trouve souvent des chats écrasés sur les routes.

73. —- C'est pourquoi les pêcheurs sont obligés de les rejeter dans la mer. Mais s'étant blessés dans les filets, ils ne peuvent pas survivre. On a donc trouvé une technique de pêche qui permet aux petits poissons de se sauver des filets sans se blesser.
a) Le poisson est et sera de plus en plus cher.
b) Dans tous les pays, les lois interdisent de pêcher les petits des poissons.
c) La Méditerranée est-elle une mer riche en poissons comme on le croit souvent?
d) Certains supermarchés ont désormais leur "rayon-poissonnerie".
e) La pêche en mer de loisir s'est développée ces dernières années.

74. Le tourisme est une grande industrie internationale et il a un bel avenir devant lui. —- D’ailleurs, le chiffre d'affaires du tourisme est supérieur à celui des autres secteurs.

a) Car la plupart des touristes veulent un service parfait.
b) Or les plus pauvres ne partent pas en vacances.
c) Les étudiants se dirigent peu à peu vers les métiers de l'hôtellerie.
d) Il demande des installations comme aéroport, autoroutes, constructions hôtelières.
e) Il progresse nettement plus vite que les autres secteurs économiques.

75. —- Dans tous les pays, en effet, les informations concernant les "affaires étrangères" diminuent, aussi bien dans les journaux qu'à la télévision. Pourtant, les nouvelles techniques de communication nous permettent de savoir rapidement tout ce qui se passe dans le monde.
a) Sommes-nous suffisamment informés sur les problèmes internationaux?
b) Voulez-vous regarder la télévision ou lire les journaux?
c) Pourquoi est-il nécessaire d'être informé?
d) Connaissez-vous Internet?
e) Comment réalise-t-on un journal télévisé?

76. "Mars Express": c'est le nom de la mission scientifique que l’Union européenne met au point pour 2003. Tout est presque prêt. Cette mission étudiera la planète Mars et déterminera si son sol contient de l'eau. —-
a) C'est pourquoi Mars est surnommée la "planète rouge".
b) Anglais, Allemands, Français et Italiens travaillent donc actuellement sur ce projet.
c) Malheureusement, ce projet a dû être abandonné faute de moyens financiers.
d) Les Américains sont très fiers de leur projet qui les place au premier rang mondial.
e) Pourtant plusieurs pays européens ont fait savoir qu'ils s'associeraient à cette initiative.

77. 77.-84. sorularda, verilen durumda söylenmiş olabilecek sözü bulunuz.

Au restaurant, le garçon revient et vous apprend qu'il ne reste plus de "rôti de veau". Vous devez donc changer de plat. Vous lui dites: —-
a) Non, je ne prendrai pas de dessert, je ne mange plus de sucre.
b) Mais je n'ai pas du tout commandé cela, vous vous êtes trompé dans l'addition!
c) Tout va très bien merci. Nous aurons juste besoin d'un peu de pain.
d) Garçon! J'ai bien peur que cette viande ne soit pas très fraîche. Pouvez-vous m'apporter autre chose?
e) Bon. Eh bien, je prendrai à la place un "steak- frites"!

78. A la banque, vous voulez retirer de l'argent. L'employé vous dit: —-
a) Ah! Je suis désolé, les crédits, c'est au premier étage.
b) Si c'est pour un renseignement, adressez-vous à ma collègue.
c) Il me faut absolument une carte d'identité, sinon je ne pourrai pas vous donner l'argent.
d) Monsieur, attention, vous oubliez votre chéquier!
e) Mais ces billets sont faux! Qui vous les a donnés?

79. Vous vous rendez compte que vous avez oublié de souhaiter son anniversaire à votre meilleur ami. Vous pensez: —-

a) Tout de même, il aurait dû se souvenir que nous avions rendez-vous aujourd'hui.
b) Bon, ça ne fait rien, je le lui rendrai demain.
c) Je ne comprends pas, je lui avais pourtant bien précisé de venir absolument à 2 heures.
d) Il est tellement sensible à ce sujet qu'il ne me pardonnera sûrement pas cet oubli.
e) Voyons… Il est né le 23 ou le 26 avril? Je ne m'en souviens jamais! Bon, disons le 23!

80. Dans un avion, un passager s'aperçoit qu'une dame est assise à sa place. Il lui dit: —-
a) Excusez-moi Madame, mais je crois que vous avez fait erreur: cette place ne doit pas être la vôtre.
b) S'il vous plaît Madame, puis-je regarder le paysage par votre fenêtre?
c) Je suis trop petit pour attraper mon bagage, voulez-vous avoir la gentillesse de m'aider?
d) Savez-vous comment on règle la longueur de la ceinture de sécurité?
e) J'espère que je ne me suis pas trompé d'avion!

81. Vous comprenez que votre ami vous a caché une partie de la vérité, un peu déçu, vous lui dites : —-
a) Allez, tu peux tout me dire, tu sais bien que je ne répéterai rien!
b) Je croyais pouvoir te faire une entière confiance, mais je vois que j'avais tort.
c) Ah! je comprends maintenant, heureusement que tu m'as tout raconté!
d) Ecoute, ne dis à personne ce que je vais te dire, c’est un secret.
e) Moi? Mentir? Non, je ne t’ai jamais menti, je te le jure!

82. Un groupe d'amis vous proposent de passer quelques jours à la montagne, vous êtes malheureusement obligé de refuser, vous leur dites: —-
a) Je ne peux rien vous répondre de précis maintenant, mais je peux dire que je suis d'accord sur le principe.
b) Pas de problème! On peut même y aller avec ma voiture si vous voulez.
c) Pourquoi ne m'avez-vous parlé de rien? Si vous m'aviez demandé, je serais venu avec vous!
d) La montagne, moi, vous savez… je n'aime pas tellement ça, et puis, à vrai dire, je n'ai pas du tout envie de partir avec vous.
e) Je viendrais avec vous avec plaisir mais j'ai promis à un ami de passer ce week-end avec lui.

83. Vous rendez avec beaucoup de retard un livre à la bibliothèque. Comme vous ne voulez pas payer l'amende, vous essayez de convaincre le bibliothécaire: —-
a) Une semaine de retard, ce n'est rien! Et puis c'est un livre que personne ne lit, je suis sûr qu'on ne vous l'a pas demandé une seule fois!
b) Vingt francs! Pour une semaine! C'est vraiment scandaleux! Je ne vous emprunterai plus rien!
c) Ce livre est très très bon. Je vous le conseille si vous n'avez rien à lire en ce moment.
d) C'est votre faute ! Pourquoi ne m’avez-vous pas averti ?
e) Je veux bien payer mais avant je voudrais parler au directeur!

84. Un jeune homme est très triste d'apprendre que son premier roman n'a pas été accepté par une maison d'édition. Lorsqu'un ami l'interroge à ce propos, il essaie de changer de sujet: —-
a) C'est gentil à toi de m'en parler, et j'ai vraiment besoin de me confier à quelqu'un.
b) Après tout, je m'y attendais! Ce n'est pas si grave…
c) Oui, c'est mon premier livre et j'en suis très fier!
d) Oh! ne parlons pas de ça, je suis réellement bouleversé…
e) Je suis un peu déçu car il ne paraîtra que l'année prochaine…

85. 85.-92. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş bırakılmış kısmında söylenmiş olabilecek sözü bulunuz.

Elodie   :-    A qui étais-tu en train de parler? Je le connais?
Brigitte :- —-
Elodie   :-    Non! Pas du tout! Il a bien changé, la dernière fois que je l'ai vu, c'était il y a cinq ans!
Brigitte :- Cinq ans! Alors ça ne m'étonne pas! C'était encore un enfant à cette époque…
a) Chut! Ne parle pas si fort, il pourrait nous entendre!…
b) Bien sûr que tu le connais! Tu ne te souviens pas de son nom?
c) C'était mon frère! Tu ne l'as pas reconnu?
d) Mais tu n'as vraiment aucune mémoire des visages: c'est un ami que je t'ai présenté il y a une semaine.
e) Aucune idée! Un type qui m'a abordée par hasard!

86. Marie:-Où vas-tu?
Louise:-    Je vais faire quelques recherches à la bibliothèque. En revenant, je passerai en ville, veux-tu que je rapporte quelque chose?
Marie:- —-
Louise:-    D'accord! Du sucre en poudre ou en morceaux?
a) Je ne crois pas. Achète ce que tu veux!
b) Non, merci. Pour le gâteau, je me débrouillerai avec le sucre qui reste.
c) Je ne sais pas, attends, je vais voir s'il manque quelque chose.
d) Bonne idée! Rapporte donc une baguette de pain.
e) Oui. Si tu pouvais acheter des œufs et du sucre.

87. Le fan: – Vous êtes connu pour votre combat écologique, vous chantez maintenant contre la guerre.
Le chanteur:-Oui, je viens d'écrire une chanson contre la guerre, mais je veux surtout parler des enfants.
Le fan:- —-
Le chanteur:-Je veux parler de ces milliers d'enfants qui sont obligés de se battre pour des idées qu'ils ne comprennent pas.
a) Votre tournée internationale a été annulée. Pour quelle raison?
b) Quel message exactement voulez-vous donner avec cette chanson: "Trop jeune pour mourir"?
c) Le combat pour l'environnement prend-il beaucoup de votre temps?
d) Avez-vous de nouvelles chansons pour vos prochains concerts?
e) Vous n'aimez pas, n'est-ce pas, qu'on parle de votre vie privée?

88. Madeleine: -Tu ne penses pas qu'à force de manger du chocolat, ton taux de cholestérol va augmenter?
Jeanne :-    Mais non! C'est juste un peu calorique! Alors il faut en consommer modérément, c'est tout.
Madeleine : -Pourtant, ce n'est pas très nourrissant!
Jeanne    :- —-
a) Peut-être, mais il est riche en vitamines, surtout en vitamines B.
b) Mais non, si on se brosse les dents après avoir mangé du chocolat, il n'a aucun effet négatif sur les dents.
c) Bien sûr, comme j’ai arrêté mon régime, j’en mange de plus en plus.
d) Justement. On conseille de manger du chocolat appelé "bitter", c'est-à-dire qui ne contient pas de lait.
e) On a constaté que la plupart des gens stressés sont ceux qui ne mangent jamais de chocolat.

89. Jean   : – —-
Paul   : –    Oui, je sais, je suis désolé, mais ce n'est pas ma faute, j'ai eu un accident de voiture.
Jean   : –    C'est grave? Apparemment, toi, tu n'as rien, mais la voiture?
Paul   : –    Non, rien de grave! Il faudra seulement changer la portière.
a) Alors, cette nouvelle voiture? Tu en es satisfait?
b) Si tu faisais un peu plus attention en conduisant, ce genre d'accident ne t'arriverait pas!
c) Paul! Je suis content de te voir! Il paraît que tu as eu un accident de voiture!
d) Ah! te voilà enfin! Ça fait presque une heure que je t'attends…
e) J'ai un service à te demander: pourrais-tu me prêter ta voiture pour quelques jours?

90. Rose    : – —-
Marie    :- Je préférerais un restaurant indien, car la cuisine chinoise me rend malade.
Rose    : – Un indien? Oh non! les plats sont trop épicés, et puis ce n'est pas très copieux!
Marie    : – Bon, eh bien… si on allait déjeuner chez moi?
a) Que dirais-tu d'aller manger dans un restaurant chinois?
b) Le petit restaurant chinois dont je t'ai parlé est fermé.
c) J'ai très faim, si on allait manger des gâteaux?
d) Quel genre de plat est-ce que tu préfères?
e) Tu as de la chance: j'ai un peu d'argent, alors je t'invite au restaurant.

91. L'étudiant    : – Je voudrais trois billets pour le concert du 3 novembre, avec un tarif étudiant, s'il vous plaît.
La caissière : – —-
L'étudiant    : – Bon, alors donnez-moi la même chose pour le concert du 10. C'est possible?
La caissière : – Je crois, oui. Tout n'a pas encore été réservé.
a) Vous pourriez attendre que j'aie fini avec cette personne avant de demander!
b) Trois billets, bien sûr, pour quelle date?
c) Vous arrivez un peu trop tôt: la location n'est pas ouverte pour cette date.
d) Ah! Je suis désolé mais il ne reste plus de place pour cette date.
e) Mais il n'y a pas de tarif étudiant pour ce genre de concert!

92. Mathieu    : – Tiens, mais je croyais que tu avais arrêté de fumer!
Emmanuel : – Tu as raison, j'ai arrêté pendant près d'un mois, mais je n'ai pas pu aller plus loin.
Mathieu    : – —-
Emmanuel : – Oui, mais ne te moque pas de moi! Si tu savais comme il est difficile de résister lorsque tout le monde fume autour de toi!
a) Un mois, c'est déjà beaucoup! Moi, je n'ai pu m'arrêter que quelques jours.
b) Je suppose que c'est à cause des autres que tu as recommencé…
c) Moi, je te conseille d'aller voir un médecin.
d) Je ne supporte plus de rester dans un endroit enfumé.
e) Je ne fume plus que des cigares!

93. 93.-100. sorularda, anlam bütünlüğüne uymayan cümleyi bulunuz.

(I) Etre en bonne santé, cela commence bien sûr par une alimentation équilibrée. (II) Et on doit penser à cet équilibre alimentaire dès le petit déjeuner. (III) On a fait une enquête sur les habitudes alimentaires des Français. (IV) Pourtant ce premier repas est trop souvent insuffisant, ce qui entraîne toute la journée fatigue et faiblesse. (V) Pour être en forme jusqu'au soir, il vaut donc mieux prendre un petit déjeuner complet.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

94. (I) Il n'existe actuellement, aucun médicament efficace sur la mémoire. (II) La mémoire ne retient que ce qu'elle comprend. (III) Ne croyez donc pas les publicités pour ce genre de produits. (IV) De plus, on risque en les prenant des maladies graves. (V) Une bonne hygiène de vie, du sport, une alimentation équilibrée, un bon sommeil: voilà les seuls vrais médicaments de la mémoire.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

95. (I) Le pont de Messine, en Sicile, sera le plus long du monde. (II) Il s’étirera en effet sur 3,7 km entre l’Italie et la Sicile. (III) Car on peut passer d’une rive à l’autre en deux heures seulement. (IV) Supporté par deux colonnes de 370 mètres, il sera capable de résister aux séismes qui secouent souvent la région. (V) On dit même qu’il pourrait résister à une bombe atomique !
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

96. (I) Notre Soleil, avec ses planètes, n'est pas unique dans la galaxie. (II) Les preuves de l'existence d'autres systèmes solaires sont en effet de plus en plus nombreuses. (III) Récemment trois grosses planètes viennent par exemple d'être découvertes. (IV) Qui sait si l'une d'elles, comme la Terre, abrite une forme de vie? (V) Lorsque le temps est clair, on peut voir la Voie lactée et des milliers d'étoiles.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

97. (I) En voiture, la ceinture de sécurité a sauvé beaucoup de vies humaines. (II) Cela prouve qu'il ne faut pas asseoir les enfants à l'avant des voitures. (III) Dans certains cas pourtant, la ceinture peut retenir prisonnier le passager qu'elle vient de sauver du choc. (IV) Or, si le véhicule est en feu, il faut à tout prix en sortir. (V) Un inventeur français a donc mis au point un système de débouclage automatique de la ceinture, qui permet de se libérer rapidement.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

98. (I) L'aquarium de Monaco est l'un des plus grands du monde. (II) Il y a douze ans, on a découvert en Méditerranée, près de Monaco, une nouvelle plante aquatique. (III) Cette plante a été immédiatement reconnue très dangereuse pour l'équilibre écologique. (IV) On a donc décidé de la combattre. (V) Mais elle est très résistante et il est très difficile de s'en débarasser.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

99. (I) La réduction du temps de travail est en discussion actuellement en France. (II) On cherche en effet à réduire la durée hebdomadaire du travail de 39 à 35 heures. (III) Certaines entreprises ont même essayé la semaine de 4 jours. (IV) Le ministre de l'Emploi veut faire voter une loi contre le travail illégal. (V) Cette réduction du temps de travail devrait permettre de créer de nouveaux emplois.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

100. (I) Tous les économistes sont satisfaits de la croissance industrielle rapide de la Chine. (II) La capitale, Pékin, compte environ 10 millions d'habitants. (III) Mais sait-on que ces progrès entraînent une pollution mortelle? (IV) Près de 300 000 Chinois meurent en effet chaque année à cause de la pollution industrielle. (V) Et des milliers de personnes, dont beaucoup d'enfants, souffrent de maladies respiratoires.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

———-Schlüssel———-

1. (b) 
2. (c) 
3. (d) 
4. (d) 
5. (a) 
6. (e) 
7. (b) 
8. (c) 
9. (c) 
10. (a) 
11. (d) 
12. (e) 
13. (b) 
14. (a) 
15. (c) 
16. (e) 
17. (d) 
18. (e) 
19. (d) 
20. (c) 
21. (e) 
22. (a) 
23. (b) 
24. (c) 
25. (c) 
26. (c) 
27. (d) 
28. (e) 
29. (b) 
30. (a) 
31. (a) 
32. (d) 
33. (b) 
34. (e) 
35. (c) 
36. (a) 
37. (d) 
38. (b) 
39. (d) 
40. (a) 
41. (d) 
42. (a) 
43. (e) 
44. (b) 
45. (e) 
46. (c) 
47. (a) 
48. (e) 
49. (d) 
50. (b) 
51. (d) 
52. (a) 
53. (b) 
54. (d) 
55. (e) 
56. (b) 
57. (e) 
58. (c) 
59. (a) 
60. (d) 
61. (c) 
62. (e) 
63. (b) 
64. (c) 
65. (c) 
66. (e) 
67. (b) 
68. (a) 
69. (c) 
70. (a) 
71. (d) 
72. (b) 
73. (a) 
74. (e) 
75. (c) 
76. (e) 
77. (b) 
78. (c) 
79. (e) 
80. (a) 
81. (c) 
82. (a) 
83. (d) 
84. (b) 
85. (e) 
86. (d) 
87. (a) 
88. (c) 
89. (d) 
90. (a) 
91. (e) 
92. (a) 
93. (d) 
94. (e) 
95. (b) 
96. (c) 
97. (e) 
98. (b) 
99. (c) 
100. (d) 

2000 Yds ingilizce Online Test

1. 1.-18. sorularda, cümlede boş bırakılan yere uygun düşen kelime ya da ifadeyi bulunuz.

Several of my friends have entered the —-, but none of them expects to win.
a) performance
b) application
c) competition
d) responsibility
e) vacancy

2. He’s a terribly —- person and never thinks at all of the needs or the wishes of other people.
a) nervous
b) sensitive
c) extravagant
d) reliable
e) selfish

3. As she grew older, it became —- difficult for her to do the shopping.
a) eventually
b) increasingly
c) doubtfully
d) adequately
e) reluctantly

4. The survivors of the shipwreck who were able to reach the land, decided to —- a fire and wait to be rescued.
a) make
b) do
c) show
d) set
e) put

5. The melting of all the ice mass in the Arctic would —- the sea level by several metres.
a) establish
b) preserve
c) raise
d) restore
e) spoil

6. I couldn’t —- why they were shouting so loudly.
a) set up
b) keep up
c) rely on
d) make out
e) put off

7. During recent years, many people —- interested in Turkish music.
a) might become
b) are becoming
c) had become
d) would become
e) have become

8. If I —- you were on your own, I —- you to come round here for the day.
a) knew / have asked
b) have known / will have asked
c) would know / had asked
d) know / will ask

9. I hope that, by next summer, I —- up enough money to go to Italy for a holiday.
a) will have saved
b) would have saved
c) would save
d) have saved
e) had saved

10. Sally worked all the weekend to finish the project in time, but actually she —- so.
a) couldn’t have done
b) wouldn’t have done
c) doesn’t have to do
d) may not do
e) needn’t have done

11. This is the first time you have ever driven a car, —-?
a) is this
b) hasn’t it
c) isn’t it
d) have you
e) aren’t you

12. I enjoyed this book so much; I want to read another by —- author.
a) such
b) similar
c) same
d) a certain
e) the same

13. A woman from Denmark has recently moved —- the flat —- mine.

a) up / in
b) into / next to
c) to / at
d) about / in front of
e) through / above

14. The film “Brave Heart” is —- long. It lasts —- three hours.
a) rather / for
b) too / on
c) quite / in
d) very / at
e) so / into

15. —- appearing every four to seven years as it used to, “El Nino” has now been appearing consecutively for a number of years.
a) On account of
b) In view of
c) Because of
d) In case of
e) Instead of

16. You can look at this plan for the new sports centre —- closely —- you like but I don’t think you will be able to understand it.
a) as / as
b) so / that
c) such / that
d) more / than
e) just / as

17. The Great Pyramid of Khufu, —- is near Cairo, is one of the most famous monuments in the world.
a) who
b) where
c) which
d) whom
e) what

18. —- bicycles are all red, —- is the only blue one.
a) Theirs / yours
b) Others / his
c) Ours / hers
d) The other / mine
e) Your / him

19. 19.-24. sorularda, cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

Surely that’s the boy —-.
a) that his sister won the painting competition
b) who sang so beautifully at the concert last night
c) unless he sent us the heavy box
d) whether his bicycle has been repaired
e) which everyone is talking about

20. He simply wanted to know —-.
a) whether I had been to see Jane
b) how far away we are moving
c) which team has won
d) as if all the buses went past the town hall
e) though everyone else had already eaten

21. —-, there is enough food and water for everyone.
a) If they had used their resources properly
b) Though nature would have been spoiled
c) Unless we take care of our green fields
d) If we learned to respect the environment
e) Provided that they are used well

22. Since the bus broke down just outside Bursa, —-.
a) there wouldn’t be another bus for an hour
b) there was still snow by the side of the road
c) we were late for our appointment in Ankara
d) it was particularly cold that night
e) some people would even blame the driver

23. —- unless you are interested in psychology.
a) He’s thinking of going to a psychiatrist
b) This is the book you’ve suggested
c) You could solve your problems
d) There is no point in reading that book
e) This book will be very useful for you

24. —- why she was looking so upset.
a) There is nothing to be ashamed of
b) I really didn’t know
c) We are all extremely worried
d) There wasn’t an explanation
e) Nobody had understood

25. 25.-32. sorularda, verilen İngilizce cümlenin Türkçe dengini bulunuz.

Kenya, a country famous for its safaris and coffee, is situated on the east coast of Africa.
a) Safarileri ve kahvesiyle bilinen ve bir Afrika ül- kesi olan Kenya, kıtanın doğu kıyısında yer alır.
b) Afrika’nın doğu kıyısında yer alan Kenya, hem safarileri hem de kahvesiyle ünlü bir ülkedir.
c) Safarileri ve kahvesiyle ünlü bir ülke olan Kenya, Afrika’nın doğu kıyısında yer alır.
d) Kenya, safarileri ve kahvesiyle tanınan bir ülke olarak Afrika’nın doğu kıyısında bulunmaktadır.
e) Afrika’nın doğu kıyısında bulunan Kenya, safarileri ve kahvesiyle ünlü bir ülke olarak bilinmektedir.

26. The Suez Canal, which connects the Mediterranean and the Red Sea, was designed and built by the French engineer De Lesseps.
a) Akdeniz ile Kızıl Deniz’i birleştiren Süveyş Kanalı, Fransız mühendis De Lesseps tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.
b) Fransız mühendis De Lesseps’in tasarlamış ve inşa etmiş olduğu Süveyş Kanalı, Akdeniz ile Kızıl Deniz’i birleştirir.
c) Süveyş Kanalı’nı tasarlayıp inşa eden Fransız mühendis De Lesseps, Akdeniz ile Kızıl Deniz’i birleştirmeyi amaçlamıştır.
d) Süveyş Kanalı’nın Fransız mühendis De Lesseps tarafından tasarlanıp inşa edilmesiyle, Akdeniz’in Kızıl Deniz ile birleşmesi sağlanmıştır.
e) Akdeniz ile Kızıl Deniz’in birleşmesi, Fransız mühendis De Lesseps’in Süveyş Kanalı’nı tasarlayıp inşa etmesiyle olmuştur.

27. In exploring the seas for oil, geologists primarily search for the salt domes under which vast oil fields are likely to lie.
a) Petrol bulmak için denizleri tarayan jeologlar, her şeyden önce, altında çok geniş petrol alanlarının uzayıp gittiği tuz tepeciklerini incelerler.
b) Denizlerde petrol arayan jeologlar, her şeyden önce, altında geniş petrol yataklarının uzandığı sanılan tuz tepeciklerini araştırırlar.
c) Jeologlar, denizlerde yaptıkları petrol arama çalışmalarında, öncelikle, altında çok geniş petrol yataklarının bulunduğu tuz tepeciklerine yönelirler.
d) Altında çok geniş petrol yataklarının bulunduğu tahmin edilen tuz tepecikleri, denizlerde petrol arayan jeologların öncelikle araştırdığı alanlardır.
e) Jeologlar, petrol için denizleri araştırırken, öncelikle, altında muhtemelen geniş petrol alanlarının uzandığı tuz tepeciklerini ararlar.

28. In her short stories that are set in the Southern states at about the turn of the century, Katherine Anne Porter describes a way of life that is gone.
a) Katherine Anne Porter, Güney eyaletleri ile ilgili kısa öykülerinde, yüzyılın başlarında geçen bir yaşamdan söz eder.
b) Katherine Anne Porter, yüzyılın başlarında Güney eyaletlerinde geçen kısa öykülerinde, kaybolmuş bir yaşam biçimini anlatır.
c) Katherine Anne Porter, Güney eyaletleri ile ilgili kısa öykülerinde, yüzyılın başlarına dayanan bir yaşam biçimini tasvir eder.
d) Katherine Anne Porter’ın kısa öykülerinde tasvir edilen yaşam, yüzyılın başlarında Güney eyaletlerinde geçer.
e) Yüzyılın başlarında Güney eyaletlerinde geçen yaşam biçimi, Katherine Anne Porter’ın kısa öykülerinde anlatılmaktadır.

29. Cancer of the throat is more likely to occur in heavy smokers than in non-smokers.
a) Gırtlak kanseri, sigara içenlerde, sigara içmeyenlere göre daha çok ortaya çıkmaktadır.
b) Sigara içmeyenlerin, sigara içenler kadar gırtlak kanserine yakalanma olasılığı her zaman vardır.
c) Gırtlak kanserinin sigara tiryakilerinde ortaya çıkması, sigara içmeyenlere göre daha fazla muhtemeldir.
d) Sigara tiryakilerinin gırtlak kanserine yakalanma ihtimalinin, sigara içmeyenlere göre daha çok olduğu bilinmektedir.
e) Gırtlak kanserinin sigara tiryakilerinde görülme oranı, sigara içmeyenlere göre çok daha yüksektir.

30. Don Quixote, one of the greatest classics of European literature, is still appreciated by the present day reader due to its rich narrative style.
a) Avrupa edebiyatının en büyük klasiklerinden biri olan Don Kişot, zengin anlatım tarzı sayesinde günümüz okuyucusu tarafından hâlâ takdir edilmektedir.
b) Klasik Avrupa edebiyatının en büyük eserlerinden biri olan Don Kişot, zengin anlatımıyla günümüz okurundan da takdir görmektedir.
c) Avrupa edebiyatının en büyük klasiklerinden Don Kişot, zengin anlatım tarzıyla tüm okuyucuların ilgisini çekmektedir.
d) Zengin anlatım tarzıyla Avrupa edebiyatının en büyük klasiklerden biri olan Don Kişot, günü- müz okuyucusu tarafından hâlâ sevilerek okunmaktadır.
e) Zengin anlatım tarzı okuyucular tarafından takdir edilen Don Kişot, Avrupa edebiyatının en büyük klasiklerinden biridir.

31. It is estimated that over half a billion people consume insufficient calories to maintain normal growth and health.
a) Yarım milyar kadar kişinin, sağlıklı gelişimini sürdürürken, yetersiz kalori kullandığı belirlenmiştir.
b) Yarım milyara yakın insanın, normal gelişimini devam ettirirken, yetersiz kalori harcadığı varsayılmaktadır.
c) Yarım milyar kişinin, normal gelişimini ve sağlığını sürdürürken, yetersiz kalori aldığı bildirilmiştir.
d) Yarım milyardan fazla insanın, normal gelişimini ve sağlığını sürdürmek için yetersiz kalori tükettiği tahmin edilmektedir.
e) Yaklaşık yarım milyar insanın, normal gelişimi ve sağlığı için yetersiz kalori harcadığı belirlenmiştir.

32. Under the burning sun of the Mediterranean basin, the ancient Greeks, Romans and Egyptians harvested salt through evaporation from the sea, on a scale sufficient for their daily needs.
a) Akdeniz bölgesinin yakıcı güneşi altında, eski Yunanlılar, Romalılar ve Mısırlılar, günlük gereksinimlerini karşılamak amacıyla buhar- laştırma yöntemiyle denizden tuz üretiyorlardı.
b) Eski Yunanlılar, Romalılar ve Mısırlılar, Akdeniz havzasının kızgın güneşi altında, denizden buharlaştırma yoluyla, günlük gereksinimleri için yeterli ölçüde tuz elde ediyorlardı.
c) Eski Yunanlılar, Romalılar ve Mısırlılar’ın, günlük gereksinimlerini karşılamak için, Akdeniz bölgesinin yakıcı güneşi altında, buharlaştırma yoluyla denizden tuz ürettikleri bilinmektedir.
d) Günlük gereksinimlerini karşılamak için eski Yunanlılar, Romalılar ve Mısırlılar, Akdeniz’in kızgın güneşi altında, buharlaştırma yöntemiyle, denizden yeterince tuz elde edebiliyorlardı.
e) Akdeniz havzasının yakıcı güneşi altında, günlük tuz gereksinimlerini karşılamak için eski Yunanlılar, Romalılar ve Mısırlılar buharlaştırma yöntemini kullanmışlardır.

33. 33.-40. sorularda, verilen Türkçe cümlenin İngilizce dengini bulunuz.

Onun, ne yaptığımı ya da niçin beni çağırtmış olduğunu hatırladığını sanmıyorum.
a) I don’t think he recognised me or remembered why he’d sent for me.
b) I don’t expect him to remember who I was or why he called me.
c) I don’t think he can remember what I’ve done and why I have been called for.
d) I don’t expect him to remember what I’d done and why I’d been sent for.
e) I don’t think he remembered what I had done or why he had sent for me.

34. Özellikle Afrika’da ve Doğu’da, okuma yazması olmayan, ancak yüzlerce dizeli bir şiiri ezberden okuyan insanlarla karşılaşmak, çoğu kez bizi şaşırtmıştır.
a) We have frequently been astonished to meet people, especially in Africa and the East, who are illiterate, and yet who recite from memory a poem of hundreds of verses.
b) We are often surprised at how many illiterate people we meet, especially in Africa and the East, who are able to recite a poem with hundreds of verses.
c) We have frequently come across illiterate people in Africa and the East who can recite hundreds of poems, and we are still astonished at it.
d) It’s hardly surprising that the illiterate people of Africa and the East, in particular, are frequently to be found reciting poems with hundreds of verses.
e) It is the illiterate people of Africa and the East, in particular, who, not surprisingly, have learned by heart poems with hundreds of verses.

35. Şurada bir grup gençle konuşan adam, bu ülkenin İkinci Dünya Savaşı’ndan beri sahip olduğu en iyi siyasetçilerden biridir.
a) The man those young people have joined is probably about the best politician this country has produced since World War II.
b) That man over there, with a group of youngsters, has been in politics since World War II, and has done the country a lot of good.
c) The man over there, talking to a group of young people, is one of the best politicians this country has produced since World War II.
d) The man talking to those young people over there has been involved in politics since World War II, and has done much good in the country.
e) One of the best politicians this country has produced since World War II is standing over there talking to a group of young people.

36. Thomas Wolfe, ilk romanının 1929’da yayımlanması üzerine, kendi kuşağının en çok gelecek vaat eden yazarlarından biri olarak görüldü.
a) When his first novel was published in 1929, Thomas Wolfe was regarded as one of the most talented writers of his generation.
b) Upon the publication, in 1929, of his first novel, Thomas Wolfe was considered to be one of the most promising writers of his generation.
c) As soon as his first novel was published in 1929, Thomas Wolfe was acclaimed as one of the best writers of his generation.
d) With his first novel, which was published in 1929, Thomas Wolfe won the respect of his own generation and the next one.
e) One of the most promising writers of this generation was Thomas Wolfe, whose first novel was published in 1929.

37. Kamyon sürücüsü olarak edindiği deneyimleri ona, çalışan çeşitli tipteki insanları şiirlerinde anlatma fırsatını verdi.

a) Various types of working class people are described in his poems which are related to his experiences as a truck driver.
b) While he was a truck driver, he began to write poems in which he described his experiences with various types of working people.
c) His poems are usually about his experiences with the various types of working people he met during his years as a truck driver.
d) His experiences as a truck driver brought him close to working class people, and so he could describe them in his poems.
e) His experiences as a truck driver gave him the opportunity to describe, in his poems, various types of working people.

38. Dünyanın en önde gelen dilbilimcilerinden biri olan Eugene A. Nida, ilkel toplulukların dilleri ve lehçeleri alanında uzmanlaşmıştır.
a) Eugene A. Nida, one of the foremost linguists in the world, has specialised in the field of the languages and dialects of primitive communities.
b) The famous linguist Eugene A. Nida is especially interested in the field of the languages and dialects of primitive communities.
c) One of the best linguists in the world is Eugene A. Nida, who has specialised in the field of the languages and dialects of primitive communities.
d) His specialisation in the field of the languages and dialects of primitive communities is what has put Eugene A. Nida among the foremost of the world’s linguists.
e) One of the best-known linguists in the world is Eugene A. Nida since he has specialised in the field of the languages and dialects of primitive communities.

39. Hindistan, Batılı ülkelerin çoğundan farklı olarak, çeşitli dillere ve kültürlere sahip bir ülkedir.
a) Contrary to what is believed in most western countries, there are many different languages and cultures in India.
b) Unlike the majority of western countries, India is a country which has varied languages and cultures.
c) Most western countries lack the variety that is to be found in the languages and cultures of India.
d) India is a country with varied languages and cultures, which makes it unlike the majority of western countries.
e) The western countries are unlike India because of their varied languages and cultures.

40. Şirketimiz, tüm bölümlerinde güvenliği sağlamak için özel bir sistem geliştirdi.
a) Our company has developed a special security system to suit each of its departments.
b) In order to maintain security in all its departments our company is developing a special system.
c) The special security system developed by our company will be used in all its departments.
d) Our company has developed a special system to maintain security in all of its departments.
e) Our company maintains that the special security system it has developed is suitable for all its departments.

41. 41.-43. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Life on a submarine may, to many people, sound fascinating. However, it is, in fact, horribly boring. Except for the commanding officers, a day aboard a submarine consists of six hours on duty, six hours off, day after day, for months. This being the case, every effort is made to ensure that the lives of the men are as pleasant as possible. The meals are exceptionally good, and there is a daily film, shown at a specific time, on television around the submarine. In return, the crew is always expected to perform perfectly all the time. A mistake is quite unforgivable. In fact, a favourite saying is “There’s room for everything on a submarine except for a mistake”.

 
41. We learn from the passage that, contrary to what a lot of people expect, —-.
a) life on a submarine is extremely rewarding for the crew
b) submarines have every imaginable facility for entertaining the crew
c) boredom is a major problem for the crew of a submarine
d) there is comparatively little work to be done on a submarine
e) the officers on a submarine share the same duties as the other members of the crew

42. Life on a submarine may, to many people, sound fascinating. However, it is, in fact, horribly boring. Except for the commanding officers, a day aboard a submarine consists of six hours on duty, six hours off, day after day, for months. This being the case, every effort is made to ensure that the lives of the men are as pleasant as possible. The meals are exceptionally good, and there is a daily film, shown at a specific time, on television around the submarine. In return, the crew is always expected to perform perfectly all the time. A mistake is quite unforgivable. In fact, a favourite saying is “There’s room for everything on a submarine except for a mistake”.

42. The writer of the passage emphasises that, on a submarine, —-.
a) there is every opportunity for officers to have a pleasant life
b) every member of the crew helps to prepare the meals
c) everyone works six hours a day
d) life never gets boring for the crew
e) everything is to be done faultlessly

43. Life on a submarine may, to many people, sound fascinating. However, it is, in fact, horribly boring. Except for the commanding officers, a day aboard a submarine consists of six hours on duty, six hours off, day after day, for months. This being the case, every effort is made to ensure that the lives of the men are as pleasant as possible. The meals are exceptionally good, and there is a daily film, shown at a specific time, on television around the submarine. In return, the crew is always expected to perform perfectly all the time. A mistake is quite unforgivable. In fact, a favourite saying is “There’s room for everything on a submarine except for a mistake”.

43. It is clear from the passage that it is almost impossible —-.
a) to make life aboard a submarine fully fascinating
b) for officers to establish a friendship with other members of the crew
c) for everyone to be aware of night and day
d) for the commanding officers to make a mistake
e) for any member of the crew to be on duty more than six hours

44. 44.-46. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

As Orson Welles said: “to practise his art, a poet needs a pen, and a painter a brush. But a film-maker needs an army of actors, actresses and support- staff”. Orson Welles learned the hard way that all this costs a fortune. Few film directors are rich enough to finance their own films, and even fewer have the desire to take such a risk. Therefore, directors are dependent on film studios for the financing of their films. This has caused a certain tension between directors and film studios because film studios use their money to try to control the films they finance. If a film, while it is being made, starts to become too expensive, the studio has to make a choice: it must either cancel the making of the film and lose all the money already invested in it, or go on investing heavily and hope the film will really be a great success.

44. It is suggested in the passage that film-making —-.
a) involves a series of problems, one of which is the casting of actors and actresses
b) is extremely expensive when compared with other forms of art
c) is a business which depends more on finance than on talent
d) is an industry which is almost always financially successful
e) aims at making a good profit rather than giving entertainment

45. As Orson Welles said: “to practise his art, a poet needs a pen, and a painter a brush. But a film-maker needs an army of actors, actresses and support- staff”. Orson Welles learned the hard way that all this costs a fortune. Few film directors are rich enough to finance their own films, and even fewer have the desire to take such a risk. Therefore, directors are dependent on film studios for the financing of their films. This has caused a certain tension between directors and film studios because film studios use their money to try to control the films they finance. If a film, while it is being made, starts to become too expensive, the studio has to make a choice: it must either cancel the making of the film and lose all the money already invested in it, or go on investing heavily and hope the film will really be a great success.

45. According to the passage, film studios and directors often disagree —-.
a) over the choice and number of actors, actresses and support-staff for each film
b) over whether a film is likely to succeed and make a profit
c) since each is always dependent upon the other for success
d) because a studio won’t always allow a director to do what he wants to do
e) even though there is no financial problem facing them

46. As Orson Welles said: “to practise his art, a poet needs a pen, and a painter a brush. But a film-maker needs an army of actors, actresses and support- staff”. Orson Welles learned the hard way that all this costs a fortune. Few film directors are rich enough to finance their own films, and even fewer have the desire to take such a risk. Therefore, directors are dependent on film studios for the financing of their films. This has caused a certain tension between directors and film studios because film studios use their money to try to control the films they finance. If a film, while it is being made, starts to become too expensive, the studio has to make a choice: it must either cancel the making of the film and lose all the money already invested in it, or go on investing heavily and hope the film will really be a great success.

46. It is pointed out in the passage that, so long as there is a chance for a film to be truly successful,—-.
a) directors and studios will have no excuse for any disagreements
b) some directors may choose to finance their films themselves
c) other studios will gladly pour in more money in the hope of making very high profits
d) actors and actresses will perform to the best of their ability
e) the studio will often be prepared to put more money into the making of it

47. 47.-49. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Some 130 million years ago, a spike-backed dinosaur walked heavily through the wilderness of what came to be Australia, and left its footprints as a gift for the future. They were the world’s best impressions of a dinosaur’s two-ton footfalls. When they were found seven years ago in a remote valley in northern Australia, they provided scientists with the first clear evidence that dinosaurs had lived in Australia. This discovery provided further evidence for the theory that Australia was once joined to a vast super-continent that included what is now South America, Africa, India and Antarctica.

47. It is clear from the passage that, millions of years ago, Australia —-.
a) was undoubtedly the only suitable place in the world for the survival of dinosaurs
b) was almost certainly not, as it is today, a separate continent
c) was, for the first time, inhabited by a large variety of dinosaurs
d) was for the most part a wilderness where no living being could survive
e) with its geography and climate resembled South America and Africa

48. Some 130 million years ago, a spike-backed dinosaur walked heavily through the wilderness of what came to be Australia, and left its footprints as a gift for the future. They were the world’s best impressions of a dinosaur’s two-ton footfalls. When they were found seven years ago in a remote valley in northern Australia, they provided scientists with the first clear evidence that dinosaurs had lived in Australia. This discovery provided further evidence for the theory that Australia was once joined to a vast super-continent that included what is now South America, Africa, India and Antarctica.

48. The passage makes it clear that the dinosaur footprints discovered in Australia in recent years—-.
a) are the same as those also found in South America, Africa, India and Antarctica
b) have little attracted many a scientist interested in the distant past of the continent
c) could only have been made by dinosaurs weighing a lot more than two tons
d) are in surprisingly good condition although millions of years have passed since they were made
e) have made scientists revise the most recent theories concerning dinosaurs

49. Some 130 million years ago, a spike-backed dinosaur walked heavily through the wilderness of what came to be Australia, and left its footprints as a gift for the future. They were the world’s best impressions of a dinosaur’s two-ton footfalls. When they were found seven years ago in a remote valley in northern Australia, they provided scientists with the first clear evidence that dinosaurs had lived in Australia. This discovery provided further evidence for the theory that Australia was once joined to a vast super-continent that included what is now South America, Africa, India and Antarctica.

49. One reason why the discovery in Australia of the dinosaur footprints is so important is that, —-.
a) previously, no one knew for certain whether this country had ever been inhabited by dinosaurs
b) contrary to the popular view, this continent had always been a vast wilderness
c) until this discovery, nothing was known about the early climate of this continent
d) presumably, they will provide clues for future geological changes in this continent
e) up to this point, no one knew for sure that dinosaurs could weigh two tons

50. 50.-52. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

For most people, being a member of a large family is sometimes hard. Usually there isn’t enough money, so everyone has to do without various things. There are, however, certain advantages; in fact, there are probably more advantages than disadvantages. The other day I saw a family setting off on a day out. The parents, who looked remarkably young themselves, were carrying various bags. The biggest child, who was perhaps fifteen, carried a football. His sister, perhaps two years younger, carried what looked like the family lunch. The four smaller children also had things to carry. The youngest of them carried a toy bear that was almost as big as herself. The family were catching a bus and looked so contented. I wished I could have gone with them wherever they were going.

50. It is clear from the passage that the family described here —-.
a) isn’t used to going out for the day like this
b) very rarely has a day out together
c) seldom takes a bus at weekends
d) is clearly a very rich one
e) knows how to share its duties

51. For most people, being a member of a large family is sometimes hard. Usually there isn’t enough money, so everyone has to do without various things. There are, however, certain advantages; in fact, there are probably more advantages than disadvantages. The other day I saw a family setting off on a day out. The parents, who looked remarkably young themselves, were carrying various bags. The biggest child, who was perhaps fifteen, carried a football. His sister, perhaps two years younger, carried what looked like the family lunch. The four smaller children also had things to carry. The youngest of them carried a toy bear that was almost as big as herself. The family were catching a bus and looked so contented. I wished I could have gone with them wherever they were going.

51.    We understand from the passage that, although these parents have six children, —-.
a) they spend very little time with them
b) they don’t really seem to care about them
c) they are reluctant to spend much money on them
d) it seems that life has not aged them
e) it is the four smaller ones that they are most fond of

52. For most people, being a member of a large family is sometimes hard. Usually there isn’t enough money, so everyone has to do without various things. There are, however, certain advantages; in fact, there are probably more advantages than disadvantages. The other day I saw a family setting off on a day out. The parents, who looked remarkably young themselves, were carrying various bags. The biggest child, who was perhaps fifteen, carried a football. His sister, perhaps two years younger, carried what looked like the family lunch. The four smaller children also had things to carry. The youngest of them carried a toy bear that was almost as big as herself. The family were catching a bus and looked so contented. I wished I could have gone with them wherever they were going.

52. From the passage we can conclude that the narrator —-.
a) himself comes from a large family
b) is very critical of large families
c) is more interested in the parents than in the children
d) feels sorry because the children have all got things to carry
e) seems to favour large families

53. 53.-55. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Mrs Gaskell was a nineteenth-century English novelist. She wrote social novels, the most famous of which were Mary Barton and North and South. The first, which is set in Manchester, an industrial city in the north of England, vividly describes the terrible conditions of the working class, which she knew at first hand. It is a powerful novel that made a considerable impression upon readers in nineteenth- century England. The other novel, North and South, contrasts two regions of England, through its heroine Margaret Hale, who leaves southern England to live in the industrial north. Both these novels present a balanced view of social problems in this period of English history.

53. As it is pointed out in the passage, both in Mary Barton and in North and South, Mrs Gaskell —-.
a) is mainly concerned with the conditions of working life in the industrial north of England
b) tells the tragic story of a young country girl called Margaret Hale
c) compares the working conditions of men and women in southern England
d) failed to capture the interest of readers in her time
e) shows how the conditions of the English working class were improving in the nineteenth century

54. Mrs Gaskell was a nineteenth-century English novelist. She wrote social novels, the most famous of which were Mary Barton and North and South. The first, which is set in Manchester, an industrial city in the north of England, vividly describes the terrible conditions of the working class, which she knew at first hand. It is a powerful novel that made a considerable impression upon readers in nineteenth- century England. The other novel, North and South, contrasts two regions of England, through its heroine Margaret Hale, who leaves southern England to live in the industrial north. Both these novels present a balanced view of social problems in this period of English history.

54. We understand from the passage that the manner, in which Mrs Gaskell approached the working conditions of her time, —-.
a) is generally regarded now as being unfair
b) was disliked by her readers
c) was more critical in Mary Barton than in North and South
d) was not one-sided
e) was not based on fact

55. Mrs Gaskell was a nineteenth-century English novelist. She wrote social novels, the most famous of which were Mary Barton and North and South. The first, which is set in Manchester, an industrial city in the north of England, vividly describes the terrible conditions of the working class, which she knew at first hand. It is a powerful novel that made a considerable impression upon readers in nineteenth- century England. The other novel, North and South, contrasts two regions of England, through its heroine Margaret Hale, who leaves southern England to live in the industrial north. Both these novels present a balanced view of social problems in this period of English history.

55. We learn from the passage that Mrs Gaskell uses the story of Margaret Hale to —-.
a) show how the living conditions in the north were far better than those in the south
b) illustrate the differences between the north and south of England
c) draw attention to the special problems of young women in nineteenth-century England
d) tell the story of her own life in Manchester
e) stress that there were good working opportunities for the young in the north of England

56. 56.-58. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

John Steinbeck grew up in California and went to university there, and studied marine biology. He worked at various jobs before he rose to fame in the 1930s with his novels about farm workers. In his novels, his approach is realistic and he shows a great deal of sympathy for his characters who are mostly poor and oppressed. We see this in The Grapes of Wrath, which is one of his best-known novels, and has been made into a film and also staged in the theatre.

56. We learn from the passage that Steinbeck —-.
a) was primarily concerned in his writings with the problems American society was facing in the 1930s
b) wrote only one major novel, which is The Grapes of Wrath
c) used California as the setting for all his works
d) wrote almost all of his major works during the 1930s
e) was originally trained as a scientist, but he turned to literature

57. John Steinbeck grew up in California and went to university there, and studied marine biology. He worked at various jobs before he rose to fame in the 1930s with his novels about farm workers. In his novels, his approach is realistic and he shows a great deal of sympathy for his characters who are mostly poor and oppressed. We see this in The Grapes of Wrath, which is one of his best-known novels, and has been made into a film and also staged in the theatre.

57. We understand from the passage that the people Steinbeck describes in his novels —-.
a) usually have a background of economic and social hardships
b) do not really represent the agricultural community of California
c) work in a wide variety of jobs in California
d) are on the whole content with the kind of life they have
e) fail to arouse the reader’s sympathy

58. John Steinbeck grew up in California and went to university there, and studied marine biology. He worked at various jobs before he rose to fame in the 1930s with his novels about farm workers. In his novels, his approach is realistic and he shows a great deal of sympathy for his characters who are mostly poor and oppressed. We see this in The Grapes of Wrath, which is one of his best-known novels, and has been made into a film and also staged in the theatre.

58. It is clear from the passage that Steinbeck’s famous novel, The Grapes of Wrath, —-.
a) was, much to the surprise of Steinbeck himself, an immediate success
b) was only popular as a book and as a film, during the 1930s
c) was adapted for the stage, but enjoyed little success in the theatre
d) has appealed not only to the general reader, but also to film and stage directors
e) has had a lasting effect on its readers, though it is the least realistic

59. 59.-61. soruları, aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

Reading on paper is so much a part of our lives that it is hard to imagine anything could ever replace the printed books we are used to. Before printed books came in, books had to be copied by hand; this was obviously a slow process and very expensive. Once Gutenberg had invented an economical way to make
movable letters in the 15th century, it became possible to produce reading material quickly,
comparatively cheaply and in large quantities. Since then, the printed word has become a permanent part of our everyday lives. So, how could anyone believe that sales of electronic books will equal those of paper books within a decade or so? Still, some people think that they will.

59.    The passage puts forward the idea that, even though the printed book continues to be popular, —-.
a) it will soon be completely replaced by the electronic book
b) the electronic book may well be on its way in
c) it is no longer as popular as it used to be
d) fewer books are being sold than formerly
e) compared with the electronic book, it is very expensive

60. Reading on paper is so much a part of our lives that it is hard to imagine anything could ever replace the printed books we are used to. Before printed books came in, books had to be copied by hand; this was obviously a slow process and very expensive. Once Gutenberg had invented an economical way to make
movable letters in the 15th century, it became possible to produce reading material quickly,
comparatively cheaply and in large quantities. Since then, the printed word has become a permanent part of our everyday lives. So, how could anyone believe that sales of electronic books will equal those of paper books within a decade or so? Still, some people think that they will.

60.    In this passage, the author suggests that, in spite of technological advances, some people —-.
a) are dissatisfied at the rising prices of printed books
b) still regard Gutenberg as the leading figure in book technology
c) will be reluctant to give up the printed book and turn to the electronic one
d) find it difficult to buy the kind of book they are looking for
e) realise that books published in our time are not as well-made as those in the past

61. Reading on paper is so much a part of our lives that it is hard to imagine anything could ever replace the printed books we are used to. Before printed books came in, books had to be copied by hand; this was obviously a slow process and very expensive. Once Gutenberg had invented an economical way to make
movable letters in the 15th century, it became possible to produce reading material quickly,
comparatively cheaply and in large quantities. Since then, the printed word has become a permanent part of our everyday lives. So, how could anyone believe that sales of electronic books will equal those of paper books within a decade or so? Still, some people think that they will.

61. It is clear from the passage that Gutenberg’s invention of the printing press —-.
a) was the only major technological advance in the 15th century
b) did not have any noticeable effect upon the prices of books
c) did not put an end to the practice of copying books by hand
d) failed to spread the love of reading among ordinary people
e) increased the speed at which books could be produced

62. 62.-68. sorularda, verilen cümleye anlamca en yakın olan cümleyi bulunuz.

Sally made her own costume for the school play, but she was the only one to do so.
a) Sally was the only one who helped to make the costumes for the school play.
b) Sally helped to make the costumes for the school play, but no one else did.
c) Sally made the costume she wore in the school play herself, but none of the others made theirs.
d) Except for Sally, no one helped to make the costumes for the school play.
e) It was only Sally who needed a special costume for the school play; none of the others did.

63.  Most of the students had worked hard and so they did quite well in the examination.
a) Most students work hard before an examination and so do well.
b) A majority of the students got good grades in the examination as they had prepared well for it.
c) The students who do best in an examination are the ones who work hardest.
d) Quite a lot of the students did very well indeed in the examination.
e) Almost all of the hard-working students got very high grades in the examination.

64. The last time I saw my cousin he was only five years old.
a) I haven’t seen my cousin for five years.
b) It’s five years since I last saw my cousin.
c) The last time I saw my cousin was five years ago.
d) I haven’t seen my cousin since he was a 5-year-old child.
e) I still haven’t seen my cousin who is now five years old.

65. I used to play basketball several times a week while I was at university.
a) A)    When I was a university student, it was my habit to play basketball a few times a week, but now I don’t.
b) It was during my university years that I got used to playing basketball at least three times a week.
c) I don’t play basketball now as often as I did when I was at university.
d) During my university years, I started to play basketball two or three times a week, but I don’t any longer.
e) It was when I was at university that I took up basketball and played several times a week.

66. As there was a great deal of traffic on the roads, the journey took us longer than we had expected.
a) There was a lot of heavy traffic on the roads, so we had to go slowly.
b) In spite of the heavy traffic, the journey took hardly any longer than we had expected.
c) We were surprised at how long it took us to get there as there was so little traffic.
d) The journey was over fairly quickly considering how much traffic there was.
e) The journey turned out to be much longer than we’d foreseen, owing to the heavy traffic.

67. You knew I needed your help this weekend, so you shouldn’t have promised to go out with your friends.
a) You’d promised to help me this weekend, so I don’t see how you can agree to go off with your friends like that.
b) Why did you arrange to go out with your friends over the weekend while you said you would help me?
c) I suppose you’ve arranged to go off with your friends this weekend because you didn’t want to help me though you had promised to!
d) It was not right for you to promise your friends that you’d go out with them this weekend since you knew I had to have some help from you.
e) When you agreed to go out with your friends this weekend, had you forgotten you’d promised to help me?

68. This material is suitable for students of eighteen years and up.
a) The material is suitable for students who are over eighteen.
b) The material may be suitable for students of over eighteen years of age.
c) Students of eighteen years and over can use this material.
d) Only 18-year-old students will find this material suitable.
e) All students, whether under or over eighteen, can be given this material.

69. 69.-76. sorularda, parçada boş bırakılan yere uygun düşen ifadeyi bulunuz.

69.    Familiar terms such as “work”, “energy” and “force” are often used in a very particular and distinct manner in physics. —-. For instance, for the physicist, the word “force” is used in four different ways. These forces are responsible for all the phenomena we observe.
a) We think of a force generally as a push or a pull
b) It is important to understand their special meanings when they are used scientifically
c) “Work” is another term which also has a restricted technical meaning in science
d) One of the fundamental forces in nature is the electromagnetic force
e) The English physicist Newton is remembered for his investigations into the forces of nature

70. Flooding is an environmental disaster that may have substantial and long-lasting chemical effects. There are many possible sources of chemical contamination during and after a flood.
—-. Chemicals released into the environment may have a variety of adverse ecological effects. These effects can be long-term or short-term in the normal functioning of the ecosystem.
a) These include dumping grounds, chemical works, warehouses, and petrol stations
b) It results in economic losses that might affect the whole country
c) Every chemical substance that affects the environment affects the human beings, too
d) Fortunately, there is no possibility that any radioactive materials have been released
e) There are two main causes of such hazards: biological and chemical

71. Calcium is an important mineral. It is crucial for the carrying of messages along the nerves. It is essential for healthy bones and teeth. Yet, few of us get as much as we need. —-.
a) Calcium deficiency can lead to various problems
b) Milk and milk products are especially rich in calcium
c) In fact, most of us get only one third of the amount necessary for good health
d) On the other hand, most parents are unaware of how much calcium their children need
e) The taking of calcium pills is not always recommended

72. Breakfast is the most important meal of the day. Young children and older adults are the most regular consumers of breakfast. —-. However, especially among young people, before they reach adulthood, breakfast consumption decreases, and they give as reasons lack of time or not wanting to eat so early.
a) The type of breakfast preferred varies from country to country
b) Missing breakfast can affect a child’s ability to manage complex information
c) Popular breakfasts nowadays include cereals, toast and fruit juice
d) Tests to see whether eating breakfast increases a child’s IQ remain controversial
e) Studies show that over 90 % of them have breakfast every day

73. Poetry is as universal as language and almost as ancient. In all ages, and in all countries, poetry has been written, eagerly read and listened to by all kinds and conditions of people. —-. But this is not the whole answer. It has also been regarded as something central to each man’s existence.
a) There is no sharp distinction between poetry and other imaginative literature
b) Why? Because it has given them pleasure
c) Literature exists to communicate significant experiences
d) The proper reading of poetry demands a high level of attention
e) There is no real distinction between the practical use of language and the poetic one

74. Most of us feel that too much money is being spent on advertising. We see advertisements as we walk down the street, we see them in newspapers and magazines and on television.
—-. Perhaps it would, but manufacturers know that it is vital to keep the name of a product fresh in the public eye; otherwise, sales fall.
a) Advertising costs a lot, so we wonder if it wouldn’t be better to spend this money in other ways
b) Some advertisements are quite amusing and really please us
c) Personally, I find a lot of advertisements really annoying
d) Advertising has become an art, and a lot of money is to be made in the field of advertising
e) Children are often greatly influenced by the advertisements they see on television

75. At seven in the morning on April 12th 1981, the first space shuttle “Columbia” left Earth. It flew up into space at a speed of 28, 000 kilometres an hour. —-. They had a lot to do while they were in space. They took photographs and sent pictures back to Earth. They also tested Columbia’s controls.
a) This was one of the best designed space shuttles put into space
b) This is what science fiction had imagined
c) At such a speed the shuttle might easily have blown up
d) There were two astronauts inside, John Young and Robert Crippen
e) Following its explorations in space, the shuttle returned safely to Earth

76. When we talk about the shared customs of a society, we are referring to a “culture”. However, not all things shared generally by a population are cultural. For example, the typical hair colour of a population is not cultural because it is genetically determined. —-.
a) Culture has nothing to do with playing the piano or reading poetry
b) Culture refers to all these aspects of life
c) What and how human beings eat is learned and varies from culture to culture
d) Every society has a culture, no matter how simple this culture is
e) For something to be considered cultural, it must be learned as well as shared

77. 77.-84. sorularda, verilen duruma uygun düşen ifadeyi bulunuz.

Your brother is fond of detective novels. At present you are reading a novel which is about a very unusual detective. You feel your brother would enjoy reading it. So, you say to him:
a) I can’t understand what interests you in this particular detective novel.
b) This is just your type of detective novel. I’ll pass it on to you when I’ve finished it.
c) I’ve enjoyed this novel enormously; can you recommend some other detective novels?
d) You said this was a detective novel, but it doesn’t seem like one to me.
e) The main character in this novel is so unusual that you can’t take him seriously.

78. You have applied to work for a travel agency. You are being interviewed and have been asked why you think you are suitable for the job. You reply:
a) I speak English and German fluently and, therefore, I feel this is the right job for me.
b) I’ve never been to Germany, but my cousin lives there.
c) I suppose I could work at weekends if you wanted me to.
d) I imagine the work is interesting; a lot of jobs are boring.
e) My brother has urged me to take up this job.

79. It’s Monday. A friend wants you to go with her to the cinema this evening. It’s to a film you very much want to see, but for a day or two you are far too busy to go to the cinema. So, you say:
a) Thanks, I’d love to; I’ve promised to help my mother in the garden, but that can wait till tomorrow.
b) Thanks for asking me, but I really don’t want to see that film again.
c) I wish I could come with you, but this evening I’ve promised to help my brother prepare for an examination.
d) I can’t today, but that’s a film I don’t want to miss. Can’t we go later in the week?
e) I’m not sure if I can. I’ll let you know later. When will you be home? I’ll give you a ring.

80. A good friend of yours has recently joined your football team, and today he has played goalkeeper for the first time. Your team has lost the game and your friend, as the goalkeeper, blames himself for it. So, to cheer him up, you say:
a) I feel we’re badly in need of a more efficient coach.
b) Actually, you could have prevented the goals.
c) This has been a bad day for our team, but I can assure you that you’ve done your best.
d) After all, the other team worked to take you by surprise, and you played into their hands.
e) A lot of the time you didn’t seem to be concentrating on the game.

81. Your sister works in an office as a secretary. Today she has come home rather upset because her boss has shouted at her in front of a lot of people. She feels very strongly that she didn’t deserve such treatment. So, to comfort her, you say:
a) Your boss seems to have been upsetting you a lot lately.
b) I wish you could have said something back to him.
c) The trouble with you is that you don’t stand up for yourself.
d) I’m sure there was something else annoying him; otherwise, he would never have treated you like that.
e) So long as you do your job properly, he won’t have any reason to treat you like that.

82. You have attended an English language school in Britain, and have been very well satisfied with the way it was organised and the standard of teaching. So, when someone asks you if you can recommend the school, you say:

a) The school was very well run and my English certainly improved while I was there.
b) We had classes most mornings and went sight- seeing in the afternoons.
c) There were people there from all over the world and I made lots of friends.
d) The food was rather poor and the dormitory was overcrowded.
e) The best thing about the school was that it was very close to London.

83. You have been corresponding for some years with a Canadian boy. You learn from his last letter that he will be spending part of his summer holiday in Europe. You think this is a wonderful opportunity for him to come to Turkey and spend some time with you. So, you write:
a) While making your holiday plans for Europe, I suggest you first visit the medieval towns of France.
b) After all, while you are in Europe, it would be easy for me to come to see you.
c) If I were you, I would spend a week in Turkey before returning to Europe.
d) Let me know when you are going to be in Europe, so that we can arrange to meet there.
e) Since you are going to be in Europe, and so near to Turkey, I do wish you would arrange to have part of your holiday in Turkey with me.

84. You have been in the school choir for some years now, and wish to persuade a close friend of yours, who is interested in music, to join the choir. So, you say:
a) Since you enjoy music it’s time you joined our choir and started to sing.
b) I thought you were in the school choir when I joined three years ago.
c) Don’t leave the school choir because Pat has joined it.
d) Have you been asked to join the school choir? I have recommended you.
e) I know you love music. But do you sing yourself?

85. 85.-92. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş bırakılan kısmında söylenmiş olabilecek sözü bulunuz.

Jane :-    Did you enjoy the play, Pelin?
Pelin:-    Very much. Thank you for organising the evening.
Jane:-      —-
Pelin :-    More or less. My English isn’t good, but I did get the general idea.

a) The acting was very good. In particular I liked the old aunt.
b) I make a point of going to all the plays in town.
c) What did you think of the settings and the costumes?
d) I hope you managed to follow the story.
e) Actually, I thought it was a particularly interesting play.

86. Brother :-    Did you make this cake Mary?
Sister : –    Yes.
Brother : – —-
Sister :-    Only a little! Don’t eat it if you don’t want to.
a) It’s not as good as the one mother makes.
b) I thought so. It’s burnt!
c) No one will marry you if that’s the best you can do!
d) I’m going to make myself a sandwich.
e) Good for you! This is as good as mother’s cake!

87. Janet :-    Will you be inviting Susan to your party?
Lucy :-    No I won’t. You know l don’t like her.
Janet :-  —-
Lucy :-    You’re quite right. I’ll ask her.
a) I wasn’t expecting you to. But if you were going to, I wouldn’t come.
b) No. Neither do I. I think she gossips a lot.
c) I know you don’t. But she’s been having such a hard time lately. A change would do her good.
d) She behaved so badly at Polly’s party, do you remember?
e) None of us does. She’s so proud of herself.

88. Brian :-    Dad! I need a new pair of sports shoes.
Father   :-    What? It seems like only a month since I bought you a pair.
Brian : – —-
Father  : –    That’s all right, you win. We’ll buy a better pair this time.
a) Thanks, but l don’t need any new ones now; I’ll let you know when I do.
b) No, it’s at least a year. Actually, they’ve lasted well.
c) These were a birthday present from my uncle. Don’t you remember?
d) They are absolutely fine. They’ll last another year at least.
e) Two months, actually. But they were cheap, and l told you they wouldn’t last.

89. James   :-    Do you know where I can hire a car?
Mark    :- —-
James   :-    I’d really appreciate that. Are you sure you don’t need it?
Mark    :- No, I don’t need it before next week.
a) Hiring a car is expensive. Why don’t you borrow my car?
b) Well, there are lots of car rental agencies. You can find their phone numbers in the yellow pages.
c) Sorry, I have no idea about where you can hire a car.
d) I think, you’d better take a taxi.
e) There is a car rental agency at the end of this street on your left.

90. Anna :-    Excuse me, could you tell me where Julia Sullivan’s office is?
Rebecca  :- —-
Anna :-    Yes, that’s right.
Rebecca  :- Well, you are on the wrong floor. Her office is on the seventh floor.
a) Why do you want to see her? Is she expecting you?
b) Do you have an appointment with her?
c) She isn’t in her office. She is out today.
d) Julia Sullivan? Isn’t she in the marketing department?
e) She is on holiday. She’ll be back next week.

91. Jane :-    Sorry, I had to ring the doorbell.
Mary :-  —-
Jane :-    No, I seem to have lost it.
Mary :-    Then I’d better let you have my spare key.
a) I think we should let you have the other key.
b) Don’t tell me you’ve lost your key again!
c) I wish you hadn’t. Where is your key?
d) That’s all right. By the way, I’ve got a new key for you.
e) Didn’t you have your key with you?

92. Peter :-    Are you going to the south coast again this summer?
Dave :-    No, I’m doing something different this year. I’m going climbing in Scotland.
Peter :- —-
Dave :-    I haven’t done it before. This will be the first time.
a) Really? I didn’t even know you climbed.
b) What a good idea! But why in Scotland?
c) That sounds fun! I might join you.
d) Well, let me know how you find Scotland.
e) Well, let me know how you get on. I might join you another time.

93. 93.-100. sorularda, hangi cümlenin anlam bakımından parçaya uymadığını bulunuz.

(I) Antarctica appears to be warming faster than anywhere else on the planet. (II) The ice is melting, and the winters are markedly warmer. (III) Indeed, industrial pollution is a major threat to the wild life. (IV) Grass is now beginning to push up through what was frozen wasteland just a few years ago. (V) Yet, this warming in Antarctica is causing problems for the penguins, the natives of the continent.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

94. (I) There is nothing unusual about a single language dying. (II) Communities have come and gone throughout history, and with them their languages. (III) The Hittite language, for example, died out when its civilisation disappeared. (IV) Small communities in isolated areas can easily be wiped out by earthquakes, hurricanes and other disasters. (V) Yet, in comparison with what happened in the past, what is happening today is extraordinary, for the cultural and linguistic diversity of the world is everywhere under threat.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

95. (I) Operations that were not even dreamed of fifty years ago are now being carried out successfully.
(II) Due to the spread of diseases, hospitals are getting more and more crowded. (III) For instance, the heart can be safely opened and its valves repaired. (IV) Blocked blood vessels can be cleaned out. (V) The whole stomach, even, can be removed without causing serious problems.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

96. (I) Homer designed his tale in the form of a tree. (II) The principal plot forms the trunk of the tree, and many stories branch off from the trunk. (III)    Some of these stories are only the portrayal of principal characters. (IV) Homer is supposed to have written both The Odyssey and The Iliad. (V) The others describe various incidents related to the main theme.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

97. (I) In sixteenth-century England, the theatre was a very popular form of entertainment. (II) In many ways it was different from the theatre of our time. (III) Shakespeare, who was the leading dramatist of the time, is still regarded as one of the world’s greatest. (IV) For one thing, the theatre had no roof, and plays were acted with no setting. (V) Performances were given in the afternoons, and had to be cancelled if the weather was bad.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

98. (I) The year 1666 was the year of the great fire of London. (II) There is very little agreement among historians as regards the population of London at the time. (III) The houses were all made of wood, so they burned easily and there was a wind to fan the flames. (IV) So, despite all efforts to put it out, the fire raged for four days. (V) At the end, thousands of the Londoners were made homeless.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

99. (I) Dr. Johnson will always be remembered for producing the first serious dictionary of the English language. (II) In 1747 he published the Plan of his Dictionary. (III) The age in which he lived is reflected in his writings. (IV) According to this plan, he hoped to complete the work in three years. (V) Actually, however, it took him seven years to compile his dictionary.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

100. (I) Myths were originally created as entertaining stories with a serious purpose. (II) The best- known of the mythologies in the world is the Greek mythology. (III) They have two main aims. (IV)    One is to explain the nature of the universe. (V) The other is to instruct members of the community in the attitudes and behaviour necessary to function successfully.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

———-Schlüssel———-

1. (c) 
2. (e) 
3. (b) 
4. (a) 
5. (c) 
6. (d) 
7. (e) 
8. (c) 
9. (a) 
10. (e) 
11. (c) 
12. (e) 
13. (b) 
14. (a) 
15. (e) 
16. (a) 
17. (c) 
18. (d) 
19. (b) 
20. (a) 
21. (e) 
22. (c) 
23. (d) 
24. (b) 
25. (c) 
26. (a) 
27. (e) 
28. (b) 
29. (c) 
30. (a) 
31. (d) 
32. (b) 
33. (e) 
34. (a) 
35. (c) 
36. (b) 
37. (e) 
38. (a) 
39. (b) 
40. (d) 
41. (c) 
42. (e) 
43. (a) 
44. (b) 
45. (d) 
46. (e) 
47. (b) 
48. (d) 
49. (a) 
50. (e) 
51. (d) 
52. (e) 
53. (a) 
54. (d) 
55. (b) 
56. (e) 
57. (a) 
58. (d) 
59. (b) 
60. (c) 
61. (e) 
62. (c) 
63. (b) 
64. (d) 
65. (a) 
66. (e) 
67. (d) 
68. (c) 
69. (b) 
70. (a) 
71. (c) 
72. (e) 
73. (b) 
74. (a) 
75. (d) 
76. (e) 
77. (b) 
78. (a) 
79. (d) 
80. (c) 
81. (d) 
82. (a) 
83. (e) 
84. (a) 
85. (d) 
86. (b) 
87. (c) 
88. (e) 
89. (a) 
90. (d) 
91. (e) 
92. (a) 
93. (c) 
94. (d) 
95. (b) 
96. (d) 
97. (c) 
98. (b) 
99. (c) 
100. (b) 

2000 Yds Almanca Online Test

1. 1-18 Sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen kelime ya da ifadeyi bulunuz.
Er kommt mit seinem Onkel sehr gut aus, weil er ihn sehr —- hat.
a) frech
b) übel
c) gern
d) tüchtig
e) brav

2. Seine —- um Hilfe wurde von seinen Freunden sofort erfüllt.
a) Bitte
b) Wut
c) Wette
d) Begrüßung
e) Hülle

3. Da ihre Eltern im Ausland arbeiteten, ist sie bei ihrer Tante in der Türkei —-.
a) aufgegangen
b) aufgewachsen
c) aufgebrochen
d) aufgestanden
e) aufgewertet

4. Bevor sie ihre Hausaufgabe abgab, las sie sie noch einmal —- durch.
a) falsch
b) nur
c) eigentlich
d) versehentlich
e) gründlich

5. Seine Eltern waren über seinen —- sehr erfreut.
a) Befehl
b) Beweis
c) Nachteil
d) Erfolg
e) Beleg

6. Er —- sich bei seinen Freunden für das Geburtstagsgeschenk.
a) setzte
b) wiederholte
c) entwickelte
d) ärgerte
e) bedankte

7. Der Brief —- leicht vom Deutschen ins Türkische übersetzt werden.
a) wurde
b) konnte
c) hatte
d) war
e) ließ

8. —- der Student die Universität abschloss, war er 22 Jahre alt.
a) Wann
b) Wenn
c) Als
d) Ob
e) Dass

9. ——- des heftigen Sturmes konnten die Schiffe den Hafen nicht verlassen.
a) Wegen
b) Trotz
c) Im Hinblick
d) Statt
e) Zuliebe

10. Sie schlief schon, —- ihre Schwester noch wach lag.
a) da
b) ohne
c) weil
d) während
e) wenn

11. Der Schüler ist hereingekommen, —- an die Tür zu klopfen.
a) zudem
b) ohne
c) damit
d) danach
e) weswegen

12. Der Film hat länger gedauert, —- ich mir vorgestellt hatte.
a) so dass
b) wie
c) sowie
d) so
e) als

13. Der Text der Gebrauchsanweisung war so schwer, —- er ihn nicht verstehen konnte.
a) dass
b) als dass
c) als wenn
d) als ob
e) ohne dass

14. Es —- besser gewesen, wenn er vorsichtiger gewesen —-.
a) wäre / hätte
b) wäre / wäre
c) hätte / hätte
d) hätte / wäre
e) wäre / sei

15.  —- dem Verkehrsunfall an der Kreuzung ist zum Glück niemand verletzt worden.
a) Mit
b) In
c) Vor
d) Bei
e) Von

16. Sie hat die Prüfung bestanden, —- sie eine gute Note bekommen hat.
a) obwohl
b) kaum
c) weil
d) bevor
e) ehe

17. Es regnete sehr stark, —- mussten wir aus dem Haus gehen.
a) aber
b) deswegen
c) deshalb
d) zwar
e) dennoch

18. —- man seine Pflicht erfüllt, hat man keine Schwierigkeiten.
a) Ohne dass
b) Darüber
c) Bis
d) Solange
e) Obschon

19. 19-24 sorularda cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz..
—-, da beantwortete er alle Fragen.
a) Kaum war in der Prüfung eine halbe Stunde vergangen
b) Er hätte sich nicht so beeilen sollen
c) Er war während der Prüfung so aufgeregt
d) Seine Noten in diesem Fach sind immer sehr gut
e) Noch heute hat sein Lehrer ihn vor der Klasse dafür gelobt

20.  —-, dass sie die Eintrittskarte für das Kino nicht bezahlen konnte.
a) Ihre Eltern erlauben ihr
b) Sie wird sich mit ihren Freunden treffen
c) Der Film hat ihr überhaupt nicht gefallen
d) Sie hatte so wenig Geld bei sich
e) Sie kam heute später nach Hause

21. Was sie mit ihren Worten eigentlich sagen wollte, —-.
a) haben wir uns unterhalten
b) war mir nicht ganz klar
c) werde ich mich wieder bei ihr melden
d) hat sie sich sicher beleidigt gefühlt
e) hätte ich sie verstanden

22. Sie können das nur tun, —-.
a) bei dem sie sich ausruhen werden
b) ob sie dafür verantwortlich sind
c) wer sie dabei unterstützt hat
d) dass es nicht erlaubt ist
e) wenn er damit einverstanden ist

23. —-, hat sie das Spiel verloren.
a) Dass man die Spieler auf das Spiel vorbereitet
b) Auch wenn man ihr genügend Zeit gelassen hätte
c) Wer sich für dieses Spiel interessiert
d) Obwohl die Mannschaft sehr gut gespielt hat
e) Seitdem sie schwimmen gelernt hat

24. Er besucht seit langem einen Kurs, —-.
a) wann er denn sein Diplom erhalten wird
b) als dass er etwas dabei lernen würde
c) um eine bessere Note in der Abschlussprüfung zu bekommen
d) wie er sich in deren Anwesenheit zu verhalten hat
e) wer ihm bei der Lösung seiner Probleme behilflich sein könnte

25. Sorularda verilen Almanca cümlelerin Türkçe dengini bulunuz.
Während seiner ganzen Studienzeit hat seine Familie ihn finanziell unterstützt.
a) Ailesi onu tüm öğrenim süresi boyunca mali bakımdan destekledi.
b) Öğrenimine devam ettiği sürece, ailesi onu mali bakımdan destekleyecek.
c) Tüm ailesi onu mali bakımdan destekleyince, öğrenimini sürdürebildi.
d) Onu mali bakımdan destekleyen ailesi, tüm öğrenimi boyunca onun yanındaydı.
e) Tüm öğrenimi boyunca ailesinin mali desteğine ihtiyaç duydu.

26. Sie hat vor, den Führerschein zu machen, sobald sie die Universität absolviert hat.
a) Üniversiteyi bitirdiğinde ehliyet alabileceğini düşünüyor.
b) Üniversiteyi bitirir bitirmez ehliyet almak niyetinde.
c) Ancak üniversiteyi bitirdikten sonra ehliyetini alabildi.
d) Ehliyetini, üniversiteyi bitirir bitirmez aldı.
e) Üniversitedeyken, ehliyet almak için hazırlık yaptı.

27. Die Autofahrer müssen am Fußgängerübergang den Fußgängern den Weg freigeben.
a) Hem yayaların hem de otomobil sürücülerinin yaya geçitlerinden dikkatli geçmeleri gerekir.
b) Yayalar, yaya geçitlerinde bile otomobillere yol vermek zorunda kalıyorlar
c) Otomobil sürücüleri, yaya geçidinde yayalara yol vermek zorundadırlar.
d) Yaya geçitlerinde geçiş önceliği otomobillere değil, yayalara aittir.
e) Otomobil sürücüleri, yaya geçitlerinde durarak yayaların yolunu kapatmamalıdırlar.

28. Wenn ihr der schwarze Rock, den sie im Schaufenster gesehen hatte, nicht gefallen hätte, hätte sie ihn nicht gekauft.
a) Siyah eteği vitrinde görünce beğenip hemen satın aldı.
b) Vitrindeki siyah eteği beğenmesine karşın satın almadı.
c) Beğendiği siyah eteği vitrinde gördüğünde satın almak istedi.
d) Satın aldığı siyah eteği vitrinde görüp beğendiğini söylemedi.
e) Vitrinde gördüğü siyah etek hoşuna gitmeseydi, satın almazdı.

29. Der Zeuge erkannte den Angeklagten an seiner heiseren Stimme.
a) Tanık, kısık sesli sanığı tanıyordu.
b) Tanık, sanığın kısık sesini duymuştu.
c) Tanık, sanığı kısık sesinden tanıdı.
d) Sanığın kısık sesi, tanığa tanıdık geliyordu.
e) Sanık ile tanık kısık sesle konuştular.

30. Der Bus kam mit einer Stunde Verspätung an, weil die Straße gesperrt war.
a) Otobüsün bir saat gecikmesi, yolun kapalı olduğunu gösteriyor.
b) Yol kapalı olduğundan, otobüs bir saat gecikecek.
c) Yolun kapalı olması, otobüsün bir saat geç gelmesine neden oldu.
d) Yol bir saat kapanınca, otobüsün gelmesi gecikti.
e) Yol kapalı olduğu için, otobüs bir saat gecikmeyle geldi.

31. Mein Großvater nahm die Medikamente, die der Arzt verschrieben hatte, rechtzeitig ein.
a) Büyükbabam, doktorun yazdığı ilaçları zamanında alıyordu.
b) Büyükbabam, zaman zaman doktora ilaç yazdırıyordu.
c) Büyükbabam, kullanacağı ilaçları her zaman doktoruna yazdırırdı.
d) Büyükbabam, ilaçlarını yazan doktora tam zamanında gitmişti.
e) İlaçları yazan doktor, büyükbabama zamanında müdahale edebildi.

32. Es ist bekannt, dass es der Gesundheit zuträglich ist, regelmäßig Sport zu treiben.
a) Spor, ancak düzenli yapılırsa sağlığa yararlıdır.
b) Düzenli spor yapanların daha sağlıklı olduğu söylenir.
c) Düzenli spor yaptığı için kendini çok sağlıklı hissediyordu.
d) Düzenli spor yapmanın sağlığa yararlı olduğu bilinir.
e) Düzenli olarak spor yaparsak sağlığımızı korumamız kolaylaşır.

33. 33-40 Sorularda verilen Türkçe cümlelerin Almanca dengini bulunuz.
Aslında basketbola ilgi duymasına karşın, bazen futbol da oynuyor.
a) Sein Interesse für Basketball hindert ihn nicht daran,manchmal auch Fußball zu spielen.
b) Obwohl sein Interesse eigentlich dem Basketball gilt,spielt er manchmal auch Fußball.
c) Dass er sich für Basketball interessiert, bedeutet nicht,dass er nicht auch Fußball spielen kann.
d) Sein Interesse galt dem Basketball, wenn er auch gerne Fußball spielte.
e) Er interessiert sich eigentlich für Basketball, wohingegen er oft Fußball spielt.

34. Türkiye’nin değişik bölgelerinde pamuk tarımı yapılmaktadır.
a) Baumwolle kann in vielen verschiedenen Gebieten der Türkei angebaut werden.
b) Baumwolle wird in der Türkei und in anderen Gebieten angebaut.
c) Die Türkei gehört zu den Gebieten, in denen Baumwolle angebaut wird.
d) Es gibt in der Türkei verschiedene Gebiete, in denen Baumwolle angebaut werden kann.
e) In verschiedenen Gebieten der Türkei wird Baumwolle angebaut.

35. Berbere her gittiğinde, saçlarını çok kısa kestiriyor.
a) Jedesmal wenn er zum Friseur geht, schneidet dieser ihm die Haare sehr kurz.
b) Er geht jedesmal zum Friseur, wenn er sich die Haare sehr kurz schneiden lassen will.
c) Jedesmal wenn er zum Friseur geht, lässt er sich die Haare sehr kurz schneiden
d) Wenn er zum Friseur geht, verlässt er ihn jedesmal mit sehr kurz geschnittenen Haaren.
e) Er geht jedesmal zu dem Friseur, der die Haare sehr kurz schneidet.

36. Bazı kişiler televizyon seyretmek yerine sinemaya gitmeyi tercih ediyor.
a) Manche Menschen ziehen es vor, ins Kino zu gehen, anstatt fernzusehen.
b) Manche Menschen haben das Fernsehen lieber als das Kino.
c) Es gibt Menschen, die ins Kino gehen, weil sie das Fernsehen ablehnen.
d) Manche Menschen gehen ins Kino, während andere es vorziehen, fernzusehen.
e) Es gibt Menschen, die weniger fernsehen als ins Kino gehen.

37. Gelişmekte olan ülkelerde, okuma yazma bilmeyenlerin sayısı gittikçe azalıyor
a) Die Zahl der Entwicklungsländer, in denen Analphabeten leben, wird immer weniger.
b) Die Zahl der Entwicklungsländer und der Analphabeten wird immer weniger.
c) Analphabeten sind in immer weinigeren Entwicklungsländern anzutreffen.
d) Die Zahl der Analphabeten wird in den Entwicklungsländern immer weniger.
e) In den Entwicklungsländern gibt es nur noch wenige Analphabeten.

38. Dinleyiciler, konuşmacının metnin bir sayfasını atladığını fark etmediler.
a) Der Redner übersprang eine Seite des Textes, was jedoch von den Zuhörern nicht unbemerkt blieb.
b) Die Zuhörer merkten nicht, dass der Redner eine Seite des Textes übersprungen hatte
c) Auch die aufmerksamen Zuhörer merkten nicht, wann der Redner eine Seite des Textes übersprungen hatte.
d) Die Zuhörer wiesen den Redner darauf hin,dass er eine Seite des Textes übersprungen hatte.
e) Der Redner übersprang eine Seite des Textes, was die Zuhörer merkten.

39. Bir ülkede öğrenim görebilmek için, o ülkenin dili öğrenilmelidir.
a) Wer in diesem Land studiert, beherrscht die Sprache des Landes
b) Erst wenn man die Sprache dieses Landes erlernt hat, ist es möglich, in diesem Land zu studieren.
c) Er lernte die Sprache dieses Landes nur, um in diesem Land studieren zu können.
d) Damit man in einem Land studieren kann, muss man die Sprache dieses Landes erlernen.
e) Wer die Sprache des Landes beherrscht, der wird in diesem Land studieren können.

40. Gösteri biter bitmez seyircilerin tümü salonu terk etti
a) Kaum war die Vorstellung zu Ende gegangen, da verließen alle Zuschauer den Saal.
b) Die Vorstellung war zu Ende, weswegen die Zuschauer gemeinsam den Saal verließen.
c) Die Zuschauer haben gleich nach der Vorstellung den Saal zu verlassen.
d) Die Vorstellung war gerade zu Ende gegangen, als die Zuschauer den Saal verließen.
e) Wenn die Vorstellung zu Ende ist, werden alle Zuschauer den Saal verlassen.

41. 41-43 Soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Fachleute, die sich mit der Lesegewohnheit von Kindern beschäftigen, geben an, dass schon Kleinkinder im Alter von 11 Monaten beginnen, in Büchern zu blättern. Ein Kind, das seine Eltern beim Lesen einer Zeitung oder eines Buches sieht, wird sich diese zum Vorbild nehmen und selbst gerne lesen. Fachleute empfehlen den Eltern, ihren Kindern statt nur Spielzeug auch Altersgenosse Bücher zu kaufen. Die Eltern sollten es den Kindern erlauben, ihre Bücher selbst auszusuchen und mitzunehmen, wenn sie die Wohnung verlassen. Auch dass das Kind ein Regal im Bücherschrank für sich hat, ist hinsichtlich der Entwicklung der Lesegewohnheit von großer Bedeutung.
Die Eltern sollten ihren Kindern —-.
a) erlauben, die Wohnung zu verlassen
b) die Möglichkeit geben, ihr Vorbild selbst zu wählen
c) öfters aus der Zeitung vorlesen
d) auch Bücher zur Verfügung stellen
e) das Lesen verbieten

42. Fachleute, die sich mit der Lesegewohnheit von Kindern beschäftigen, geben an, dass schon Kleinkinder im Alter von 11 Monaten beginnen, in Büchern zu blättern. Ein Kind, das seine Eltern beim Lesen einer Zeitung oder eines Buches sieht, wird sich diese zum Vorbild nehmen und selbst gerne lesen. Fachleute empfehlen den Eltern, ihren Kindern statt nur Spielzeug auch Altersgenosse Bücher zu kaufen. Die Eltern sollten es den Kindern erlauben, ihre Bücher selbst auszusuchen und mitzunehmen, wenn sie die Wohnung verlassen. Auch dass das Kind ein Regal im Bücherschrank für sich hat, ist hinsichtlich der Entwicklung der Lesegewohnheit von großer Bedeutung.
Der Grundstein der Lesegewohnheit —-.
a) wird schon in frühem Alter gelegt
b) ist den Fachleuten noch immer ein Rätsel
c) der Eltern ist den Zeitungen zu entnehmen
d) ist ein Bücherschrank, der Kindern nicht zugänglich ist
e) ist vielen Eltern unbekannt

43. Fachleute, die sich mit der Lesegewohnheit von Kindern beschäftigen, geben an, dass schon Kleinkinder im Alter von 11 Monaten beginnen, in Büchern zu blättern. Ein Kind, das seine Eltern beim Lesen einer Zeitung oder eines Buches sieht, wird sich diese zum Vorbild nehmen und selbst gerne lesen. Fachleute empfehlen den Eltern, ihren Kindern statt nur Spielzeug auch Altersgenosse Bücher zu kaufen. Die Eltern sollten es den Kindern erlauben, ihre Bücher selbst auszusuchen und mitzunehmen, wenn sie die Wohnung verlassen. Auch dass das Kind ein Regal im Bücherschrank für sich hat, ist hinsichtlich der Entwicklung der Lesegewohnheit von großer Bedeutung.
Es hängt vom Verhalten der Eltern ab, ob —-.
a) sich die Kinder ihnen anvertrauen
b) Kinder von 11 Monaten noch als Kleinkinder gelten
c) sich Kinder ihr Spielzeug selbst aussuchen
d) Bücher von Fachleuten erworben werden
e) sich die Kinder für das Lesen interessieren

44. 44-46 Soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Aufgrund zunehmender Probleme durch den Straßenverkehr greifen immer mehr Verkehrsteilnehmer in Deutschland auf das Fahrrad zurück. Dieses gilt als das Verkehrsmittel der Zukunft. Es verursacht keine Umweltverschmutzung oder Lärmbelästigung, benötigt keine Brennstoffe und zeichnet sich durch einen geringen Platzverbrauch aus. Kurze Strecken werden in Großstädten meist rascher mit dem Fahrrad zurückgelegt als mit dem Auto, da Radfahrer nicht in langen Verkehrsstaus stehen müssen. Davon abgesehen verschafft das Radfahren dem Stadtmenschen Bewegung, die diesem im allgemeinen fehlt.
Das Fahrrad bietet den Menschen in der Stadt die Möglichkeit, —-.
a) sich mit Schadstoffen zu beschäftigen
b) den Mangel an Bewegung auszugleichen
c) den Großstädten zu entfliehen
d) in Autoschlangen stecken zu bleiben
e) mehr von ihrer Umwelt zu sehen

45. Aufgrund zunehmender Probleme durch den Straßenverkehr greifen immer mehr Verkehrsteilnehmer in Deutschland auf das Fahrrad zurück. Dieses gilt als das Verkehrsmittel der Zukunft. Es verursacht keine Umweltverschmutzung oder Lärmbelästigung, benötigt keine Brennstoffe und zeichnet sich durch einen geringen Platzverbrauch aus. Kurze Strecken werden in Großstädten meist rascher mit dem Fahrrad zurückgelegt als mit dem Auto, da Radfahrer nicht in langen Verkehrsstaus stehen müssen. Davon abgesehen verschafft das Radfahren dem Stadtmenschen Bewegung, die diesem im allgemeinen fehlt.
Das Fahrrad ist praktisch, —-.
a) obwohl es in der Stadt nicht gefragt ist
b) auch wenn es viel Lärm verursacht
c) seitdem hierfür bestimmte Wege eingerichtet werden
d) weil man es bei jedem Wetter benutzen kann
e) da es wenig Platz beansprucht

46. Aufgrund zunehmender Probleme durch den Straßenverkehr greifen immer mehr Verkehrsteilnehmer in Deutschland auf das Fahrrad zurück. Dieses gilt als das Verkehrsmittel der Zukunft. Es verursacht keine Umweltverschmutzung oder Lärmbelästigung, benötigt keine Brennstoffe und zeichnet sich durch einen geringen Platzverbrauch aus. Kurze Strecken werden in Großstädten meist rascher mit dem Fahrrad zurückgelegt als mit dem Auto, da Radfahrer nicht in langen Verkehrsstaus stehen müssen. Davon abgesehen verschafft das Radfahren dem Stadtmenschen Bewegung, die diesem im allgemeinen fehlt.
Wer in der Großstadt mit dem Fahrrad fährt, —-.
a) sollte mit bedeutenden Ausgaben rechnen
b) hat große Umwege zu machen
c) kommt oft schneller voran als mit dem Auto
d) setzt sich mit Autofahrern auseinander
e) muss auf das Verkehrsmittel der Vergangenheit umsteigen

47. 47-49 Soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Vor allem in europäischen Ländern ist die Haustierhaltung weit verbreitet. Dabei gibt es verschiedene Gründe, die die Menschen dazu bewegen, sich ein Haustier zuzulegen. Die einen sehen in ihm nur ein Spielzeug für Kinder, also einen Gegenstand, der nach Belieben ausgewechselt oder abgeschafft werden kann. Für andere stellt es einen Gefährten in der Einsamkeit dar. Oft aber werden vor allem Hunde zu einem Ärgernis. Denn sie müssen täglich spazieren geführt, gepflegt und gefüttert werden und brauchen Platz. Aus diesen Gründen sollte man es sich gut überlegen, ob man wirklich genug Zeit und Verantwortungsgefühl hat, bevor man sich ein Tier anschafft.
Manche Menschen halten sich ein Haustier, —-.
a) um nicht alleine zu bleiben
b) auch wenn sie es sich leisten können
c) ohne es zu wissen
d) obwohl es in der Hausordnung untersagt ist
e) das ihnen zugelaufen ist

48. Vor allem in europäischen Ländern ist die Haustierhaltung weit verbreitet. Dabei gibt es verschiedene Gründe, die die Menschen dazu bewegen, sich ein Haustier zuzulegen. Die einen sehen in ihm nur ein Spielzeug für Kinder, also einen Gegenstand, der nach Belieben ausgewechselt oder abgeschafft werden kann. Für andere stellt es einen Gefährten in der Einsamkeit dar. Oft aber werden vor allem Hunde zu einem Ärgernis. Denn sie müssen täglich spazieren geführt, gepflegt und gefüttert werden und brauchen Platz. Aus diesen Gründen sollte man es sich gut überlegen, ob man wirklich genug Zeit und Verantwortungsgefühl hat, bevor man sich ein Tier anschafft.
Wer sich ein Haustier anschafft, der —-.
a) hat sich auch um seine Kinder zu kümmern
b) braucht keine weitere Verantwortung zu übernehmen
c) sollte sich spazieren führen und pflegen lassen
d) ist für andere ein Ärgernis
e) muss sich auch Zeit dafür nehmen

49. Vor allem in europäischen Ländern ist die Haustierhaltung weit verbreitet. Dabei gibt es verschiedene Gründe, die die Menschen dazu bewegen, sich ein Haustier zuzulegen. Die einen sehen in ihm nur ein Spielzeug für Kinder, also einen Gegenstand, der nach Belieben ausgewechselt oder abgeschafft werden kann. Für andere stellt es einen Gefährten in der Einsamkeit dar. Oft aber werden vor allem Hunde zu einem Ärgernis. Denn sie müssen täglich spazieren geführt, gepflegt und gefüttert werden und brauchen Platz. Aus diesen Gründen sollte man es sich gut überlegen, ob man wirklich genug Zeit und Verantwortungsgefühl hat, bevor man sich ein Tier anschafft.
Es gibt Menschen, die ihr Haustier —-.
a) besser behandeln als ihre Mitmenschen
b) lieber haben als ihr eigenes Spielzeug
c) in europäischen Ländern unterbringen möchten
d) wie einen Gegenstand behandeln
e) vor verschiedene Alternativen stellen

50. 50-52 Soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Dass der Lärm am Arbeitsplatz die Produktivität nachteilig beeinflusst, ist allgemein bekannt. Deshalb wird an vielen Arbeitsplätzen versucht, den Lärm möglichst zu vermindern. Es wird jedoch oft übersehen, dass "störender" Lärm nicht ausschließlich auf Maschinengeräusche zurückzuführen ist. Viele Menschen sind selbst gegen leichte Geräusche empfindlich. Für diese ist es beispielsweise unmöglich, bei auch noch so leiser Musik zu arbeiten. Andere wiederum können sich nicht konzentrieren, wenn sich ihre Arbeitskollegen unterhalten. Solche "lärmempfindlichen" Personen haben es im Arbeitsleben oft schwer, da sie auf das Verständnis ihrer Mitarbeiter angewiesen sind.
Es gibt Personen, die sich nicht konzentrieren können, wenn —-.
a) sie Lärm verursachen sollen
b) andere miteinander reden
c) sie in einer geräuschlosen Umgebung arbeiten müssen
d) man Leistungen von ihnen erwartet
e) ihre Kollegen lärmempfindlich sind

51. Dass der Lärm am Arbeitsplatz die Produktivität nachteilig beeinflusst, ist allgemein bekannt. Deshalb wird an vielen Arbeitsplätzen versucht, den Lärm möglichst zu vermindern. Es wird jedoch oft übersehen, dass "störender" Lärm nicht ausschließlich auf Maschinengeräusche zurückzuführen ist. Viele Menschen sind selbst gegen leichte Geräusche empfindlich. Für diese ist es beispielsweise unmöglich, bei auch noch so leiser Musik zu arbeiten. Andere wiederum können sich nicht konzentrieren, wenn sich ihre Arbeitskollegen unterhalten. Solche "lärmempfindlichen" Personen haben es im Arbeitsleben oft schwer, da sie auf das Verständnis ihrer Mitarbeiter angewiesen sind.

a) wird oft verlangt
b) kann durch das Abschalten der Maschinen verhindert werden
c) steigert die Arbeitsbereitschaft der Arbeiter
d) wirkt sich auf die Leistung negativ aus
e) ist lärmempfindlichen Personen willkommen

52. Dass der Lärm am Arbeitsplatz die Produktivität nachteilig beeinflusst, ist allgemein bekannt. Deshalb wird an vielen Arbeitsplätzen versucht, den Lärm möglichst zu vermindern. Es wird jedoch oft übersehen, dass "störender" Lärm nicht ausschließlich auf Maschinengeräusche zurückzuführen ist. Viele Menschen sind selbst gegen leichte Geräusche empfindlich. Für diese ist es beispielsweise unmöglich, bei auch noch so leiser Musik zu arbeiten. Andere wiederum können sich nicht konzentrieren, wenn sich ihre Arbeitskollegen unterhalten. Solche "lärmempfindlichen" Personen haben es im Arbeitsleben oft schwer, da sie auf das Verständnis ihrer Mitarbeiter angewiesen sind.
Es ist nicht nur der Maschinenlärm, der —-.
a) die Menschen beim Arbeiten stört
b) verstärkt eingesetzt werden sollte
c) die Leistung steigert
d) den Lärm als störend empfindet
e) wie Musik in den Ohren klingt

53. 53-55 Soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Früher wurden Städte in der Nähe von Trinkwasserquellen gegründet, da diese zu den Voraussetzungen zählten, die darüber entschieden, ob ein Gebiet zur Niederlassung von Menschen geeignet ist oder nicht. Mit der Zeit entfernten sich die Ansiedlungen von den Quellen, da diese Entfernungen mit verschiedenen Systemen von Wasserleitungen überwunden wurden. Heute gibt es weitverzweigte Systeme, die das Trinkwasser aus fernen Gebieten in die Städte leiten. Doch das Trinkwasserproblem ist noch immer nicht zufriedenstellend gelöst. In vielen Gebieten wird Trinkwasser unbedacht vergeudet oder sogar verschmutzt, während es anderweitig sehr knapp ist.
Heute ist das Trinkwasser —-.
a) nur in einer bestimmten Tiefe anzutreffen
b) noch immer ein Problem
c) meist in Plastikflaschen erhältlich
d) überall in der gleichen Menge zu finden
e) reichhaltiger als früher

54. Früher wurden Städte in der Nähe von Trinkwasserquellen gegründet, da diese zu den Voraussetzungen zählten, die darüber entschieden, ob ein Gebiet zur Niederlassung von Menschen geeignet ist oder nicht. Mit der Zeit entfernten sich die Ansiedlungen von den Quellen, da diese Entfernungen mit verschiedenen Systemen von Wasserleitungen überwunden wurden. Heute gibt es weitverzweigte Systeme, die das Trinkwasser aus fernen Gebieten in die Städte leiten. Doch das Trinkwasserproblem ist noch immer nicht zufriedenstellend gelöst. In vielen Gebieten wird Trinkwasser unbedacht vergeudet oder sogar verschmutzt, während es anderweitig sehr knapp ist.
Früher wurden Gebiete ohne Trinkwasserquellen —-.
a) so verschmutzt, dass sie für die Landwirtschaft nicht in Frage kamen
b) als Wohngebiet vorgezogen
c) besiedelt, wenn sie anderen Erwartungen entsprachen
d) für die Ansiedlung von Menschen als nicht geeignet angesehen
e) unbedacht als nützlich angesehen

55. Früher wurden Städte in der Nähe von Trinkwasserquellen gegründet, da diese zu den Voraussetzungen zählten, die darüber entschieden, ob ein Gebiet zur Niederlassung von Menschen geeignet ist oder nicht. Mit der Zeit entfernten sich die Ansiedlungen von den Quellen, da diese Entfernungen mit verschiedenen Systemen von Wasserleitungen überwunden wurden. Heute gibt es weitverzweigte Systeme, die das Trinkwasser aus fernen Gebieten in die Städte leiten. Doch das Trinkwasserproblem ist noch immer nicht zufriedenstellend gelöst. In vielen Gebieten wird Trinkwasser unbedacht vergeudet oder sogar verschmutzt, während es anderweitig sehr knapp ist.
Um Trinkwasser aus entlegenen Gebieten in die Städte zu bringen, —-.
a) wachsen die Entfernungen an
b) wird nach Wasserquellen in der Stadt gesucht
c) lassen sich die Menschen dort nieder
d) müssen viele Voraussetzungen erfüllt werden
e) werden Wasserleitungen verwendet

56. 56-58 Soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Um etwas Vorgetragenes verstehen und erlernen zu können, muss man wissen, wie man zuzuhören hat. Es gibt einige bedeutende Punkte, die das Zuhören, das wirksame Zuhören, ausmachen. Zuhören ist nicht nur das Hören des Gesagten. Es bedeutet grob umrissen die Bemühung zum Verstehen und Bewerten des entsprechenden Themas. Man darf nicht außer Acht lassen, dass die Kommunikation zwischen Menschen hauptsächlich auf dem Sprechen basiert. Ein Viertel der hierdurch erworbenen Informationen wird nach einigen Stunden wieder vergessen. Nur wenn die Person wirklich zuhört, ist es möglich, diesen Prozentsatz des Vergessenen zu vermindern.
Ein bedeutender Teil der zwischenmenschlichen Kommunikation —-.
a) wird von Menschen geführt, die schwerhörig sind
b) wird durch das Sprechen verwirklicht
c) beruht auf Selbstgesprächen
d) würde sich durch wirksames Zuhören erübrigen
e) besteht aus Informationen, die stündlich überholt werden

57. Um etwas Vorgetragenes verstehen und erlernen zu können, muss man wissen, wie man zuzuhören hat. Es gibt einige bedeutende Punkte, die das Zuhören, das wirksame Zuhören, ausmachen. Zuhören ist nicht nur das Hören des Gesagten. Es bedeutet grob umrissen die Bemühung zum Verstehen und Bewerten des entsprechenden Themas. Man darf nicht außer Acht lassen, dass die Kommunikation zwischen Menschen hauptsächlich auf dem Sprechen basiert. Ein Viertel der hierdurch erworbenen Informationen wird nach einigen Stunden wieder vergessen. Nur wenn die Person wirklich zuhört, ist es möglich, diesen Prozentsatz des Vergessenen zu vermindern.
Wer das Gesprochene verstehen und bewerten will, —-.
a) braucht an Vorträgen nicht teilzunehmen
b) sollte auch einen Beitrag leisten
c) darf es später nicht mehr verwenden
d) versetzt sich in die Rolle des Redners
e) muss wirksam zuhören

58. Um etwas Vorgetragenes verstehen und erlernen zu können, muss man wissen, wie man zuzuhören hat. Es gibt einige bedeutende Punkte, die das Zuhören, das wirksame Zuhören, ausmachen. Zuhören ist nicht nur das Hören des Gesagten. Es bedeutet grob umrissen die Bemühung zum Verstehen und Bewerten des entsprechenden Themas. Man darf nicht außer Acht lassen, dass die Kommunikation zwischen Menschen hauptsächlich auf dem Sprechen basiert. Ein Viertel der hierdurch erworbenen Informationen wird nach einigen Stunden wieder vergessen. Nur wenn die Person wirklich zuhört, ist es möglich, diesen Prozentsatz des Vergessenen zu vermindern.
Das wirksame Zuhören —-.
a) kann nur vom Redner selbst angewandt werden
b) ist nur möglich,wenn man das Vorgetragene zuvor schon einmal gehört hat
c) setzt voraus, dass man das betreffende Thema versteht und bewertet
d) gehört nicht zur Kommunikation
e) sollte erst vorgetragen und dann ausgeübt werden

59. 59-61 Soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Regenwälder sind die immergrünen Wälder der inneren Tropen. Sie sind die artenreichste Lebensgemeinschaft auf der Erde. In ihnen leben mindestens die Hälfte aller Tier- und Pflanzenarten. Die Zerstörung dieser Waldgebiete zu landwirtschaftlichen oder industriellen Zwecken zählt zu den größten Umweltkatastrophen unserer Zeit. Folgen ergeben sich nicht nur für die örtliche Tier- Pflanzenwelt, die Nahrungsgrundlagen der dort lebenden Menschen und die Ökologie, sondern auch für das globale Klima. Aus diesem Grunde fordern viele Umweltgruppen, dass gegen die Vernichtung des Regenwaldes wirksame Maßnahmen ergriffen werden.
Viele Umweltgruppen —-.
a) setzen sich für die Erhaltung der Regenwälder ein
b) haben ihr Ziel erreicht
c) sind gegen das ökologische Gleichgewicht
d) leben in tropischen Regenwäldern
e) beschleunigen mit Maschinen die Abholzung

60. Regenwälder sind die immergrünen Wälder der inneren Tropen. Sie sind die artenreichste Lebensgemeinschaft auf der Erde. In ihnen leben mindestens die Hälfte aller Tier- und Pflanzenarten. Die Zerstörung dieser Waldgebiete zu landwirtschaftlichen oder industriellen Zwecken zählt zu den größten Umweltkatastrophen unserer Zeit. Folgen ergeben sich nicht nur für die örtliche Tier- Pflanzenwelt, die Nahrungsgrundlagen der dort lebenden Menschen und die Ökologie, sondern auch für das globale Klima. Aus diesem Grunde fordern viele Umweltgruppen, dass gegen die Vernichtung des Regenwaldes wirksame Maßnahmen ergriffen werden.
Regenwälder —-.
a) bieten den Menschen keine Nahrung
b) beinhalten nur wenige Pflanzenarten
c) an sich sind eine Umweltkatastrophe
d) bilden den Lebensraum vieler Tiere
e) sollten abgerissen und bewirtschaftet werden

61. Regenwälder sind die immergrünen Wälder der inneren Tropen. Sie sind die artenreichste Lebensgemeinschaft auf der Erde. In ihnen leben mindestens die Hälfte aller Tier- und Pflanzenarten. Die Zerstörung dieser Waldgebiete zu landwirtschaftlichen oder industriellen Zwecken zählt zu den größten Umweltkatastrophen unserer Zeit. Folgen ergeben sich nicht nur für die örtliche Tier- Pflanzenwelt, die Nahrungsgrundlagen der dort lebenden Menschen und die Ökologie, sondern auch für das globale Klima. Aus diesem Grunde fordern viele Umweltgruppen, dass gegen die Vernichtung des Regenwaldes wirksame Maßnahmen ergriffen werden.
Die Zerstörung der Regenwälder —-.
a) verursacht einen großen Pflanzenreichtum
b) wird von Umweltgruppen gefordert
c) wirkt sich auf das globale Klima aus
d) wird mit wirksamen Maßnahmen vorangetrieben
e) sorgt für mehr Platz für Tiere

62. 62-68 sorularda verilen cümleye anlamca en yakın olan cümleyi bulunuz.
Er teilte nur wenigen seiner Freunde mit, dass er in finanziellen Schwierigkeiten war.
a) Er hat nur wenige Freunde,denen er vertrauen kann,wenn er in finanzielle Schwierigkeiten gerät.
b) Nur seine Freunde waren über seine finanziellen Angelegenheiten informiert.
c) Seine Freunde konnten nicht wissen,dass er in finanziellen Schwierigkeiten war.
d) Nur wenige seiner Freunde wussten, worauf seine finanziellen Probleme zurückzuführen waren.
e) Er setzte nur einige seiner Freunde über seine finanziellen Probleme in Kenntnis.Er setzte nur einige seiner Freunde über seine finanziellen Probleme in Kenntnis.

63. Obwohl sie ihr Möglichstes tut, gelingt es ihr nicht, nennenswerte Fortschritte zu erreichen. 
a) Im Vergleich zu der Mühe, die sie sich gibt, sind die erzielten Fortschritte bemerkenswert.
b) Sie strengt sich sehr an, trotzdem kann sie keine bedeutenden Fortschritte machen.
c) Die verzeichneten Fortschritte entsprechen nicht den in sie gesetzten Erwartungen.
d) Ihre geringen Fortschritte sind nicht der Rede wert.
e) Obwohl sie sich bemühte, war es ihr nicht möglich, dem Fortschritt Einhalt zu gebieten.

64. Er weiß nicht, an welchem Ort die Versammlung stattfinden wird.
a) Er konnte sich an den Treffpunkt der Versammlungsteilnehmer erinnern.
b) Er hat keine Ahnung, ob auch die Versammlung dort stattfinden soll.
c) Er ist nicht darüber informiert, wo man das Treffen abhalten wird.
d) Die Zusammenkunft fand nicht dort statt, wo er angenommen hatte.
e) Es fiel ihm nicht schwer, den Versammlungsort ausfindig zu machen.

65. Sie beeilt sich, um nicht schon an ihrem ersten Arbeitstag zu spät zu kommen.
a) Sie verliert keine Zeit, weil sie nicht gleich an ihrem ersten Arbeitstag unpünktlich sein möchte.
b) Es war ihr erster Arbeitstag, und sie war sehr pünktlich.
c) Schon seit ihrem ersten Arbeitstag muss sie sich jeden Morgen beeilen, um sich nicht zu verspäten.
d) Nur an ihrem ersten Arbeitstag beeilte sie sich, weil sie nicht auffallen wollte.
e) Nicht einmal an ihrem ersten Arbeitstag hatte sie sich darum bemüht, pünktlich zu erscheinen.

66. Um nicht in diese Angelegenheit verwickelt zu werden, leugnet er seine Anwesenheit am Tatort.
a) Er wird zugeben, dass er sich am Tatort aufgehalten hat, auch wenn er leugnet, dass er
den Täter kannte.
b) Er entzieht sich seiner Verantwortung, indem er seine Anwesenheit verleugnen lässt.
c) Obwohl er weiß, wo sich die Tat ereignet hatte, bestritt er diese Tatsache, da er selbst daran beteiligt war.
d) Um zu verhindern, dass er in diesen Fall hineingezogen wird, hat man seine Aussage verfälscht.
e) Er streitet ab, dass er sich am Ort des Geschehens befunden hat, weil er nichts mit der Sache zu tun haben möchte

67. Sie hatte nur wenige Prinzipien, an die sie sich jedoch in allen Lebenslagen hielt, ohne Ausnahmen zuzulassen. 
a) Sie lebte völlig nach ein paar selbst gesetzten Regeln, weswegen es nicht viele gab, die sie beachteten.
b) In jeder Situation handelte sie ihren Grundsätzen entsprechend, deren Anzahl zwar gering war, gegen die sie aber niemals verstieß.
c) Sie hatte sich einige Prinzipien zurechtgelegt, die sie immer je nach Lebenslage auslegte.
d) Nur wenige der Grundsätze, die sie sich zu eigen machte, ließen sich ausnahmslos in allen Situationen des Lebens anwenden.
e) Sie missachtete oft die wenigen Grundsätze, an die sie sich ihr Leben lang halten wollte.

68. Er nahm an, dass der Direktor Kenntnis über die letzten Ereignisse in der Firma habe.
a) Er glaubte, der Direktor wisse über die neuesten Vorkommnisse in der Firma Bescheid.
b) Er ist noch immer der Meinung, dass der Direktor der Firma über die letzten Vorfälle informiert war.
c) Er hatte angenommen, man hätte den Direktor während der neuesten Ereignisse in der Firma übergangen.
d) Er fragte sich, ob der Direktor über die letzten Vorkommnisse in der Firma auch wirklich im Bilde war.
e) Er war davon überzeugt, als Direktor der Firma über die neuesten Ereignisse genauestens unterrichtet worden zu sein.

69. 69-76. Sorularda parçada boş bırakılan yere uygun düşen ifadeyi bulunuz.
Nach Schätzungen von Experten stirbt durch schädliche Umwelteinflüsse jeden Tag eine Tierart aus. Das ist 400 Mal schneller, als es auf natürlichen Wegen Zustande kommen würde. Dies hatte zur Folge, dass vor allem in Industrieländern Tierschutzvereine gegründet wurden. Diese Vereine richten jedoch ihre Aufmerksamkeit hauptsächlich auf die Tiere in ihrem Umfeld wie Katzen und Hunde. —- Dabei sind es gerade diese, die vom Aussterben bedroht sind.
a) Ihr hauptsächliches Ziel ist es, deren Misshandlung zu verbreiten.
b) Sie werden jeden Tag gefüttert und in bestimmten Abständen vom Tierarzt untersucht.
c) Nur wenige erweitern ihre Bemühungen auf die Tiere in freier Wildbahn.
d) Diese Haustiere sind friedfertig, solange man sie nicht reizt.
e) Es wurden sogar Gesetze erlassen, die die Gründung dieser Vereine erleichtern.

70. "Kleine Geschenke erhalten die Freundschaft." So lautet ein deutsches Sprichwort. Oft reicht es aus, sich beispielsweise nur an den Geburtstag oder an einen anderen Jahrestag zu erinnern. Auch ein im Wert geringes kleines Geschenk lässt den Empfänger fühlen, dass er gern gesehen wird. —- Vor allem heute, wo die Mechanisierung und die tägliche Hetze die Intensität der zwischenmenschlichen Beziehungen vermindert haben, sind jene besonders wertvoll.
a) Solche kleinen Aufmerksamkeiten erfreuen jeden Menschen.
b) Deswegen werden diese oft missverstanden.
c) Die Frage ist nur, ob sie nicht in Arbeit ausarten wird.
d) Man kann sie nur am Wochenende zu Hause antreffen
e) Wer so etwas erhält, der fühlt sich schlecht.

71. —- Die Ausübenden wurden als verrückt oder als Herausforderer des Schicksals bezeichnet. Später wurde der Fallschirm als Ausrüstungsgegenstand jedes Flugobjektes anerkannt, der in gefährlichen Situationen lebensrettend war. Erst in den letzten Jahrzehnten entwickelte sich das Fallschirmspringen zu einem wirklichen Sport. Das Fallschirmspringen ist heute vor allem bei Jugendlichen sehr beliebt.
a) Viele Wettbewerbe sind nur deshalb sehr beliebt, weil der ausgesetzte Preis sehr verlockend ist.
b) Motorrad- und Autorennen sind Sportarten, bei denen die Geschwindigkeit die Hauptsache ist.
c) Es ist bekannt, dass im Bereich der Medizin kleine Fehler tödliche Folgen haben können.
d) Zu Beginn galten Fallschirmsprünge als Attraktion und dienten der Unterhaltung des Publikums.
e) Heute ist es möglich, gegen ein geringes Entgeld das Fliegen zu lernen.

72. Gewaltszenen im Fernsehen sind nichts besonderes mehr. In fast allen Kanälen sind Filme mit Schlägereien, Schießereien, Mordtaten und anderen Gewaltakten an der Tagesordnung. Diese werden außerdem nicht zu später Stunde, sondern hauptsächlich abends gesendet, so dass vor allem Kinder zu ihren größten Anhängern wurden. —- Hier nützen dann Zureden, Drohungen und Strafen der Eltern nicht viel, die nicht begreifen können, weshalb sich ihre Kinder nicht friedfertig verhalten.
a) Sie werden auf Minderjährige übertragen, die schwächlich sind.
b) Da ist es nicht verwunderlich, wenn diese versuchen, in ihren Spielen das Gesehene nachzuahmen.
c) Trotzdem werden Dokumentarfilme und Zeichentrickfilme von ihr vorgezogen.
d) Um ihre Wirkung zu verstärken, werden sie von den Eltern wiederholt.
e) Diese Maßnahmen sind wirksam, da die Kinder danach vor Gewalttaten zurückschrecken

73. Jahrhundertelang spekulierte man über die Struktur des Universums und die Existenz von Galaxien außerhalb der unsrigen. Seit dem 20. Jahrhundert jedoch ist es möglich, mehr als nur Vermutungen anzustellen. Mit Teleskopen, komplizierten Instrumenten und Computern untersuchen Wissenschaftler die Zusammensetzung des Universums. —- Heute wissen wir mehr über das Universum als früher, aber unser Wissen ist im Hinblick auf das, was sich unserer Kenntnis noch entzieht, äußerst gering.
a) Sie stellten fest, dass im Universum Tausende, Millionen von Galaxien bestehen.
b) Dies ist von Vorteil, da diese Ereignisse einen geheimnisvollen Hintergrund haben.
c) Es wurde eingestellt, als es sich herausstellte, dass es nichts mehr zu entdecken gab.
d) Das sind die Experten, die das Projekt stoppen möchten.
e) Dieser wird staatlich unterstützt, was seine Gründe hat.

74. Delphine sind völlig ans Wasserleben angepasste Säugetiere, die das Wasser nie verlassen. —- Die Anpassung der Atmungsorgane an das Wasserleben besteht darin, dass sie auf dem höchsten Punkt des Kopfes ein Nasenloch besitzen. So können sie atmen, ohne den Kopf aus dem Wasser strecken zu müssen. Normalerweise kommen die Delphine etwa alle 20 Sekunden ganz kurz an die Wasseroberfläche, um auszuatmen und frische Luft zu holen. Sie können aber bis zu 5 Minuten unter Wasser bleiben.
a) Dieses ist im Sommer grösser als im Winter.
b) Deswegen sind sie im Gebirge häufig anzutreffen.
c) Viele von ihnen sind dort ertrunken.
d) Das gilt auch für ausgebildete Taucher.
e) Als solche haben Delphine Lungen und atmen Luft.

75. Die Hauptursache für Tankerunfälle ist der Konkurrenzkampf innerhalb der Tankerbranche. Daraus resultieren schlechte Wartung und hohes Alter der Schiffe sowie eine zu kleine Besatzung. Die von Tankerunfällen ausgelöste Ölpest auf offener See wird durch verschiedene Maßnahmen bekämpft. Die Ausbreitung des Öls kann durch schwimmende Barrieren verhindert werden. —- Manchmal werden auch das Erdöl zersetzende Chemikalien eingesetzt, die jedoch für die Meerestiere schädlich sein können.
a) Kleine Boote zeigen den Tankern, wie sie unversehrt durch solche gefährliche Gebiete kommen.
b) Die meisten Unfälle geschehen, wenn die Tanker den Hafen verlassen.
c) Es ist auch möglich, das Öl bei ruhigem Seegang mit Spezialschiffen abzusaugen.
d) Es sind vor allem die Küstengebiete, die von ihnen besucht werden.
e) Bei solchen Unfällen fließen viele Hundert Tonnen Öl ins Meer.

76. Die Ozonschicht der Erde wurde geschädigt, wodurch das Einfallen von Sonnen- und anderen kosmischen Strahlen nicht mehr wie zuvor verhindert wird. Zusammen mit dem sogenannten Treibhauseffekt führt ein allgemeiner Temperaturanstieg zu Trockenheit. Selbst wenn es regnet, verdunstet die Feuchtigkeit rasch. Wenn dazu der Regen auch noch selten fällt, können weitreichende Dürren Zustandekommen. —- Das bedeutet, dass sich die vorhandenen Wüstengebiete ausbreiten und neue entstehen werden.
a) Diese Versuche werden jedoch keine ernsten Folgen mit sich bringen.
b) Die dortigen Pflanzen und Tiere haben sich an dieses feuchte Klima sehr gut angepasst
c) Man kann gegen die Ausbreitung dieser Waldflächen nichts unternehmen.
d) Diese Abkühlung führt zu Wolkenbrüchen, die sehr lange dauern können.
e) Wissenschaftler nehmen an, dass in der Zukunft die Verdunstung zunehmen wird.

77. 77-84. sorularda verilen duruma uygun ifadeyi bulunuz.
Sie müssen ein Gespräch mit einem Ausländer führen, dessen Sprache Sie nicht beherrschen. Sie suchen Hilfe. Was sagen Sie?
a) Ich habe wohl keine andere Wahl, als mich auf meine muttersprachlichen Kenntnisse zu berufen.
b) Ich brauche einen Dolmetscher, der mir bei der Verständigung mit dem Ausländer behilflich sein kann.
c) Ich werde mich bemühen, ernst zu bleiben, wenn er spricht.
d) Es wird ein interessantes Gespräch werden, um so mehr, als wir beide nicht nachgeben werden.
e) Ich werde ihm eben die Stellen, die er nicht versteht, übersetzen.

78. Obwohl Sie sich große Mühe geben, sind Sie nicht in der Lage, ein Physikproblem zu lösen. Was sagen Sie zu Ihrem Klassenkameraden?
a) Ich habe schon kompliziertere Aufgaben gelöst!
b) Man muss nur die Geschwindigkeit mit der Masse multiplizieren.
c) Es geht einfach nicht. Ich bin nicht imstande, es zu lösen.
d) Ich habe kein Problem, aber ich bin mir sicher, dass du eines hast.
e) Die Frage ist sehr logisch gestellt. Die Lösung ist ganz einfach!

79. Ihr Freund hat sich eine Jacke gekauft, die Ihnen sehr gefällt. Sie möchten erfahren, wo er sie erworben hat. Was sagen Sie?
a) Sie ist aus dem Geschäft neben der Post. Die Preise sind dort sehr günstig.
b) Du wirst doch so ein geschmackloses Kleidungsstück nicht auch noch anziehen!
c) So eine Jacke kannst du aber nicht überall tragen. War sie sehr teuer?
d) Ich würde gerne wissen, wie es dir gelingt, immer so moderne Jacken zu finden.
e) In welchem Geschäft hast du diese Jacke gekauft? Sie ist wirklich sehr schick.

80. Sie haben eine Woche lang Ihren Freund weder telefonisch erreichen noch in der Schule antreffen können. Sie fragen sich, ob ihm vielleicht etwas zugestoßen ist. Endlich sehen Sie ihn zufällig auf der Straße. Was sagen Sie zu ihm?
a) Wo bist du denn gewesen? Ich habe mir schon Sorgen um dich gemacht!
b) So ein Zufall. Jetzt haben wir uns heute schon zum dritten Mal getroffen!
c) Wir werden nach dem Unterricht etwas unternehmen. Hast du Zeit?
d) Dass wir Freunde sind, heißt nicht, dass wir uns jeden Tag sehen müssen!
e) Ich hatte leider keine Gelegenheit, dich über die Ereignisse zu informieren.

81. Ihr Lehrer macht Sie darauf aufmerksam, dass Sie sich keinen Misserfolg leisten können, wenn Sie an dem Erhalt eines Stipendiums interessiert sind. Wie könnte er sich ausdrücken?
a) Das ist nur eine Frage der Zeit. Es gibt genug Stipendien, die für dich in Frage kommen
b) Ich glaube schon, dass ich dieses Stipendium erhalten werde. Meine Noten sind sehr gut!
c) Nur wenn du dich sehr gut vorbereitest und alle Prüfungen bestehst, kannst du mit dem Stipendium rechnen.
d) Da du dieses Stipendium erhalten hast, wirst du wohl nicht mehr auf mich hören!
e) Du musst selbst über dein zukünftiges Leben entscheiden. Dieses Stipendium ist nur ein Anfang.

82. Auf einer Versammlung werden Sie von einem Herrn sehr herzlich begrüßt. Er behauptet, Sie zu kennen, während Sie sich nicht an ihn erinnern können. Was sagen Sie zu dem Herrn?
a) Ich fürchte, Sie haben mich mit jemandem verwechselt.
b) Sie hatten mir Tee auf die Jacke geschüttet! Ich erinnere mich!
c) Mir scheint, als hätte ich meine Kindheit mit Ihnen zusammen verbracht.
d) Sie werden mich noch kennenlernen. Das werden Sie bereuen!
e) Nein, wir haben uns schon letzten Sommer kennengelernt.

83. Sie machen Ihre Hausaufgaben. Ihr Vater lässt Sie wissen, dass er Ihnen dabei behilflich sein könnte. Was sagt er zu Ihnen?
a) Es ist wohl an der Zeit, dass du Nachhilfestunden nimmst.
b) Mach endlich deine Hausaufgaben! Es ist schon spät geworden.
c) Ich möchte mit dir über deinen Lehrer reden. Hast du Probleme mit ihm?
d) Wende dich an mich, wenn du ein Thema nicht verstehen solltest.
e) Der Lehrer bringt dir wohl überhaupt nichts bei! Immer musst du mich stören!

84. Sie möchten erfahren, welche Voraussetzungen Sie für die Aufnahme in einen Verein erfüllen müssen. Sie wenden sich hierfür an ein Mitglied des Vereins. Was fragen Sie?
a) Weshalb haben Sie sich ausgerechnet für diesen Verein entschieden? Es ist mir einfach unverständlich.
b) Unter welchen Bedingungen kann ich Mitglied Ihres Vereins werden?
c) Ich muss mich beeilen! Ich habe das Formular noch nicht ausgefüllt!
d) Welches Mitglied ist für die Kasse verantwortlich?
e) Was macht ihr während der Versammlung? Nehmen alle Mitglieder daran teil?

85. 85-92. sorularda karşılıklı konuşmanın boş bırakılan kısımda söylenmiş olabilecek sözü bulunuz.
Deniz : – Ich möchte mich in diesem Kaufhaus umsehen.
Canan : – —-
Deniz : – Ich bin auf der Suche nach einem Geschenk für meine Schwester.
Canan : – Da bist du an der richtigen Adresse. Hier findest du sicherlich etwas Geeignetes.
a) Von welchem Kaufhaus ist denn hier die Rede?
b) Du hast mich unterstützt. Das werde ich nicht vergessen.
c) Ich dachte, du hast es eilig? Wann wolltest du dich denn mit deinen Freunden treffen?
d) Die Antwort auf diese Frage muss ganz entschlossen klingen!
e) Möchtest du dir nur die Zeit vertreiben oder willst du dir etwas Bestimmtes kaufen?

86. Robert: – Seit Tagen hast du dein Zimmer nicht verlassen. Was machst du denn die ganze Zeit?
Daniela: – —-
Robert: – Das schon, aber du solltest gelegentlich eine Pause machen. Geh wenigstens eine halbe Stunde spazieren.
Daniela: – Das kommt nicht in Frage! Ich möchte bei dieser Prüfung als eine der Besten abschneiden.
a) Eigentlich nichts besonderes; ich höre Musik und blättere in Zeitschriften.
b) Ich fühle mich nicht gut. Ich glaube ich habe mich erkältet.
c) Ich habe großen Hunger. Was gibt es zu essen?
d) Du weißt doch, dass ich mich auf die Prüfung am Dienstag vorbereite.
e) Ich habe meine Hausaufgaben gemacht. Könntest du sie überprüfen?

87. Ercan :- —-
Metin :- Sie scheint sich gut auf das Spiel vorbereitet zu haben. Aber unsere ist auch gut in Form.
Ercan :- Du hast recht. Außerdem sind die besten und erfahrensten Spieler in unserer Mannschaft!
Metin : – Nun ja, die Spieler der gegnerischen Mannschaft sind auch nicht schlecht. Auf jeden Fall wird es ein aufregendes Spiel werden.
a) Was hältst du von der Mannschaft, die heute Abend gegen unsere Mannschaft antreten wird?
b) Ich hätte nicht gedacht, dass sich Songül so sehr für Fußball interessiert!
c) Hast du das Stadium gesehen? Die Verwaltung muss sehr viel Geld dafür ausgegeben haben!
d) Glaubst du, dass die Gastmannschaft pünktlich eintreffen wird?
e) Jetzt hat der Schiedsrichter dem Spieler schon die zweite gelbe Karte gezeigt!

88. Wolfgang : – Hallo Rainer! Ich hoffe, du hast nicht allzu lange auf mich gewartet.
Rainer : – Natürlich habe ich auf dich gewartet und zwar eine ganze halbe Stunde. Ich hoffe, du hast für die Verspätung wenigstens einen guten Grund.
Wolfgang :- —-
Rainer : – Diese Ausrede hast schon letzte Woche zweimal benutzt. Ich verstehe nicht, weshalb du immer so unpünktlich bist.

a) Wir werden uns bestimmt auf einen Treffpunkt einigen können.
b) Ich verstehe nicht, warum du die Sache so ernst nimmst. Er wird sich sicher entschuldigen!
c) Entschuldige bitte. Aber die Straße war gesperrt. Ich konnte einfach nicht früher kommen.
d) Das kommt darauf an, ob du zu dem Zeitpunkt schon hier gestanden hast.
e) Du hast recht! Jetzt werden wir uns wirklich beeilen müssen!

89. Yurdanur : – Es ist doch erstaunlich, dass man auf einer Reise immer gerade das benötigt, was man zu Hause gelassen hat!
Arda :- —-
Yurdanur :- Doch, alles, außer einem Pullover. Wie konnte ich wissen, dass ich hier im Süden einen Pullover brauchen würde?
Arda : – Nun, es ist zwar etwas kühl, aber das ist für die Abendstunden doch normal. Hier, nimm meine Jacke.

a) Du hörst ja nie auf mich! Was sollen wir jetzt machen?
b) Was hast du denn vergessen?
c) Ich habe dir doch gesagt, dass du deinen Koffer noch einmal überprüfen sollst!
d) Hast du denn nicht alles, was auf der Liste gestanden hat, eingepackt?
e) Ich habe nicht vergessen, meine Jacke einzupacken.

90. Lehrer:- —-
Sabine : – Entschuldigen Sie bitte. Es lag wirklich nicht in meiner Hand!
Lehrer : – Auf wen willst du denn diesmal die Schuld schieben?
Sabine : – Auf niemanden. Ich musste sehr lange auf den Bus warten.
a) Du hast dich schon wieder verspätet!
b) Du bist heute sehr früh gekommen. Hast du sehr viel zu tun?
c) Wo hast du die Bücher hingelegt, die du eben in der Hand hattest?
d) Zum Glück hast du dich heute nicht verspätet!
e) Du siehst sehr müde aus.

91. . Oya: – Hast du dich schon an unsere Stadt gewöhnen können?
Seda: – Eigentlich schon, aber ich sehne mich nach meinen früheren Freundinnen.
Oya:- —-
Seda:- Vielleicht. Es kommt jedoch vor, dass ich mich hier etwas einsam fühle.
a) Soviel ich weiß, wohnt ihr außerhalb der Stadt. Habt ihr ein Auto?
b) Ich bin mir sicher, dass du dort viele Freundinnen gehabt hast.
c) Warum seid ihr eigentlich hierher gezogen? Hat es euch in der Stadt nicht mehr gefallen?
d) Hast du am Wochenende etwas vor? Komm doch zu mir!
e) Das ist ganz normal. Ich bin mir jedoch sicher, dass du auch hier gute Freunde finden wirst.

92. Brigitte :- —-
Roland : – Da kann ich dir nicht behilflich sein. Wahrscheinlich hast du im Unterricht nicht
aufgepasst. 
Brigitte : – Und was soll ich jetzt machen? Sie überprüft immer die Hausaufgaben.
Roland : – Lass es so, wie es ist. Sag deiner Lehrerin, dass du daran gearbeitet hast, aber es nicht lösen konntest.
a) Ich kann dieses Mathematikproblem einfach nicht lösen!
b) Wir veranstalten ein Klassentreffen.
c) Es ist zum Verzweifeln. Ich kann mich einfach nicht für einen Beruf entscheiden!
d) Ich habe alle Aufgaben gelöst. Bist du auch schon fertig?
e) Die Hausaufgaben mache ich immer gleich nach dem Essen.

93. 93-100. sorularda hangi cümlenin anlam bakımından parçaya uymadığını bulunuz.
(I) Zu den wichtigsten Aufgaben zoologischer Gärten zählt die Erhaltung der vom Aussterben bedrohten Tiere der freien Wildbahn. (II) Man versucht, ihre geringe Anzahl zu erhöhen. (III) Diese Methode ist zur Zeit die einzige, die es ermöglicht, die Zukunft dieser Arten zu gewährleisten. (IV) Vor allem Pelze sind in diesen Ländern sehr teuer. (V) Sie hat sich so bewährt, dass einige zuvor vom Aussterben bedrohte Tierarten sich heute so vermehrt haben, dass die Tiere wieder freigelassen werden konnten.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

94. (I) Reinigungsmittel, Toilettenartikel sowie Medikamente und andere künstlich hergestellten Produkte sind Waren, die zum Alltag gehören. (II) Sie werden in Laboratorien entwickelt, wo anhand von Tierversuchen getestet wird, ob sie der menschlichen Gesundheit schaden. (III) Die Anzahl der Mäuse, Hunde, Katzen und Affen, die hierfür geopfert werden, ist enorm. (IV) Viele Gruppen protestieren heute gegen diese Tierversuche und versuchen, deren Einstellung oder wenigstens deren Verminderung durchzusetzen. (V) Da sie jedoch sehr teuer sind, werden sie nur in bestimmten Kaufhäusern verkauft.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

95. (I) Viele Jahre andauernde Wetterlagen und Wetterereignisse in einem Landstrich bestimmen das dortige Klima. (II) Vor allem billige Unterkünfte und lange Strände wirken auf Touristen sehr anziehend. (III) So führt jahrelanger unzureichender Regenfall zu dessen Versandung und somit zur Entstehung von Wüsten. (IV) Ebenso können lang anhaltende überhöhte Temperaturen die Entwicklung von Lebewesen beeinflussen. (V) Die eigentliche Gefahr derartiger Klimaveränderungen besteht in der Möglichkeit, dass sie sich nicht mehr normalisieren und Beständigkeit gewinnen.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

96. (I) Die Sonne verbreitet laufend große Mengen von Energien. (II) Es handelt sich hierbei um so umfangreiche Mengen, dass mit der Sonnenenergie, die innerhalb einer Stunde die Erde erreicht, ein Jahr lang der Energiebedarf der gesamten Weltbevölkerung gedeckt werden könnte. (III) Dieser stammt aus Kraftwerken, die durch Wasserkraft angetrieben werden. (IV) Man entwickelte verschiedene Methoden, um diese Energie zu nutzen. (V) Zu diesen gehören unter anderem Batterien, die das Sonnenlicht direkt in Elektrizität umwandeln.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

97. (I) Schmerzen im Rücken und Appetitlosigkeit sind Beschwerden, die unter der Bevölkerung von Industrieländern stark verbreitet sind. (II) Sie sind darauf zurückzuführen, dass sich diese Menschen nicht ausreichend bewegen. (III) Deswegen stellen sportliche Betätigungen einen gesunden Ausgleich gegenüber einer meist sitzenden Tätigkeit der Menschen dar. (IV) Diese werden auch von Ärzten stark empfohlen. (V) Solche Medikamente sind in Apotheken erhältlich.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

98. (I) Die Menschenrechte in ihrer heutigen Fassung wurden 1948 anerkannt. (II) Man fürchtet, dass diese Meldungen Unruhen hervorrufen werden. (III) Das sind die Rechte, die von allen Mitgliedsstaaten der Vereinten Nationen jedem Menschen zugestanden werden. (IV) Sie gewähren die Gleichheit aller Menschen, unabhängig von Religion, Sprache oder Rasse und den Schutz der Privatsphäre. (V) Das eigentliche Problem bei der Festlegung dieser Rechte bestand darin, den unterschiedlichen Religionen, Gesellschaftsstrukturen und moralischen Grundsätzen vieler Länder gerecht zu werden.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

99. (I) Erdöl, Erdgas und Steinkohle zählen zu den fossilen Brennstoffen. (II) Sie entstanden vor Jahrmillionen durch die Zersetzung abgestorbener Pflanzen und Tiere unter dem Druck der darüberliegenden Gesteinsschichten. (III) Es ist jedoch möglich, diese Arten vor dem Aussterben zu retten. (IV) Heute wird der Energiebedarf der Welt zu einem bedeutenden Teil durch die Verbrennung dieser fossilen Brennstoffe gedeckt. (V) Ihre Nutzung ist jedochdurch die vorhandenen Reserven begrenzt. 
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

100. (I) Beim Häuserbau in den Küstengebieten werden die natürlichen Eigenschaften der Region meistens nicht beachtet. (II) Man trifft kaum auf Gebäude, deren Bauart der natürlichen Umgebung angepasst wurde. (III) Im Gegenteil: viele Bauten wirken in ihrer Umgebung sehr störend. (IV) Diese Zelte und Höhlen sind von der natürlichen Pflanzendecke kaum zu unterscheiden. (V) Umweltfreunde bemühen sich darum, die grundlegenden Merkmale der bedrohten Landstriche zu schützen.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

———-Schlüssel———-

1. (c) 
2. (a) 
3. (b) 
4. (e) 
5. (d) 
6. (e) 
7. (b) 
8. (c) 
9. (a) 
10. (d) 
11. (b) 
12. (e) 
13. (a) 
14. (b) 
15. (d) 
16. (c) 
17. (e) 
18. (d) 
19. (a) 
20. (d) 
21. (b) 
22. (e) 
23. (d) 
24. (c) 
25. (a) 
26. (b) 
27. (c) 
28. (e) 
29. (c) 
30. (e) 
31. (a) 
32. (d) 
33. (b) 
34. (e) 
35. (c) 
36. (a) 
37. (d) 
38. (b) 
39. (d) 
40. (a) 
41. (d) 
42. (a) 
43. (e) 
44. (b) 
45. (e) 
46. (c) 
47. (a) 
48. (e) 
49. (d) 
50. (b) 
51. (d) 
52. (a) 
53. (b) 
54. (d) 
55. (e) 
56. (b) 
57. (e) 
58. (c) 
59. (a) 
60. (d) 
61. (c) 
62. (e) 
63. (b) 
64. (c) 
65. (a) 
66. (e) 
67. (b) 
68. (a) 
69. (c) 
70. (a) 
71. (d) 
72. (b) 
73. (a) 
74. (e) 
75. (c) 
76. (e) 
77. (b) 
78. (c) 
79. (e) 
80. (a) 
81. (c) 
82. (a) 
83. (d) 
84. (b) 
85. (e) 
86. (d) 
87. (a) 
88. (c) 
89. (d) 
90. (a) 
91. (e) 
92. (a) 
93. (d) 
94. (e) 
95. (b) 
96. (c) 
97. (e) 
98. (b) 
99. (c) 
100. (d) 

Yazar Hakkında

Erdem OVAT

1985-1988 Dörtler Köyü İlköğretim Okulu 1988- 1993 Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu 1993-1996 Orhan Çobanoğlu Lisesi 1997-2000 Almanya'da Turist 2001-2002 Vatani Görev Isparta Muş'ta yaptım 2002-2004 Açiköğretim Lisesinden Üstün Başarı 2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Alman Dili Öğretmenliğinde Mezun Oldum 2010-2011 Halk Eğitim Merkezinde Almanca Öğretmenliğine Başladım 2011-2013 Çeşitli Özel Dersane ve Okullarda çalıştım 2013- .... Milli Eğitimde Almanca Öğretmeni olarak çalışmaya devam ediyorum
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
%d blogcu bunu beğendi: