4 Sinif Trafik Guvenligi Ozet Konu Anlatimi

Okuma Süresi:8 Dakika, 11 Saniye

Ulaşım Araçları

Ulaşım araçları kullanılış amacına göre, yük taşıtı ve yolcu taşıtı; kullanıldığı yere göre kara yolu taşıtı, hava yolu taşıtı, demir yolu taşıtı ve deniz yolu taşıtı olarak sınıflandırabilir. Ulaşım türünü ve ulaşım aracını seçerken ulaşım süresine, güvenliğine ve ücretine göre karar veririz. Örneğin yolculuk yapacağımızda bizim için zaman önemliyse uçak gibi bir aracı tercih edebiliriz veya ekonomik olmasını istersek demiryolunu seçebiliriz. Bazen gitmek istediğimiz yerde tercih ettiğimiz ulaşım altyapısı ve imkânları olmayabilir. O zaman mecburen var olan imkânları kullanmak zorunda kalırız. Mesela Ankara’ya deniz yolu ile gitme imkânımız yok. O halde karayolu veya havayolunu seçmemiz gerekir.

Güvenlik Önlemleri

Bisiklet, scooter (sıkutır), kaykay, kızak ve paten gibi motorsuz taşıtları, taşıt trafiğine kapalı oyun alanlarında kullanmalıyız.. Taşıt yolunda bisiklet sürebilmek için 11 yaşını doldurmamız olmamız gerekir.

Bisiklet, kaykay, paten ve kızak gibi motorsuz taşıtları kullanacağımız zaman kask, dizlik, dirseklik ve eldiven takmak gibi güvenlik önlemlerimizi almalıyız. Giysilerimizin de yapacağımız işe uygunluğuna dikkat etmeliyiz.

Trafiğe kapalı oyun alanlarında motorsuz taşıtları gidiş yönümüze göre sağdan sürmeliyiz. Motorsuz araçları fazla hız yapmadan kullanmalıyız. Ayrıca bunları kullanırken tehlikeli akrobatik hareketler yapmamalıyız.

Güvenli Yollar

Kara yollarında yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için; yol çizgileri, trafik işaret levhaları, ışıklı işaret cihazları, alt ve üst geçitler ile aydınlatma cihazları vardır. Böyle yollara güvenli yollar denir. Ancak güvenlik önlemleri bütün yollarda alınmamış olabilir.

Yol ve trafik güvenliğinin sağlanması için güvenli yolları tercih etmeliyiz. Güvenlik önlemleri alınmamış yollardan yararlanmak zorunda kalırsak trafik kazasına sebep olmamak için daha dikkatli olmalıyız.

Ani olarak yola inme, duran araçların önünden, arkasından ve arasından geçme sakıncalıdır. Yayalar eğer park etmiş araçların arasından, önünden veya arkasından çok yakın geçerlerse, bunun iki sakıncası olabilir: Birincisi, araç birdenbire hareket edebilir; ikincisi, geçen araç sürücüsü yayayı görmeyebilir; her iki durumda da kaza olasılığı mevcuttur.

Yaya kaldırımı olmayan yollarda banketleri kullanmalıyız. Daha güvende olmak için gidiş yönümüze yolun sol tarafındaki banketi kullanmalıyız.

Yayalar ve Kurallar :. Kara yollarında yayaların kullanması için yaya kaldırımları ve banketler vardır. Yaya kaldırımında kendi gidiş yönümüze göre sağ taraftan yürümeliyiz. Grup hâlinde yürürken diğer yayalara engel olmamalıyız. Yaya kaldırımları oyun oynamamalı, bisiklet, kaykay, paten kullanmamalıyız.

Karşıya geçmek için güvenli geçiş yerlerini tercih etmeliyiz. Yaya ve okul geçitleri, alt ve üst geçitler, karşıya geçişlerin trafik ışıkları ile düzenlendiği yerler, güvenli geçiş yerleridir.

Güvenli geçiş yerleri yoksa önce sol tarafa, sonra sağ tarafa bakmalı, eğer yol karşıya geçmek için uygun ise tekrar sol tarafa bakıp yolu kontrol etmeliyiz. Karşıya güvenle geçebileceğimizden emin olunca koşmadan hızlı adımlarla karşıya geçmeliyiz.

TRAFİK İŞARET LEVHALARI

Trafik işaretleri ve trafik işaret levhaları kara yollarını kullananlara bilgilendirme, uyarı ve yasaklama mesajları verir. Bu mesajlar trafik güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlar. Trafik işaret levhalarını aşağıdaki gibi üç sınıfa ayırabiliriz.

Tehlike uyarı işaretleri: Kara yolunu kullanan yayaları ve sürücüleri tehlikelere karşı uyarır. Tehlike uyarı işaretleri genel olarak eşkenar üçgen şeklinde olur.

Trafik tanzim işaretleri: Kara yollarını kullanan yayalara ve sürücülere yasaklama ve sınırlamalar hakkında bilgi verir. Genel olarak daire şeklinde olan trafik tanzim işaretleri; trafikte öncelik, yasaklama, kısıtlama ve mecburiyet bildirir.

Bilgi işaretleri: Kara yollarını kullanan yaya ve sürücülere yol güzergâhında lazım olacak bazı bilgiler verir. Bilgi işaret levhaları kare şeklindeki standart levhalar ile değişken boyutlardaki levhalardan oluşur.

Trafikle İlgili Terimler :

– Trafiği düzenlemek için kullanılan özel işaretlerin tümüne trafik işaretleri denir.

– Kara yolunda insan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlara taşıt denir.

– Yayaların yürümek için kullandığı alana yaya kaldırımı denir.

– Trafiği düzenlemekle görevli kişilere trafik polisi denir.

– Taşıtların ve yayaların kavşaklardan geçişini düzenleyen ışık sistemine ışıklı işaret cihazı denir.

– Taşıt yolunda yayaların güvenli bir şekilde karşıya geçmelerini sağlayan işaretle belirlenmiş alanlara yaya geçidi denir.

– Şehir içinde bulunan ana yollara cadde denir.

– Caddeye oranla daha dar ve kısa olan yollara sokak denir.

– Taşıt yolunda öğrencilerin kara yolundan karşıya geçmesi için işaretlerle belirlenmiş alanlara okul geçidi denir.

– Araçlarda bulunmayan, karayolunda hareketsiz veya hareket halinde bulunan insanlara yaya denir.

Doğru Müdahale

Bir kazayı gören biri 112 Acil yardım merkezini arayarak ilkyardımı başlatmış olur. Ancak ilkyardımı ilkyardım bilgisi olanların yapması gerekir. Aksi takdirde yaralıya fayda yerine zararımız dokunabilir. Ayrıca ilkyardımı yapacak kişi, yaralının sağlığını düşündüğü gibi kendi sağlığına da düşünmeli. Buna göre önlemlerini almalıdır. Bir çok hastalığın kan ve tükürük gibi vücut sıvıları ile bulaştığı unutulmamalıdır.

112 Acil Yardım

Bir trafik kazası yada başka bir kazaya tanık olan kişi 112 Acil Yardımı aramalıdır. 112 Acil Yardımı arayan kişi kendisini tanıtmalı, kaza yerini, kaza türünü, ve yaralıların sayısı ve durumu hakkında doğru bilgiler vermelidir. Ama şunu da unutmamak gerekir ki 112 Acil Yardım gereksiz yere aranmamalı, meşgul edilmemelidir.

Acil durum telefonları şunlardır : 112 Acil Yardım, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma

2. ÜNİTE : TRAFİKTE İLKYARDIM

İlkyardım Malzemeleri

İlk yardım çantasında bulunması gereken malzemeler şunlardır : Büyük sargı bez, esmark bandajı,

Hidrofil gaz steril, turnike, üçgen sargı bezi, yara bandı, alüminyum yanık örtüsü, antiseptik solüsyon, tıbbi eldiven, plaster, el feneri, çengelli iğne, küçük makas,

KURALLARA UYALIM

Trafik kuralları, işaret ve levhaları uzun yılların deneyimleri ve bilimsel çalışmaların bir sonucudur. Trafik kuralları, işaret ve levhaları ülkeler arasında küçük farklılıklar gösterse de daha çok evrenseldir diyebiliriz.

Trafik kazalarının oluş sebepleri incelendiğinde, en önemli sebebin insanların kurallara uymaması olduğu görülmektedir. O halde trafik kazalarını azaltmak istiyorsak trafik kurallarını bilmeli ve daha da önemlisi trafik kurallarına uymalıyız.

TRAFİK KAZALARININ ETKİLERİ

Trafik kazalarında yalnızca kazaya karışan kişiler değil kazaya karışan kişilerin yakınları da etkilenir. Trafik kazasının en üzücü yanı can kayıplarıdır. Ancak kaza sonrası tedavi süresi ve tedavi maliyeti de kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir. Kişi tamamen iyileşmiş olsa bile psikolojik yardım alabilir.

Trafik kazaları bireyleri etkilediği gibi ülke ekonomisine zarar verir. Trafik kazaların azalması demek kazalardan etkilenen insanların azalması demektir. Ayrıca kazalar azaldığında ekonomik kayıplar da azalacak ve ülkemiz için yeni yatırımlar yapılabilecektir.

TRAFİKTE SABIR, SAYGI VE SORUMLULUK

Trafikte saygılı ve sabırlı olmak da kurallar kadar önemlidir. Saygılı ve sabırlı olmak, sorumlu davranmak trafik güvenliğine katkı sağlayacaktır. Trafikte başka insanlara karşı sabırlı ve saygılı olmalıyız. Sabırsız ve saygısız davranışlar insanları rahatsız edeceği gibi kazalara da neden olabilir.

Şayet kurallara uymamız için bizi uyaran olursa onlara teşekkür ederek uyarılarını dikkate almalıyız.

TEHLİKELİ DAVRANIŞLAR

Motorlu taşıtlar yük ve insan taşımacılığı için ayrı ayrı tasarlanmışlardır. Yolculuk yaparken insan taşımacılığına uygun otomobil, minibüs, otobüs gibi araçları tercih etmeliyiz. Yük taşımacılığı için kullanılan araçlar insan taşımacılığı için uygun ve güvenli değildir.

Yolcuların, şoförün dikkatini dağıtıcı hareketler yapmaması, emniyet kemerini takması, araçtan dışarıya sarkmaması gerekir.

Ayrıca bisiklet, kaykay gibi araçları kullanırken taşıtlara asılmak, taşıtların önüne geçmeye çalışmak tehlikelidir.

CAN GÜVENLİĞİMİZ

Kara yolları üzerinde yayaların, araçların ve hayvanların hâl ve hareketlerine trafik denir. Günlük hayatımızda çoğu zaman trafiğin bir öğesi oluruz. İster yaya ister yolcu ister yolcu olalım trafik kurallarına uymalıyız. Trafik kazalarına karşı tedbirli olmalıyız. Trafik kazaları maddi ve manevi kayıplara yol açar. Trafik kurallarına uyarsak hem kendi hayatımızı hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmamış oluruz. Çünkü trafikte tek bir kişin hatası bile onlarca kişinin hayatını tehlikeye atabilmektedir.

TEHLİKELER VE ÖNLEMLER

Alınabilecek bazı önlemlerle trafik kazalarını azaltabilir ve önleyebiliriz. Bu önlemlerden bazıları şunlardır :

– Uykusuz ve yorgunken araç sürmemek, araç sürerken dikkat dağıtıcı başka şeylerle ilgilenmemek.

– Araçların bakımını yapmak. Eksiği ve hasarı olan araçlarla trafiğe çıkmamak.

– Karayollarının bakımını, aydınlatmasını ve gerekli işaretlendirmeleri yapmak.

– Kar, sis gibi olumsuz hava koşulların karşı önlem almak.

– Araçlarda ayakta durmamak, 10 yaşından küçük çocukları ön koltukta oturtmamak.

– Araçtan elimizi,kolumuzu, başımızı çıkartmamak.

– Emniyet kemeri takmak

– Küçük çocuklar için çocuk koltukları kullanmak.

TRAFİK KAZALARININ NEDENLERİ

Trafik kazaların sebepleri incelendiğinde ilk sırada yüzde 99 ile insanların hataları olduğu görülmektedir. Bununla birlikte yol, araç kusurları ve iklim şartları da kazaların sebepleri arasındadır. Demek ki insanlar trafik kurallarına uyup gereken tedbirleri alırlarsa kazalar büyük oranda azalmış olacaktır. Ayrıca iklime uygun tedbirler alınıp, araçlarında düzenli bakımı ve kontrolü sağlanırsa kazaların azalması sağlanmış olacaktır.

Kurallarla Yolculuk Toplu taşıma araçlarına duraklarda binilmeli, durak haricinde binmek ve inmek için istekte bulunulmamalıdır. Toplu taşıma araçlarından inmek için duraklara gelmeden önce hazırlanılmalı, dikkatsiz ve aceleci davranılmamalıdır.

Yolculuk esnasında diğer yolcular ve taşıt sürücüsü rahatsız edilmemelidir. Gerekli hâllerde; hareketini kısıtlayıcı özel durumu olanlara (engellilere, hastalara, yaşlılara, hamilelere ve yanında küçük çocuk olanlara) yer verilmelidir.

Yararlandığımız toplu taşıma araçlarına zarar vermemeli zarar verenleri de uyarmalıyız. Toplu taşıma

araçlarının toplumun ortak malı olduğunu unutmamalıyız. Kendi taşıtlarımızı, evimizi, eşyalarımızı nasıl özenli kullanıyorsak o toplu taşıma araçlarını da özenli kullanmalıyız.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI

Günümüzde toplu taşıma araçları daha güvenli ve konforlu hale gelmiştir. Toplu taşıma araçlarını tercih edersek trafik yoğunluğu azalmış olacaktır. Bununla beraber kaza ihtimali de azalmış olacaktır. Ayrıca toplu taşıma araçlarını tercih ettiğimizde özellikle büyük şehirlerde daha hızlı ulaşım sağlamış oluruz. Zaman kaybetmemiş oluruz. Ayrıca toplu taşıma araçları tercih ettiğimizde trafikte araç sayısı azalmış olacağından çevre kirliğinin önlenmesine de yardım etmiş oluruz.

TRAFİKLE İLGİLİ KURUMLAR VE MESLEKLER

Trafikle ilgili başlıca kurumlar şunlardır:

1- Karayolları genel müdürlüğü

2- Emniyet Genel Müdürlüğü

3- Sağlık Bakanlığı

4- Millî Eğitim Bakanlığı

Trafikle ilgili başlıca meslekler ise şunlardır:

Trafik polisi: Trafik güvenliğinin sağlanması için trafik akışını ve düzenini sağlar.

Şoför: Kara yolunda, bir motorlu taşıtı süren ve mesleği araç kullanmak olan kişi.

Kaptan: Gemi yönetimiyle ilgili en yüksek görevli, gemiyi sevk ve idare eden kişi.

Makinist: Lokomotif ve vapur kullanan kişi.

Vatman: Raylar üzerinde hareket eden tramvayı süren kişi.

Pilot: Uçak, helikopter ve sıcak hava balonu gibi hava taşıtını kullanmak ve yönetmekle görevli kişi.

Geçiş Üstünlüğü

Trafikte araçlar geçiş hakkına uymak zorundadır. Ancak geçiş üstünlüğü olan taşıtlar da vardır. İtfaiye, ambulans (cankurtaran) ve polis araçları geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlardır. Bu araçların ancak görev hâlinde iken geçiş üstünlüğüne sahip olduğu unutulmamalıdır.

Geçiş üstünlüğü olan araçların sürücüleri ancak görev hâlinde iken bu haklarını kullanabilir. Geçiş üstünlüğü olan araçların sürücüleri görev hâlinde olduğunu belirtmek için görülür (ışıklı) ve duyulur (sesli) işaret kullanmak zorundadır.

Geçiş üstünlüğü olan araçların görülür ve duyulur işaretini alan diğer sürücü ve yayalar, bu araçlara yol vermek zorundadır. Geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini zorlaştırmak ve engellemek, yaşanan olumsuzluklara müdahaleyi geciktirir. Bu durumun Türk Ceza Kanununa göre suç olduğu unutulmamalıdır.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir Cevap Yazın