Read Time:4 Minute, 6 Second

8.Sinif Fen ve Teknoloji Rna Dna Online Test

8.Sınıf Fen ve Teknoloji RNA DNA Online Test

1. Anne-baba’dan  çocuklara  geçen  karakterleri  şifreleyen birimlere  ne  ad  verilir?
a) DNA
b) faktör
c) nükleotid
d) gen

2. Aşağıdaki  moleküllerden  hangileri  hem DNA hem de RNA da  bulunur?
a) baz
b) asit
c) fosfat
d) nükleotid

3. Aşağıdaki  moleküllerden  hangileri  hem DNA hem de RNA da  bulunur?
a) timin- sitozin
b) riboz-guanin
c) fosfat-adenin
d) deoksiriboz-urasil

4. Bir DNA molekülünde 2000 nükleotid ve 200 sitozin varsa, kaç  adenin nükleotid bulunması  gerekir?
a) 200
b) 400
c) 800
d) 1000

5. Aşağıdaki  eşleşmelerden hangisi doğrudur?
a) A-C
b) A – U
c) U – G
d) C – T

6. DNA’nın bir zincirinde bulunan bazlar A-G-C-T-T-G ise diğer zinciri aşağıdakilerden hangisi  gibi olur?
a) T-C-G-A-A-C
b) A-G-C-T-T-G
c) T-C-G-A-A-G
d) A-C-G-A-A-C

7. Aşağıdakilerden hangisi  kalıtsal  bir hastalık  değildir?
a) renk körlüğü
b) kanser
c) hemofili
d) altı parmaklılık

8. Akraba evliliği  nende sakıncalıdır?
a) Çocuk  olmama riski  vardır
b) Geçim sıkıntısı  yüksektir
c) Sakat  doğum olasılığı yüksektir
d) Yaramaz çocuk olasılığı yüksektir.

9. Saçın şekli  bakımından genotipi  Kk olan bir kişinin fenotipi  aşağıdakilerden hangisidir?(K: Kıvırcık  saç)
a) Kıvırcık  saçlı
b) Siyah  saçlı
c) Düz saçlı
d) Sarı  saçlı

10. Okulumuzdaki  idare odasına ve müdüre karşılık ,  hücrede hangi  yapı vardır?
a) DNA-RNA
b) DNA-çekirdekçik
c) Çekirdek_RNA
d) Çekirdek-DNA

11. ( XX  x    XY) cinsiyet üzerine genotipleri  yandaki  gibi  olan  bireylerin çocuklarının  kız olma olasılığı yüzde kaçtır?(XX: Kız XY: Erkek)
a) 25
b) 50
c) 75
d) 100

12. Gametleri  (  U      u    x        U      u  ) olan bir  çaprazlamada F1 dölündeki homozigot birey  sayısı  yüzde kaçtır?
a) 0
b) 25
c) 75
d) 50

13. Melez düzgün ve buruşuk bezelyelerin çaprazlanmasından  oluşan 200 bezelyeden  kaç  tanesi  buruşuk  olabilir?
a) 50
b) 100
c) 125
d) 75

14. …….A-A-A-T-T-T-G-G-G……Yanda bir kısmı  görülen molekül  için  hangisi  söylenemez?
a) DNA molekülü  olabilir
b) Üç  çeşit molekül  vardır
c) mRNA molekülü olabilir
d) Deoksiriboz şekeri  bulunur

15. Bir Timin nükleotidinde aşağıdakilerden hangisi  bulunmaz?
a) Riboz
b) Baz
c) Timin
d) Fosfat

16. Anne–babada gelen genlerin bazılarının   çocuklarında ortaya çıkmamalarının nedeni aşağıdakilerden hangisinden  kaynaklanır?
a) Resesif olmalarından
b) Heterozigot olmalarından
c) Dominant olmalarından
d) Homozigot olmalarından

17. Genotipleri;   I. Bb    II. BB    III.bb  olan bireylerden  fenotipleri  aynı  olanlar  aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir.
a) I,III
b) I,II
c) II,III
d) I,II,III

18. Aşağıdakilerden hangisi DNA’nın görevlerinden değildir?
a) Yönetimi  sağlamak
b) Karakterleri aktarmak
c) Çoğalmayı sağlamak
d) Amino asitleri sağlamak

19. DNA’daki  karşılığı A-A-T-T-G-G-C-C-A-A olan bir  protein şifresinin  RNA’daki  karşılığı  aşağıdakilerden hangisidir?
a) U-U-A-A-C-C-G-G-T-T
b) U-U-A-A-C-C-G-G-U-U
c) T-T-A-A-C-C-U-U-U-U
d) U-U-A-A-C-C-G-G-T-T

20. Aşağıdakilerden hangisi RNA’nın yapısında bulunmaz.?

a) guanin
b) urasil
c) timin
d) adenin

———-Anahtar———-

1. (d) 
2. (d) 
3. (c) 
4. (c) 
5. (b) 
6. (a) 
7. (b) 
8. (c) 
9. (a) 
10. (d) 
11. (b) 
12. (d) 
13. (a) 
14. (c) 
15. (a) 
16. (a) 
17. (b) 
18. (d) 
19. (b) 
20. (c) 

 

About Post Author

Erdem OVAT

1985-1988 Dörtler Köyü İlköğretim Okulu 1988- 1993 Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu 1993-1996 Orhan Çobanoğlu Lisesi 1997-2000 Almanya'da Turist 2001-2002 Vatani Görev Isparta Muş'ta yaptım 2002-2004 Açiköğretim Lisesinden Üstün Başarı 2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Alman Dili Öğretmenliğinde Mezun Oldum 2010-2011 Halk Eğitim Merkezinde Almanca Öğretmenliğine Başladım 2011-2013 Çeşitli Özel Dersane ve Okullarda çalıştım 2013- .... Milli Eğitimde Almanca Öğretmeni olarak çalışmaya devam ediyorum
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir cevap yazın