English

Lys5 Ingilizce Online 2014 2015

Okuma Süresi:21 Dakika, 12 Saniye

Lys5 Ingilizce Online 2014 2015

Lys5 2014-2015 İngilizce Soruları Çöz

1. Many experts agree that preventing or treating obesity in childhood will —- the rate of heart diseases in adulthood.
a) explain
b) accomplish
c) reduce
d) deliver
e) specify

2. Scientists —- at Stanford University School of Medicine in the US have invented an implant that could help the blind —-.
a) worked / having seen
b) having worked / to have seen
c) to work / seeing
d) to have worked / see
e) working / to see

3. In the early 19th century, one could grasp a field with a little reading, —- in these days, breaking new ground in science and literature is much harder and more demanding.
a) but
b) so
c) as
d) when
e) once

4. Different tools are used to measure different things; —-, balances measure weight, stop watches measure time, and thermometers measure temperature.
a) for example
b) instead
c) otherwise
d) on the contrary
e) however

5. In order to get plenty of calcium for healthy bones, —-.
a) women are much more prone than men to thinning of the bones
b) spinach is well-known for its health-giving properties
c) calcium is very essential for living organisms, especially for normal growth
d) at the age of 30, bone density gradually declines year after year
e) one should consume such foods as dairy products, greens and oily fish

6. Canning is the process by which food is preserved by sealing it into a strong and airtight container, and then sterilizing the sealed can. Cans are heated under pressure to destroy bacteria. The Englishman, Peter Durand patented a process using a tin-lined can in London in 1810. Before that, Nicholas Appert had already developed his food preservation process in France, whereby hot food was sealed with wax into glass or tin jar. At first, the strong metal cans were made and sealed by hand and cooked for six hours, making it an expensive process. At this stage, canned food was used only by the armed forces and explorers. The can opener had not yet been invented and hungry diners  had to cut or break the cans using great force. As years past, further developments took place. Developments in methods of lining, sealing, heating and opening cans continued rapidly following Durand’s early models, improving manufacturing efficiency and making canned food progressively safer and more convenient. The rapidly increasing urban population from the late 19th and early 20th centuries onward saw a huge rise in demand for safe, transportable, and cheap foods.

One can conclude from the passage that Peter Durand —-.
a) was the first person to introduce the canning process
b) made a remarkable advance in the history of food preservation
c) had to give up canning since it was too costly
d) was inspired by Nicholas Appert to produce canned food
e) was able to make safe and inexpensive canned food in 1800s

7. Canning is the process by which food is preserved by sealing it into a strong and airtight container, and then sterilizing the sealed can. Cans are heated under pressure to destroy bacteria. The Englishman, Peter Durand patented a process using a tin-lined can in London in 1810. Before that, Nicholas Appert had already developed his food preservation process in France, whereby hot food was sealed with wax into glass or tin jar. At first, the strong metal cans were made and sealed by hand and cooked for six hours, making it an expensive process. At this stage, canned food was used only by the armed forces and explorers. The can opener had not yet been invented and hungry diners  had to cut or break the cans using great force. As years past, further developments took place. Developments in methods of lining, sealing, heating and opening cans continued rapidly following Durand’s early models, improving manufacturing efficiency and making canned food progressively safer and more convenient. The rapidly increasing urban population from the late 19th and early 20th centuries onward saw a huge rise in demand for safe, transportable, and cheap foods.

It is clearly stated in the passage that canned food —-.
a) may contain bacteria if it is not heated enough
b) is still regarded as unsafe by some people
c) was not transportable before the 19th century
d) had a limited number of consumers when first invented
e) was easily consumed by the armed forces and explorers even without a can opener

8. Canning is the process by which food is preserved by sealing it into a strong and airtight container, and then sterilizing the sealed can. Cans are heated under pressure to destroy bacteria. The Englishman, Peter Durand patented a process using a tin-lined can in London in 1810. Before that, Nicholas Appert had already developed his food preservation process in France, whereby hot food was sealed with wax into glass or tin jar. At first, the strong metal cans were made and sealed by hand and cooked for six hours, making it an expensive process. At this stage, canned food was used only by the armed forces and explorers. The can opener had not yet been invented and hungry diners  had to cut or break the cans using great force. As years past, further developments took place. Developments in methods of lining, sealing, heating and opening cans continued rapidly following Durand’s early models, improving manufacturing efficiency and making canned food progressively safer and more convenient. The rapidly increasing urban population from the late 19th and early 20th centuries onward saw a huge rise in demand for safe, transportable, and cheap foods.

The passage mainly deals with —-.
a) how to manufacture safer canned food
b) the different methods of food preservation
c) why canned food is considered harmful
d) the invention and the evolution of canned food
e) why there is a huge rise in demand for canned food

9. Sinem:  —-
Buse:  Well, I think enthusiasm, a high level of self-motivation and good communication skills will be considered important.
Sinem:  Yes, I think those are some of the most important qualities they want in an  employee.
Buse:  Don’t worry so much. I’m sure that you'll do very well.
a) I believe I’ve got the relevant experience needed for the job, haven’t I?
b) What do you suggest me to do before the interview?
c) I’m really nervous about my interview. What do you think they’ll be looking for?
d) Why haven’t you also applied for such a rewarding job?
e) Isn’t it good that my salary will be based on my performance at work?

10. Gözde:  To be good at sports, you need to be naturally gifted.
Kaya:  —-
Gözde:  That’s important as well. However, they say people have a certain level of ability in sports.
Kaya:  On the other hand, they say by working hard, you can do a lot to change that level.
Gözde:  Well, you might be right.
a) Do you mean that we should discover our skills for doing sports?
b) So, if I’m not gifted, I shouldn’t do sports? Is that what it means?
c) Then, if a person plays basketball for many years, can we say that he or she is gifted?
d) I think they’re the ones who have the minds of champions.
e) I think it's more important to learn techniques and practise them regularly.

11. Setting goals is something most athletes believe to be effective in enhancing their performance.
a) In order to boost their performance, athletes should set goals that they can achieve.
b) Unless athletes set goals, they cannot have satisfactory performance.
c) Although athletes have goals, their performance may not be effective enough to reach them.
d) The performance of most athletes is remarkably affected by the goals they set.
e) Most athletes think that setting goals is useful in improving their performance.

12. You are studying hard for an important exam, but your roommate, who will also take the same exam, insists on chatting with you. You want to go on studying and you politely say:  —-
a) Why don’t we make a deep conversation instead of studying for such a critical exam?
b) Why on earth are you disturbing me while I'm trying to study here?
c) I’d really like to chat with you, but you know we have a difficult exam next week.
d) I’ve never seen such a thoughtless person like you. Stop disturbing me!
e) I can’t understand why you are not studying for the exam, though you know it’s very important.

13. Gadgets and machines are so much a part of our lives that we do not think about how they came to be. How we live – what we wear, eat and drink, how we work, travel and enjoy ourselves – has been shaped by discoveries made throughout history. —- The ancient Egyptians, for example, wanted to join parts of their coffins together. So, they invented metal nails to do the job.
a) Many inventions, in fact, are improvements or modifications of what has gone before.
b) Since time began, people have invented things because they needed to do something more quickly or easily.
c) Complex machines, such as motor vehicles are the result of thousands of years of discoveries of raw materials and practical inventions.
d) Inventions have gone through many stages of development to become highly specialized pieces of equipment.
e) Some inventions, such as that of the wheel, can revolutionize the lives of us all, while others affect only the small number of people who use them.

14. Like most animals, sharks have small friends and enemies which live on or within them.
a) Birçok hayvanda olduğu gibi köpek balıklarının da üstünde veya içinde yaşayabilen küçük dost ve düşmanları bulunabilir.
b) Birçok hayvanda olduğu gibi köpek balıklarının da üstünde ve içinde yaşayan küçük dost ve düşmanları olduğunu görebilirsiniz.
c) Birçok hayvan gibi köpek balıkları da üstünde veya içinde yaşayan küçük dost ve düşmanlara sahiptir.
d) Birçok hayvanın üstünde veya içinde küçük dost ve düşmanları yaşar; bu, köpek balıklarında da görülür.
e) Birçok hayvanda da rastlanılabileceği gibi köpek balıklarının da üstünde veya içinde küçük dost ve düşmanları yaşar.

15. Bulutlar isimlendirilirken şekil, ebat ve atmosferde ne kadar yüksekte oluştukları göz önünde bulundurulur.
a) The shape and size of clouds and how high up they form in the atmosphere determine how they are named.
b) Clouds are named according to their shape, size and how high up they form in the atmosphere.
c) Naming clouds requires taking their shape, size and how high up they form in the atmosphere into account.
d) The shape and size of clouds and how high up they form in the atmosphere are key to naming them.
e) While clouds are being named, their shape, size and how high up they form in the atmosphere are taken into account.

16. (I) Our bodies are often exposed to thousands of bacteria and viruses, which could potentially cause infection. (II) Our immune system protects us against the vast majority of them. (III) As people age, the immune system becomes less effective, which contributes to the greater susceptibility of people to some infections.
(IV)    It is easy to take our immune system for granted, but if you catch cold very often, you need to be more proactive about taking care of yourself. (V) Adopting healthy eating habits, for example, can boost your immune system.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

17. Technology is the practical —- of knowledge and skills to make tools, machines, vehicles and other useful things.
a) elimination
b) expectation
c) responsibility
d) application
e) diversity

18. Bird flu has some virologists worried because mortality may be high —- the few who have been infected, mainly —- direct contact with birds.
a) by / on
b) at / through
c) for / about
d) to / in
e) among / from

19. A sneeze is more favourable than a cough because it nearly always cures the tickle that triggered it, —- coughing can worsen things.
a) once
b) if
c) whereas
d) otherwise
e) just as

20. Because every step in the production process of olive oil is costly, —-.
a) it is considerably more expensive than other oils like sunflower and corn
b) in the Middle East, olive oil is still the most common body care product
c) the choice of oil is primarily a matter of personal taste
d) the Italians and Turks use olive oil for cooking as well as seasoning
e) Spain and Tunisia are major producers of standard quality oils

21. Beginning something new can feel distressing —-.
a) given that the key to successful beginnings is not to remember painful experiences
b) as long as a positive attitude helps us feel more confident
c) unless negative thoughts bother us when we are on the verge of something new
d) because we do not know yet if we will succeed and cannot predict the outcome accurately
e) although we will need to learn new skills whether we are starting a new job or a relationship

22. Iconic individuals such as Steve Jobs, Martha Stewart and many others have inspired entrepreneurs and professionals to sharpen their creative skills. Individuals and companies have typically used creativity workshops, brainstorming sessions, training videos and even hypnosis as vehicles for such improvement. Whether such practices influence the likelihood of such creative leaps is unknown. Nonetheless, psychologists have made some important discoveries that can help us understand the states of mind that benefit creative thought. When people consider creativity, they generally think of the birth of ideas different from anything known before. Idea generation is indeed the first important stage of the creative process. To generate new ideas for achieving a goal, you need an open mind, that is, one guided by minimal rules. Experts have proven that creative inspiration might benefit from a state of lower cognitive control, that is, fewer restrictions on your thoughts.

The author gives Steve Jobs and Martha Stewart as examples of —-.
a) celebrities trying to improve their creative skills
b) individuals inspired by successful entrepreneurs
c) people who are highly creative
d) successful people in their areas of interest
e) iconic people receiving help from professionals

23. Iconic individuals such as Steve Jobs, Martha Stewart and many others have inspired entrepreneurs and professionals to sharpen their creative skills. Individuals and companies have typically used creativity workshops, brainstorming sessions, training videos and even hypnosis as vehicles for such improvement. Whether such practices influence the likelihood of such creative leaps is unknown. Nonetheless, psychologists have made some important discoveries that can help us understand the states of mind that benefit creative thought. When people consider creativity, they generally think of the birth of ideas different from anything known before. Idea generation is indeed the first important stage of the creative process. To generate new ideas for achieving a goal, you need an open mind, that is, one guided by minimal rules. Experts have proven that creative inspiration might benefit from a state of lower cognitive control, that is, fewer restrictions on your thoughts.

 
According to the passage, most people define creativity as —-.
a) a feature unique to few people in the world
b) being skillful in different areas
c) achieving a goal despite restrictions
d) a skill to be improved over time
e) being able to come up with new ideas

24. Iconic individuals such as Steve Jobs, Martha Stewart and many others have inspired entrepreneurs and professionals to sharpen their creative skills. Individuals and companies have typically used creativity workshops, brainstorming sessions, training videos and even hypnosis as vehicles for such improvement. Whether such practices influence the likelihood of such creative leaps is unknown. Nonetheless, psychologists have made some important discoveries that can help us understand the states of mind that benefit creative thought. When people consider creativity, they generally think of the birth of ideas different from anything known before. Idea generation is indeed the first important stage of the creative process. To generate new ideas for achieving a goal, you need an open mind, that is, one guided by minimal rules. Experts have proven that creative inspiration might benefit from a state of lower cognitive control, that is, fewer restrictions on your thoughts.

It can be inferred from the passage that  —-.
a) when people abandon some rules and do not have much control over their thoughts, they may reach their goals more easily
b) practices like creativity workshops have helped companies a lot to employ creative workers
c) to generate an idea, people can make use of ideas put forward before, which is also defined as a different form of creativity
d) restrictions on your thoughts can either be useful or harmful while you are trying to achieve a goal
e) there is usually a single step in the process of creating a new idea

25. William:  Can animals be allergic to humans?
Harriet:  Yes, they can. Some cats and dogs are known to react badly to their owners.
William:  —-
Harriet:  The dust around the house that contains large amounts of dead skin falling from us can cause coughing, shortness of breath or itching.
a) Can excessive cold or heat also cause an animal to be allergic to humans?
b) How can we solve such a problem before it gets worse?
c) What will happen if they are constantly exposed to human allergens?
d) What is the reason for the allergic reactions in animals?
e) Do animals display aggressive behaviour when they’re affected by allergens?

26. Bu soru, Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından iptal edilmiştir.

There are more species of microbes in a typical home than the species of birds on Earth.
a) The species of microbes in a typical home are not much less than the species of birds on Earth.
b) There are a great number of birds on Earth, but the number of microbes in a typical home can compete with them.
c) When compared to the number of bird species on Earth, the number of microbes in a typical home is nearly the same.
d) The number of microbes in a typical home surpasses the number of bird species on Earth.
e) There are as many species of microbes in a typical home as species of birds on Earth.

27. Nuclear power is not renewable because uranium reserves are finite.
a) What will make nuclear power renewable could be the endless availability of uranium reserves.
b) Without an infinite amount of uranium reserves, it is hard to consider nuclear power to be renewable.
c) As we have a certain amount of uranium reserves, it is considered that nuclear power is renewable.
d) Despite the vast amount of uranium reserves, nuclear power is not renewable.
e) If uranium reserves were limited, nuclear power would not be renewable.

28. One of your friends and you have decided to learn French and attend an intensive course. However, when you ask him when you will enrol on the course, he hesitates to give a straight answer to you. To express your disappointment, you say: —-
a) I don't want to miss the deadline for enrolment, so we should hurry up.
b) If you think French is hard to learn, we can sign up for another course.
c) It's so frustrating to see that you seem unwilling to take the course.
d) Well, I'm still planning to take the course whether you go or not.
e) I suppose your heavy workload makes it difficult for you to attend the course.

29. In order to cope with climate change, the world must reduce by half its greenhouse gas emissions. Such a target is extremely tough to meet because not everyone in the world accepts that it needs to be met. —- Furthermore, developing nations such as China, Brazil and India have argued that they should not bear the responsibility of significantly cutting their emissions.
a) For years, some countries like the US and China, have remained unwilling to regulate their emissions for fear of damaging their economies.
b) Combating climate change should be viewed as an insurance policy for future generations.
c) Without some level of greenhouse gases, our planet would be an average of about 15 °C colder than at present.
d) It is the poorest countries located in the tropics that are likely to be worst affected by climate change.
e) Unfortunately, it is precisely younger economies that are set to generate the vast majority of extra pollution in the coming years.

30. In 2000, Hollywood faced substantial changes, and the cost of making movies was higher than ever.
a) 2000 yılında film yapma maliyetinin her zamankinden daha yüksek olduğu Hollywood’da önemli değişiklikler meydana geldi.
b) Hollywood, 2000 yılında önemli değişiklikler geçirdi ve bunun sonucunda film yapmanın maliyeti her zamankinden daha yüksek hâle geldi.
c) 2000 yılında Hollywood önemli değişikliklerle karşı karşıya kaldı ve film yapmanın maliyeti her zamankinden daha yüksekti.
d) 2000 yılında Hollywood’da film yapmanın maliyeti yaşanılan önemli değişikliklerden dolayı her zamankinden daha yüksek hâle geldi.
e) 2000 yılında Hollywood’da önemli değişiklikler yaşandı ve bu değişiklikler film yapmanın maliyetini her zamankinden daha yüksek hâle getirdi.

31. Uzayın keşfi, Birleşik Devletler ve Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş ortamında geliştiği için insanın yer aldığı uzay uçuşlarının başlıca hedefi ulusal saygınlığı artırmaktı.
a) Because the exploration of space developed in the context of the Cold War between the United States and the Soviet Union, the primary goal of manned space flights was to enhance national prestige.
b) In order to increase national prestige in the context of the Cold War, the United States and the Soviet Union mainly aimed to explore space with manned space flights.
c) As the exploration of space took place in the context of the Cold War between the United States and the Soviet Union, manned space flights were mainly planned to increase national prestige.
d) In the context of the Cold War between the United States and the Soviet Union, the exploration of space developed, of which ultimate goal was to boost national prestige thanks to manned space flights.
e) The exploration of space occurred in the context of the Cold War between the United States and the Soviet Union; as a result, the main goal of manned space flights was to increase national prestige.

32. (I) Hunted by generations of humans hungry to sell their fins, certain shark populations have nearly collapsed over the past three decades. (II) But according to a new report by the wildlife advocacy group WildAid, the tide may be turning for these top ocean predators as demand declines in China, the world's leading shark fin consumer. (III) China's appetite for shark fin, traditionally used to flavour soup, has been quite popular throughout history. (IV) Spurred by global outcry, many countries have banned 'finning', the practice of catching a shark, severing its fins, and tossing the animal back to die. (V) Some nations have banned commercial shark fishing altogether.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

33. (I) Until the late 16th century, London could not supply enough theatre-loving people to make up a daily audience for a permanent playhouse. (II) Only in 1567 was a fixed theatre, ‘The Red Lion’, constructed, but it did not last long. (III) But everything changed in 1576 when an enormous round theatre, called ‘the Theatre’, was built in Shoreditch. (IV) However, Shakespeare started writing for the Theatre in about 1594. (V) It was to stand for over twenty years; it was so successful that copies of it sprang up around the city.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

———-Schlüssel———-

1. (c) 
2. (e) 
3. (a) 
4. (a) 
5. (e) 
6. (b) 
7. (d) 
8. (d) 
9. (c) 
10. (e) 
11. (e) 
12. (c) 
13. (b) 
14. (c) 
15. (e) 
16. (c) 
17. (d) 
18. (e) 
19. (c) 
20. (a) 
21. (d) 
22. (c) 
23. (e) 
24. (a) 
25. (d) 
26. (a) (b) (c) (d) (e) 
27. (b) 
28. (c) 
29. (a) 
30. (c) 
31. (a) 
32. (c) 
33. (d) 
 

Yazar Hakkında

Erdem OVAT

1985-1988 Dörtler Köyü İlköğretim Okulu 1988- 1993 Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu 1993-1996 Orhan Çobanoğlu Lisesi 1997-2000 Almanya'da Turist 2001-2002 Vatani Görev Isparta Muş'ta yaptım 2002-2004 Açiköğretim Lisesinden Üstün Başarı 2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Alman Dili Öğretmenliğinde Mezun Oldum 2010-2011 Halk Eğitim Merkezinde Almanca Öğretmenliğine Başladım 2011-2013 Çeşitli Özel Dersane ve Okullarda çalıştım 2013- .... Milli Eğitimde Almanca Öğretmeni olarak çalışmaya devam ediyorum
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
%d blogcu bunu beğendi: