English

PRACTICE EXAM 24

Okuma Süresi:59 Dakika, 23 Saniye

PRACTICE EXAM 24

PRACTICE EXAM 24

PRACTICE EXAM 24

 

  1. In Britain, it is illegal fox a vehicle ……… on the left. You must always pass slower vehicles on the right-hand side.

 

A) to operate                  B) to overtake         C) to turn

D) to indicate                  E) to repair

 

  1. The fact that the cottage was so ……….. didn't bother us at all. We loved the peace and quiet there.

 

A) crowded                    B) noisy                  C) upset                      

D) remote                       E) current

 

  1. Her neighbours consider Margaret an inadequate mother because she shows more ……… for her cats than for her children.

 

A) honesty                     B) happiness           C) affection

D) prosperity                  E) wisdom

 

  1. "I'll help you quit smoking," said the physician in the group session, "but ………. showing the determination to succeed is up to you."

 

A) ultimately                  B) steadily              C) formerly                 

D) gradually                   E) scarcely

 

  1. Despite differences of culture and language, human beings are ……… the same alt over the world.

 

A) honourably                B) tenderly              C) densely                   

D) ambitiously               E) basically

 

  1. In most developing countries, there is a/an ……… shift of population from the countryside to the cities, which increases urban population uncontrollably.

 

A) faint                           B) deceptive            C) exhausted

D) constant                     E) sparse

 

  1. At one time, inflation was a big problem in Japan, ……… during the past ten years, prices have hardly changed.

 

A) because                     B) no matter            C) as though

D) whenever                  E) whereas

 

  1. ……… the high cost of living, he was forced to move from London to somewhere more affordable.

 

A) In order to                                 B) Since                  C) Owing to                

D) Although                   E) Regardless

 

  1. I wouldn't live ill New York ……… much money I was offered.

 

A) unless                        B) however             C) even though

D) now that                    E) despite

 

  1. Dogs have been ……….. humans ……….. prehistoric times.

 

A) with/since                  B) for/at                  C) around/until

D) from/in                      E) beside/during

 

  1. He had lived ……… primitive peoples for so long that he had trouble re-adjusting ……… Western values when he returned.

 

A) about/with                                 B) among/to            C) to/from                   

D) in/about                     E) from/for

 

  1. My friend was supposed to meet me at three o'clock, but she didn't …….. at all.

 

A) come across              B) show off            C) turn up                  

D) hand in                      E) take over

 

  1. Hawaii, ……. is known for its sunshine and beaches, is also one of the rainiest spots on the Earth.

 

A) where       B) what      C) that       D) whose       E) which

 

 

  1. This film is considered by many critics ……… of all he's produced so far.

 

A) better                         B) so good              C) too good                   

D) the best                      E) well enough

 

  1. The British won …….. Oscars this year that there were …….. left for the Americans.

 

A) such a lot/less                           B) as little/plenty

C) too many/a little                         D) so many/few

E) the most/fewer

 

  1. Though there were about a dozen of us with cameras and binoculars, ………. of us was able to photograph the whales.

 

A) some      B) neither     C) any       D) every       E) none

 

  1. The victory was very convincing, and …….. the losing team admitted their loss was deserved.

 

A) even      B) as      C) like       D) despite       E) yet

 

  1. Due to a serious knee injury, the athlete could ……… jump very well.

 

A) still                            B) far more             C) already                   

D) no longer                   E) rather than

 

  1. I'm really interested in ………… archeology. Do you have ………. other books on this subject that I can borrow?

 

A) the/one                      B) the/some            C) —/any                    

D) an/the                        E) —/much

 

  1. For the past few years, many people ……… less meat and more vegetables, a practice which they hope ……… them live longer.

 

A) eat/is helping

B) had eaten/has helped

C) have been eating/will help

D) will have eaten/helped

E) were eating/has been helping

 

  1. Sue asked me where I ……….. the dress that I ………. at Peter's party the night before.

 

A) had bought/was wearing

B) bought/have worn

C) was buying/would be wearing

D) have bought/am wearing

E) had been buying/wore

 

  1. Ever since Jim ……… to Hawaii, he ……… as much time surfing as he wants.

 

A) has moved/had been spending

B) moved/has been able to spend

C) will move/will be spending

D) was moving/could have spent

E) had moved/will have spent

 

  1. Piercing the sponge cake with a knife will indicate whether it is ready. If nothing ……… to the knife, it means that the cake ………. through.

 

A) will stick/is cooking

B) is sticking/had cooked

C) has stuck/would cook

D) sticks/has been cooked

E) stuck/was being cooked

 

 

 

 

 

  1. I know we ……….. our hotel rooms earlier, but I didn't think there ……….. so much demand for this resort.

 

A) were booking/has been

B) must have booked/had been

C) should have booked/would be

D) have booked/will have been

E) booked/is going to be

 

  1. You must be wishing you ………. tomorrow's reception, as I know how much you dislike such formal gatherings.

 

A) didn't have to attend                  B) won't be attending

C) haven't been attending               D) can't attend

E) hadn't been attending

 

  1. …….. the management fired them all and hired new ones.

 

A) If the management and the union couldn't reach an agreement

B) Had the staff not performed their duties effectively

C) When the Air Traffic Controllers went out on strike

D) As there are a lot of potential workers about to graduate from

     university

E) Should they be late for work three days in a row

 

  1. My uncle is a very unpleasant  person,……….

 

A) as ins wife was one of the sweetest people I have ever met

B) so no one seems eager to invite him to the family reunion

C) that the whole family feel obliged to visit him in the hospital

D) than anyone else in the family, as far as I know

E) though no one could ever remember him having any friends

 

  1. While few people have ever seen one,

 

A) they will never forget their first encounter with a shark

B) nearly everyone knows what a polar bear looks like

C) it is, therefore, unlikely that UFOs actually exist

D) many other people live in snow for most of the year

E) not many people would recognise a pelican though

 

  1. …….. in order not to lose our way, it was obvious we would have to hire a guide.

 

A) We had to spend a lot of extra money

B) Because it had seemed so interesting to everyone in the party

C) We should make sure that we know a lot about the terrain

D) As we had a good map and a compass

E) Though it was an expense that we hadn't counted on

 

  1. I feel that I now have much more energy ……. .

 

A) until I began a full-time job again

B) ever since I began exercise classes at the local gym

C) when I began to walk my dog in the mornings

D) because of the exercise I've been taking recently

E) just after I began to practise meditation

 

  1. ……. despite owning hundreds of them himself.

 

A) The prophet, Jesus of Nazareth was well-known as a carpenter

B) Paul's never actually liked the taste of yoghurt or cheese

C) Thomas Jefferson was opposed to the idea of keeping slaves

D) Ross Perot has an enormous collection of automobiles

E) Frank has never been very good at making new friends

 

  1. In spite of being dangerous and feared fish, ……. .

 

A) sharks attack over a hundred people annually

B) piranhas usually attack their prey in large numbers

C) Stephen Speilberg's film "Jaws" gave them a powerful reputation

D) more than thirty-five people have been killed by sharks this year E) piranhas are caught for food by South Americans

 

 

 

 

  1. Research carried out recently suggests……….

 

A) which involved many well-known doctors and nutritionists

B) that one or two glasses of red wine every day is good for your

    heart

C) to eat five small meals a day instead of three big ones

D) so we can be sure that grape juice is the best nutrient for the brain E) as some people do not believe there can be any benefit in eating

    vegetables raw

 

  1. He is hoping to be able to earn a lot of money ……. .

 

A) when he started his own business five years ago

B) as soon as he graduates from university

C) which turned out great as he was able to buy the boat

D) if he had taken the opportunity when it presented itself

E) but the stock market crashed at a very bad time for him

 

35.-37. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

Melville Bell, the father of Alexander Graham Bell, the inventor of the telephone, studied the anatomy of speech and approached his subjects with scientific thoroughness. In 1864. he completed a universally applicable phonetic alphabet, by which he could describe Ihe manner of production of the sounds of nearly ali known languages. He called this alphabet "Visible Speech" and its various symbols — thirty-four in all — showed how the vocal organs would be positioned to make a sound. This alphabet was to become the direct ancestor of the international phonetic alphabet which is used today.

 

  1. According to the passage, Melville Bell

 

A) was the man who invented the telephone

B) inspired his son, Alexander Graham Bell, to invent the telephone

C) advanced the scientific study of speech in the 19th century

D) made several discoveries in the areas of vision and human

     anatomy

E) was the sole creator of the current international phonetic alphabet

 

  1. It's clear from the passage that by using "Visible Speech", …… .

 

A) the sounds of almost every known language could be reproduced

B) subjects could be approached with scientific thoroughness

C) a language spoken by the whole world has been created

D) people who spoke different languages were able to communicate

      with each other

E) scholars were able to learn more about the languages spoken by

     their ancestors

 

  1. One can conclude from the passage that the languages studied by Melville Bell …… .

 

A) require the use of different organs even when Lhe same so-, inti is

      produced

B) were the ones spoken in the major countries of the world

C) belong to the same language family

D) include at least some of the 34 sounds he had noted

E) consist of exactly the same sounds

 

38.-40. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

After several years of wandering around in the eastern part of the United States, supporting himself as a printer and with his writing. Samuel Clemens returned to the Mississippi River to realise his old ambition of becoming a steamboat pilot. In 1857, after 18 months apprenticeship, he earned his pilot's licence, and for the next four years he steamed up and down the Mississippi getting to know the name and position of every feature on the river. In addition, he learnt the special language used on the steamboats, where the phrase "mark twain" meant the water was deep enough to be safe. He used his knowledge of the river and his experiences there later when he wrote his most famous novel, "The Adventures of Huckleberry Finn" under his pen name, Mark Twain.

 

 

 

 

 

  1. It is obvious from the passage that Samuel Clemens ……. .

 

A) became close friends with Mark Twain when they were working

      as steamboat pilots

B) is the name of the hero in Mark Twain s most famous novel

C) was one of the most, enthusiastic apprentices of Mark Twain

D) told Mark Twain his experiences as a steamboat pilot

E) is the actual name of the author known as Mark Twain

 

  1. From the information in the passage, one can conclude that the setting in Twain's most famous book …… .

 

A) is purely from imagination

B) resembles the actual geography of the river

C) is the wilderness in 19th century America

D) includes the coastal parts of the New World

E) has no connection with any real place on the Earth

 

  1. Before becoming a steamboat pilot, Mark Twain ……. .

 

A) learnt the names of ail the geographical points along the

      Mississippi

B) wandered around the world aimlessly

C) wrote his famous novel, 'Huckleberry Finn'

D) learnt a variety of foreign languages

E) made a living as an author and printer

 

41.-43. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

As a boy, the famous inventor Thomas Edison was not a good student. His parents took him out of school after three months and his mother taught him at home, where his great curiosity and desire to experiment often got him into trouble. One day, he set fire to his father's barn, "to see what would happen". When he was ten, he built his own chemistry laboratory. He sold sandwiches and newspapers on the local trains 'in order to earn money to buy supplies for his laboratory. His parents became accustomed to his experiments and the explosions which sometimes shook the house.

 

  1. We can infer from the passage that young Thomas Edison …….. .

 

A) was not an intelligent child

B) had very strict parents

C) would have been more successful, had he received formal

      education

D) got his curiosity from his mother

E) had a questioning mind

 

  1. When he was a child, Thomas Edison

 

A) was in the habit of setting fire to things

B) was so intelligent that he did not have to go to school

C) had a part-time job that enabled him to buy the things he needed

     for his experiments

D) tried to blow up his house several times

E) left school because he wanted to spend more time with his mother

 

  1. The best generalisation we can make from the passage would be that …… .

A) someone's not doing well at school does not necessarily mean that

      he is dull

B) mothers can educate their children better than professional

     teachers

C) it is good to have a part-time job as a child

D) the society has always regarded inventors as strange people

E) unintelligent children may sometimes put the whole family in

     danger

 

44.-46. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

Petroleum products vary greatly in physical appearance: thin, thick, transparent or opaque, but regardless, their chemical composition is made up of only two elements: carbon and hydrogen, which form compounds called hydrocarbons. Other chemical elements found in union with the hydrocarbons are few and are classified as impurities. Trace elements are also found, but in such minute quantities that they are disregarded. The combination of carbon and hydrogen forms many thousands of compounds which are possible because of the various positions and joinings of these two atoms in the hydrocarbon molecule.

  1. The common point of all petroleum products is that they …….

 

A) are alike in appearance

B) all contain impurities

C) are all very durable

D) contain huge quantities of trace elements

E) consist of only two elements

 

  1. According to the passage, hydrocarbons are …… .

 

A) chemical elements classed as impurities

B) chemical compounds consisting of carbon and hydrogen

C) trace elements that give petroleum products their individual

     characteristics

D) refined using a complex system of distillation

E) found in compounds in small quantities

 

  1. Petroleum products vary so much in physical appearance because …. .

 

A) impurities change the nature of the substance so much

B) there is a great demand for them in different forms

C) their chemical composition is made up of countless elements

D) carbon and hydrogen atoms can join in thousands of different

     ways

E) trace elements have a remarkable effect on hydrocarbons

 

47.-49. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

There is an advantage to launching satellites from the equator. The Earth spins faster there, giving rockets a boost in reaching orbit that allows them to carry heavier payloads. But there are few suitable launching sites on the equator that would not involve political problems. Therefore, an international consortium has converted an oil-drilling platform into a floating launch pad, rocket assembly plant, and mission control. They hope to develop the capacity to launch commercial telecommunications satellites.

 

  1. The main advantage of launching satellites from the equator is that …….

 

A) it is easier to put larger satellites into orbit from there

B) it does not cause political problems in the countries concerned

C) there are a number of oil-drilling platforms available in the area

D) the weather is more reliable there

E) life is cheaper for the mission control and rocket assembly staff

 

  1. The passage states that an international consortium …… .

 

A) is planning to launch satellites from the equator

B) has had problems as to the use of the oil-drilling platform in the

     equator

C) is negotiating with the equatorial countries for a launching pad

D) is ignoring the political problems having arisen in the area

E) is temporarily launching satellites from an oil-drilling platform

 

  1. Considering the circumstances stated in the passage, the oil-drilling platform mentioned must be …… .

 

A) cheap to convert into a floating launch pad

B) positioned at the best point in the ocean

C) unable to launch rockets with heavier payloads

D) in international waters, where it does not cause political problems

E) away from any of the equatorial countries

 

50.-52. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

In 776 B.C., the first Olympic Games were held at the foot of Mount Olympus to honour the Greeks' chief god, Zeus. The ancient Greeks emphasized physical fitness and strength in the education of youth. Therefore, contests in running, jumping, discus and javelin throwing, boxing, and horse and chariot racing were held in individual cities, and the winners competed every four years at Mount Olympus. Winners were honoured by having olive wreaths placed on their heads and having poems sung about their deeds. Originally these were held as games of friendship, and any wars in progress were halted to allow the games to take place.

 

  1. It is implied in the passage that one purpose of the Olympic games was to

 

A) increase the number of followers of their chief god, Zeus

B) help the participating athletes make a lot of money

C) provide encouragement for young men to remain strong and

     physically fit

D) prepare an atmosphere for the poets to produce good literature

E) to ensure the continuity of friendship between the different cities

     of the area

 

  1. It is stated in the passage that the competitors in the Olympic games ……

 

A) had to take part in more than one sport

B) were poets who read out their poetry to an audience at Mount

    Olympus

C) used to spend the four years between the two games training

D) were the winners of similar competitions held in provincial cities E) were all followers of the cult of Zeus

 

  1. A particularly impressive feature of the ancient Olympics mentioned in the passage was that …… .

 

A) the winners were regarded as heroes

B) the competitors came from different social classes

C) they took place annually at Mount Olympus

D) wars were postponed while the games took place

E) the winners of individual events often became extremely wealthy

 

53-59. sorularda verilen durumda söylenebilecek sözü bulunuz

 

  1. Looking through the newspaper, you notice that it is the last day for a film you and your friends have been wanting to see. Since this is your last chance, you phone a friend and say:

 

A) I guess we've missed that film we wanted to see.

B) I've just noticed there is a good film in town. Should we go and

     see it next week with the others?

C) That film we've been wanting to see is so popular that its showing

     has been extended.

D) I know you are too busy today, but I guess we can go and see that

     film tomorrow.

E) Whatever plans you have for tonight, you had better change them

     if you want to see that film.

 

  1. Pete works at home writing translations and reports, then sending them to his clients by fax or e-mail. Because he is at home all day, some people do not realise that he is actually working. Friends occasionally phone or drop by for a chat.  One day, a friend phones to chat when he is busy. He doesn't want to lose his concentration on the report he's translating, so he offers:

 

A) Oh, I'm glad you phoned. I was having trouble with an expression

       in French, and I think you can help me.

B) I'm working now and in the middle of something. Can I ring you

     back later this evening?

C) I haven't seen you for a long time. Why don't you come over for

     coffee?

D) Oh, hello Jack. I heard you got married last month. How is it

      going?

E) How could you possibly be so inconsiderate as to phone me now?

 

  1. Some people whom you wish to get to know better invite you to go sailing for the weekend. They seem to think everyone in their social circle is an experienced sailor. You have never been sailing. You do not wish to put yourself into a difficult position by lying, but you also want to appear like a self-confident person who enjoys a challenge, so you say:

 

A) I hope the sea doesn't get so rough as to make me seasick.

B) I don't know; sailing looks awfully difficult and energetic.

C) I've learnt how to ski and dive; I'm sure I can handle this, though I

      haven't tried it before.

D) I haven't been sailing since last season, and I've really missed it.

E) In fact I'm thinking of buying a sailboat myself, so I can see how

     your boat compares with the others I've sailed.

  1. In an art museum, you hear a person explaining one of your favourite paintings to a friend. He does not sound very confident about what he is explaining, and in fact, is giving a lot of misinformation. Hoping to set him straight while at the same time not embarrassing him, you say a little carefully:

 

A) You sound as if you could use some help before you confuse your

      friend any more.

B) Don't you know anything? You've even got the wrong century.

C) Do you mind if I listen in? I'm interested in this artist as well.

D) I wish people who didn't know anything wouldn't go around

     pretending that they did.

E) Excuse me, but I might be able to give you some extra details as

    this is one of my favourite paintings.

 

  1. You are sharing a flat with several university friends. One day, you come home and find that the lounge has been painted in a colour you find disgusting. Your closest friend among the flatmates is standing there with a paint brush in her hand looking proud of herself. Unable to decide between friendship and honesty, you say hesitantly:

 

A) Thanks for painting the room. I do wish you had asked about the

      colour first, though.

B) That looks terrible. What made you decide on such a disgusting

     colour?

C) How wonderful! This room has needed to be painted for a long

     time.

D) If you feel like decorating something else, my room needs

     painting.

E) You've done such a bad job that it will just have to be redone

     anyway.

 

  1. A friend of yours has just had his first book published. You have not had a chance to read it, but you saw a review in the Sunday paper which had nothing good to say about it. The next time you see him, he looks a little upset, and tells you about the reviews. You try to console him saying:

 

A) Well, I haven't read it yet. I think I'll wait until it comes out in

     paperback.

B) No one would want to waste time reading a book that got such a

     bad review.

C) l thought it was great, especially the part that the reviewer hated so

     much.

D) I wouldn't worry that much, if I were you. Many readers don't care

     what critics say.

E) I usually just read the reviews. That saves me the trouble of

     reading the whole book, but I'll read yours.

 

  1. One of your colleagues at work always treats the photocopier roughly, and it is often out of order when she finishes using it. One day, you are in a hurry to copy something. You see her sneaking away from the machine, and sure enough, it is not working properly. You call after her, showing your irritation:

A) I don't know how anyone as incompetent as you ever got hired in

      the first place.

B) I'll only be a minute, then you can finish your copying, okay?

C) If you break this thing, you ought to fix it, or at least, tell

     someone!

D) Does anyone know a good photocopier repairman?

E) Oh what am 1 going to do? The machine isn't working and I'm in

      a hurry.

 

60-66. sorularda verilen İngilizce cümlenin Türkçe dengini bulunuz.  

  1. Some psychologists regard conditioned reflexes as fundamental in human development, especially in child training.

A) Bazı psikologlara göre, insanın özellikle çocuk y aşta gelişimi,

      büyük bir oranda şartlı reflekslere dayanmaktadır.

B) Bazı psikologlar, şartlı refleksleri insanın gelişiminde, özellikle de

      çocuğun eğitiminde, temel olarak kabul ediyorlar.

C) Psikologların bazı çocuklar üzerinde yaptıkları çalışmalar, şartlı

      reflekslerin eğitimde çok önemli olduğunu göstermiştir.

D) Bazı psikologlar da dahil olmak üzere pek çok insan, çocuğun

       eğitiminin şartlı reflekslerle sağlandığına inanmaktadır.

E) İnsanın gelişimini inceleyen bazı psikologlar, çocuğun eğitiminde

     şartlı reflekslerin temel alınmasını savunmaktadırlar.

  1. When a dog receives praise from its master, it reveals its happiness by wagging its tail.

 

A) Bir köpek sahibinden övgü aldığında, kuyruğunu sallayarak

      mutluluğunu belli eder.

B) Bir köpeğin sahibinden duyduğu sözlere sevinip sevinmediği

     kuyruk sallayışından belli olur.

C) Sahibinden duyduğu övgü dolu sözlere kuyruk sallayan bir köpek

    aslında mutluluğunu ifade etmektedir.

D) Bir köpek sahibinden övgü alınca kuyruk sallıyorsa, mutlu olmuş

     demektir.

E) Bir köpeğin kuyruk sallaması, sahibinden aldığı övgülere karşı

    mutluluğunu ifade etme biçimidir.

 

  1. The two kinds of gymnastics most, commonly seen in competition are artistic and rhythmic gymnastics.

 

A) Jimnastik karşılaşmaları en çok iki alanda, artistik ve ritmik

      jimnastik alanlarında yapılmaktadır.

B) Jimnastiğin yarışmalarda en çok görülen iki türü, artistik ve ritmik

     jimnastiktir.

C) Artistik ve ritmik jimnastik, yarışmaları en çekişmeli geçen iki

     jimnastik türüdür.

D) Yarışmalarda en çok, jimnastiğin iki türü, artistik ve ritmik

      jimnastik izlenmektedir.

E) Yarışmalarda en çok ilgi gören jimnastik türleri, artistik ve ritmik

    jimnastiktir.

 

  1. The development of communication by means of writing was a basic step in the advance of civilisation.

 

A) Haberleşmede yazının kullanılmaya başlanması, uygarlığın dev

      bir adım atmasını sağlamıştır.

B) Uygarlığın ilerlemesinde en büyük adım. haberleşmede yazının

     kullanılmaya başlamasıdır.

C) Yazı aracılığıyla haberleşmenin gelişmesi, uygarlığın

       ilerlemesinde temel bir adım olmuştur.

D) Yazının gelişip bir haberleşme aracı olması, uygarlığın

       ilerlemesinde en önemli adımdır.

E) Uygarlığın ilerlemesinin temelinde, yazının haberleşme aracı

     olması yatmaktadır.

 

  1. Bitter political conflict between the two principal ethnic groups marked the country's first two decades as an independent nation.

 

A) Bağımsızlığını kazandıktan sonra ülke yirmi yıl boyunca, iki

      büyük etnik grup arasındaki politik çekişmeye maruz kaldı.

B) Bağımsızlığın ardından ülkede, özellikle iki büyük etnik grup

      arasında başlayan politik çatışma, yirmi yıl boyunca devam etti.

C) iki büyük etnik grup arasındaki sert politik çekişme, ülkenin,

     bağımsız bir ulus olarak ilk yirmi yılına damgasını vurmuştur.

D) Bağımsız bir ulus olduğunda ülke ilk yirmi yılını, en büyük iki

     etnik grup arasındaki politik çekişmelerle geçirdi.

E) iki büyük etnik grup arasında başlayan politik çatışma,

    bağımsızlığına henüz kavuşmuş olan ülkenin yirmi yılını aldı.

 

  1. Air bags in cars are designed to prevent passengers and drivers from striking their heads on a hard surface in a collision.

 

A) Arabalarda bulunan hava yastıkları, yolcuların ve sürücülerin

      çarpışma anında başlarım sert bir yüzeye çarpmalarını önler.

B) Yolcuların ve sürücülerin çarpışma anında başlarını sert bir

zemine çarpma tehlikesine karşı bazı arabalarda hava yastıkları bulunmaktadır.

C) Arabalara yerleştirilen hava yastıklarının amacı, kaza anında

yolcunun ve sürücülerin başlarına sert bir darbe almalarını önlemektir.

D) Çarpılma sırasında yolcuların ve sürücülerin başlarına sert bir

darbe almalarını önlemek için arabalar hava yastıklarıyla donatılmaktadır.

E) Arabalarda hava yastıkları, yolcuların ve sürücülerin, çarpışma

sırasında başlarını sert bir yüzeye çarpmalarını önlemek için geliştirilmiştir.

 

 

 

 

  1. Together with communication, transportation has played an essential role in the integration of nations into a single world community.

 

A) Haberleşmenin yanı sıra ulaşım da tüm dünya uluslarını tek bir

     topluluk biçiminde bütünleştirmiştir.

B) Tüm dünya uluslarının tek bir topluluk biçiminde

bütünleşmelerinde en büyük rolü, haberleşme ve ulaşım oynamıştır.

C) Tüm dünya uluslarının tek bir ulus gibi bütünleşmelerinde,

      haberleşme kadar ulaşımın da rolü büyüktür.

D) Haberleşmeyle birlikte ulaşım, ulusların tek bir dünya topluluğu

     biçiminde bütünleşmelerinde çok önemli bir rol oynamıştır.

E) Haberleşme ve ulaşımın sağladığı kolaylıklar sayesinde, tüm

     dünya ulusları tek bir topluluk biçiminde bütünleşmişlerdir.

 

  1. Many scientists spend their entire lives in pursuit of answers to probing questions.

 

A) Çoğu bilimadamı tüm yaşamı boyunca, yanıt bekleyen sorulara

     çözüm arar.

B) Pek çok bilimadamı tüm yaşamını, araştırmacı soruların yanıtını

    aramakla geçirir.

C) Çoğunlukla bilimadamları araştırmacı sorular sorar ve yaşamı

      boyunca bunların yanıtını arar,

D) Genel olarak bilimadamları,sorgulayan, sorulara yanıt bulmak için

     tüm yaşamını adayan kişilerdir.

E) Pek çok bilimadamının yaşamı, tezler ileri sürmek ve sonra da

     bunları ispatlamaya çalışmakla geçmiştir.

 

68.-75. sorularda verilen Türkçe cümlenin İngilizce dengini bulunuz.

 

  1. Ülkenin ekonomisi esas olarak tarıma dayanır ama el sanatları, turizm ve balıkçılık da önemli unsurlardır.

 

A) The country's economy relies most heavily on agriculture,

      supplemented by handicrafts, tourism and fishing.

B) in addition to the country's primary source of revenue, agriculture,

handicrafts, tourism and fishing are also important to the economy.

C) The country's economy is based primarily on agriculture, but

      handicrafts, tourism and fishing are notable components.

D) Handicrafts, tourism and fishing are notable industries in the

     otherwise agricultural economy of the country.

E) The country has a mainly agricultural economy, with handicrafts,

     tourism and fishing also making Important contributions.

 

  1. Bütün büyük icatlar gibi, lokomotif de farklı mucitler tarafından yapılan ilerlemelerin bir araya gelmesiyle gelişmiştir.

 

A) Once the locomotive had been invented, like all great inventions,

      it was improved by a series of later inventors.

B) Like all great inventors, the inventor of the locomotive improved

     it by accumulating data from different inventions.

C) After the invention of the locomotive, as with all great inventions,

     it was improved upon by a number of different inventors.

D) The modern locomotive was an invention which grew out of an

     accumulation of improvements made by a great inventor.

E) Like all great inventions, the locomotive grew through the

     accumulation of improvements made by different inventors.

 

  1. Limanları ve ülkenin iç kesimleriyle olan mükemmel karayolu ve demiryolu bağlantılarıyla Helsinki, Finlandiya'nın ticaret merkezidir.

 

A) With its harbours and excellent railway and road connections to

the country's interior, Helsinki is the commercial centre of Finland.

B) From the commercial centre of Helsinki in the country's interior, it

is easy to get to Finland's harbour by the excellent railway and road connections.

C) The commercial centre of Helsinki is in Finland's interior, but is

connected to the harbours by excellent railway and road connections.

D) Because it is easily reached by excellent railway or road

connections and has harbours, Helsinki is the most important commercial area in Finland.

E) Helsinki is the capital of Finland and has harbours, excellent

     railway and road connections and a commercial centre.

  1. Eski hikayeler ve efsaneler, sayısız yazar ve ressama, yeni eserler üretmesinde malzeme sağlamıştır.

 

A) Authors and artists often use the countless popular ancient tales

      and legends to provide them with ideas for new works.

B) Many new works by countless authors and artists are essentially

     ancient tales and legends.

C) Ancient tales and legends have provided countless authors and

      artists with material for creating new works.

D) Countless new works by authors and artists have material taken

      from ancient tales and legends.

E) Numerous authors and artists have used ancient tales and legends

     as material for modem works.

 

  1. Floransa Üniversite'sinin, dünyanın her yerinden öğrenci çeken tanınmış bir tıp okulu vardır.

 

A) Because of its fame, all over the world students are attracted to the

      University of Florence's medical school.

B) The University of Florence has a notable medical school that

      attracts students from all over the world.

C) The attraction of the University of Florence's medical school is

     that graduates from there are respected all over the world.

D) The students who attend the University of Florence's notable

      medical school have been attracted from all over the world.

E) The University of Florence is well known to students the world

     over because of its medical school.

 

  1. Malta'da toplam arazinin yaklaşık yarısı işlenmektedir ancak toprak verimsiz olduğu için, üretim düşüktür.

 

A) About half of the total land in Malta has poor soil, which, when

      cultivated yields little.

B) About half of the total land in Malta is cultivated, but because the

     soil is poor, productivity is low.

C) Productivity is low and soil is poor in Malta, where only half of

     the available land is cultivated.

D) Despite poor soil and low productivity, about half of Malta's land

     is used for cultivation.

E) Because the soil is poor and, therefore productivity low. only half

     of the total land in Malta is under cultivation.

 

  1. En eski uygarlıklardan bu yana, her toplum kendi sözlü edebiyatını yaratmıştır.

 

A) Each society, even early civilisations, has developed its own form

      of literature.

B) All societies have an oral literature, which was developed at the

     early period of civilisation.

C) Oral literary traditions have developed in every society since the

      beginning of civilisation.

D) From the earliest civilisations, every society has developed its

      own oral literature.

E) The earliest civilisations created their own oral literature, which

    has survived up to the present.

 

  1. Sıcak yaz günlerinde, yolun her iki tarafındaki uzun ağaçlar, yürüyüşçüler için serin bir ortam oluşturuyor.

 

A) On hot summer days, the tall trees along both sides of the road

      provide a cool environment for walkers.

B) The road bordered with tall trees along both sides is used by

      walkers on hot summer days because of the cool environment.

C) During the hot days of the summer, the tall trees of the avenue

     provide a cool, shady walk.

D) The cool environment there, which walkers take advantage of on

     summer days, is created by the tall trees which line the road.

E) On hot summer days, walkers cool down under the tall trees along

     each side of the road.

 

 

 

 

 

 

 

 

76-81. sorularda verilen cümleye anlamca en yakın olan seçeneği bulunuz.

 

  1. Although we associate the kiwi fruit with New Zealand, as the principal producer, the fruit originated in China.

 

A) New Zealand is the main producer of the kiwi fruit, which is also

      grown in China.

B) Whereas the kiwi fruit grows in China as well as in New Zealand,

      it is only commercially grown in the latter.

C) We identify the kiwi fruit with New Zealand, where it is cultivated

     the most, yet the fruit is native to China.

D) Because of its name, we think of kiwi fruit as a New Zealand fruit,

      but it is actually more common in China.

E) Believed to have originated in south central China, the kiwi fruit is

    now cultivated mainly in New Zealand.

 

  1. Not all societies share the same ideas on family life and the correct way to raise children.

 

A) Attitudes towards family life and about children's education vary

      according to the society one is in.

B) Traditional family life is universal as is the best way to bring up

     children.

C) The role of the family and methods of bringing up children are

     changing in society.

D) The accepted ideas in one society about raising children may be

       unacceptable in another.

E) Societies have different attitudes about family life and how

      children should be brought up.

 

  1. State universities in the United States are much cheaper than private ones, but they are frequently as good.

 

A) Even though they are much more expensive, private universities

      in the United States are only a little better than state ones.

B) While not nearly so expensive as private universities, the

academic standards at state universities in the United States are often as high.

C) The more expensive state universities can exceed the standards of

       the cheaper private universities in the United States.

D) Anyone with enough money should attend a private university in

       the United States because of the higher standards offered there.

E) The disadvantage of the lower academic standards of state

universities in the United States is outweighed by the cost benefits.

 

  1. Walking through my old home town, I couldn't help but be attracted by the smell of home-cooking.

 

A) There are no restaurants in my home town, so I walked around

      hoping someone would invite me into their home.

B) I was so busy on my visit to my old home town that I couldn't help

     with the cooking.

C) It was attractive to think that I might get a job as a cook as I

     walked through the town where I was born.

D) The delicious aromas coming from the kitchens as 1 was strolling

     through the town where I was born were extremely tempting.

E) The aroma of home-cooking never fails to remind me of the

      smelly streets of my home town.

 

  1. His reviews are keenly read by the cinema-goers and film makers alike.

 

A) His reviews, which are popular with cinema goers, are usually

      about film producers.

B) Although people who enjoy going to the movies like to read his

      reviews, those in the industry don't.

C) His reviews are favoured among those in the film industry,

      including the actors and actresses.

D) Both those who watch movies and those who make them read his

      reviews eagerly.

E) He is not only a keen film watcher. but also a careful reader of

     film reviews.

 

 

 

 

  1. At the end of a century of breathtaking change, we are increasingly curious about the future.

 

A) There is no sense in worrying about the future since no one

      predicted the changes of this century.

B) Change has occurred so rapidly in the past hundred years that we

     cannot help but wonder about what is to come.

C) We need to take a deep breath as we are seeing this century off,

    and then look at what is coming in the following.

D) We are certain that the future will take care of itself, though the

      past has taken our breath away.

E) As we approach the end of the millennium, we need to stop and

     assess the past hundred years.

 

82-86. sorularda karşılıklı konuşmanın boş bırakılan bölümünde söylenmiş olabilecek sözü bulunuz.

 

  1. Kaien: Come on, get up. It's a. beautiful day!

Naomi: But I was up until 3 a.m. studying last night.

Karen:   ………

Naomi: Is it that nice a day? Maybe I will get up then.

 

A) Actually, I think it's going to rain later.

B) Did you forget that your mother is coming for lunch today?

C) That's your own fault because you haven't done any studying up to

     now.

D) That will be a waste of time if you don't get up for your exam.

E) If you'd rather stay in bed than go to the beach, it's up to you.

 

  1. Rupert: Haven't you finished packing yet?

Cindy:    ……….

Rupert: Well, if you don't hurry, we'll miss the plane.

Cindy:   Oh all right. I'll just pack a few light things and a few thick things then.

 

A) The weather is so unpredictable at this time of year, I just can't

      decide what kind of clothes to take.

B) I'm having trouble deciding what to take my mother as a present.

C) I'm finished with my things, but you made me pack for you as

     well. You always do this, and then blame me for being slow.

D) Yes, I'm finished, but now I can't get the suitcase shut. Will you

     help me?

E) Almost — I just can't decide whether to take some books or not.

    What do you think?

 

  1. Fred: See you later, darling. I'm really late.

Anne: ………….

Fred:   Oh! Thanks, I'd better take them off.

 

A) You've still got your slippers on, are you aware?

B) Wow, your new trousers really suit you, Fred.

C) Have you got your spectacles with you this time?

D) Oh, don't wear that jumper — I want to wash it.

E) So you're leaving me with the kids again, are you?

 

  1. Mark: Do you fancy playing golf this Saturday?

Spencer: ……….

Mark:       We could play in the afternoon. You'll need to work off all those calories you'll consume there.

Spencer: All right. Shall we say around 4 p.m?

 

A) What a great idea. I haven't played golf in months.

B) Of course. I want my revenge from the last time.

C) I would, but I've been asked to the yacht club for brunch.

D) I'm not sure that I'll have the energy. I'm running four miles in the

     morning.

E) It depends on the weather. There's been so much rain lately.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Professor: Why have you been late with all your assignments recently?

Jack: …….

Professor: Well, you'd better sort out your personal life if you expect to graduate.

 

A) Maybe I've been concentrating too hard on trying to do a good

      job.

B) I've been having some problems at home. I'm afraid I've been a

     little distracted,

C) My computer broke down, so I've had to type everything on the

    library computer.

D) I thought my last two essays were quite good.

E) I don't understand why it matters if they are late, as long as they

     are good!

 

  1. Jeremy: Have you heard the one about the Irishman, the American and the Russian?

Arnold:   ………..

Jeremy: Have I? I don't remember.

Arnold:   You just like the sound of your own voice so much you don't even listen to what you say.

 

A) Have you forgotten that you have an appointment at 3 o'clock?

B) Have you got five pounds you could lend me?

C) No, you haven't. Have you got time to tell me now?

D) Not that one again! You've told it three times.

E) Which one? I've heard several jokes like that.

 

  1. Louisa: I'm considering buying a new house. What do you think?

Lily: What's wrong with your present one?

Louisa: ………

Lily: I don't agree. It's one of the loveliest areas in town.

 

A) I've had too many problems with the roof and the plumbing.

B) It needs so many repairs that I'd be better off buying a new one.

C) I want a smaller place in the same area.

D) The garden is just too much trouble for one person to take care of. E) It's too small, and not in a nice neighbourhood.

 

89-95. sorularda anlam bakımından parçaya uygun olmayan cümleyi bulunuz.

 

  1. (I) In spite of the success of the Viking space missions to Mars in the 1970s, they have not been followed up until the 1990s. (II) The mission had been the most ambitious ever sent to Mars. (Ill) Investigators concluded that a broken fuel line probably sent it spinning into space. (IV) The entire careers of some scientists had been based on that one project. (V) Its failure was such a crushing blow to them that they needed psychological counselling.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

  1. (I) In 1900, life expectancy in the United States was 48, as opposed to 75, today. (II) In a few African and Asian countries, it is still this low. (III) Much of this gain came in the first half of the century, before many of the big research breakthroughs, including antibiotics. (IV) The main reason was vast improvements in public health: clean water, and especially an understanding of the importance of sanitation during childbirth. (V) Today, women in the West are only about one-tenth as likely to die while giving birth as they were at the turn of the century.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

  1. (I) In the plain of the Ganges in southern Nepal, there is a fascinating nomadic tribe living in perfect harmony with nature. (II) Known as the "bee people", the Rajis survive by harvesting wild honey and by fishing. (III) Their way of life seems to have remained unchanged for centuries. (IV) They are a big attraction for tourists and have built a high tech visitor's centre to show off their modern way of life. (V) Yet the vast forest that once covered this part of Nepal is disappearing, and the future of this remarkable people is very much in jeopardy.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

  1. (I) Like the Sphinx's beard and the Elgin Marbles, the art of the Sikh kingdoms was stolen by the greedy British, (II) No sooner had the East India Company claimed the Punjab area in 1849 than it was sending home crates full of silver armour, gilded manuscripts, and priceless miniature paintings, (III) Many of the manuscripts and miniature paintings left in India are kept in very poor conditions. (IV) They stole the Sikh throne for the Victoria and Albert Museum. (V) Practically the only thing they left intact was the Sikhs' most important religious place, the Golden Temple.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

  1. (I) Today the American chestnut has been almost wiped out by the chestnut blight, a fungal disease first observed in 1904. (II) Apparently it was introduced from Asia, (III) Native to the temperate zone of the Northern Hemisphere, there are eleven species of chestnuts. (IV) The organism was mild in its native realm. (V) But it proved to be deadly in the bark of the American chestnut.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

  1. (I) The great improvement in health care is no longer confined only to the more advanced nations of the world, thanks to the World Health Organization, WHO, a specialist agency of the UN. (II) UNICEF and UNESCO are other UN organizations with different objectives. (III) WHO was established in f 948 to bring "the highest possible level of health" to all peoples. (IV) In order to accomplish this, WHO has a number of main objectives. (V) It provides a central clearing house for research services into medicine, and it has established a set of agreed rules for dealing with epidemics and the quarantine regulations.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

95.-100. sorularda parçada boş bırakılan yere uygun düşen ifadeyi bulunuz.

 

  1. …….. . The former, an instrumental style used for early forms of modern social dancing, flourished from the early 1890s to 1910. The blues was a vocal style of music developed in the late 1800s. This usually consisted of a sad song, sung by a single voice in slow time. In the early 1900s blues singers were accompanied by ragtime bands. This combination of styles became jazz.

 

A) America has produced many interesting types of music

B) The saxophone and the trumpet play an important role in music

C) New Orleans in the US was the birthplace of blues music

D) Folk music in America has had an interesting history

E) The immediate sources of jazz are ragtime and blues

 

  1. ……… It costs nearly a million dollars, and is more expensive to run than Concorde. There are just 1O of them in Britain and fewer than a hundred in the world. It is the only car for use on public roads to be designed with a limitless budget. With its six-litre V-12 engine, it reaches 96 kilometres per hour in just 3 seconds, and has an astonishing maximum speed of 384 kph.

 

A) The world's most expensive car is the McLaren Fl

B) A private helicopter, while more convenient, is more expensive

    than a private plane

C) Though it is expensive, a private plane is a reasonable option for

     rich and busy businessmen

D) The hydrofoil is one of the latest innovations in public transport

E) This is one of the few original works by Leonardo da Vinci still in

     existence

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. "The Lost World" is the title of an adventure story written by the late Sir Arthur Conan Doyle, creator of Sherlock Holmes. ……… . There they found and battled with the dinosaur — the Stegosaurus, the Brontosaurus and various other creatures that had mysteriously survived in this primitive land.

 

A) He wrote the book after he travelled to a number of Pacific

     Islands, including the Galapagos Islands

B) There is a part of Venezuela now known as The Lost World,

     which is full of strange animals

C) It tells of a group of people who explored a wilderness in which

     man had never before set foot

D) "The Lost World," however, failed to sell well, so Doyle returned

      to writing detective fiction

E) Sherlock Holmes is a marvellous amateur detective who always

    unravels the most baffling mysteries

 

  1. When the pre-Raphaelites became part of the British art scene in the mid-19th century, they became the most talked-about movement in contemporary culture. The popularity of the style of such leading male artists as Dante Gabriel Rossetti, Edward Burne-Jones and others is greater now than ever. ……… It is now time for a reassessment of these forgotten artists.

 

A) Christina Rossetti, a notable poet of the time, was the model for

     many paintings by her brother Dante and his artist friends

B) Some of their images are truly unforgettable

C) Their works are reproduced on calendars, posters, and even on

     plates and saucers

D) But despite the crucial role that women artists played in the

     movement, their achievement has largely been ignored

E) After the Impressionists, they are probably the best-remembered

    artists of the 19th century

 

  1. In many parts of Asia folk jewellery, the most dazzling expression of material culture, has disappeared in the wake of modernisation. In Nepal, however, where the Himalayas have formed a barrier to outsiders for centuries, native jewellery traditions remain strong. …….. . Lavish pieces are worn to celebrate marriage or promote fertility, while amulets are worn to fight off negative influences.

 

A) A rich artistic and cultural tradition has developed that often

      includes both Hindu and Buddhist themes

B) There, jewellery is usually worn for decoration, or as a religious

     expression

C) This is an important attraction for tourists

D) In Kathmandu, the capital of Nepal, Hindus and Buddhists often

    worship at the same temples

E) In neighbouring Tibet, jewellery is often made of coral, since

      centuries ago Tibet was actually at the bottom of the sea

 

  1. ……. . At first, actors had to manage with crude, makeshift stages, in ruins or barns, but it soon turned out that their efforts were well worth the hardships. It seemed as if the whole nation was turning to the theatre for advice and comfort in the midst of the catastrophe that had come down on them.

 

A) The Allied conquest of Germany resulted in the destruction of

      most public buildings

B) German authors returned from exile with poems and novels ready

     in their bags

C) By 1953, no fewer than 168 new theatres had been opened in

     western Germany

D) The public had developed a strong craving for whatever the

    outside world could offer

E) Almost immediately after the defeat in 1945, a rebirth of German

     theatre began

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRACTICE EXAM 24

l.B 2.D 3.C 4.A 5.E 6.D 7.E 8.C 9.B 10.A

11.B 12.C 13.E 14.D 15.D 16.E 17.A 18.D 19.C 20.C

21.A 22.B 23.D 24.C 25.A 26.C 27.B 28.B 29.E 30.D

31.C 32.E 33.B 34.B 35.C 36.A 37.D 38.E 39.B 40.E

41.E 42.C 43.A 44.E 45.B 46.D 47.A 48.A 49.D 50.C

51.D 52.D 53.E 54.B 55.C 56.E 57.A 58.D 59.C 60.B

61.A 62.B 63.C 64.C 65.E 66.D 67.B 68.C 69.E 70.A

71.C 72.B 73.B 74.D 75.A 76.C 77.E 78.B 79.D 80.D

81.B 82.E 83.A 84.A 85.C 86.B 87.D 88.E 89.A 90.B

91.D 92.C 93.C 94.B 95.E 96.A 97.C 98.D 99.B 100.E

Yazar Hakkında

Erdem OVAT

1985-1988 Dörtler Köyü İlköğretim Okulu 1988- 1993 Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu 1993-1996 Orhan Çobanoğlu Lisesi 1997-2000 Almanya'da Turist 2001-2002 Vatani Görev Isparta Muş'ta yaptım 2002-2004 Açiköğretim Lisesinden Üstün Başarı 2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Alman Dili Öğretmenliğinde Mezun Oldum 2010-2011 Halk Eğitim Merkezinde Almanca Öğretmenliğine Başladım 2011-2013 Çeşitli Özel Dersane ve Okullarda çalıştım 2013- .... Milli Eğitimde Almanca Öğretmeni olarak çalışmaya devam ediyorum
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
%d blogcu bunu beğendi: