Read Time:219 Minute, 9 Second

Ydt Sorulari ve Cevaplari

2018 ydt arapca sorulari ve cevaplari

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Indir/Yukle

ydt 2018 arapca sorulari ve cevaplari

2018 ydt almanca sorulari ve cevaplari

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Indir/Yukle

ydt 2018 0almanca sorulari ve cevaplari

 

2018 ydt fransizca sorulari ve cevaplari

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Indir/Yukle

ydt 2018 fransizca sorulari ve cevaplari

2018 ydt ingilizce sorulari ve cevaplari

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Indir/Yukle

ydt 2018 ingilizce sorulari ve cevaplari

2018 ydt rusca sorulari ve cevaplari

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Indir/Yukle

ydt 2018 rusca sorulari ve cevaplari

2018 Ydt Fransızca Online Alıştırma

1. Internet offre aux entreprises une possibilité de —- d’une partie de leurs activités, avec les services longue distance.
a) déformation
b) dévalorisation
c) démultiplication
d) délocalisation
e) déclaration

2. Les fruits et les légumes sont riches en vitamines, minéraux et fibres, —- pour la santé.
a) prévenants
b) bénéfiques
c) réconfortants
d) contradictoires
e) comestibles

3. Descendant des premiers habitants du continent américain, les Indiens d’Amérique se sont —- heurtés à la colonisation européenne de leur territoire.
a) réciproquement
b) potentiellement
c) industriellement
d) accidentellement
e) douloureusement

4. Si vous ne —- pas au stress, il peut vite devenir un poison qui peut pervertir votre esprit et mettre votr santé en danger.
a) aspirez
b) réussissez
c) confinez
d) manquez
e) remédiez

5. Parce qu’il voulait accéder à une gloire immortelle, le souverain macédonien, Alexandre le Grand s’est lancé avec son armée dans la plus vaste entreprise de conquête jamais menée: —- aux limites du monde.
a) parvenir
b) résister
c) échapper
d) penser
e) renoncer

6. Les interventions chirurgicales à haute technologi —- toutes dernières avancées peuvent même se faire à distance par un chirurgien se trouvant à des milliers de kilomètres de la salle d'opération.

a) donnant raison aux
b) ayant des droits sur les
c) mettant à contribution les
d) étant à bout des
e) lfaisant abus des

7. Réalisés à partir de milliers de bouteilles en plastiques, des énormes poissons ont été érigés sur la plage de Botafogo, près de Rio de Janeiro, afin de (d’)—- la pollution des océans par les plastiques.
a) avoir idée de
b) faire prendre conscience de
c) avoir un intérêt dans
d) avoir des droits sur
e) faire échange de

8. Le développement de carburants alternatifs au pétrole est une problématique —- les autorités chinoises prêtent une grande attention.
a) sur laquelle
b) avec laquelle
c) pour laquelle
d) de laquelle
e) à laquelle

9. —- la mauvaise réputation qui colle à la peau du requin, il est urgent de changer notre regard sur cet animal fragile et indispensable à l’équilibre des océans.
a) À l’occasion de
b) Lors de
c) Malgré
d) Jusqu’à
e) Même

10. —- résistances d'une bonne part de la classe politique entièrement masculine, les françaises n'obtinrent le droit de vote qu'en 1944, très tardivement, par rapport à la plupart des pays européens.
a) Au profit des
b) Par rapport aux
c) Aux dépens des
d) Quant aux
e) En raison des

11. Des chercheurs américains ayant observé 75 volontaires ont révélé que —- utilisaient plusieurs technologies à la fois possédaient moins de matière grise dans la zone de leur cerveau utile à la pensée et à la maîtrise des émotions.
a) ceux qui
b) ceux que
c) ce qui
d) ceux à quoi
e) ce que

12. De tous les effets du réchauffement de la planète, ce n'est pas la hausse des températures qui nuit le plus à la végétation, —- la baisse de la disponibilité en eau.
a) et
b) mais
c) pour
d) donc
e) comme

13. L’italien est la langue étrangère la plus proche du français, —- entre personnes ayant une certaine culture latine l’intercompréhension est possible si l’on parle lentement.
a) au point qu’
b) au fur et à mesure qu’
c) vu qu’
d) aussitôt qu’
e) du fait qu’

14. Si vous ne mangez pas du tout de fruits de mer mais que vous consommez du poisson d'eau de mer, vos apports en iode —- suffisants.
a) soient
b) seront
c) étaient
d) ont été
e) avaient été

15. La Statue de la Liberté —- de couleur marron à ses débuts, mais après que la couleur naturelle du cuivre a réagi avec l’eau et l’oxygène, une couche de carbonate de cuivre verte s’est formée.
a) serait
b) soit
c) était
d) sera
e) est

16. Une nouvelle ère s'ouvre. La vision de l'enfance s'est (16)—- transformée. (17)—- les familles deviennent moins nombreuses, l'enfant est devenu le bien le plus précieux des sociétés démocratiques. Mais l'accompagner dans sa découverte du monde et dans la construction de sa personnalité, (18)—- sa liberté et ses choix est-il aussi simple? Plusieurs pédagogues s'accordent sur le fait qu'une éducation "suffisamment bonne" nécessite d'exercer une autorité parentale, certes bienveillante, mais parfois contraignante, voire (19)—- pour les désirs insatiables de sa chère progéniture. Bref, il est des moments où il est nécessaire que l'enfant obéisse. Mais comment se (s') (20)—- prendre dans nos sociétés où l'idée de la frustration n'est plus vraiment à la mode!
a) obstinément
b) plaintivement
c) attentivement
d) instantanément
e) radicalement

17. Une nouvelle ère s'ouvre. La vision de l'enfance s'est (16)—- transformée. (17)—- les familles deviennent moins nombreuses, l'enfant est devenu le bien le plus précieux des sociétés démocratiques. Mais l'accompagner dans sa découverte du monde et dans la construction de sa personnalité, (18)—- sa liberté et ses choix est-il aussi simple? Plusieurs pédagogues s'accordent sur le fait qu'une éducation "suffisamment bonne" nécessite d'exercer une autorité parentale, certes bienveillante, mais parfois contraignante, voire (19)—- pour les désirs insatiables de sa chère progéniture. Bref, il est des moments où il est nécessaire que l'enfant obéisse. Mais comment se (s') (20)—- prendre dans nos sociétés où l'idée de la frustration n'est plus vraiment à la mode!
a) Bien que
b) Avant que
c) Si
d) Alors que
e) À condition que

18. Une nouvelle ère s'ouvre. La vision de l'enfance s'est (16)—- transformée. (17)—- les familles deviennent moins nombreuses, l'enfant est devenu le bien le plus précieux des sociétés démocratiques. Mais l'accompagner dans sa découverte du monde et dans la construction de sa personnalité, (18)—- sa liberté et ses choix est-il aussi simple? Plusieurs pédagogues s'accordent sur le fait qu'une éducation "suffisamment bonne" nécessite d'exercer une autorité parentale, certes bienveillante, mais parfois contraignante, voire (19)—- pour les désirs insatiables de sa chère progéniture. Bref, il est des moments où il est nécessaire que l'enfant obéisse. Mais comment se (s') (20)—- prendre dans nos sociétés où l'idée de la frustration n'est plus vraiment à la mode!
a) manquer
b) obéir
c) marquer
d) respecter
e) plaindre

19. Une nouvelle ère s'ouvre. La vision de l'enfance s'est (16)—- transformée. (17)—- les familles deviennent moins nombreuses, l'enfant est devenu le bien le plus précieux des sociétés démocratiques. Mais l'accompagner dans sa découverte du monde et dans la construction de sa personnalité, (18)—- sa liberté et ses choix est-il aussi simple? Plusieurs pédagogues s'accordent sur le fait qu'une éducation "suffisamment bonne" nécessite d'exercer une autorité parentale, certes bienveillante, mais parfois contraignante, voire (19)—- pour les désirs insatiables de sa chère progéniture. Bref, il est des moments où il est nécessaire que l'enfant obéisse. Mais comment se (s') (20)—- prendre dans nos sociétés où l'idée de la frustration n'est plus vraiment à la mode!
a) contrariante
b) insalubre
c) désinvolte
d) émotive
e) impudente

20. Une nouvelle ère s'ouvre. La vision de l'enfance s'est (16)—- transformée. (17)—- les familles deviennent moins nombreuses, l'enfant est devenu le bien le plus précieux des sociétés démocratiques. Mais l'accompagner dans sa découverte du monde et dans la construction de sa personnalité, (18)—- sa liberté et ses choix est-il aussi simple? Plusieurs pédagogues s'accordent sur le fait qu'une éducation "suffisamment bonne" nécessite d'exercer une autorité parentale, certes bienveillante, mais parfois contraignante, voire (19)—- pour les désirs insatiables de sa chère progéniture. Bref, il est des moments où il est nécessaire que l'enfant obéisse. Mais comment se (s') (20)—- prendre dans nos sociétés où l'idée de la frustration n'est plus vraiment à la mode!
a) en
b) lui
c) leur
d) y
e) le

21. —-, l’activité humaine est la plus grande menace pour de nombreuses espèces de requins.
a) De peur que la surpêche menace bientôt d’extinction plus d’un tiers des espèces
b) Pour que les requins ne puissent plus être pris dans des filets destinés à d’autres poissons
c) Comme c’est souvent le cas pour les animaux en voie de disparition
d) Vu que les requins océaniques figurent parmi les plus menacés
e) Lorsque les requins s’emmêlent dans les filets de pêche et qu’ils sont immobilisés

22. Couvrant les deux tiers de la planète, les océans et les mers cumulent les bienfaits: —-.
a) plus leurs eaux sont pures, moins elles font écran aux UVA et UVB, les responsables des coups de soleil
b) non seulement ils stoppent très efficacement les ultraviolets, mais ils sont aussi le garant d’une température compatible avec la vie
c) en l’espace de 150 ans, la température de leurs eaux a quasiment gagné 1°C
d) leurs eaux chauffées au niveau de l’Équateur prennent ensuite la direction des pôles
e) les eaux océaniques les plus chaudes ont ainsi tendance à prendre la route de l’Arctique et de l’Antarctique

23. Parmi les animaux domestiques, on observe qu’il est beaucoup plus facile de dresser certaines espèces que d’autres: —-.

a) il est donc certain que les animaux domestiques sont plus fragiles que leurs ancêtres vivant à l’état sauvage
b) on peut aussi se demander si l’intelligence ne dépend pas en grande partie du type de dressage effectué chez un animal
c) il est par exemple impossible de faire faire à un chat tout ce qu’on peut apprendre à un chien
d) les techniques de dressage ont beaucoup évolué surtout concernant le respect de l’intégrité corporelle de l’animal
e) il faut notamment souligner que les moyens de communication des animaux n’atteignent jamais la complexité du langage humain

24. L’importance et la diversité de la vie du sous-sol sont parmi les grandes révélations de la biologie moderne: —-.
a) leur travail a mis en évidence des répartitions parfois étonnantes
b) on estime que sur une même surface, la biomasse vivante du sous-sol est environ cinq fois plus abondante que celle que l’on trouve à l’air libre
c) la composition physico-chimique du sol, par exemple le pH, peut jouer un rôle encore plus important que le climat
d) la biologie est une science en constante évolution qui bénéficie grandement des avancées technologiques fulgurantes de ces dix dernières années
e) la biodiversité est une assurance contre le changement climatique

25. Comme une machine dont le bon fonctionnement nécessite qu'elle soit bien entretenue, —-.
a) la santé peut être définie comme le bon état du corps et de l'esprit
b) une personne en forme accomplit avec facilité les activités de la vie quotidienne
c) le corps humain doit être maintenu en forme et en parfaite santé
d) le corps humain doit être maintenu en forme et en parfaite santé
e) la santé mentale concerne l'état de santé de l'esprit

26. S’il existe de nombreux systèmes informatiques pour assurer la reconnaissance des mouvements de l’utilisateur et les transformer en actions, —-.
a) les dispositifs existants reconnaissent bien les mouvements
b) ces systèmes seront particulièrement robustes
c) ils seraient répandus dans plusieurs pays jusqu'en 2030
d) la plupart ne sont pas encore très raffinés
e) les ingénieurs ne se forcent pas pour développer les logiciels

27. —- parce que la peau des petits est plus fine et fragile aux rayons ultaviolets.

a) Le soleil est bénéfique pour notre organisme mais aussi provoque des dégâts irréversibles sur la peau
b) Pas question de renoncer à un joli teint hâlé pendant l’été, à condition de bien se préserver des rayons
c) Les coups de soleil pendant l’enfance peuvent être responsables de cancers cutanés à cinquante ans
d) Même les adultes doivent se protéger contre les rayons ultraviolets avec des crèmes aux indices de protections élevés
e) Les enfants doivent passer du temps à jouer dehors afin d’absorber un maximum de vitamine D au contact du soleil

28. —-, les êtres humains sont les seuls à chercher des explications aux faits et aux phénomènes de leur environnement.
a) Tandis que les mathématiques sont presque aussi vieilles que l’espèce humaine
b) Même si les activités quotidiennes sont souvent le fruit de réflexions complexes
c) Tant qu’ils exploitent sans cesse toute la Planète
d) Parce qu’ils ont la capacité de produire ce dont ils ont besoin
e) Si toutes les espèces vivantes luttent pour leur survie

29. C'est en remarquant des marques de doigts sur une poterie préhistorique que le docteur Henry Faulds, chirurgien dans un hôpital de Tokyo, a l'idée en 1870 d'utiliser des relevés d'empreintes digitales pour identifier les personnes. À l'origine, les savants s'en servent pour classer les différents types de populations humaines. C'est surtout la  police  qui  va  mettre  à profit cette découverte, en créant des fichiers d'empreintes, d'abord en Argentine en 1892. La "dactyloscopie" reste encore aujourd'hui le moyen le plus simple et le plus utilisé par toutes les polices du monde, car nos empreintes digitales, formées avant même notre naissance, sont uniques chez chacun d'entre nous et gardent les mêmes caractéristiques pendant toute notre vie. Aujourd'hui, les empreintes sont traitées par ordinateur, afin de pouvoir être comparées entre elles rapidement. Le fichier du FBI américain renferme les empreintes de 33 millions de criminels.
Comment le docteur Henry Faulds a-t-il eu l'idée de relever les empreintes digitales pour identifier les personnes?
a) Il a observé au microscope les marques de doigt qu'il avait vues sur une poterie préhistorique.
b) Il s'est insipiré du travail de recherches d'autres scientifiques dans ce domaine.
c) Il a découvert que les empreintes digitales pouvaient être relevées grâce à une poudre spéciale.
d) Il s'est aperçu qu'une poterie préhistorique portait des marques de doigts.
e) On lui avait demandé d'analyser une poterie préhistorique pour confirmer son authenticité.

30. C'est en remarquant des marques de doigts sur une poterie préhistorique que le docteur Henry Faulds, chirurgien dans un hôpital de Tokyo, a l'idée en 1870 d'utiliser des relevés d'empreintes digitales pour identifier les personnes. À l'origine, les savants s'en servent pour classer les différents types de populations humaines. C'est surtout la  police  qui  va  mettre  à profit cette découverte, en créant des fichiers d'empreintes, d'abord en Argentine en 1892. La "dactyloscopie" reste encore aujourd'hui le moyen le plus simple et le plus utilisé par toutes les polices du monde, car nos empreintes digitales, formées avant même notre naissance, sont uniques chez chacun d'entre nous et gardent les mêmes caractéristiques pendant toute notre vie. Aujourd'hui, les empreintes sont traitées par ordinateur, afin de pouvoir être comparées entre elles rapidement. Le fichier du FBI américain renferme les empreintes de 33 millions de criminels.
Que veut dire la phrase soulignée dans le texte?

a) C'est notablement la police à recourir le plus aux empreintes digitales.
b) La police est toujours la première à bénéficier des découvertes scientifiques.
c) La découverte des empreintes scientiques a marqué le début des véritables enquêtes criminelles.
d) Sans la découverte des empreintes digitales, la police n'aurait pas pu évoluer de la même façon.
e) C'est la découverte des empreintes digitales qui a poussé la police à collaborer de plus en plus avec les scientifiques.

31. C'est en remarquant des marques de doigts sur une poterie préhistorique que le docteur Henry Faulds, chirurgien dans un hôpital de Tokyo, a l'idée en 1870 d'utiliser des relevés d'empreintes digitales pour identifier les personnes. À l'origine, les savants s'en servent pour classer les différents types de populations humaines. C'est surtout la  police  qui  va  mettre  à profit cette découverte, en créant des fichiers d'empreintes, d'abord en Argentine en 1892. La "dactyloscopie" reste encore aujourd'hui le moyen le plus simple et le plus utilisé par toutes les polices du monde, car nos empreintes digitales, formées avant même notre naissance, sont uniques chez chacun d'entre nous et gardent les mêmes caractéristiques pendant toute notre vie. Aujourd'hui, les empreintes sont traitées par ordinateur, afin de pouvoir être comparées entre elles rapidement. Le fichier du FBI américain renferme les empreintes de 33 millions de criminels.
La "dactyloscopie" -l'identification par les empreintes digitales- est le moyen le plus utilisé par toutes les polices du monde parce que (qu')—-.
a) les empreintes digitales sont très faciles à répertorier
b) les ordinateurs peuvent facilement comparer les empreintes relevées avec celles des fichiers
c) les criminels laissent forcément leurs empreintes sur tout ce qu'ils touchent
d) les empreintes digitales sont différentes d'une personne à l'autre et ne changent jamais
e) aucune autre méthode plus efficace n'a encore été trouvée

32. Le cinéma, le travelling, le montage c’est eux. La photographie en couleurs? Aussi. La photographie en relief? Devinez… Le cinéma 3D? Bien sûr! La photographie panoramique à 360°? Toujours eux… En quelques mots, voilà l’importance résumée des frères Lumière, et peut-être encore plus celle de Louis qui a personnellement inventé la plupart de ces techniques  en y associant cependant toujours son frère Auguste. Car si Louis est probablement l’esprit le plus fertile, tous les brevets déposés, plus de 300 dans le seul domaine de la photographie, sont cosignés par les deux frères, qui travaillent en une sorte de symbiose des plus fructueuses. C’est Antoine, leur père, qui va donner le coup de pouce décisif à leur histoire. Ayant assisté à une démonstration du kinétoscope, un procédé de projection d’images animées créé par Thomas Edison, il suggère à ses fils de travailler sur le sujet. Quelques mois plus tard, les frères Lumière présentent le cinématographe, appareil assurant aussi bien la prise  de vue que le tirage de copies et la projection des images sur écran! Dans la foulée, ils créent les premiers films, deviennent les premiers producteurs au monde et ouvrent la première salle de cinéma. Pourtant, les frères passeront à d’autres sujets, Louis ayant considéré que le cinéma ne pourrait jamais devenir une activité commerciale sérieuse!
L’énumération du début du texte permet à l’auteur de (d’)—-.
a) montrer avec quelle rapidité les frères Lumière sont parvenus à inventer autant de nouvelles techniques
b) illustrer l’incroyable richesse des inventions des frères Lumière ainsi que l’importance de leur travail
c) souligner le poids du travail de Louis Lumière par rapport à la moindre contribution de son frère Auguste
d) donner une liste précise de toutes les inventions des frères Lumière sans en omettre une seule
e) rendre hommage au travail des frères Lumière mais surtout à la contribution de leur père Antoine

33. Le cinéma, le travelling, le montage c’est eux. La photographie en couleurs? Aussi. La photographie en relief? Devinez… Le cinéma 3D? Bien sûr! La photographie panoramique à 360°? Toujours eux… En quelques mots, voilà l’importance résumée des frères Lumière, et peut-être encore plus celle de Louis qui a personnellement inventé la plupart de ces techniques  en y associant cependant toujours son frère Auguste. Car si Louis est probablement l’esprit le plus fertile, tous les brevets déposés, plus de 300 dans le seul domaine de la photographie, sont cosignés par les deux frères, qui travaillent en une sorte de symbiose des plus fructueuses. C’est Antoine, leur père, qui va donner le coup de pouce décisif à leur histoire. Ayant assisté à une démonstration du kinétoscope, un procédé de projection d’images animées créé par Thomas Edison, il suggère à ses fils de travailler sur le sujet. Quelques mois plus tard, les frères Lumière présentent le cinématographe, appareil assurant aussi bien la prise  de vue que le tirage de copies et la projection des images sur écran! Dans la foulée, ils créent les premiers films, deviennent les premiers producteurs au monde et ouvrent la première salle de cinéma. Pourtant, les frères passeront à d’autres sujets, Louis ayant considéré que le cinéma ne pourrait jamais devenir une activité commerciale sérieuse!
 Qu’apprend-on sur la façon de travailler des frères Lumière?
a) Leurs inventions sont le fruit d’un travail coopératif familial incluant même leur père.
b) Louis et Auguste se répartissaient très clairement les tâches entre invention et réalisation.
c) Les deux frères ont participé à hauteur équivalente à toutes leurs inventions.
d) Les frères refusaient d’intégrer les idées de qui que ce soit d’autre dans leurs projets.
e) Ils avaient tendance à oublier de déposer les brevets de leurs inventions.

34. Le cinéma, le travelling, le montage c’est eux. La photographie en couleurs? Aussi. La photographie en relief? Devinez… Le cinéma 3D? Bien sûr! La photographie panoramique à 360°? Toujours eux… En quelques mots, voilà l’importance résumée des frères Lumière, et peut-être encore plus celle de Louis qui a personnellement inventé la plupart de ces techniques  en y associant cependant toujours son frère Auguste. Car si Louis est probablement l’esprit le plus fertile, tous les brevets déposés, plus de 300 dans le seul domaine de la photographie, sont cosignés par les deux frères, qui travaillent en une sorte de symbiose des plus fructueuses. C’est Antoine, leur père, qui va donner le coup de pouce décisif à leur histoire. Ayant assisté à une démonstration du kinétoscope, un procédé de projection d’images animées créé par Thomas Edison, il suggère à ses fils de travailler sur le sujet. Quelques mois plus tard, les frères Lumière présentent le cinématographe, appareil assurant aussi bien la prise  de vue que le tirage de copies et la projection des images sur écran! Dans la foulée, ils créent les premiers films, deviennent les premiers producteurs au monde et ouvrent la première salle de cinéma. Pourtant, les frères passeront à d’autres sujets, Louis ayant considéré que le cinéma ne pourrait jamais devenir une activité commerciale sérieuse!
Bien que les frères Lumière aient été des innovateurs de premier plan, —-.
a) ils n’étaient pas du tout intéressés par l’aspect commercial
b) ils n’ont pas su anticiper les profits que le cinéma permettrait d’engendrer
c) plusieurs de leurs inventions n’ont jamais vu le jour
d) ils n’ont pas été reconnus à leur juste valeur de leur vivant
e) il faudra attendre le succès commercial du cinéma pour que leur travail soit enfin récompensé

35. Issu du langage médical, “virus” est devenu un mot courant pour désigner les plus petits agents infectieux contaminant les êtres humains, les animaux, les plantes et les champignons. Toutefois, à la fin du XIXe siècle, ce terme venait tout juste de faire son apparition dans le monde des sciences. Martinus Beijerinck, réputé microbiologiste néerlandais, a largement contribué à sa diffusion. Spécialisé dans l’étude des végétaux, le scientifique excelle dans l’art de la microscopie. Dans les années 1890, il mène diverses recherches sur la maladie de la mosaïque du tabac, qui se manifeste par la formation de taches sur les feuilles et qui coûtent très cher aux industriels du tabac. D’après le microbiologiste, cette infection est provoquée par des agents contagieux qu’il appelle “virus”, un mot alors employé pour désigner des substances toxiques ou vénéneuses encore plus petites que les bactéries. Il s’est occupé aussi du processus par lequel les plantes absorbent l’azote atmosphérique et l’intègrent dans leurs tissus, ainsi qu’aux galles végétales. À la fin de sa carrière, il jouit d’une renommée internationale. Depuis 1965, les prix Beijerinck récompensent tous les deux ans les avancées dans le domaine de la virologie.
Quelle caractéristique du virus n’est pas citée dans le texte?
a) Le virus est une substance organique susceptible de transmettre une maladie.
b) Le virus est un organisme biologique plus petit que la bactérie.
c) Le virus est un micro-organisme qu’on peut cultiver en laboratoire.
d) Le virus est un terme employé le plus souvent dans le monde médical.
e) Le virus est le plus petit agent qui puisse infecter tous les êtres vivants.

36. Issu du langage médical, “virus” est devenu un mot courant pour désigner les plus petits agents infectieux contaminant les êtres humains, les animaux, les plantes et les champignons. Toutefois, à la fin du XIXe siècle, ce terme venait tout juste de faire son apparition dans le monde des sciences. Martinus Beijerinck, réputé microbiologiste néerlandais, a largement contribué à sa diffusion. Spécialisé dans l’étude des végétaux, le scientifique excelle dans l’art de la microscopie. Dans les années 1890, il mène diverses recherches sur la maladie de la mosaïque du tabac, qui se manifeste par la formation de taches sur les feuilles et qui coûtent très cher aux industriels du tabac. D’après le microbiologiste, cette infection est provoquée par des agents contagieux qu’il appelle “virus”, un mot alors employé pour désigner des substances toxiques ou vénéneuses encore plus petites que les bactéries. Il s’est occupé aussi du processus par lequel les plantes absorbent l’azote atmosphérique et l’intègrent dans leurs tissus, ainsi qu’aux galles végétales. À la fin de sa carrière, il jouit d’une renommée internationale. Depuis 1965, les prix Beijerinck récompensent tous les deux ans les avancées dans le domaine de la virologie.
On apprend dans ce texte que —-.
a) la maladie de la mosaïque a fortement touché les producteurs de tabac
b) M. Beijerinck est le premier qui introduit ce terme dans le langage médical
c) M. Beijerinck a effectué ses premières recherches scientifiques sur les animaux
d) le virus contagieux ne se développe que dans un organisme hôte
e) les prix dédiés à ce microbiologiste se distribuent une fois par an

37. Issu du langage médical, “virus” est devenu un mot courant pour désigner les plus petits agents infectieux contaminant les êtres humains, les animaux, les plantes et les champignons. Toutefois, à la fin du XIXe siècle, ce terme venait tout juste de faire son apparition dans le monde des sciences. Martinus Beijerinck, réputé microbiologiste néerlandais, a largement contribué à sa diffusion. Spécialisé dans l’étude des végétaux, le scientifique excelle dans l’art de la microscopie. Dans les années 1890, il mène diverses recherches sur la maladie de la mosaïque du tabac, qui se manifeste par la formation de taches sur les feuilles et qui coûtent très cher aux industriels du tabac. D’après le microbiologiste, cette infection est provoquée par des agents contagieux qu’il appelle “virus”, un mot alors employé pour désigner des substances toxiques ou vénéneuses encore plus petites que les bactéries. Il s’est occupé aussi du processus par lequel les plantes absorbent l’azote atmosphérique et l’intègrent dans leurs tissus, ainsi qu’aux galles végétales. À la fin de sa carrière, il jouit d’une renommée internationale. Depuis 1965, les prix Beijerinck récompensent tous les deux ans les avancées dans le domaine de la virologie.
Après avoir lu le texte, on peut en tirer l’idée que —-.
a) le monde des sciences connaissait le terme virus depuis bien avant le dix-neuvième siècle
b) le virus n’a aucune mauvaise influence sur les champignons
c) Beijerinck a exercé une influence considérable sur le domaine de la virologie
d) ce sont les bactéries qui entraînent des taches sur les feuilles du tabac
e) le Néerlandais a consacré sa vie à étudier uniquement les substances toxiques

38. Les fondations de la croissance chinoise au XXIe siècle sont en béton. Au sens propre. La production cimentière du pays s’est accrue de 3 000 % en trente-cinq ans. Depuis 2012, la Chine a fabriqué plus de ciment que les États-Unis depuis 1900. À quoi est-il destiné? À l’urbanisation massive, explique Hendrik van Oss, du Service géologique des États-Unis: "En matière de grandes villes et d’autoroutes, les Chinois bâtissent plus vite que tout le monde avant eux." Le ciment –un matériau de construction souvent meilleur marché que le bois ou l’acier– a été utilisé pour les projets les plus ambitieux. L’un des plus grands –le barrage des
Trois-Gorges– a exigé 11 millions de tonnes de ciment, soit plus que la production annuelle du Royaume-Uni. Mais cela a un inconvénient. La fabrication du ciment, notamment dans des usines vétustes, libère de grandes quantités de CO2: le ciment chinois pollue autant que
celui de tous les autres pays combinés!
D’après le texte, pourquoi la Chine utilise-t-elle massivement du ciment?
a) Les changements politiques ont provoqué une grande crise financière à laquelle le pays doit faire face.
b) La Chine produit du ciment pour en exporter vers les grands pays industrialisés, dont les États-Unis.
c) Le ciment n’a aucun effet néfaste sur l’environnement ni sur le climat, il est donc logique de privilégier ce matériau.
d) La fabrication du ciment offre de nouvelles possibilités d’emploi au marché du travail chinois.
e) Le pays doit rapidement satisfaire aux besoins grandissants des villes en termes d’aménagements et de structures.

39. Les fondations de la croissance chinoise au XXIe siècle sont en béton. Au sens propre. La production cimentière du pays s’est accrue de 3 000 % en trente-cinq ans. Depuis 2012, la Chine a fabriqué plus de ciment que les États-Unis depuis 1900. À quoi est-il destiné? À l’urbanisation massive, explique Hendrik van Oss, du Service géologique des États-Unis: "En matière de grandes villes et d’autoroutes, les Chinois bâtissent plus vite que tout le monde avant eux." Le ciment –un matériau de construction souvent meilleur marché que le bois ou l’acier– a été utilisé pour les projets les plus ambitieux. L’un des plus grands –le barrage des
Trois-Gorges– a exigé 11 millions de tonnes de ciment, soit plus que la production annuelle du Royaume-Uni. Mais cela a un inconvénient. La fabrication du ciment, notamment dans des usines vétustes, libère de grandes quantités de CO2: le ciment chinois pollue autant que
celui de tous les autres pays combinés!
Le plus grand inconvénient de l’utilisation du ciment est —-.
a) le fait qu’il soit économiquement moins avantageux que le bois ou l’acier
b) une fabrication massive éloignée des techniques modernes
c) l’émission incontrôlable des gaz à effet de serre plus qu’aucun autre pays
d) le manque d’usines capables de faire face au quantité nécessaire
e) la dégradation du tourisme due à l’augmentation de la pollution

40. Les fondations de la croissance chinoise au XXIe siècle sont en béton. Au sens propre. La production cimentière du pays s’est accrue de 3 000 % en trente-cinq ans. Depuis 2012, la Chine a fabriqué plus de ciment que les États-Unis depuis 1900. À quoi est-il destiné? À l’urbanisation massive, explique Hendrik van Oss, du Service géologique des États-Unis: "En matière de grandes villes et d’autoroutes, les Chinois bâtissent plus vite que tout le monde avant eux." Le ciment –un matériau de construction souvent meilleur marché que le bois ou l’acier– a été utilisé pour les projets les plus ambitieux. L’un des plus grands –le barrage des
Trois-Gorges– a exigé 11 millions de tonnes de ciment, soit plus que la production annuelle du Royaume-Uni. Mais cela a un inconvénient. La fabrication du ciment, notamment dans des usines vétustes, libère de grandes quantités de CO2: le ciment chinois pollue autant que
celui de tous les autres pays combinés!
Quel pourrait être le titre de ce texte?
a) La Chine et sa lutte contre la pollution
b) Les villes chinoises
c) La construction routière en Chine
d) La Chine, reine du béton
e) Le ciment et le développement économique

41. Le dix-neuvième siècle, particulièrement sa seconde moitié, est une époque d’urbanisation des plus intensives. Aucune époque antérieure n’avait connu une telle densification spatiale de la vie sociale. Pour la première fois, l’existence citadine devient la forme de  vie économiquement et culturellement majoritaire dans certains des grands États territoriaux. Aucun des réseaux urbains existant en Europe, en Chine ou en Inde n’était préparé à absorber un important afflux d’hommes. Par conséquent, les premières phases de la croissance urbaine sont marquées par des crises d’adaptation. Une partie de la croissance a contourné les vieux systèmes urbains et s’est canalisée vers de nouvelles villes. Les régions qui s’en sont le mieux sorties socialement, pas toujours esthétiquement, sont celles où il n’y avait pas de villes anciennes, par exemple, le centre et l’ouest des États-Unis ou l’Australie. Là, l’urbanisation y est partie de zéro après 1820 ce qui est plus simple que d’adapter d’anciennes infrastructures.
Comment l’urbanisation du dix-neuvième siècle est-elle décrite dans ce texte?
a) La croissance urbaine observée pendant cette période est sans précédent dans l’histoire de l’humanité.
b) Dans les pays européens, un exode rural sans commune mesure a eu lieu.
c) L’industrialisation a eu pour conséquence l’appauvrissement des couches populaires.
d) Les premiers grands bidonvilles sont apparus un peu partout en Europe.
e) Dans les grandes villes, de grands travaux d’aménagement des places publiques ont été entrepris.

42. Le dix-neuvième siècle, particulièrement sa seconde moitié, est une époque d’urbanisation des plus intensives. Aucune époque antérieure n’avait connu une telle densification spatiale de la vie sociale. Pour la première fois, l’existence citadine devient la forme de  vie économiquement et culturellement majoritaire dans certains des grands États territoriaux. Aucun des réseaux urbains existant en Europe, en Chine ou en Inde n’était préparé à absorber un important afflux d’hommes. Par conséquent, les premières phases de la croissance urbaine sont marquées par des crises d’adaptation. Une partie de la croissance a contourné les vieux systèmes urbains et s’est canalisée vers de nouvelles villes. Les régions qui s’en sont le mieux sorties socialement, pas toujours esthétiquement, sont celles où il n’y avait pas de villes anciennes, par exemple, le centre et l’ouest des États-Unis ou l’Australie. Là, l’urbanisation y est partie de zéro après 1820 ce qui est plus simple que d’adapter d’anciennes infrastructures.
Quel est l’impact de la première période d’urbanisation sur les villes du monde entier?
a) Les villes occidentales aussi bien qu’asiatiques connaissent de grandes difficultés pour s’adapter aux vagues d’hommes provenant des campagnes.
b) Les vieilles villes sont facilement agrandies et élargies dans un contexte de migration vers les centres urbains.
c) L’urbanisation des populations a stimulé la création d’une nouvelle esthétique des villes.
d) L’urbanisation a contribué à la solution de grands problèmes sociaux.
e) L’urbanisation dans les pays asiatiques a connu des problèmes majeurs, à la différence des pays occidentaux.

43. Le dix-neuvième siècle, particulièrement sa seconde moitié, est une époque d’urbanisation des plus intensives. Aucune époque antérieure n’avait connu une telle densification spatiale de la vie sociale. Pour la première fois, l’existence citadine devient la forme de  vie économiquement et culturellement majoritaire dans certains des grands États territoriaux. Aucun des réseaux urbains existant en Europe, en Chine ou en Inde n’était préparé à absorber un important afflux d’hommes. Par conséquent, les premières phases de la croissance urbaine sont marquées par des crises d’adaptation. Une partie de la croissance a contourné les vieux systèmes urbains et s’est canalisée vers de nouvelles villes. Les régions qui s’en sont le mieux sorties socialement, pas toujours esthétiquement, sont celles où il n’y avait pas de villes anciennes, par exemple, le centre et l’ouest des États-Unis ou l’Australie. Là, l’urbanisation y est partie de zéro après 1820 ce qui est plus simple que d’adapter d’anciennes infrastructures.
 L’auteur conclut sur le fait que (qu’)—-.
a) le centre et l’ouest des Etats-Unis, ainsi que de l’Australie étaient encore inhabités à l’époque
b) du point de vue de l’esthétique, les meilleurs exemples d’urbanisation sont ceux des grandes villes américaines
c) il est plus facile de construire à partir de rien plutôt que de faire neuf avec de l’ancien
d) construire une ville à partir de zéro demande d’énormes investissements
e) l’urbanisation des populations australiennes s’est heurtée à des défis sans précédent

44. Client:  Je souhaiterais avoir un chat mais j’aurais aimé me renseigner auprès d’un professionnel avant de me lancer. C’est une grande responsabilité, quels sont vos conseils?
Vétérinaire:  Avant tout, votre mode de vie doit vous laisser du temps pour répondre à ses besoins. S’occuper de son animal, c’est un travail quotidien.
Client:   —-
Vétérinaire:  Les animaux dans ces magasins sont adorables, c’est vrai, mais ceux des refuges aussi. Abandonnés, ils méritent un nouveau foyer et une deuxième chance.
a) Comment apprendre à son animal de compagnie à se socialiser?
b) Mais est-ce que les chats sont des animaux qui s’attachent à un maître en particulier?
c) En parlant de responsabilité, combien coûtent en moyenne les frais de vétérinaires chaque année?
d) Habitant en appartement, pensez-vous qu’il soit raisonnable d’avoir un animal qui ne pourra pas sortir?
e) Il n’y a pas de problème de ce côté là. En terme de choix, vaut-il mieux adopter ou l’acheter dans une animalerie?

45. Arthur:  J’ai appris que tu te passionnais pour "l’Art des rues" et que tu passais tes week-ends à te promener dans Paris à la recherche de grafitis originaux peints sur les murs. Comment cette idée t’est-elle venue?
Romain:  Un de mes amis à l’université organise des promenades chaque week-end. Par curiosité, je me suis joint au groupe.
Arthur:    —-
Romain:  Effectivement, beaucoup de ces grafitis sont plutôt de l’ordre du gribouillis insignifiant mais il y a de véritables œuvres d’art d’une originalité éblouissante. Paris est un musée à ciel ouvert!
a) C’est intéressant. Crois-tu que je pourrais m’y joindre moi aussi? Je remarque surtout les grafitis vulgaires mais ce serait intéressant de voir des dessins et des peintures.
b) Qu’est-ce qui te plaît autant? Souvent, les grafitis que l’on voit défigurent plutôt les murs avec des messages assez provocateurs, voire vulgaires.
c) Tu te débrouilles toujours pour trouver des activités fascinantes. As-tu d’autres idées comme celle-ci qui pourrait m’intéresser?
d) Pour moi, les grafitis équivalents à une dégradation des biens publics. Je n’avais pas pensé l’associer à de l’art. As-tu déjà toi-même fait des peintures murales dans les rues?
e) J’ai hâte de faire notre première expédition dans Paris. Es-tu déjà allé dans ce quartier auparavant? Va-t-on trouver des œuvres intrigantes?

46. Anne:  La médecine asiatique semble avoir le vent en poupe depuis quelques années. Toi qui t'intéresses davantage que moi aux médecines orientales, que nous apprennent-elles d'après toi?
Corine:     Qu'elles viennent de Chine, d'Inde ou de Japon, toutes ces médecines placent le ventre au centre de la santé et de l'équilibre psychologique.
Anne:   —-
Corine:  En fait, il n'y a pas de traité sur le cerveau en médecine chinoise. La majorité des fonctions qu'on lui attribue est répartie dans les organes du ventre et de l'abdomen.
a) J'avais lu quelque part que le cerveau y occupait une place secondaire ce qui m'avait fortement étonnée.
b) Souvent perçues en Occident comme des médecines alternatives dont on doit se méfier, les médecines asiatiques ont l'avantage d'utiliser beaucoup plus de méthodes naturelles.
c) Issue de la médecine chinoise, la médecine japonaise a créé sa propre forme et ses techniques tel que le shiatsu.
d) Les maux de ventre peuvent faire de notre vie quotidienne un enfer, et tant de gens sont concernés!
e) Et même avec un poids normal, la taille de ventre influe-t-elle sur notre santé?

47. Journaliste:  —-
Chercheur en mathématiques:  L’importance des mathématiques ne cesse de croître dans la société. Cette tendance a été décuplée par l’invention des ordinateurs permettant de réaliser n’importe quelle opération mathématique et résoudre ainsi une infinité de problèmes.
Journaliste:  Quels sont les secteurs les plus concernés?
Chercheur en mathématiques:  La finance et l’industrie culturelle ont fait partie des premiers. Aujourd’hui, l’assurance, l’énergie ou les transports avec la voiture autonome, par exemple sont à l’aube d’une évolution majeure.
a) Comment la France est-elle positionnée dans la recherche en mathématiques?
b) Comment la place et l’impact des mathématiques ont-ils évolué ces dernières années?
c) Pourquoi les élèves français ont-ils un niveau très moyen en mathématiques alors que nos chercheurs sont reconnus dans le monde entier?
d) Les mathématiques devraient-elles continuées d’être utilisées comme un outil de sélection dans le système éducatif français?
e) Quelles sont les compétences essentielles pour pouvoir devenir un chercheur en mathématiques?

48. Aline:  Je pense aller étudier pendant un an en Angleterre mais je voudrais me faire une idée plus précise du budget nécessaire. Comme tu y as étudié l’année dernière, pourrais-tu me dire quel budget dois-je prévoir?
Ada:  C’est une destination onéreuse! Il faut compter en moyenne 800 euros par mois pour le logement, et une centaine d’euros pour les transports. À ces deux gros postes de dépenses, il faut ajouter la nourriture et les loisirs.
Aline:   —-
Ada:  J’ai travaillé l’été précédant mon départ. Je m’y suis prise très tôt pour trouver mon logement. Et puis j’ai réussi à trouver un job d’étudiant sur place. Tu peux aussi te renseigner pour des bourses.
a) Effectivement, je ne pensais pas que cela coûtait aussi cher. Il va falloir que je trouve un travail pour mettre de l’argent de côté. As-tu des idées?
b) Il va falloir que j’en touche un mot à mes parents. J’espère qu’ils pourront m’aider sinon je trouverai bien un petit boulot sur place.
c) Tu m’inquiètes un peu, c’est effectivement très cher. Comment as-tu fait pour financer ton séjour?
d) Combien de temps es-tu restée? Je compte y passer toute une année mais au vu des prix, je n’en suis plus sûre.
e) J’ai bien fait de te demander. Une fois prévenue, je vais pouvoir mieux préparer mon séjour. Premier objectif: trouver un job sur place, n’est-ce pas?

49. L’eau est vitale pour l’homme car, alors que nous pouvons vivre, en théorie, trente jours sans manger, rester trois jours sans boire nous est fatal.
a) Si l’homme est capable de rester trente jours sans manger, il peut également, en théorie, ne pas boire pendant trois jours, délai à partir duquel le manque d’eau lui est fatal.
b) Il est vital pour l’homme de ne pas rester plus de trente jours sans manger ainsi que pas plus de trois jours sans boire.
c) De la même manière que l’homme peut théoriquement vivre trente jours sans manger, il peut rester trois jours sans boire après quoi son manque nous est fatal.
d) Rester trois jours sans boire est fatal à l’homme car l’eau lui est vitale tandis que nous pouvons théoriquement vivre trente jours sans manger.
e) En théorie, ne pas manger pendant trente jours ainsi que ne pas boire pendant trois est tout aussi fatal pour l'homme.

50. Dans les sociétés fortement alphabétisées, les personnes qui maîtrisent mal la lecture et l’écriture souffrent d’un sentiment d’infériorité, qui les pousse à dissimuler leurs difficultés.
a) Dans les sociétés fortement alphabétisées, des personnes maîtrisent mal la lecture et l’écriture ce qui les découragent et les forcent à cacher leurs difficultés.
b) Lorsque des personnes maîtrisent mal la lecture et l’écriture dans les sociétés fortement alphabétisées, elles sont mises à l’écart ou bien elles doivent dissimuler leurs difficultés.
c) Pour les personnes qui maîtrisent mal la lecture et l’écriture dans les sociétés fortement alphabétisées, il est courant de souffrir d’un sentiment d’infériorité ne faisant qu’accentuer leurs difficultés.
d) Les personnes maîtrisant mal la lecture et l’écriture dans les sociétés fortement alphabétisées se sentent inférieures ce qui les oblige à cacher leurs difficultés.
e) Mal maîtriser la lecture et l’écriture dans les sociétés fortement alphabétisées pousse à se sentir inférieur ou bien pire encore à cacher ses difficultés.

51. Parce que les changements climatiques sont une réalité, les phénomènes liés à ces déséquilibres vont s’intensifier dans les années à venir.

a) Les phénomènes dus aux déséquilibres climatiques peuvent s’accroître dans les années à venir parce que les changements climatiques sont devenus une réalité.
b) Si les changements climatiques font partie de la réalité, les phénomènes dus aux déséquilibres risquent de s’intensifier dans les années à venir.
c) Étant donné que les changements climatiques sont réels, les déséquilibres qui les causent vont devenir ingérables dans les prochaines années.
d) Vu que les changements climatiques illustrent une réalité, les phénomènes causés par ces déséquilibres vont se renforcer dans les prochaines années.
e) Il y a un risque que les phénomènes liés aux déséquilibres climatiques s’aggravent dans les années à venir, ce qui prouve que les changements climatiques sont bien une réalité.

52. Une alimentation équilibrée comprenant du poisson deux fois par semaine et des huiles adaptées contribuent largement à couvrir nos besoins, sans recours aux compléments alimentaires.
a) On ne devrait pas avoir recours aux compléments alimentaires si l’on se nourrit bien en consommant du poisson et en prenant des huiles adaptées deux fois par semaine.
b) Une alimentation équilibrée doit contenir la consommation de poisson et d’huiles adaptées deux fois par semaine pour ne pas être obligé de recourir aux compléments alimentaires.
c) Une bonne alimentation répondant à nos besoins nécessite la consommation de poisson deux fois par semaine et des huiles adaptées ce qui évite la prise de compléments alimentaires.
d) Si l’on mange du poisson deux fois par semaine et l’on n’utilise que des huiles adaptées, nos besoins énergétiques sont assurés et le recours aux compléments alimentaires est inutile.
e) Nos besoins sont suffisamment couverts avec une alimentation équilibrée comprenant du poisson deux fois par semaine et des huiles adaptées sans recourir aux compléments alimentaires.

53. Ce n’est pas la taille du cerveau mais le nombre de neurones et, plus encore, celui des connexions entre ces derniers qui font de nous des êtres intelligents.
a) Bien que la taille du cerveau joue un rôle dans le fait que nous soyons des êtres intelligents, le nombre de neurones et de connexions entre ces neurones est plus représentatif.
b) C’est plutôt grâce au nombre de neurones, voire de connexions entre ceux-ci que nous sommes des êtres intelligents et non en raison de la taille du cerveau.
c) Plus nous avons un nombre élevé de neurones, ou alors, de connexions entre ceux-ci, plus nous sommes intelligents quelle que soit la taille de notre cerveau.
d) Avec un nombre considérable de neurones, ou plutôt de connexions entre ceux-ci, on a toutes les chances d’être intelligent peu importe la taille du cerveau.
e) Si le nombre de neurones et de connexions entre ces derniers est suffisant, même avec une taille de cerveau moyenne, nous sommes des êtres intelligents.

54. À la fin d’une pièce de théâtre où joue l’une de vos amies, vous êtes vraiment impressionné(e) par la performance de cette troupe d’amateurs. Très enthousiaste, vous aimeriez bien faire partie de cette troupe vous aussi. Vous lui dites: —-
a) J’adore le théâtre, c’est vivant et bien plus impressionnant que le cinéma. Vous vous en êtes bien sortis pour des amateurs. Félicitations!
b) J’ai fait moi aussi un peu de théâtre au collège, j’aimais beaucoup cela. Mais vous avez presque un niveau de professionnels, bravo! Je ne m’en sens pas du tout capable.
c) Si j’avais plus de temps à y consacrer, je ferais bien partie de ta troupe. Quelle belle représentation! Vous avez l’air d’y prendre un tel plaisir.
d) J’ai tellement aimé que je pense revenir pour la prochaine représentation. Combien d’heures en semaine répétez-vous? Cela doit demander beaucoup d’investissement personnel.
e) Je ne m’attendais pas à un tel professionnalisme, formidable représentation. Cela m’a donné envie de faire du théâtre moi aussi. Crois-tu que je pourrais m’inscrire au cours avec toi?

55. Vous partagez votre chambre universitaire avec  un(e) colocataire. Votre bâtiment est malheureusement situé au bord d’une route très passante. Dérangé(e) par la chaleur, votre colocataire veut constamment aérer en ouvrant la fenêtre mais le bruit est tel que vous n’arrivez plus à étudier. Vous lui dites calmement: —-
a) C’est toujours pareil avec toi, on ne peut pas s’entendre. Tu dois toujours avoir raison. Pourtant, nous pourrions trouver une solution si tu faisais un effort de compréhension!
b) Je me concentre bien mieux depuis que nous avons résolu ce petit désaccord. J’espère que tu en es satisfait toi aussi.
c) J’ai décidé de changer de chambre et même de bâtiment. Je n’en peux plus de ce vacarme incessant.
d) Je sais qu’il peut faire chaud mais pourrions-nous nous mettre d’accord et aérer lorsque je ne suis pas présent(e). Je ne peux pas me concentrer avec un bruit pareil.
e) J’apprécie tes efforts mais cela ne suffit pas. J’ai besoin de calme pour étudier donc je pense partir dès que je trouve une autre chambre.

56. Vous passez beaucoup de temps dans les transports et vous en profitez pour apprendre et travailler vos langues grâce aux applications sur votre portable. Étant satisfait(e) de vos progrès, vous le conseillez à un(e) ami(e) rencontrant des difficultés dans l’apprentissage des langues. Vous lui parlez de votre application: —-
a) Tu es bien plus doué(e) que moi en langues, quelques cours particuliers ou un séjour à l’étranger te suffisent. Moi, j’ai besoin de suivre un programme intensif.
b) Les outils numériques sont formidables pour faciliter l’apprentissage des langues. Mais personnellement, je n’apprends pas mieux qu’avec un livre et un prof.
c) Plusieurs applications permettent de le faire en s’amusant. La mienne utilise le système de répétition espacée, promet de retenir à long terme le vocabulaire dont on a besoin.
d) Grâce aux méthodes d’autoapprentissages classiques, tu peux tout aussi bien apprendre: ces bons vieux livres et cahiers d’exercices sont encore bien utiles!
e) Certaines méthodes permettent d’acquérir une langue étrangère de la même façon qu’une langue maternelle, c’est-à-dire sans explications grammaticales ou listes de vocabulaire.

57. À la suite d’un concours scientifique organisé par votre université, vous avez développé un produit qui intéresse aujourd’hui une entreprise de haute technologie. Vous rencontrez pour la première fois le patron de cette entreprise à qui vous présentez l’origine de votre projet, très heureux(euse) et ému(e), vous lui dites: —-
a) Je suis très flatté(e) de l’intérêt que vous portez à mon invention. Je compte finir mes études et pourquoi pas par la suite, venir effectivement travailler dans votre entreprise.
b) J’avais cette idée en tête depuis longtemps mais c’est grâce à l’organisation d’un concours au sein de mon université que cela m’a motivé à passer à l’action.
c) Je n’ai pas vraiment rencontré de problèmes techniques majeurs. Par contre, je dois avouer que je ne pensais pas que cela allait être une telle réussite.
d) Je vais réfléchir à votre proposition et vous donner ma décision à notre prochaine rencontre, si vous le permettez.
e) Évidemment, je souhaitais remporter ce concours mais il y avait tellement d’excellents candidats que je n’aurais jamais cru y arriver.

58. Vous êtes ornitologue (spécialiste des oiseaux) et vous préparez un guide pour identifier facilement les oiseaux de votre pays avec des photographies en gros plan, montrant leur trajet de vol et déterminant leur lieu de vie. Vous envisagez même d'ajouter un CD avec des chants d'oiseaux. La maison d'édition veut que vous fassiez connaître le contenu de votre livre en quelques phrases. Vous le formulez ainsi: —-
a) Un tel guide pourra aider les randonneurs à reconnaître facilement la flore de leur pays avec des images en gros plan. En plus en cadeau, un CD de musique.
b) Les chasseurs, ce guide est pour vous. Vous trouverez facilement les itinéraires de vol ainsi que des cartes de localisation. En bonus, un CD contenant les chants d'oiseaux.
c) Un guide complet pour identifier facilement les oiseaux avec des photographies en gros plan, des dessins de leur vol, des cartes de localisation. Et en bonus, un  CD avec des chants d'oiseaux.
d) Où que vous soyez dans le pays, ce petit guide des petits animaux sauvages contenant quelques photographies, vous aidera à les repérer lors de vos promenades. En supplément, un CD avec les divers cris d'animaux.
e) Ce guide est un ouvrage bien utile pour ceux qui veulent connaître la faune et la flore de notre pays. Des cartes de localisation, des dessins de vol… En plus un CD, avec des chants d'oiseaux et des photos de fleurs.

59. Un francophone est celui qui parle français, si l’on s’en tient à l’étymologie. Le géographe Onésime Reclus l’utilise pour la première fois en 1880, période où l’empire colonial français s’étend sur cinq continents. —- Dans les années 1950, les écrivains, journalistes, ministres de l’Éducation, universitaires multiplient en effet les rencontres entre francophones. Ceci aboutit enfin à la création, en 1970, de l’Agence de coopération culturelle et technique au Niger. L’initiative est portée par des chefs d’États, figures de décolonisation.
a) Il existe aujourd'hui des communautés francophones dans de nombreuses régions du monde: au Québec, en Polynésie, en Afrique et même en Asie.
b) L’instance officiel s’appelle l’Organisation internationale de francophonie dont la mission est de promouvoir la langue française et son enseignement.
c) Chaque 20 mars, la Journée internationale de la francophonie est l’occasion de milliers d’événements dans le monde.
d) Mais il faudra encore près d’un siècle pour que prenne corps la notion de francophonie, communauté partageant une langue, une culture, des valeurs.
e) Certains qualifient la francophonie d’outil permettant d’entretenir une relation paternaliste entre la France et ses anciennes colonies.

60. Jamais les hommes n'ont eu des moyens aussi nombreux et aussi rapides d'entrer en communication les uns avec les autres, qu'aujourd'hui. Téléphone, fixe ou portable, internet, avec ou sans bornes WIFI, envoi de textos et de SMS, participation à des chats, ou discussion en ligne, visio-conférences, blogs quotidiens etc. —- Ces possibilités se sont rajoutées à celles qu'offraient déjà la radio et la télévision, qui ont constitué la première ère, celle de la télé-diffusion à sens unique.
a) La nouvelle Galaxie Internet dans laquelle nous sommes tous entrés, a créé des libertés nouvelles mais aussi les risques de nouvelles servitudes.
b) Grâce aux révolutions technologiques opérées à la fin du XXe siècle dans le domaine des médias, chaque foyer peut envoyer et recevoir en direct et en temps.
c) L'analyse de ces nouvelles servitudes offre un champs immense d'analyse nouveau à tous les théoriciens de l'information et de la communication.
d) Pour beaucoup d'observateurs, Internet marquerait en réalité l'âge de la fin de la société de communication, pour laisser place à un monde qui nous condamne à être spectateur passif.
e) Pourtant, avec Internet semble avoir enfin pris corps le rêve universaliste d'une humanité unifiée par les liens invisibles qu'elle tisse du fil de son intarrissable parole.

61. —- Des études ont montré que caresser un chat ou un chien abaisse le rythme cardiaque et la pression artérielle, réduit l'hormone de stress (le cortisol) et favorise la libération des hormones de bien-être: la sérotonine et l'oxytocine. Les chats et les chiens nous offrent un amour inconditionnel. Ils peuvent soulager la solitude et aider en cas de dépression. Ils sont d'ailleurs utilisés à des fins thérapeutiques: visites dans les hôpitaux, les maisons de repos, pour égayer ceux qui en ont besoin.
a) Les chats ont cet étonnant réflexe qui leur permet de toujours retomber sur leurs pattes.
b) Les chiens domestiques d'aujourd'hui seraient les descedants de différentes populations de loups.
c) Le langage corporel joue une grande part dans la communication avec les animaux familiers.
d) Une étude récente a permis de démontrer que les chats présentaient de différents comportements en fonction des indices présentés par leur maître.
e) Les chats comme les chiens sont des champions en matière de détente.

62. —- Dans les sociétés traditionnelles très anciennes, la douleur était perçue comme la manifestation d'un mauvais esprit qui aurait pénétré dans le corps. La pensée médicale grecque a construit une autre conception de la douleur, en l'attribuant à un dérèglement de l'harmonie du corps; elle relève des émotions et on peut lui trouver remède. Ce n'est qu'à partir de la Renaissance que la douleur est analysée aussi comme une sensation, liée au système nerveux et non plus seulement au "cœur", siège des sentiments.
a) Dans la réflexion culturelle, le thème de la douleur est exploré, parfois avec toute l'ambiguïté et l'ambivalence de la double nature du mal, physique et moral.
b) Sentiment prolongé de peine et de souffrance mentale, la douleur morale se rattache généralement aux états d'anxiété et à la dépression.
c) Les médecins posent des questions sur l'histoire et les caractéristiques de la douleur, pour en identifier la cause et établir une stratégie de traitement.
d) En plusieurs langues, les idées de douleur et de souffrance englobent le phénomène neuropsychologiques ainsi que l'ensemble des peines morales.
e) La douleur physique n'est pas éprouvée de la même manière par les êtres humains selon l'époque et le lieu où ils vivent.

63. Presque tous les constructeurs automobiles travaillent aujourd’hui sur le même projet: la voiture autonome. Avec elle, il suffira de programmer un trajet sur un GPS pour que le véhicule nous y emmène. Ne plus avoir la maîtrise de son véhicule risque de faire peur. Pourtant, l’erreur est souvent humaine et donc s’en remettre à la technologie pourrait diminuer le nombre d’accidents. —-
a) De plus cette innovation permettrait aux personnes handicapées d’être plus autonomes dans leurs déplacements.
b) Donc, les industriels de l’automobile réduisent leurs investissements sur les voitures électriques.
c) La voiture, le téléphone, l’ordinateur ont complètement transformé la vie de nos parents et grands-parents.
d) S’il est nécessaire, le conducteur pourra donc reprendre le contrôle de la voiture.
e) Cependant, trois États aux États-Unis laissent déjà circuler les premières voitures autonomes.

64. L'hypothèse selon laquelle on pourrait se mouvoir dans le temps comme dans l'espace a beaucoup influencé les auteurs de science-fiction.
a) İnsanın uzayda olduğu gibi zaman içinde de yolculuk yapabilmesini olanaklı kılan varsayım, bilim kurgu yazarlarını çok etkilemiştir.
b) Bilim kurgu yazarları insanın uzayda olduğu gibi zaman içinde de yolculuk yapmasına ilişkin kuramdan çok etkilenmişlerdir.
c) Bilim kurgu yazarlarını çok etkileyen varsayıma göre insan uzayda olduğu gibi zaman içinde de yolculuk yapabilecektir.
d) İnsanın uzayda olduğu gibi zaman içinde de yolculuk yapabileceğine ilişkin varsayım, bilim kurgu yazarlarını çok etkilemiştir.
e) İnsanın uzayda olduğu gibi zaman içinde de yolculuk yapabileceğini öne süren varsayım, bilim kurgu yazarlarını da çok etkilemiştir.

65. Tandis que les astronomes continuent à découvrir d’autres planètes et systèmes solaires, il devient de plus en plus évident que notre propre système est peut-être unique.

a) Başka gezegenler ve başka güneş sistemleri keşfetmeye devam eden gök bilimciler için bizim sistemimizin muhtemelen eşsiz olduğu gitgide daha kesin hâle geliyor.
b) Gök bilimciler, başka gezegenler ve başka güneş sistemleri keşfetmeye devam etseler de, kendi sistemimizin belki de eşsiz olduğu gitgide daha kesin hâle geliyor.
c) Gök bilimciler, başka gezegenler ve başka güneş sistemleri keşfettikçe, kendi sistemimizin eşsiz olduğunu gitgide daha iyi görüyorlar.
d) Sürekli başka gezegenler ve başka güneş sistemleri keşfeden gök bilimciler, giderek bizim sistemimizin eşsiz olduğu fikrine kapılıyorlar.
e) Başka gezegenler ve başka güneş sistemleri keşfedildikçe, gök bilimciler, bizim sistemimizin eşsiz bir sistem olduğuna neredeyse kesin olarak bakıyorlar.

66. La peau revêt le corps d'un manteau isolant et imperméable, qui protège des agressions microbiennes et des radiations nocives, et elle aussi aide le corps à conserver sa chaleur interne.
a) Deri, bedeni mikrop saldırılarından ve zararlı ışınlardan koruyan yalıtkan ve geçirimsiz bir örtüyle kapladığından aynı zamanda bedenin iç ısısını muhafaza etmesine de yardım eder.
b) Deri, bedeni mikrop saldırılarından ve zararlı ışınlardan koruyan yalıtkan ve geçirimsiz bir örtüyle kaplar ve aynı zamanda bedenin iç ısısını muhafaza etmesine de yardım eder.
c) Deri, bedeni mikrop saldırılarından ve zararlı ışınlardan koruyan yalıtkan ve geçirimsiz bir örtü gibidir ve aynı zamanda bedenin iç ısısını muhafaza etmesine de yardım eder.
d) Deri, bedeni mikrop saldırılarından ve zararlı ışınlardan koruyan yalıtkan ve geçirimsiz bir örtüyle kaplarken aynı zamanda bedenin iç ısısını muhafaza etmesine de yardım eder.
e) Deri bedeni mikrop saldırılarından ve zararlı ışınlardan koruyan ve aynı zamanda bedenin iç ısısını muhafaza etmesine de yardım eden yalıtkan ve geçirimsiz bir örtüdür.

67. Les réseaux sociaux sur Internet font désormais partie intégrante de notre quotidien, avec une augmentation continue du nombre d’utilisateurs.

a) İnternet üzerindeki sosyal ağların sürekli artan kullanıcı sayısı günümüzde sıradan yaşamımızın inkar edilemez bir parçası olmuştur.
b) İnternet üzerindeki sosyal ağlar günümüzde sürekli artan kullanıcı sayılarıyla birlikte sıradan yaşamımızın vazgeçilemez bir parçasını oluşturuyor.
c) İnternet üzerindeki sosyal ağlar, durmaksızın artan kullanıcı sayısı sayesinde artık gündelik yaşamımızın inkar edilemez bir unsurudur.
d) İnternet üzerindeki sosyal ağlar ve durmaksızın artan kullanıcı sayısı bundan böyle gündelik yaşamımızın ayrılmaz parçalarıdır.
e) İnternet üzerindeki sosyal ağlar, kullanıcı sayısının sürekli artışıyla birlikte artık gündelik yaşamımızın ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor.

68. Une étude réalisée en milieu rural au Burkino Faso, pays d'Afrique a montré que les parents d'enfants malades devaient marcher en moyenne plus d'une heure pour atteindre le dispensaire le plus proche.
a) Afrika ülkelerinden Burkina Faso'nun kırsalında hasta çocuklarını en yakın sağlık ocağına götürebilmek için hâlâ ortalama bir saatten fazla yürümek zorunda kalan ebeveynler olduğu yapılan bir araştırmayla ortaya kondu.
b) Bir Afrika ülkesi olan Burkina Faso'nun kırsal kesiminde yapılan araştırmaya göre hasta çocuklarını en yakın sağlık ocağına ulaştırabilmek için ebeveynler bir saatten fazla yürümek zorundadır.
c) Afrika ülkesi Burkina Faso kırsalında ebeveynlerin hasta çocuklarını en yakın sağlık ocağına götürebilmek için ortalama bir saatten fazla yürümek zorunda kaldıkları yapılan bir araştırma sonucunda ortaya kondu.
d) Afrika ülkesi Burkina Faso'nun kırsal kesiminde gerçekleştirilen bir araştırma hasta çocukların ebeveynlerinin en yakın sağlık ocağına ulaşmak için ortalama bir saatten fazla yürümek zorunda olduğunu göstermiştir.
e) Afrika ülkesi Burkina Faso kırsalında gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda ebeveynlerin hasta çocuklarını neredeyse bir saatten fazla yürüyerek en yakın sağlık ocağına götürebildiği ortaya çıkmıştır.

69. D'après les Nations Unies, la désertification, c'est-à-dire la dégradation des sols dans les zones arides et semi-arides du monde, résulte de plusieurs facteurs parmi lesquels les modifications climatiques et les activités humaines.

a) Birleşmiş Milletlere göre çölleşme yani dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerinde toprakların bozulması, aralarında iklim değişikliklerinin ve insan etkinliklerinin bulunduğu pek çok etkenden kaynaklanmaktadır.
b) Birleşmiş Milletlere göre dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerinde toprak yapısında görülen bozulmanın yani çölleşmenin ana nedenleri arasında iklim değişiklikleri ve insan etkinlikleri bulunmaktadır.
c) İklim değişiklikleri ve insan etkinlikleri gibi etkenlerin dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerinde toprak yapısını bozarak çölleştirdiği Birleşmiş Milletlerce ortaya kondu.
d) Çölleşme yani dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerinde toprakların bozulmasının en önemli nedenleri Birleşmiş Milletlere göre iklim değişiklikleri ve insan etkinlikleridir.
e) İklim değişikliklerinden ve insan etkinliklerinden kaynaklanan çölleşmeye yani dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerinde toprakların giderek bozulmasına Birleşmiş Milletler de dikkat çekti.

70. Tek başına yolculuğa çıkmak çoğunlukla en masraflı seçenektir: bir gruba katıldığınızda, sadece maceralarınızı paylaşmakla kalmaz, taksi ücretlerinizi, benzin ve konaklama masraflarınızı da paylaşırsınız.
a) Voyager seul s’avère souvent la formule la plus onéreuse: en vous associant à un groupe, vous pourrez non seulement partager vos aventures, mais aussi vos notes de taxi, vos frais d’essence et d’hébergement.
b) Voyager seul est la formule la plus onéreuse: si vous cherchez qu’on partage vos notes de taxi, vos frais d’essence et d’hébergement, vous devez alors vous associer à un groupe.
c) On dépense beaucoup d’argent quand on voyage seul mais quand on s’associe à un groupe, ses notes de taxi, ses frais d’essence et d’hébergement sont partagés.
d) Il n’est pas souhaitable de voyager seul, si on veut que les notes de taxi, les frais d’essence et d’hébergement ne soient à sa charge.
e) Voyager seul s’avère la formule la plus onéreuse: en nous associant à un groupe, nous pourrons non seulement partager nos notes de taxi, mais aussi nos frais d’essence et d’hébergement.

71. Çok sayıda aşırılığa rağmen 1789 Fransız Devrimi'nin fikirleri ve onu harekete geçiren insanlar gelecekteki dünya siyasetine silinmez biçimde damgasını vurmuştur.

a) Malgré de nombreux excès, les idées et les hommes qui ont animé la Révolution française de 1789 ont marqué de façon impressionnante l'avenir de la politique mondiale.
b) En dépit de nombreux excès, les idées de la Révolution française de 1789 et les hommes qui l'ont animée ont réussi à marquer irrémédiablement la future politique mondiale.
c) De nombreux excès ont influencé les idées de la Révolution française de 1789 mais les hommes qui l'ont animée sont parvenus à fortement marquer l'avenir de la politique mondiale.
d) Malgré de nombreux excès, les idées de la Révolution française de 1789 et les hommes qui l'ont animée ont marqué de façon indélébile la future politique mondiale.
e) En dépit de nombreux excès, les idées de la Révolution française de 1789 ont marqué les hommes qui l'ont animée et, de façon indélébile, l'avenir de la politique mondiale.

72. Önceleri hayali bir ülke ve ideal bir yönetim anlamına gelen ütopya sözcüğü, daha sonraları siyasi ve felsefi bir akıl yürütme çerçevesinde bu tip bir yönetimin planını ifade eder oldu.
a) Le mot utopie qui désigne actuellement le plan d’un gouvernement dans le cadre d’une pensée politique et philosophique signifiait auparavant un pays imaginaire et un gouvernement idéal d’un certain type.
b) Le mot utopie qui signifiait auparavant un pays imaginaire et un gouvernement idéal, a ensuite désigné le plan d’un tel gouvernement, dans le cadre d’une réflexion politique et philosophique.
c) On pensait dans le temps que le mot utopie convenait à un pays imaginaire et à un gouvernement idéal tandis que le mot signifie aujourd’hui le plan d’un gouvernement de ce type, dans le cadre d’une idée.
d) Le mot utopie qui était utilisé pour définir un pays imaginaire et un gouvernement idéal désigne de nos jours une certaine réflexion politique et philosophique concernant le plan d’un tel gouvernement.
e) Dans le cadre d’une pensée politique et philosophique, le plan d’un gouvernement idéal est désormais désigné par le mot utopie, qui signifiait auparavant un pays imaginaire dirigé.

73. "Akıllı" makineler üretme denemeleri insan zihninin karmaşıklığını göstermeye katkıda bulunmakta ve sorunları nasıl çözdüğümüzü ortaya çıkarmamıza yardımcı olmaktadır.
a) Les tentatives pour construire des machines "intelligentes" contribuent à développer la complexité de l’esprit humain et aident à concevoir comment nous résolvons les problèmes.
b) Les tentatives pour construire des machines "intelligentes" contribuent à révéler la complexité de l’esprit humain dans la mesure où ils aident à percevoir comment nous résolvons les problèmes.
c) Les tentatives pour construire des machines "intelligentes" aident à révéler la complexité de l’esprit humain et contribuent à percevoir les problèmes à résoudre.
d) Les tentatives pour construire des machines "intelligentes" contribuent à la complexité de l’esprit humain et ils aident en même temps à percevoir comment nous résolvons les problèmes.
e) Les tentatives pour construire des machines "intelligentes" contribuent à révéler la complexité de l’esprit humain et aident à percevoir comment nous résolvons les problèmes.

74. Her uygarlık, ayları ve yılları saymak, yinelenen olayları belirlemek ve tarihçilere en kesin bilgileri sağlamak için kendi takvimini tasarlamıştır.
a) Chaque civilisation a conçu son propre calendrier qui sert à compter les mois et les années, récapituler les événements périodiques et à fournir aux historiens les informations les plus précises.
b) Chaque civilisation a conçu son propre calendrier pour compter les mois et les années, récapituler les événements périodiques et les informations les plus précises fournies par les historiens.
c) Chaque civilisation a conçu son propre calendrier pour permettre aux historiens de compter les mois et les années et de récapituler les événements périodiques suivant les informations précises.
d) Chaque civilisation a conçu son propre calendrier pour compter les mois et les années, récapituler les événements périodiques et fournir aux historiens les informations les plus précises.
e) Chaque civilisation a conçu son propre calendrier afin de compter les mois et les années, et permettre aux historiens de récapituler les événements périodiques suivant les informations les plus précises.

75. Günümüzde, çevremiz ve yaşam tarzımız teknoloji tarafından o kadar koşullandırılmış ki, kimileri bunu insan özgürlüğü için bir tehdit olarak bile görüyor.

a) De nos jours, notre environnement et notre mode de vie sont très liés à la technologie, à tel point que certains y voient une menace pour la liberté de l'homme.
b) Aujourd'hui, notre environnement et notre mode de vie sont trop liés à la technologie dans la mesure où certains y voient même une menace pour la liberté de l'homme.
c) De nos jours, notre environnement et notre mode de vie sont tellement conditionnés par la technologie que certains y voient même une menace pour la liberté de l'homme.
d) De nos jours, notre environnement et notre mode de vie sont tellement dépendants de la technologie que pour certains on ne peut y voir qu'une menace pour la liberté de l'homme.
e) Aujourd'hui, notre environnement et notre mode de vie sont tellement soumis à la technologie que certains le considère comme un danger pour la liberté de l'homme.

76. (I) Textile, piles, médicaments, pneus: les filiers spécialisées se multiplent pour couvrir l’ensemble des objets de consommation dont on peut récupérer la matière. (II) Le principe est simple: un industriel ou un distribiteur qui vend un produit à son client doit le reprendre quand il use ou casse afin de le recycler. (III) Le coût de l’opération de collecte, de tri et de recyclage est assuré par le consommateur qui paie une taxe à un "éco-organisme" au moment de l’achat. (IV) Chaque Français produit 590 kilos d’ordures
ménagères par an, soit deux fois plus qu’il y a quarante ans. (V) C’est ainsi qu’ont été récoltés en France l’an dernier plus de 8000 millions d’euros pour détourner de la poubelle des matériaux qui peuvent encore servir.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

77. (I) Le régime alimentaire des Romains reposait sur les céréales, en particulier sur le blé, la consommation d’orge étant moins courante et l’avoine, réservée aux chevaux et aux ânes. (II) Le blé n’était pas moulu mais pilé dans un mortier, puis mélangé à de l’eau bouillante pour obtenir une bouillie, le puls. (III) Les autorités romaines avaient déjà mis en place un système de distribution de blé auprès des citoyens dans le but de préserver la paix sociale. (IV) Véritable plat national, le puls perdura longtemps en milieu rural, à tel point que le dramaturge Plaute, au IIe siècle av J.C. appelait "mangeurs de bouillie" les habitants des campagnes. (V) Dans les villes, le blé moulu et le pain cuit furent introduits à partir de la seconde moitié du IIe siècle av J.C., tandis que la qualité du pain variait selon le type de grain et la finesse du crible.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

78. (I) Depuis 10 000 ans, l’explosion démographique humaine a provoqué la quasi-éradication de la plupart des “grands mammifères” terrestres sur tous les continents. (II) Mais les ressorts de l’extinction des grands mammifères ont été largement débattus. (III) Au total, ce sont près de 150 espèces qui ont disparu. (IV) Plus récemment, cette vague d’extinctions a frappé les mammifères marins: la baleine bleue a vu ses effectifs divisés par 100 en quelques décennies, au point qu’elle est au bord de l’extinction malgré l’interdiction de sa chasse en 1968. (V) Pour les cachalots (une espèce de baleine), l’avenir est presque aussi sombre.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

79. (I) L’avenir de la société humaine dépendra largement de la croissance de la population mondiale. (II) Va-t-elle monter en flèche ou commencer à décliner? (III) Après avoir quadruplé en moins d’un siècle, elle dépasse désormais 6 milliards. (IV) Les experts pensent qu’elle atteindra 9 milliards vers le milieu du XXIe siècle et puis que la tendance s’inversera, car les familles se réduisent à cause de l’évolution économique. (V) En effet les espaces de vie minuscule vont se répandre si l'urbanisation continue de s'évaluer.

a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

80. (I) Si on voit quelqu’un bâiller devant nous, il y a de fortes chances qu’on bâille à nôtre tour! (II) La responsable de ce drôle de phénomène est l’empathie. (III) C’est à dire notre aptitude à ressentir les émotions de quelqu’un d’autre. (IV) Par exemple, si on voit une personne se cogner la tête, on va, sans le vouloir ni s’en aperçevoir, grimacer la douleur. (V) Voilà pourquoi on dit que notre corps possède une horloge interne.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

———-Anahtar———-

1. (d) 
2. (b) 
3. (e) 
4. (e) 
5. (a) 
6. (c) 
7. (b) 
8. (e) 
9. (c) 
10. (e) 
11. (a) 
12. (b) 
13. (a) 
14. (b) 
15. (c) 
16. (e) 
17. (d) 
18. (d) 
19. (a) 
20. (d) 
21. (c) 
22. (b) 
23. (c) 
24. (b) 
25. (c) 
26. (d) 
27. (c) 
28. (e) 
29. (d) 
30. (a) 
31. (d) 
32. (b) 
33. (a) 
34. (b) 
35. (c) 
36. (a) 
37. (c) 
38. (e) 
39. (c) 
40. (d) 
41. (a) 
42. (a) 
43. (c) 
44. (e) 
45. (b) 
46. (a) 
47. (b) 
48. (c) 
49. (d) 
50. (d) 
51. (d) 
52. (e) 
53. (b) 
54. (e) 
55. (d) 
56. (c) 
57. (b) 
58. (c) 
59. (d) 
60. (b) 
61. (e) 
62. (e) 
63. (a) 
64. (d) 
65. (b) 
66. (b) 
67. (e) 
68. (d) 
69. (a) 
70. (a) 
71. (d) 
72. (b) 
73. (e) 
74. (d) 
75. (c) 
76. (d) 
77. (c) 
78. (b) 
79. (d) 
80. (e) 

 

القط من أكثر الحيوانات اĂليفة جماă، وهو من الحيوانات  1.

التي تعتبر —- ل  نسان في الدرجة ا  ولى.

 

جميلة B)                                                                                                                                                  جائعة A)

شرسة D)                                                                                                                                                  أختا C)

صديقة E)

 

 

يلجأ  أبناء  هذه  الطبقة  إلى  صناعة  الوجبات  الشعبية قليلة  2.

التكلفة، في —- التي استأجروها أو اشتروها.

قسمهم  B)                                                                                                                                                  بيوتهم  A)

منطقتهم  D)                                                                                                                                                  شبابهم  C)

سكنهم E)

 

 

أعلنت  السلطات  السعودية عن فتح باب  التجنيد —-  أمام  3.

الفتيات ل  لتحاق بالحياة العسكرية برتبة مجند.

الواقعي B)                                                                                                                                                  المضايق A)

ا ختياري D)                                                                                                                                                  الخشن C)

العشوائي E)

 

1.        Im weiten Sinn wird unter Privatisierung auch die Übertragung von bisher durch den öffentlichen Sektor —- Leistungen oder von für den Eigenbedarf der öffentlichen Verwaltung benötigten Hilfsdiensten auf private Anbieter verstanden.

 

A)   abgezogenen              B) erstellten             C) bestürzten                 D) abgeschobenen          E) geglommenen

 

Bedürfnis ist ein in der Wirtschaftstheorie verwendeter Begriff für ein subjektives Empfinden des Mangels —- der Nachfrager, den es durch ein entsprechendes Angebot zu decken gilt.

  1. durch
  2. nebst
  3. m Hinblick
  4. aufseiten
  5. in Bezug

Die Weltbevölkerung wächst schneller als die Nahrungsmittelproduktion im Vergleich zur gesamten Getreideernte, dem wichtigsten Maßstab der Ernährungslage, beispielsweise etwa dreimal schneller. Längst sind die Weltgetreidevorräte unter die Sicherheitsschwelle gesunken; viele der ärmsten Länder sind auf Nahrungsmittelhilfen angewiesen, (20)—- die Erzeugung im eigenen Land stagniert oder sogar zurückgeht. Die Ursachen liegen zum Teil darin, dass die (21)—- neuer Agrarflӓchen vielerorts an ihre natürlichen Grenzen stößt und die einstmals erzielten Ertragssteigerungen, etwa durch Züchtung neuer Hochleistungssorten oder den verstärkten (22)—- von synthetischen Düngemitteln, heute nicht mehr erreicht werden. Noch wichtiger ist (23)—-, dass der Landwirtschaft weltweit jährlich fünf bis sieben Millionen Hektar Acker und Dauergrünland als Produktionsflӓche verloren gehen. Das Land wird mit Verkehrswegen und Siedlungen überbaut, verliert seinen Wert jedoch vor allem dadurch, dass der fruchtbare Boden wegen der Fehler und Versäumnisse bei der agrarischen Nutzung rasch (24)—- und immer schneller erodiert wird.

21.

A) Annullierung                 B) Abnutzung               C) Erschließung                 D) Abmachung                E) Angleichung

 

—-, zumal die Entnahme von Tieren aus der Natur in der Europäischen Union gesetzlich geregelt und nur in Ausnahmefällen erlaubt ist.

  1. Man kann nicht zulassen, in einer zivilisierten Welt Tierquälerei zu übersehen
  2. Wildtiere lassen sich grundsätzlich unterschiedlichen Subklassen zuordnen
  3. Wildtiere sind von den Umweltschäden so sehr betroffen, dass sie vom Artensterben bedroht sind
  4. Wildtiere sollte man grundsätzlich nicht als Haustiere halten
  5. Viele Menschen ziehen es vor, Haustiere zu halten anstatt Zimmerpflanzen anzubauen

 

Regenerative Energien sind Alternativenergien.

Sie sind regenerierbare, das heißt sich erneuernde und im Gegensatz zu fossilen Energieträgern und Kernbrennstoffen nicht erschöpfbare Energieformen.

Sie gelten zudem als klima- und umweltverträglich, da mit ihrer Nutzung geringere Umweltbelastungen verbunden sind und mit Ausnahme der vorgelagerten Prozesskette keine klimarelevanten Spurengase freigesetzt werden. Das Energieangebot der erneuerbaren Energien basiert auf drei verschiedenen Energiequellen, der Wärmeenergie im Inneren der Erde, der Rotationsenergie der Erde und den Kernfusionsprozessen in der Sonne. Die im Erdinneren aus der Entstehungszeit der Erde gespeicherte Energie kann nutzbar gemacht werden. Die Rotationsenergie der Erde führt im Zusammenspiel mit der Gravitationswechselwirkung zwischen Erde und Mond beziehungsweise Sonne zu der Entstehung der Gezeiten. Der Tidenhub zwischen Ebbe und Flut lässt sich in Gezeitenkraftwerken zur Stromerzeugung nutzen. Schließlich setzen die Kernfusionsprozesse in der Sonne Strahlungsenergie frei, die direkt zur

Strom-oder Wärmeerzeugung auf der Erde beitragen kann oder in umgewandelter Form als Windenergie, Wasserkraft und Wellenenergie zur Energiebereitstellung ein nutzbares Potenzial bietet.

Erneuerbare Energie ist etwas, —-.

  1. was nicht so umweltverträglich wie fossile Energieträger ist
  2. womit bisher keiner gerechnet hätte
  3. das fast keine Schadstoffe verursacht, somit der Natur nicht schadet und umweltfreundlich ist
  4. worauf in den Entwicklungsländern ein sehr großer Wert gelegt wird
  5. was für viele Schwellenländer der Dritten Welt als unbedingt notwendig einzustufen ist

Es ist möglich, —-.

  1. dass erneuerbare Energie von den entwickelten Ländern in jedem Umfang eingeführt wird
  2. von der inneren Wärme unserer Erdkugel regenerative Energie zu gewinnen
  3. dass diejenigen Länder, die Wellenenergie und Wasserströmungsenergie produzieren, sie verkaufen
  4. dass die Energie aus einem Wasserkraftwerk viel wertvoller ist als die aus Windturbinen
  5. dass fossile Energieträger eines Tages die regenerative Energie verdrängen

Erneuerbare Energien lassen sich —-.

  1. verhältnismäßig teuer als die fossilen Energien erzeugen
  2. in Form von gezackten Linien als Blitze sichtbar machen
  3. in Form von einer von sehr eigentümlichen, bisher kaum erforschten Erscheinung simulieren
  4. in etliche andere Energieformen verwandeln, damit sie eine gute Einnahmequelle für den Stadt ist
  5. nicht nur aus einer einzigen Quelle sondern aus mehreren gewinnen

Die aus der Sonne freigewordene kosmische Energie kann auf der Welt —-.

  1. umgewandelt unter anderem als Wind- und Wasserenergie eingesetzt werden
  2. für ein Land große Energievorräte bilden, wovon auch viele andere Länder profitieren können
  3. auf den wolkenlosen Himmel treffen, sodass die Sonnenstrahlen direkt zur Erde kommen
  4. die Gesundheit der Menschen gefährden, weil sie radioaktive Spuren hinterlässt
  5. große Sachschäden anrichten, wenn die nötigen Maßnahmen nicht ergriffen werden

 

Frau Konuk:

  • Trotz der digitalen Medien ziehe ich es vor, ein Buch „klassisch“ zu lesen.

Herr Demir:  —-

Frau Konuk:

  • So ist es, es hat einfach mehr Stil und ist auch für die Augen angenehmer.

Herr Demir:

  • Das sehe ich auch so, aus diesem Grund nimmt der Verkauf von Büchern auch nicht ab.

Frau Konuk:

  • Ich war dieses Jahr auf der Leipziger Buchmesse, sie war komplett überfüllt mit Büchern und Menschen.

Herr Demir:

  • Das wäre der Beweis.
  1. Dieses Thema ist sehr umstritten und bedarf einer ausführlichen Analyse.
  2. Sie meinen also nicht im elektronischen Format?
  3. Warum äußern Sie sich kritisch gegenüber digitalen Medien?
  4. Es ist schade, dass die Zahl der Bücherfreunde immer mehr zurück geht.
  5. Digitale Medien finden eine sehr verbreitete Anwendung.

Viele westliche Staaten haben unter dem Rückgang von Geburten zu leiden, denn ohne Nachzügler ist es schwer, die Renten für die alternde Bevölkerung zu finanzieren, da zu wenig Geld durch junge Arbeiter in die Rentenkassen eingezahlt wird.

  1. Durch den Geburtenrückgang ist es schwer die Senioren eines Staates zu finanzieren, weil die Anzahl der jungen Arbeitnehmer sinkt, womit speziell das Abendland zu kämpfen hat, da die Rentenkassen nicht gefüllt werden und die Bevölkerung immer älter wird.
  2. In westlichen Staaten wird die Geburtenkontrolle eingeführt, da ein Überschuss an Neugeburten, die Kosten für Rentner übersteigt und die staatlich kontrollierten Kassen bankrottgehen, da die Finanzen des Volkes nicht mehr ausgeglichen werden können.
  3. Wenige Geburten stellen die Senioren westlicher Nation vor Probleme, da die von ihnen eingerichteten Rentenkassen von der Bevölkerung nicht mehr finanziert werden können, weil die Jungen immer jünger werden und die Alten immer älter.
  4. Der Rückgang der Geburten drückt schwer auf das Leben der Rentner, da diese den Nachwuchs für die Arbeitsbeschaffung in Rentenkassen unbedingt brauchen, ansonsten werden sie wegen des hohen Alters nicht mehr von Europa finanziert.
  5. Es ist äußerst schwer für das Abendland, sich mit den Finanzen der Rentner zu beschäftigen, da durch den permanenten Anstieg der Geburten die Kosten für das Altern nicht mehr von den Kassen getragen werden können.

Sie wollen ein Gartenhaus kaufen aber wissen nicht, wie sie verfahren müssen, weil Sie sich in solchen Angelegenheiten nicht auskennen. Was könnten Sie sagen, wenn Sie den Rat eines Sachverständigen einholen wollen?

  1. Ich bin zwar ein Internist, aber mich haben Themen, die in das Beschäftigungsfeld des Bauingenieurwesens fallen, immer beschäftigt.
  2. So ein Geschäft hätte ich gerne begrüßt, wenn ich über ausreichendes Mittel verfügt hätte.
  3. Das setzt eine starke Einbildungskraft voraus, wenn Sie meinen, dass Sie sich diese Wohnung leisten könnten.
  4. Ich bin überhaupt nicht mit dem Immobilienhandel vertraut, weswegen ich mich auf ein Gutachten von Ihnen angewiesen fühle.
  5. Ich habe Volkwirtschaftslehre studiert, trotzdem fühle ich mich überfragt, wenn es um Einzelheiten geht.

 

Sozialverhalten kann angeboren oder durch Sozialisation erworben sein. Angeborene, instinktive Reaktionen auf Artgenossen spielen bei vielen Tieren eine große Rolle, selbst dort, wo z. B. kein Bild des Artgenossen im Erbgut gespeichert ist. So folgen frisch geschlüpfte Graugänse dem ersten bewegten Ding, das sie wahrnehmen. Das ist unter natürlichen Umständen immer ein Artgenosse, unter künstlicher Aufzucht aber z. B. der Züchter, der nun das sonst auf Artgenossen bezogene Verhalten auf sich lenkt. —-. Während in der traditionellen Kultur das Sozialverhalten relativ fest geregelt ist und z. B. Männer und Frauen zu unterschiedlichen Verhaltensrepertoires sozialisiert werden, ist in der modernen Gesellschaft ein hoher Freiheitsgrad mit intensiver Tendenz zur Bildung von Untergruppen oder Subkulturen festzustellen. Das Sozialverhalten z. B. in einer Studentenverbindung unterscheidet sich von dem in einer Motorradgang erheblich, obwohl die Mitglieder beider Gruppen derselben Kultur angehören.

  1. Der Mensch dagegen folgt sogenannten Indexen, die ihm zur Orientierung in seiner Umwelt helfen und Barrieren abbauen
  2. Menschliches Sozialverhalten ist weitgehend erlernt; angeboren sind nur manche körperliche Ausdrucksformen, deren Bedeutung aber kulturell bestimmt ist
  3. Ähnlich verhält es sich mit dem Verhalten von Geflügeltieren, was die hohe Sterberate erklärt, welche durch die Naivität der Tiere bestimmt wird
  4. Solange diese im Ei heranwachsen, sind sie keinen Gefahren ausgesetzt, was sich nach dem Schlüpfen jedoch schlagartig ändert, da sie ihre sichere Brutstätte verlassen
  5. Je nach Verhalten haben die Neugeborenen ein gutes Familienvorbild vor sich oder ein schlechtes, denn das soziale Verhalten färbt sofort auf den Säugling ab

Von jedem Krankenpfleger wird erwartet, dass er sich über die Bedeutung der Hygiene bewusst sein und wissen muss, sie als einen Bestandteil seiner Beschäftigung einzuhalten.

  1. Bir hastabakıcı, aslında hijyen bilinci olan bir eleman olup buna, temel ilke olarak uymak zorunda olduğunu bilir.
  2. Her hastabakıcıdan, hijyenin öneminin bilincinde olması ve işinin bir parçası olarak buna uymak zorunda olduğunu bilmesi beklenir.
  3. Hijyenin öneminin bilincinde olan bir hastabakıcının, buna tam anlamıyla uyması gerektiğini bilmesi kendinden beklenir.
  4. Hijyenin bilincine varamayan bir hastabakıcının, bunun işinin önemli bir parçası olduğunu ve buna uymak zorunda olduğunu bilmesi beklenemez.
  5. Titiz ve hijyen bilinci olan her hastabakıcının, işinin gereği olan ilkelere uyması ve buna göre davranması gerektiğini bilmesi beklenir 

Vergisini düzenli olarak ve zamanında ödeyen kimseye, vergi kaçırdığı suçlamasında bulunulamaz.

  1. Wer seine Steuern regelmäßig und rechtzeitig aufbringt, dem darf nicht vorgeworfen werden, dass er Steuern hinterzogen hat.
  2. Derjenige, der sich darum bemüht, seine Steuern im Rahmen des vorgesehenen Termins zu entrichten, kann nicht verantwortlich gemacht werden, Steuern hinterzogen zu haben.
  3. Wer Steuern hinterzogen hat, muss damit rechnen, dass er eines Tages dafür verantwortlich gemacht werden kann.
  4. Wer seine Steuern im gesetzlich vorgesehenen Zeitraum entrichtet, darf nicht beschuldigt werden, ein Steuerhinterzieher zu sein.
  5. Derjenige, der darauf achtet, seine Steuern regelmäßig und ohne Verzögern zu zahlen, dem ist nicht vorzuwerfen, er wäre ein Steuerhinterzieher

(I) Steuerhinterziehung begeht, wer gegenüber den Finanzbehörden unrichtige oder unvollständige Angaben über steuerlich erhebliche Tatsachen macht. (II) Wer ferner die Finanzbehörden über steuerlich erhebliche Tatsachen in Unkenntnis lässt z. B. keine Steuererklärung macht, wird für Steuerschmuggel verantwortlich gemacht. (III) Wer auf irgendeine Weise Geldwäscherei begeht, wird nicht nur streng bestraft, sondern gerät auch in Misskredit. (IV) Steuerstraftaten verjähren grundsätzlich nach fünf Jahren und sind von Amts wegen zu verfolgen. (V) Zeigt sich der Steuerstraftӓter vor Einleitung eines Straf- oder Busgeldverfahrens selbst an und entrichtet die richtig festgesetzte Steuer fristgerecht, kann er sich jedoch Straffreiheit verschaffen.

A) I                 B) II                C) III                D) IV             E) V

2018 Ydt İngilizce Online Alıştırma

1. United Nations Peacekeeping emerged out of World War II to help warring countries or communities to create the —- for world peace.
a) inventions
b) predictions
c) interventions
d) accomplishments
e) conditions

2. Invented by the Chinese in the 9th century, gunpowder rapidly became a —- factor in battle.
a) crucial
b) complicating
c) provable
d) virtual
e) limiting

3. It is difficult to say —- when people first started to make rope because very few early examples have survived until today.
a) eventually
b) importantly
c) exactly
d) consistently
e) partially

4. The continents are the major land masses of the Earth and —- around 29 per cent of the planet’s surface.
a) threaten
b) occupy
c) maintain
d) initiate
e) provide

5. The Hanseatic League, a confederation of North German cities founded in the late 1200’s, —- special areas in cities across north Europe and controlled most trading routes.
a) set up
b) put aside
c) turned down
d) came out
e) kept off

6. Although simple games —- available on mainframe computers in the years after the Second World War their widespread adoption —- until the emergence of personal computers.
a) were going to be / could wait
b) had been / should have waited
c) were / had to wait
d) used to be / would have waited
e) would have been / must have waited

7. The rapid disappearance of Arctic ice —- the use of an undersea Internet cable, —- a shorter path between Europe and Asia.
a) can enable / to be created
b) must enable / being created
c) would enable / to have created
d) may enable / creating
e) should enable / to be creating

8. The first woman to cycle around the world was the Latvian-American Annie Kopchovsky who —- financial sponsorship in return for —- an advertised placard on her bike.
a) had received / to be hung
b) was receiving / to hang
c) has been receiving / being hung
d) received / hanging
e) would receive / having hung

9. Research has shown that children —- secure attachments to parents develop more positive relationships with teachers and friends —- their family.
a) with / beyond
b) in / about
c) of / towards
d) under / over
e) on / across

10. Research involving animals is controversial, but when conducted —- ethical guidelines, it yields significant benefits —- humans.
a) in / from
b) 

11. At the start of the 20th century, nine out of ten people lived in rural areas where they worked on the land, —- approximately half of the world’s population today lives in the city.
a) as
b) whereas
c) hence
d) so
e) whether

12. An important task of childhood is learning how to bring emotions under reasonable control —- children who cannot manage their emotions are likely to experience problems with other people.
a) once
b) since
c) even if
d) in case
e) unless

13. Not —- speaker can create great literature, but —- who knows a language can create and understand new sentences.
a) one / everybody
b) every / anybody
c) each / nobody
d) another / someone
e) any / no one

14. Given that it is highly likely that further reservoirs exist, the interior of our planet could contain at least six times —- much water —- all the world’s oceans do.
a) as / as
b) so / that
c) whether / or
d) both / and
e) either / or

15. The panda has become an international symbol for conservation since 1990, winning the public’s affection —- their distinctive black and white markings and clumsy behaviour.
a) in spite of
b) on behalf of
c) thanks to
d) in contrast to
e) except for

16. The nervous system is the most complex of all the body's systems. It is a detailed network of sensory cells, originating in the brain and spinal cord that transmits signals (16)—- the body. It uses a caravan of chemical messengers to make sense of this marvelous complex that we (17)—- as touch, taste, smell, hearing, and vision. In fact, at this precise moment, (18)—- an extraordinary relationship between our eyes and our brain, we are able to see and understand what we are reading. Modern cameras (19)—- on the same basic principles as our eye. (20)—-, they have never been able to equal the visual power of the eye. The focus and the automatic aperture of the human eye are perfect.
a) throughout
b) with
c) on
d) against
e) by

17. The nervous system is the most complex of all the body's systems. It is a detailed network of sensory cells, originating in the brain and spinal cord that transmits signals (16)—- the body. It uses a caravan of chemical messengers to make sense of this marvelous complex that we (17)—- as touch, taste, smell, hearing, and vision. In fact, at this precise moment, (18)—- an extraordinary relationship between our eyes and our brain, we are able to see and understand what we are reading. Modern cameras (19)—- on the same basic principles as our eye. (20)—-, they have never been able to equal the visual power of the eye. The focus and the automatic aperture of the human eye are perfect.
a) visualise
b) classify
c) notice
d) duplicate
e) integrate

18. The nervous system is the most complex of all the body's systems. It is a detailed network of sensory cells, originating in the brain and spinal cord that transmits signals (16)—- the body. It uses a caravan of chemical messengers to make sense of this marvelous complex that we (17)—- as touch, taste, smell, hearing, and vision. In fact, at this precise moment, (18)—- an extraordinary relationship between our eyes and our brain, we are able to see and understand what we are reading. Modern cameras (19)—- on the same basic principles as our eye. (20)—-, they have never been able to equal the visual power of the eye. The focus and the automatic aperture of the human eye are perfect.
a) in addition to
b) instead of
c) despite
d) similar to
e) because of

19. The nervous system is the most complex of all the body's systems. It is a detailed network of sensory cells, originating in the brain and spinal cord that transmits signals (16)—- the body. It uses a caravan of chemical messengers to make sense of this marvelous complex that we (17)—- as touch, taste, smell, hearing, and vision. In fact, at this precise moment, (18)—- an extraordinary relationship between our eyes and our brain, we are able to see and understand what we are reading. Modern cameras (19)—- on the same basic principles as our eye. (20)—-, they have never been able to equal the visual power of the eye. The focus and the automatic aperture of the human eye are perfect.
a) will be designed
b) had been designed
c) are designed
d) will have been designed
e) were being designed

20. The nervous system is the most complex of all the body's systems. It is a detailed network of sensory cells, originating in the brain and spinal cord that transmits signals (16)—- the body. It uses a caravan of chemical messengers to make sense of this marvelous complex that we (17)—- as touch, taste, smell, hearing, and vision. In fact, at this precise moment, (18)—- an extraordinary relationship between our eyes and our brain, we are able to see and understand what we are reading. Modern cameras (19)—- on the same basic principles as our eye. (20)—-, they have never been able to equal the visual power of the eye. The focus and the automatic aperture of the human eye are perfect.
a) However
b) Instead
c) For instance
d) Thus
e) Furthermore

21. The body faces many dangers such as physical damage and infectious diseases —-.
a) once the immune system releases chemicals that trigger defence
b) whenever it receives help from disease-fighting bacteria
c) if it is strong enough to fight infection and damage
d) but it has many different systems and barriers to defend itself
e) even though these stem from certain environmental factors

22. Although whales and dolphins spend their lives in water, —-.
a) nearly all the members are meat-eaters
b) they all share certain features such as sharp teeth
c) they give birth to their babies, just like other mammals
d) most are intelligent animals and ruthless killers
e) they have to come to the surface to breathe air

23. Despite being the best thing he had written up to that time, when Sir Arthur Conan Doyle wrote the first Sherlock Holmes story, —-.
a) it soon became a best-seller
b) much was known about the main character
c) he immediately earned a great amount of money
d) the plot of the story was loved by the public
e) very few publishers were interested

24. Though an increasingly small per cent of the population is engaged in agriculture in France, —-.
a) the country has a strong economy, based on commerce and industry
b) the climate is predominately Mediterranean in the south and southeast
c) the country’s plains are mostly located in the Paris Basin to the north
d) the country is one of the most important exporters of food in the world
e) much of its population is concentrated in the north and southeast

25. Many lakes in the world seem to be warming, shrinking and even disappearing —-.
a) despite the ever-rising water extraction and climate change in some regions
b) rather than having their water withdrawn to irrigate surrounding agricultural fields
c) in terms of their vulnerability to becoming shallow and having skyrocketing salt levels
d) in contrast with groundwater salinisation, making the land less appropriate for agriculture
e) as a consequence of unsustainable water use and climate change

26. We spend a notable portion of our lives asleep, —-.
a) yet most of us understand very little about sleep and insomnia
b) but we should learn about what happens to our bodies while we sleep
c) so investigating what happens during sleep seems to be ignored
d) whereas learning about sleep makes the experience less mysterious
e) although we feel closer to finding a solution to the problem of insomnia

27. As well as getting rid of waste chemicals, —-.
a) the urinary system includes two kidneys and various tubes for carrying urine
b) the urinary system helps us maintain a healthy level of water in the body
c) urine has a yellow colour because of waste chemicals produced in the body
d) urine can be studied by doctors while diagnosing certain diseases
e) the urinary system is known as an internal cleaning service as it removes toxic wastes

28. Tear production slows as people get older —-.
a) because the surface of the eye is covered in a thin film of fluid to make it smooth
b) even if tears cannot spread fast enough by themselves to keep up with the rate of evaporation
c) as driving and staring at a computer screen are among the factors that reduce the blink rate
d) since the different layers of the eye keep it nice and moist, which is necessary for tear production
e) but it can also be reduced by damage to the corneal nerves from contact lenses or eye surgery

29. Consumers purchase products and services to experience certain emotional states or achieve emotional goals in a process called emotional arousal. Emotions can create a feeling of pleasure or  satisfaction, but they can also give the consumer the perception that their purchase will help them avoid a feeling of displeasure. No matter what the purchase is, consumers must somehow associate a positive emotional connection between a product and themselves. Positive emotions can include the fulfillment of a desire or the feelings of safety and protection.
Consumers also have both unexpressed and expressed emotions. It is important to understand the difference between these emotions because if a consumer is purchasing but is not expressing any emotion toward a product, you may need to ask more questions in order to reach the customer on a deeper level. Doing so helps the consumers feel that they are somehow linked to your product and that it produces a favorable image of them. This reaction evokes consumer identification with your product and motivates them to buy – and keep buying – your product.
How does buying something affect consumers’ emotions?
a) It gives consumers a feeling of achievement.
b) It causes consumers to have damaging thoughts.
c) It influences every decision consumers make before purchasing.
d) It leads to a condition of discomfort and misery.
e) It results in a feeling of regret for purchasing too much.

30. Consumers purchase products and services to experience certain emotional states or achieve emotional goals in a process called emotional arousal. Emotions can create a feeling of pleasure or  satisfaction, but they can also give the consumer the perception that their purchase will help them avoid a feeling of displeasure. No matter what the purchase is, consumers must somehow associate a positive emotional connection between a product and themselves. Positive emotions can include the fulfillment of a desire or the feelings of safety and protection.
Consumers also have both unexpressed and expressed emotions. It is important to understand the difference between these emotions because if a consumer is purchasing but is not expressing any emotion toward a product, you may need to ask more questions in order to reach the customer on a deeper level. Doing so helps the consumers feel that they are somehow linked to your product and that it produces a favorable image of them. This reaction evokes consumer identification with your product and motivates them to buy – and keep buying – your product.
 It is important to comprehend the difference between unexpressed and expressed emotions because —-.
a) emotions are important in understanding why consumers buy certain products
b) these expressions are evidence of how consumers can reach emotional goals
c) when consumers identify themselves with a particular product, they keep buying it
d) consumers need to get rid of any uncomfortable and unsafe feelings
e) consumers make decisions based on perceptions rather than reality

31. Consumers purchase products and services to experience certain emotional states or achieve emotional goals in a process called emotional arousal. Emotions can create a feeling of pleasure or  satisfaction, but they can also give the consumer the perception that their purchase will help them avoid a feeling of displeasure. No matter what the purchase is, consumers must somehow associate a positive emotional connection between a product and themselves. Positive emotions can include the fulfillment of a desire or the feelings of safety and protection.
Consumers also have both unexpressed and expressed emotions. It is important to understand the difference between these emotions because if a consumer is purchasing but is not expressing any emotion toward a product, you may need to ask more questions in order to reach the customer on a deeper level. Doing so helps the consumers feel that they are somehow linked to your product and that it produces a favorable image of them. This reaction evokes consumer identification with your product and motivates them to buy – and keep buying – your product.
Which of the following could be the main idea of this passage?
a) It is important to evaluate the emotional needs of customers.
b) Consumers satisfy all of their needs by purchasing products.
c) The motivational process begins with the need for a certain product.
d) Consumers are triggered by some specific emotions when buying a product.
e) It is unclear whether emotions truly have an impact on consumer behaviour.

32. A new helmet display promises to give bikers eyes in  the back of their heads. The designer of the equipment states that the inherent problem with motorcycles is that the mirrors reflect a very small image and, because of the position of the mirrors, motorcyclists mostly just see their elbows. A small backlit display screen is added onto motorcycle helmets with an adjustable arm which lets riders place it just below or above their eye, in their peripheral vision. A rear-facing camera attached to the back of the bike streams live video via Wi-Fi to the helmet-mounted receiver. The images are processed and stabilised before they reach the display to accommodate for the bike’s movements. One glance at the display gives the rider a wide view of the road behind them. Although the screen is just next to the user’s face, optics fool the eye into focusing at a more comfortable distance of around 3 metres. However, it is still suggested that users should check their mirrors and do the lifesaver check, turning their heads to check blind spots.
What is the problem regarding the motorcyclists’ vision?
a) It is difficult for bikers to get a broad view of the road behind them using only their mirrors.
b) Fatal accidents cannot be prevented because of the limited use of mirrors.
c) Motorcyclists have difficulty adjusting mirrors to get images from the sides of the bike.
d) The body’s position on the motorcycle does not allow the biker to see what is happening around him.
e) Mirror positions constantly need to be changed to follow traffic flow.

33. A new helmet display promises to give bikers eyes in  the back of their heads. The designer of the equipment states that the inherent problem with motorcycles is that the mirrors reflect a very small image and, because of the position of the mirrors, motorcyclists mostly just see their elbows. A small backlit display screen is added onto motorcycle helmets with an adjustable arm which lets riders place it just below or above their eye, in their peripheral vision. A rear-facing camera attached to the back of the bike streams live video via Wi-Fi to the helmet-mounted receiver. The images are processed and stabilised before they reach the display to accommodate for the bike’s movements. One glance at the display gives the rider a wide view of the road behind them. Although the screen is just next to the user’s face, optics fool the eye into focusing at a more comfortable distance of around 3 metres. However, it is still suggested that users should check their mirrors and do the lifesaver check, turning their heads to check blind spots.
It is understood from the passage that the helmet display —-.
a) records the motorcycle’s movements
b) is placed directly below or above the mirror on the front of the bike
c) views peripheral images and movements, though there is a delay in transmission
d) shows images of what is happening behind the motorcycle
e) fools motorcyclists’ eyes into thinking things are more than 3 metres behind them

34. A new helmet display promises to give bikers eyes in  the back of their heads. The designer of the equipment states that the inherent problem with motorcycles is that the mirrors reflect a very small image and, because of the position of the mirrors, motorcyclists mostly just see their elbows. A small backlit display screen is added onto motorcycle helmets with an adjustable arm which lets riders place it just below or above their eye, in their peripheral vision. A rear-facing camera attached to the back of the bike streams live video via Wi-Fi to the helmet-mounted receiver. The images are processed and stabilised before they reach the display to accommodate for the bike’s movements. One glance at the display gives the rider a wide view of the road behind them. Although the screen is just next to the user’s face, optics fool the eye into focusing at a more comfortable distance of around 3 metres. However, it is still suggested that users should check their mirrors and do the lifesaver check, turning their heads to check blind spots.
Which of the following could be the best title for the passage?
a) New Helmet Technology for Rear Vision
b) Helmet Displays Replace Mirrors
c) Image Processing through Helmet Displays
d) Mirrors versus Helmet Displays
e) Lifesaver Check of a Motorcyclist

35. Today’s symphony orchestra has its roots in 17th century bands. The earliest orchestras, usually attached to a church, or a theatre, varied in structure from place to place. They were often directed from the keyboard or by the principal violinist. During the 18th century, as popular works such as those by Haydn and Mozart began to be played all over Europe, some standardization of the orchestra became necessary. A string section comprising violins, violas, cellos, and double basses was usually joined by two horns, two flutes, two trumpets, and timpani. The clarinet became a standard member of the orchestra only at the end of the 18th century. The 19th century saw the rise of public concerts in large halls, which necessitated louder instruments and larger orchestras. As a result, instruments changed. They were redesigned and adapted to enable them to project further. Larger and smaller versions of some instruments, such as the piccolo, cor anglais, and bass clarinet, were featured more frequently. Some new instruments were also added, with trombones and later, tubas becoming standard members of the orchestra.
According to the passage, the first orchestras —-.
a) did not all have a consistent structure
b) were able to perform only in churches and theatres
c) had almost the same structural system with each other
d) used the same instruments as modern orchestras do today
e) reached their audiences with louder instruments in larger halls

36. Today’s symphony orchestra has its roots in 17th century bands. The earliest orchestras, usually attached to a church, or a theatre, varied in structure from place to place. They were often directed from the keyboard or by the principal violinist. During the 18th century, as popular works such as those by Haydn and Mozart began to be played all over Europe, some standardization of the orchestra became necessary. A string section comprising violins, violas, cellos, and double basses was usually joined by two horns, two flutes, two trumpets, and timpani. The clarinet became a standard member of the orchestra only at the end of the 18th century. The 19th century saw the rise of public concerts in large halls, which necessitated louder instruments and larger orchestras. As a result, instruments changed. They were redesigned and adapted to enable them to project further. Larger and smaller versions of some instruments, such as the piccolo, cor anglais, and bass clarinet, were featured more frequently. Some new instruments were also added, with trombones and later, tubas becoming standard members of the orchestra.
It is pointed out in the passage that orchestras in the 19th century —-.
a) changed a lot due to the different religious and cultural demands of the leaders at that time
b) were only led by keyboards and principal violinists
c) required more members and instruments modified to project sound further
d) wanted to redesign their instruments so as to use them in small churches and theatres
e) added trombones and tubas because the variety of instruments in orchestras was limited

37. Today’s symphony orchestra has its roots in 17th century bands. The earliest orchestras, usually attached to a church, or a theatre, varied in structure from place to place. They were often directed from the keyboard or by the principal violinist. During the 18th century, as popular works such as those by Haydn and Mozart began to be played all over Europe, some standardization of the orchestra became necessary. A string section comprising violins, violas, cellos, and double basses was usually joined by two horns, two flutes, two trumpets, and timpani. The clarinet became a standard member of the orchestra only at the end of the 18th century. The 19th century saw the rise of public concerts in large halls, which necessitated louder instruments and larger orchestras. As a result, instruments changed. They were redesigned and adapted to enable them to project further. Larger and smaller versions of some instruments, such as the piccolo, cor anglais, and bass clarinet, were featured more frequently. Some new instruments were also added, with trombones and later, tubas becoming standard members of the orchestra.
What is the main purpose of the passage?
a) To show how orchestras have changed over the years in terms of their structure and instruments
b) To inform readers about the differences between the 17th and 19th century orchestras
c) To explain how classical music got to be so popular in today’s modern world
d) To inspire and encourage people to start listening to classical music
e) To give examples of the types of instruments which were changed or modified after the 19th century

38. For centuries, the world’s physicists, writers and philosophers have argued about whether time travel is possible, with most coming to the conclusion that it is never going to happen. But on a large plot of land just outside the small town of Comfort, Texas, a group of architects, engineers and scientists are building a ‘Timeship’ that they say it could transport tens of thousands of individuals to a far-distant future. Their approach does not involve the use of flux capacitors, or zooming at light-speed through black holes. Instead, the Timeship aims to store people at such low temperatures that their bodies are preserved for a future civilisation to reanimate them, a concept known as cryonics. “Just as a spaceship allows people to move through space, our Timeship will allow people to travel to another time in the future,” explains Stephen Valentine, who is the director and principal architect of the Timeship project.
According to the group of architects, engineers and scientists in Texas, —-.
a) the city is not really suitable for the ‘Timeship’ because it is such a small place
b) it will soon be possible to transport more than 10,000 people to a far-distant future
c) it is possible that the bodies of people are preserved with almost no changes
d) their ‘Timeship’ will have the capacity of at most 10,000 people
e) time travel is not likely to take place until a far-distant future

39. For centuries, the world’s physicists, writers and philosophers have argued about whether time travel is possible, with most coming to the conclusion that it is never going to happen. But on a large plot of land just outside the small town of Comfort, Texas, a group of architects, engineers and scientists are building a ‘Timeship’ that they say it could transport tens of thousands of individuals to a far-distant future. Their approach does not involve the use of flux capacitors, or zooming at light-speed through black holes. Instead, the Timeship aims to store people at such low temperatures that their bodies are preserved for a future civilisation to reanimate them, a concept known as cryonics. “Just as a spaceship allows people to move through space, our Timeship will allow people to travel to another time in the future,” explains Stephen Valentine, who is the director and principal architect of the Timeship project.
 According to the passage, the Timeship —-.
a) is designed using the latest technology in order to reach light-speed efficiently while travelling through time
b) will be able to travel through space, but will avoid black holes through the use of the most modern technology available
c) is constructed in much the same way as a spaceship, but rather than travelling through space it will simply be used to freeze people
d) will not really move, but rather will show passengers a simulation of what the far-distant future might look like
e) will house people who have been frozen until some time in the future, thus having time-travelled

40. For centuries, the world’s physicists, writers and philosophers have argued about whether time travel is possible, with most coming to the conclusion that it is never going to happen. But on a large plot of land just outside the small town of Comfort, Texas, a group of architects, engineers and scientists are building a ‘Timeship’ that they say it could transport tens of thousands of individuals to a far-distant future. Their approach does not involve the use of flux capacitors, or zooming at light-speed through black holes. Instead, the Timeship aims to store people at such low temperatures that their bodies are preserved for a future civilisation to reanimate them, a concept known as cryonics. “Just as a spaceship allows people to move through space, our Timeship will allow people to travel to another time in the future,” explains Stephen Valentine, who is the director and principal architect of the Timeship project.
 Which of the following could be the best title for the passage?
a) Why Is Time Travel Essential?
b) A Different Way to Travel Through Time
c) Faster than a Spaceship
d) How to Create a Timeship
e) Travelling to Space

41. It was a road that kicked off the pattern of destruction in the Amazon forest. During the 1970s, Brazil began building the Trans-Amazonian Highway from near the country’s easternmost point to its western border, where the state of Amazonas meets Peru. The route opened up the heart of the Amazon to settlement, causing deforestation rates to increase. During the 1990s and early 2000s, more than 25,000 square kilometres of rainforest per year were cleared out. Throughout these years, roads have provided the means to penetrate the forest and eliminate large chunks of it. In an unpublished study of the Brazilian Amazon, researcher Christopher Barber found that 95% of deforestation in the region occurs within 7 kilometres of a road. Once construction begins, road crews are quickly followed by land speculators, loggers, farmers, ranchers, gold miners and others who carve away the forest along the route. This creates great treeless expanses in the landscape, but research is now showing that the building of roads also triggers environmental changes in the remaining forest that can dry out trees, set the stage for wildfires, and weaken the ecosystem.
Which of the following can be said about the Amazon forest?
a) The state of Brazil had to build roads through it for the people who were settled in the forest.
b) Although it damaged the forest, the new highway enabled the people of Amazonas to better travel to Peru.
c) From the 1990s onwards, 25,000 square kilometres were being cut down every year to make way for the new highway.
d) The rainforest has been suffering from a pattern of destruction in a scale it had not experienced before the 1970s.
e) Deforestation has not only affected Brazil’s eastern and western borders, but it has also started to spread through other countries.

42. It was a road that kicked off the pattern of destruction in the Amazon forest. During the 1970s, Brazil began building the Trans-Amazonian Highway from near the country’s easternmost point to its western border, where the state of Amazonas meets Peru. The route opened up the heart of the Amazon to settlement, causing deforestation rates to increase. During the 1990s and early 2000s, more than 25,000 square kilometres of rainforest per year were cleared out. Throughout these years, roads have provided the means to penetrate the forest and eliminate large chunks of it. In an unpublished study of the Brazilian Amazon, researcher Christopher Barber found that 95% of deforestation in the region occurs within 7 kilometres of a road. Once construction begins, road crews are quickly followed by land speculators, loggers, farmers, ranchers, gold miners and others who carve away the forest along the route. This creates great treeless expanses in the landscape, but research is now showing that the building of roads also triggers environmental changes in the remaining forest that can dry out trees, set the stage for wildfires, and weaken the ecosystem.
Which of the following best describes the relationship between road construction and deforestation?
a) Since the road crews work with a lot of parties to carve away the forest, deforestation along the route is not affected at all.
b) According to research on the Brazilian Amazon, a very large percentage of deforestation is a direct consequence of building the Trans-Amazonian Highway.
c) The highway and its branching roads were built to provide the necessary means of penetrating the forest to erase the traces of deforestation.
d) Contrary to previous beliefs, research is now showing that road crews also set fires and dry out the trees during construction work.
e) Although trees were cut down for the highway resulting in treeless landscapes, this was limited to an area of within 7 kilometres of a road.

43. It was a road that kicked off the pattern of destruction in the Amazon forest. During the 1970s, Brazil began building the Trans-Amazonian Highway from near the country’s easternmost point to its western border, where the state of Amazonas meets Peru. The route opened up the heart of the Amazon to settlement, causing deforestation rates to increase. During the 1990s and early 2000s, more than 25,000 square kilometres of rainforest per year were cleared out. Throughout these years, roads have provided the means to penetrate the forest and eliminate large chunks of it. In an unpublished study of the Brazilian Amazon, researcher Christopher Barber found that 95% of deforestation in the region occurs within 7 kilometres of a road. Once construction begins, road crews are quickly followed by land speculators, loggers, farmers, ranchers, gold miners and others who carve away the forest along the route. This creates great treeless expanses in the landscape, but research is now showing that the building of roads also triggers environmental changes in the remaining forest that can dry out trees, set the stage for wildfires, and weaken the ecosystem.
One can conclude from the passage that the author mainly —-.
a) wants to warn the Brazillian state against the future consequences of their project of Trans-Amazonian Highway
b) tries to point that the environmental effects of building roads are confused with the ones caused by humans
c) informs the reader on the effects building a road through the forest has on the local ecosystem
d) criticises people contributing to the deforestation process with their work
e) underlines the reasons why the Brazilian Amazon suffers more than the other parts of the forest

44. James: Is it possible to cite sources from the Internet in our papers?
Vince:Well, it depends on the source you’re referring to.
James:  —-
Vince:  Of course not. We’re writing an academic paper and all the information should be reliable.

a) I see. Why don’t we go to the computer lab and check the database?
b) So are you saying that we should consult our advisors first?
c) The Internet has the necessary information. It isn’t worth going to the library, is it?
d) What do you mean by that? Can’t we cite every source we find online?
e) I didn’t get your point. Would you please be more specific?

45. Jessica:  Why do you think Galileo Galilei is accepted as one of the most important scientists?
Robert:  Because he invented the astronomical telescope and suggested the sun-centered Solar System.
Jessica:  —-
Robert:     It’s really surprising that you’re questioning it. His studies started everything about the Universe!
a) Yes, I also learnt that he used improved telescopes to identify the moons of Jupiter.
b) Doesn’t everybody know that his obsession with measurable experiments marked him as one of the founders of modern science?
c) He did but it’s unfortunate that his conflict with the Church led to the censorship of his publications.
d) I know all about this, but I just can’t understand why so many popular writers still mention him in their works.
e) Maybe you can check it online before you believe what people say about him.

46. Journalist:  Experts warn that food industries are being threatened by a growing resistance to antibiotics.
Researcher:  Yes, it's becoming more serious day by day. A UK government report states that by 2050, antimicrobial resistance will cost more money than the current size of the world's economy, leading to catastrophes in food production.
Journalist:   —-
Researcher:  For example, if you buy a farmed salmon today, chances are it will have eaten a greater weight of antibiotics during its life than its own body weight.
Journalist:  So, we can say that farming practices are perfect for boosting antimicrobial resistance.
a) We know that farmers rely heavily on antibiotics. What is the reason behind their practices?
b) What can health scientists and clinicians do to sort out the problem?
c) Can you tell us how antimicrobial resistance affects food?
d) Do you think food industries could collapse if resistance spreads?
e) What else does the report warn us about?

47. Eda:  I haven't seen you on social media for some time. Don't you use it any more?
Çiğdem:  —-
Eda:  You've done the right thing! Experts say browsing social media sites leads to depression as it triggers a feeling of envy among users.
Çiğdem:  That could be true, as well. But my reason is being too busy to use it these days, not because I'm jealous of others.
a) I'm afraid I've forgotten my password, so I can't log in these days.
b) Well, seeing how people are satisfied with their lives gets on my nerves.
c) I believe it's a waste of time and I do nothing but follow the lives of people around me.
d) I didn't expect you'd notice my absence, but don't worry I'll be back very soon.
e) I've closed my account as I've got much more important stuff to do.

48. Mert:  I ran a couple of kilometres this morning as usual, and I’ve got this awful pain in my leg.
Fatma:   —-
Mert:  No, I’ve been running in the mornings for the last three months, I haven’t taken a break.
Fatma:  Frequent runners often suffer pain in their legs, and nobody knows why. Maybe you should take it easy for a couple of days.
a) Do you stop for water breaks when you’re running?
b) Do you always suffer pain after running?
c) Do you usually run in the evenings?
d) Was it your first time running for a while?
e) Do you think it would help staying healthy?

49. Eating healthily does not mean obsessing about the features of the specific nutrients in a meal, nor following the latest trends.
a) Both the features of the particular nutrients in a meal and the most recent fashion should be continually followed to eat healthily.
b) A healthy diet does not require us to think too much about the features of the specific nutrients in a meal but it does require an awareness of the recent trends.
c) Being obsessed about the qualities of the particular nutrients in a meal and also following the latest trends do not help someone have a healthy diet.
d) One does not need to be too interested in the features of the specific nutrients in a meal but needs to follow the most recent fashion.
e) People who are not obsessed with the most recent trends and the qualities of some nutrients in a meal should achieve a healthy diet.

50. Officially the biggest street party on the planet, Salvador’s awesome Carnival offers greater participation and much more fun than its more famous counterpart in Rio.
a) Despite being more famous, Rio’s street party is just as large and fun, and it offers as much participation as the amazing Carnival held in Salvador, which is officially the largest on the planet.
b) Salvador’s amazing Carnival is officially the largest street party on the planet, and even though it is not as well-known as the one in Rio, it allows for greater attendance and is much more enjoyable.
c) Salvador has an amazing party named Carnival, similar to the famous one in Rio, although it is officially much bigger and can allow for just as much fun and participation as the one in Rio.
d) As it is officially the biggest street party on the planet, the Carnival in Salvador is more famous than the one in Rio and offers a higher degree of participation and fun for all participants.
e) The most famous party happens in Rio, which is the biggest street party on the planet, and it offers greater participation and just as much fun as the Carnival in Salvador.

51. The word ‘fossil’ comes from the Latin word fossilis, meaning ‘dug up’, and that is how some fossils are discovered, although most are exposed by erosion

a) Despite the fact that the word ‘fossil’ is derived from the Latin fossilis, which has the meaning ‘dug up’, not all fossils are discovered that way as they mostly appear due to erosion.
b) The word ‘fossil’ which originated from the Latin word fossilis, means ‘dug up’ but the way that most of them are discovered is through their appearance after erosion.
c) Unlike the ones that are discovered after appearing due to erosion, ‘fossils’ are ‘dug up’, as the meaning of the Latin word fossilis suggests.
d) The word ‘fossil’ is derived from the Latin word fossilis and it means being ‘dug up’ instead of being discovered after having emerged due to erosion.
e) Fossilis, which is the Latin origin of the word ‘fossil’, means discovered either when it is ‘dug up’ or emerged as a result of erosion.

52. As tourist numbers increase around the world, so do the types of activities they choose to undertake during their trip.
a) Tourists can now participate in a wide range of activities during their trip, which has boosted their numbers throughout the world.
b) Tourists have been increasing in number throughout the world, and accordingly, the activities they prefer to do during their trip are more varied.
c) The large variety of activities that people want to take part in during their trip has dramatically increased the number of tourists in many parts of the world.
d) Because tourist numbers have been increasing all over the world, activities offered to them during their trip must be increased to meet their needs.
e) Tourists, whose numbers are increasing throughout the world, believe that there is a sufficient range of activities to do during their trip.

53. Growth is more gradual in childhood than in infancy, but this is a time when new skills and knowledge are rapidly acquired.
a) When compared to infancy, people grow up more slowly throughout their childhood, though they gain new abilities and knowledge fast.
b) People get more knowledgable and develop new skills more rapidly in infancy than they do in childhood, when they grow up slowly.
c) The pace at which people acquire new abilities and knowledge, and grow up is more gradual in childhood than in infancy.
d) People who grow up faster in infancy develop new capabilities and knowledge in a longer period of time in childhood.
e) Growing up more slowly in infancy does not necessarily mean that acquiring new skills and knowledge in childhood will be fast.

54. You and a friend are supposed to meet for dinner at a restaurant. Your friend arrives twenty minutes late and says it was because of the traffic, which is normal in your city. Frustrated, you want to criticise your friend for being late, so you say: —-
a) I know. The traffic is always terrible around here, especially this time of day.
b) If you had planned ahead and left home earlier you wouldn’t have been late.
c) Next time why don’t you consider taking the metro? It isn’t affected by the traffic.
d) I really wish more could be done to deal with the traffic problem in our city.
e) It’s okay. The food here is usually not served in a timely manner, anyway.

55. You and your friends went out for dinner. Your friends all found their meals delicious but you were dissatisfied with yours. You disagree with them about the quality of the food, so you say politely: —-
a) The food was terrible. I’m going to write a very negative review for this restaurant.
b) This restaurant is very disappointing, especially the old decor and slow service.
c) I’m glad you all enjoyed your meals, but I must say I was a bit disappointed with mine.
d) It appears that none of us liked the food, let’s go somewhere else for good desserts.
e) I’m really sorry, but I won’t be joining you in this restaurant again.

56. Your friend’s mother is in the hospital and needs to have immediate surgery. Your friend is worried about her mother’s health. You try to empathise with her situation and console her by saying: —-
a) Your mother’s surgery is a major one and the chances of a full recovery seem a bit low. Good luck to your mom.
b) The doctors and nurses in this hospital are very
well-trained. If I needed surgery, I guess I would also choose this hospital.
c) Why don’t you take your mother to another doctor for a second opinion? This might help you feel much better and get rid of your doubts.
d) I know it’s difficult when our loved ones are ill, but I’m sure the operation will go well and your mother will feel better in a very short time.
e) Actually, my friend Jane’s mom had the same operation three times. But she still has a lot of pain, so I hope your mother’s will go better.

57. You suddenly realise that you’ve completely forgotten that yesterday was your best friend’s birthday, because you’ve been so busy studying. You sincerely apologise to your friend and say you’ll make up to her for it: —-
a) I’m so sorry I forgot about your birthday. I thought it was in summer.
b) My heartfelt apologies for forgetting your birthday. Let me take you to dinner to celebrate.
c) Sorry I forgot, but I don’t understand why some people are so obsessed with birthdays.
d) Forgive me for not buying you a present you'd like. Let’s celebrate next year.
e) I didn’t mean to forget your birthday, but I’ve just been so busy this week.

58. You couldn’t hand in your assignment on time, so you lied to your teacher about your mother being sick in hospital. The next day, your teacher found out the truth, then she phoned your mother. You are ashamed of what you did, and you apologise to your teacher: —-
a) It’s a shame my mother didn’t back me up. I won’t ever talk to her again.
b) I regret lying to you, but that’s my habit, and I can’t help it. But why did you call my mother?
c) Sorry, I shouldn’t have lied. The truth is I played computer games instead of doing the homework.
d) Sorry, I should have told you the truth. But then, you would have been worried about my mother.
e) I apologise to you for not handing in the assignment, but you had given us so little time to finish it.

59. Women are roughly twice as likely as men to suffer from stress-related psychiatric disorders, according to epidemiological analyses. The big question has always been: Why? Some experts argue that cultural factors are at least partly responsible. For instance, women may be more willing than men to seek help for mental illness, making their cases more likely to be counted. —- Scientists are uncovering telling differences in the ways that male and female brains react and adapt to stress.
a) But new evidence from research suggests that biology may also play an important role.
b) However, scientists have studied more males than females – even when investigating disorders.
c) Also, it is not only the stress-related disorders that are more prevalent among women than men.
d) Similarly, animal studies have revealed significant differences in stress responses.
e) In fact, research has linked uncontrolled stress to a wide range of mental health problems.

60. There are more than 600 ethnic or tribal groups in Africa, and only 53 countries. Many of today’s national boundaries were created in the late 19th century by colonial rulers. —- As a result, tribes are often split between different countries. The Ewe people, for example, are divided between Ghana and Togo. After independence, it has often  proved difficult to  create unity among the different  peoples in one country.
a) Africa is home to about 849 million people – more than one in eight of the world’s population.
b) Also, groups of nomadic people, who tend to roam together across many countries, are found throughout western Africa.
c) The most heavily urbanized region in Africa is northern Africa, and Cairo, in Egypt, is the largest city on the continent.
d) Borders sometimes follow natural features, such as rivers, but often they just follow straight lines on a map.
e) The war between the Hutu and Tutsi peoples has forced thousands of people to leave their homes.

61. The coffee tree is an evergreen. It grows in about 70 countries that offer suitable climates and altitudes. —- They are picked from the tree during harvest – they contain two seeds, which after processing become coffee beans. The main commercially grown coffee tree species are Arabica and Robusta. While Robustas are high-yielding and resistant to pests and diseases, producing coffee cherries with rustic flavour, Arabicas are generally superior in flavour.
a) As botanists discover new species with interesting flavours, the family tree of coffee continues to grow.
b) The trees are cultivated with care, and grow for about 3-5 years before they flower and produce fruit, known as coffee cherries.
c) The movement of hot and cold air influences how the coffee cherries mature and taste.
d) Many coffee varieties are genetically similar, but have acquired different regional or local names.
e) The look and flavour of coffee are influenced by many forces, such as soil, sun exposure and rainfall patterns.

62. —- A baby was born with a small head caused by incomplete brain development. The mother likely caught the virus in Brazil. Meanwhile, the US Centers for Disease Control and Prevention have advised pregnant women against travel to countries affected by the Zika virus.
a) It is foreseen that the US will have to face deaths caused by the Zika virus in the near future.
b) The first case of brain damage linked to the Zika virus on the US soil has been reported in Hawaii.
c) The effects of the Zika virus have diminished dramatically in the recent years.
d) Brain damages caused by the Zika virus cannot be treated for the time being.
e) Scientists have estimated that the Zika virus may spread across Europe besides the US.

63. Plants and livestock need air, water, and nourishment to stay alive. If a plant does not have the kind of soil it needs, it may die. Similarly, animals also need to have the right climate and the right food to survive. Farmers try to raise the kinds of livestock and plants that will do well in their particular region. —- For example, many farmers in dry areas use irrigation, or artificial watering.
a) Farmers raise crops and livestock in every climate and in all kinds of different soil.
b) Plants and animals also supply such natural materials as cotton, flax, wool, and hides.
c) Agriculture provides the food and many of the raw materials that humans need to survive.
d) Some regions receive a lot of sunlight or rainfall while others have colder or drier weather.
e) If they do not have perfect natural conditions, they try to create the best conditions possible.

64. To produce a tomato with a longer shelf life, scientists managed to remove a gene from tomatoes that led to the softening of fruits as they age.
a) Bilim insanları, meyvelerin zamanla yumuşamasına yol açan bir geni domateslerden çıkarmayı başararak raf ömrü daha uzun bir domates ürettiler.
b) Meyvelerin zamanla yumuşamasına sebep olan bir gen, raf ömrünün uzatılabilmesi için bilim insanları tarafından domateslerden başarıyla çıkarıldı.
c) Bilim insanları, meyvelerin zaman içinde yumuşamasını önlemek için, domateslerden bir geni çıkararak raf ömrü daha uzun bir meyve üretmeyi başardılar.
d) Meyveleri zaman içinde yumuşatan bir geni domateslerden çıkarmayı başaran bilim insanları, raf ömrü daha uzun bir domates ürettiler.
e) Raf ömrü daha uzun bir domates üretmek için, bilim insanları meyvelerin zamanla yumuşamasına sebep olan bir geni domateslerden çıkarmayı başardılar.

65. Experiments have shown that spruce tree seedlings can grow in microgravity but they do not look quite the same as they do on Earth.

a) Deneylere göre, ladin ağacı fideleri yer çekimsiz ortamda büyüyebilmekte ancak tam olarak yeryüzünde oldukları gibi görünmemektedir.
b) Ladin ağacı fidelerinin yer çekimsiz ortamda büyüyebildiklerini ancak tam olarak yeryüzünde oldukları gibi görünmediklerini gösteren deneyler yapılmıştır.
c) Deneyler, ladin ağacı fidelerinin yer çekimsiz ortamda büyüyebildiklerini ancak tam olarak yeryüzünde oldukları gibi görünmediklerini göstermiştir.
d) Ladin ağacı fideleri üzerinde yapılan deneyler, fidelerin yer çekimsiz ortamda büyüyebildiklerini ancak tam olarak yeryüzünde oldukları gibi görünmediklerini göstermiştir.
e) Deneyler sayesinde ladin ağacı fidelerinin yer çekimsiz ortamda büyüyebildikleri ancak tam olarak yeryüzünde oldukları gibi görünmedikleri ortaya çıkmıştır.

66. Recently, it is estimated that about 20% of the school age population in the United States speaks a language other than English at home.
a) Son zamanlarda evde İngilizceden başka bir dil konuşanların, Birleşik Devletler’deki okul çağı nüfusunun %20’sini oluşturduğu tahmin ediliyor.
b) Son zamanlardaki tahminlere göre Birleşik Devletler’de okul çağındaki nüfusun yaklaşık %20’si evde İngilizceden başka bir dil konuşuyor.
c) Son zamanlarda Birleşik Devletler’de okul çağındaki nüfusun yaklaşık %20’sinin evde İngilizceden başka bir dil konuştuğu tahmin ediliyor.
d) Birleşik Devletler’de son zamanlarda evde İngilizceden başka bir dil konuşan nüfusun yaklaşık %20’sinin okul çağında olduğu tahmin ediliyor.
e) Son zamanlarda evde İngilizceden başka bir dil konuşan okul çağındaki nüfusun yaklaşık %20’sinin Birleşik Devletler’de olduğu tahmin ediliyor.

67. The role of scientific experiments is to get us closer to the truth by eliminating irrelevant considerations.
a) Bilimsel deneylerin işlevi, gereksiz düşünceleri ortadan kaldırmak ve böylece bizi gerçeğe daha fazla yakınlaştırmaktır.
b) Bilimsel deneylerin gereksiz düşünceleri ortadan kaldırması işleviyle gerçeğe daha fazla yaklaşırız.
c) Gereksiz düşünceleri saf dışı bırakmak ve bizi gerçeğe daha fazla yaklaştırmak bilimsel deneylerin işlevidir.
d) Bilimsel deneylerin işlevi, gereksiz düşünceleri saf dışı bırakarak bizi gerçeğe daha fazla yaklaştırmaktır.
e) Bilimsel deneyler bizi gerçeğe daha fazla yaklaştırmak için gereksiz düşünceleri ortadan kaldırma işlevini üstlenir.

68. Water makes up 60 per cent of our bodies and 75 per cent of our brains, but there are still plenty of misconceptions and myths in the public about how it relates to our health.
a) Su, vücudumuzun yüzde 60’ını ve beynimizin yüzde 75’ini oluşturduğu için halk arasında suyun sağlığımızla nasıl ilişkili olduğu hakkında hâlâ birçok yanlış kanı ve efsane vardır.
b) Vücudumuzun yüzde 60’ını ve beynimizin yüzde 75’ini oluşturan suyun sağlığımızla nasıl ilişkili olduğu hakkında halk arasında hâlâ birçok yanlış kanı ve efsane vardır.
c) Su, vücudumuzun yüzde 60’ını ve beynimizin yüzde 75’ini oluşturur ancak halk arasında hâlâ suyun sağlığımızla nasıl ilişkili olduğu hakkında birçok yanlış kanı ve efsane vardır.
d) Her ne kadar su vücudumuzun yüzde 60’ını ve beynimizin yüzde 75’ini oluştursa da, sağlığımızla ilişkisi açısından halk arasında hâlâ birçok yanlış kanı ve efsane vardır.
e) Suyun halk arasında sağlığımızla nasıl ilişkili olduğu hakkında hâlâ birçok yanlış kanıya ve efsaneye sebep olması, vücudumuzun yüzde 60’ını ve beynimizin yüzde 75’ini oluşturmasından kaynaklanmaktadır.

69. Psychologists began to investigate how science could measure human activity because unconscious thought is hard to measure or quantify.
a) Bilinçdışı düşünceyi ölçmek veya nicelemek güç olduğundan psikologlar bilimin insan etkinliğini nasıl ölçebileceğini araştırmaya başladılar.
b) Bilinçdışı düşünceyi ölçmekten ya da nicelemekten daha zor olduğu için, psikologlar bilimin insan etkinliğini nasıl ölçebildiğini araştırmaya başladılar.
c) Bilinçdışı düşünceyi ölçmenin ya da nicelemenin zor olması sebebiyle bilimin insan etkinliğini nasıl ölçebileceği psikologlar tarafından araştırılmaya başlandı.
d) Bilimin insan etkinliğini nasıl ölçebildiğini araştırmaya başlayan psikologlar için bilinçdışı düşünceyi ölçmek ya da nicelemek zordur.
e) Psikologların bilimin insan etkinliğini nasıl ölçebildiğini araştırmaya başlamalarının nedeni bilinçdışı düşünceyi ölçmenin ya da nicelemenin zorluğudur.

70. Hava kirliliğini duyduğumuzda araba egzozlarını ve büyük fabrikaları düşünürüz, fakat hava kirliliğinin en büyük kaynağı saç spreyi ve şampuan gibi evde kullanılan ürünlerdir.
a) When we hear air pollution, we think of the exhausts from cars and large factories, but household items including hair spray and shampoo cause more air pollution.
b) While we think that car exhausts and large factories are responsible for air pollution, hair spray, shampoo and other household items are the biggest sources of air pollution.
c) When we hear air pollution, we think of car exhausts and large factories, but the biggest source of air pollution is household items such as hair spray and shampoo.
d) Though household items such as hair spray and shampoo are the biggest causes of air pollution, we think of car exhausts and large factories when we hear the air pollution.
e) Contrary to what we think when we hear air pollution, household items such as hair spray and shampoo generate more air pollution than the exhausts from cars and large factories.

71. Dinozorlarla ilgili yapılan birçok güncel keşif, dinozorların kuşlarla paylaştığı benzerliklerin eskiden düşündüğümüzden çok daha fazla olduğunu vurgulamıştır.

a) Unlike what we once believed, dinosaurs have a lot more in common with birds, as emphasised by many recent discoveries.
b) The shared similarities between dinosaurs and birds highlighted in recent discoveries are more than we thought in the past.
c) According to several recent discoveries about dinosaurs, it is highlighted that the similarities they share with birds are much more than we once thought.
d) Most latest discoveries have stressed that dinosaurs share many more similarities with birds than we believed in the past.
e) Many recent discoveries made about dinosaurs have emphasised that the similarities they share with birds are much more than we once thought.

72. Avrasya’da ve Afrika’nın Nil bölgesinde ilk şehirlerin ortaya çıkması, insan hayatında hâlâ etkileri süren birçok değişikliğe sebep olmuştur.
a) The rise of the earliest cities in Eurasia and the Nile area of Africa is known to have introduced lots of changes in human life, the effects of which we still experience.
b) The rise of the earliest cities in Eurasia and the Nile area of Africa led to many changes that still have effects on human life.
c) The earliest cities emerged in Eurasia and the Nile area of Africa resulting in a number of changes that still continue to affect human life.
d) Several changes that took place due to the rise of the earliest cities in Eurasia and the Nile area of Africa have continued to be experienced in human life today.
e) Upon the emergence of the earliest cities in Eurasia and the Nile area of Africa, a number of changes were introduced into the lives of humans and their effects still continue today.

73. İngiliz yazar Jane Austen, gündelik hayattaki sıradan insanları ele alma şekliyle romana modern bir karakter kazandıran ilk yazardır.
a) Jane Austen, who was the first to give the novel its modern character through her treatment of ordinary people in everyday life, was an English writer.
b) The English writer Jane Austen was the first writer to give the novel its modern character through her treatment of ordinary people in everyday life.
c) Jane Austen, the first English writer, gave the novel its modern character through her treatment of ordinary people in everyday life.
d) Jane Austen was the first English writer giving the modern novel its character by her treatment of ordinary people in everyday life.
e) The novel got its first modern character from the English writer Jane Austen’s treatment of ordinary people in everyday life.

74. Para, insanların sattığı eşyalar ya da yaptığı iş için ödeme yapmak amacıyla yaygın olarak kullanılan bir ödeme biçimi veya bir değiş tokuş yöntemidir.
a) Money is a form of payment or method of exchange that is widely used to pay for goods people sell or work that they do.
b) Money, a form of payment or method of exchange, is widely used in order to pay for goods people sell or work that they do.
c) In order to pay for goods people sell or work that they do, money is widely used as a form of payment or method of exchange.
d) Being a form of payment or method of exchange, money is widely used to pay for goods people sell or work that they do.
e) Money is widely used to pay for goods people sell or work that they do as it is a form of payment or method of exchange.

75. Gıda güvenliği kuruluşları, klonlanan hayvanlar ve onların yavrularından elde edilen yiyeceklerin insan tüketimi için güvenli olup olmadığına dair hiçbir bilimsel gerekçe olmadığını beyan ettiler.

a) Food safety agencies have declared that they have not yet found any scientific reasons concerning the safe consumption of food from cloned animals and their offspring by humans.
b) There are no scientific reasons whether people can safely consume food from cloned animals and their offspring, which has been declared by food safety agencies.
c) There are no scientific reasons declared by food safety agencies as to whether food from cloned animals and their offspring is safe for human consumption.
d) Food safety agencies have declared that whether food from cloned animals and their offspring is safe for human consumption cannot be explained with any scientific reasons.
e) Food safety agencies have declared that there are no scientific reasons whether food from cloned animals and their offspring is safe for human consumption.

76. (I) Most psychologists still have not agreed on a definition of emotional intelligence. (II) Therefore, they define emotional intelligence in various ways, depending on which expert you ask. (III) The ‘discovery’ of the concept of emotional intelligence came about accidentally. (IV) Most definitions of emotional intelligence focus on your ability to be aware of,understand, and manage both your own as well as other people’s emotions in order to adapt to life’s demands and pressures. (V) Another definition is the ability to tune in to the world, to read situations, and to connect with others while taking charge of your own life.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

77. (I) A new electronic tattoo listens to the sounds of the human body, including the heart and muscles. (II) The sensor-loaded skin patch could be used for medical monitoring, like to detect irregular heartbeats, for example. (III) Electronic tattoos are a controversial issue as some people believe that they may harm the body because of the chemicals they include. (IV) Placed on the throat, it could also act as a human-machine interface by picking up the vibrations of your voice, even in noisy conditions. (V) In one demonstration, people used it to play games by voice control at a crowded party.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

78. (I) Coconut can be consumed in various ways, and its different parts have varying nutritional benefits. (II) Firstly there is the flesh or meat, which is typically blended with the water inside to create coconut milk. (III) This drink provides good sources of iron, selenium, as well as a bank of healthy saturated fats. (IV) It is the high saturated fat that has made coconut oil somewhat controversial with regard to cholesterol. (V) These nutrients help to support energy levels and nourish the lining of gut.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

79. (I) Milk chocolate differs from dark chocolate in two ways: it contains a smaller percentage of cocoa solids, and it is sweeter and smoother due to its milk content. (II) Milk chocolate is very popular around the world these days because it has been adapted to many different national tastes. (III) The recipe of it was perfected in Switzerland by Daniel Peter in 1875. (IV) For many years, manufacturers had tried to find a way of mixing cocoa paste with milk without much luck, due to the latter’s high liquid content. (V) The invention of condensed milk by Henri Nestle finally made this possible.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

80. (I) The majority of tourists visiting Greece are European, although large numbers of people also visit from North America. (II) Greece has a rich history stretching back thousands of years. (III) Yet, the modern nation state only won its independence from the Turks in 1829, and it took control of some islands as recently as 1947. (IV) Also due to its mountainous terrian and lack of natural resources, it was one of the poorest members of the Europen Union. (V) However, its large shipping fleet and earnings from tourism have helped the economy grow rapidly as time has passed.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

———-Anahtar———-

1. (e) 
2. (a) 
3. (c) 
4. (b) 
5. (a) 
6. (c) 
7. (d) 
8. (d) 
9. (a) 
10. (b) 
11. (b) 
12. (b) 
13. (b) 
14. (a) 
15. (c) 
16. (a) 
17. (b) 
18. (e) 
19. (c) 
20. (a) 
21. (d) 
22. (e) 
23. (e) 
24. (d) 
25. (e) 
26. (a) 
27. (b) 
28. (e) 
29. (a) 
30. (c) 
31. (a) 
32. (a) 
33. (d) 
34. (a) 
35. (a) 
36. (c) 
37. (a) 
38. (b) 
39. (e) 
40. (b) 
41. (c) 
42. (b) 
43. (c) 
44. (d) 
45. (d) 
46. (c) 
47. (e) 
48. (d) 
49. (c) 
50. (b) 
51. (a) 
52. (b) 
53. (a) 
54. (b) 
55. (c) 
56. (d) 
57. (b) 
58. (c) 
59. (a) 
60. (d) 
61. (b) 
62. (b) 
63. (e) 
64. (e) 
65. (c) 
66. (c) 
67. (d) 
68. (c) 
69. (a) 
70. (c) 
71. (e) 
72. (b) 
73. (b) 
74. (a) 
75. (e) 
76. (c) 
77. (c) 
78. (d) 
79. (b) 
80. (a) 

1.    В доме-музее художника В.М. Васнецова в Москве можно посмотреть удивительную —- его картин.

A) перечень             B) список               C) коллекцию              D) собрание        E) архив

После приготовления —- заданий полезно погулять на свежем воздухе, заняться спортом или физической работой.

A) домашние          B) домашних             C) домашними          D) домашним         E) с домашними

В космосе много удивительного. Учёные-астрономы (16)—- во Вселенной различные объекты, планеты, их естественные спутники, кометы, звёзды, галактики. Астрономия – очень древняя наука: (17)—- в незапамятные времена арабы и греки пытались понять законы движения звёзд и планет. Но небесные тела находятся слишком далеко, (18)—- учёные древности не могли рассмотреть их подробно.Только (19)—- изобретения в XVII веке телескопа началось настоящее изучение Вселенной. Сегодня астрономы проводят наблюдения с помощью различных типов наземных телескопов, которые (20)—- запускают на другие планеты Солнечной системы и получают информацию с искусственных спутников Земли.

16.

  1. разучились
  1. приучают
  1. изучают
  1. учатся
  1. заучивают
  1. История человеческого общества говорит нам о том, что первоначально лидер должен был обладать физической силой, —-.

если бы люди предпочитали именно такую форму правления

когда враги неожиданно напали на город и взяли всех жителей в плен

которая позволила бы ему справиться со своими противниками и врагами

чтобы эти печальные события больше никогда не смогли повториться

так как всем его противникам было суждено потерпеть поражение в этой войне

 

Более 2000 лет назад большую часть Западной Европы населял воинственный, гордый и талантливый народ – кельты. Они были доблестными воинами, хорошими земледельцами и искусно обрабатывали металл. Несколько веков их культура определяла облик северо-запада Европы. Несмотря на сходный образ жизни, кельты не были едины. Известно много разных кельтских племён: например, атребаты на юге Британии и паризии на севере Франции. Жили они в основном в деревнях или укреплённых поселениях на холмах. Кельты так и не образовали государства. Между 300 годами до нашей эры и 100 годами нашей эры их поглотила Римская империя. Народы, говорящие на кельтских языках, и сейчас встречаются в Британии, Ирландии и Франции.

Согласно отрывку, кельтские племена —-.

были хорошими кораблестроителями

имели похожий образ жизни

объединились в несколько государств

часто вели межплеменные войны

положили начало земледелию в Европе

 

Согласно отрывку, кельты чаще всего жили —-.7

недалеко от водоёмов

в крупных городах

в лесах

в степях

на возвышенностях

 

Мехмет:

  • Что ты любишь читать на досуге?

Элиф:

  • Я люблю читать детективы. Особенно мне нравятся книги Бориса Акунина.

Мехмет:– —-

Элиф:

  • Недавно я прочитала роман «Внеклассное чтение». У меня осталось столько впечатлений. Рекомендую и тебе почитать.

А как ты находишь свободное время на чтение?

Какой последний роман Бориса Акунина ты прочитала?

Разве не последний роман Агаты Кристи получил премию?

Как у тебя хватает терпения на такие книжки?

Сколько книг Акунина ты уже успела прочитать?

 

На фоне дождя, который идёт в жаркий и душный день, в атмосфере может появится семицветная радуга.

  1. Состав атмосферы может меняться в зависимости от колебания температуры, наличия в нём свежего воздуха, дождя, а также радуги из семи цветов.
  2. Содержание свежего воздуха и температура атмосферы влияют на количество цветов в радуге, которая появляется, когда идёт дождь.
  3. Возникновение радуги зависит от количества цветов в составе дождя, который идёт в знойные дни с ограниченным содержанием свежего воздуха.
  4. Зной и отсутствие свежего воздуха в дождливую погоду могут стать причиной возникновения в воздухе радуги, которая состоит из семи цветов.
  5. Семь цветов радуги видны только при наличии знойной и душной атмосферы, а не дождя, который идёт каждый день.

Ваш отец, когда вы учились в школе, подарил вам русско-турецкий словарь. Позже он подарил вам энциклопедию, а потом стихи русских поэтов. Вы хотите поблагодарить отца за все подарки и говорите ему: —-

Лучше бы ты подарил мне шоколадку! Она и вкусная, и стоит не так дорого, как все эти книги.

Ну и подарки! Энциклопедии уже вышли из моды, а книги можно почитать в Интернете.

Книга – лучший подарок! Спасибо, папа, за то, что ты думаешь о моём будущем.

Это плохой русско-турецкий словарь! Я не нашёл перевода некоторых слов из стихов русских поэтов.

В школе мы изучаем творчество разных поэтов. Но многих из них нет ни в книге, ни в энциклопедии!

 

Мировое сообщество активно ищет пути решения глобальных проблем человечества. В тоже время многие страны пытаются самостоятельно преодолевать трудности собственного развития. Например, в Китае с 1980 года существует закон об ограничении рождаемости. —- Однако в результате действия этого закона сегодня в Китае наблюдается нехватка молодых трудоспособных граждан, так как идёт процесс старения населения.

В них китайские родители проводят много времени со своими детьми.

Согласно конституции, незнание законов Китая не уберегает от ответственности.

Каждый человек вносит посильный вклад в решение проблем человечества.

По этому закону, дети должны заботиться о своих пожилых родителях.

В нём китайским родителям рекомендуется иметь только одного ребёнка.

 

Старинные и современные монеты могут очень многое рассказать о прошлом и настоящем разных стран, знаменательных событиях и великих людях.

  1. Eski zamanlardan günümüze ulaşan madeni paralar, farklı ülkelerin geçmişi ve günümüzdeki durumları hakkında çok fazla bilgi vermektedir.
  2. Eski ve yeni madeni paralar, önemli tarihler ve büyük şahıslar hakkında bilgi vererek geçmişe ve günümüze ışık tutar.
  3. Farklı ülkelerin geçmişi, önemli olayları ve önde gelen şahısları hakkında bilgi veren eski madeni paralar günümüzde önem kazanmıştır.
  4. Eski ve günümüzdeki madeni paralar, farklı ülkelerin geçmişi ve bugünü, önemli olayları ve büyük şahısları hakkında çok fazla şey anlatabilir.
  5. Eski ve yeni madeni paraların geçmişte ve günümüzde önem kazanması, onların önemli ve sıradışı şahıslar hakkında bilgi vermesi sayesindedir.

İnsanların ürün veya hizmet hakkında bilgi aldıkları yazılı ve sözlü reklamlar Antik Roma'da ortaya çıkmıştır.

  1. Устная и письменная реклама, которая появилась в Древнем Риме, давала знать о товарах и услугах местным жителям.
  2. Устная и письменная реклама появилась благодаря жителям Древнего Рима для того чтобы они узнавали о товарах и услугах.
  3. Устная и письменная реклама широко использовалась в Древнем Риме, чтобы показать людям товар и услугу.
  4. Устная и письменная реклама распространилась тогда, когда из них люди начали узнавать о товаре и услуге.
  5. Устная и письменная реклама, из которой люди узнавали о товаре или услуге, появилась в Древнем Риме.

 

(I) Галилео Галилей был знаменитым итальянским физиком и астрономом. (II) Он первым применил опытный метод исследования природы, открыл законы падения тел, установил закон инерции.(III) Как сторонник теории Коперника о вращении Земли, Галилей дважды привлекался к суду инквизиции, вынудившей его публично отречься от этой теории. (IV) Открытие закона инерции помогло покончить с одним давним заблуждением.(V) Согласно легенде, Галилей после своего вынужденного «отречения» воскликнул: «А всё-таки она вертится!».

A) I               B) II                C) III                 D) IV          E) V

 

2018 Ydt Almanca Online Alıştırma

1. Eine Studie von drei Instituten begründet die Vermutung, dass der Verzehr von Schokolade die Gehirnleistung verbessert und den altersbedingten mentalen —- verlangsamt.
a) Ausstoß
b) Vorrat
c) Verzug
d) Abbau
e) Fortbestand

2. Infektionskrankheiten werden durch die —- von Krankheitserregern hervorgerufen und sind meist mit Fieber verbunden.
a) Einreichung
b) Abschiebung
c) Übertragung
d) Gründung
e) Lähmung

3. In einer multikulturellen Gesellschaft soll es —- sein, dass die unterschiedlichen kulturellen und ethnischen Gruppen friedlich nebeneinander leben.
a) möglich
b) fähig
c) vorhanden
d) vielfältig
e) aufnahmebereit

4. Der Übergang von der Handschriftlichkeit zur Druckschriftlichkeit bedeutet zunächst noch keine Veränderung des in den verwandten Symbolen enthaltenen Wissens, wohl aber eine —- Steigerung der Bücherproduktion.
a) irreführende
b) erkennbare
c) unspürbare
d) zugängliche
e) übersehbare

5. Giftige Substanzen gibt es praktisch in jedem Haushaltsmittel, mit denen sich Kinder aus Neugierde —- vergiften können.
a) verderblich
b) versehentlich
c) vermutlich
d) verspannt
e) verunsichert

6. Aus der Hirnforschung wissen wir, dass unser Gehirn eine Art Muskel darstellt, den wir trainieren müssen, um Höchstleistungen —- zu können.
a) errichten
b) einstellen
c) erschließen
d) erzielen
e) einweisen

7. Die ökonomische Krise am Ende des 19. Jahrhunderts hat damals in der Schweiz eine Auswanderungswelle nach Nordamerika —-.
a) ausgelöst
b) aufgebracht
c) besorgt
d) verbracht
e) geglitten

8. Nach längerer Zeit konnte man in der Neurowissenschaft —-, wie in unserem Gehirn komplexeste Mechanismen arbeiten.
a) in Erfahrung bringen
b) in Verzeichnis eintragen
c) in Tat umsetzen
d) in Sichthöhe halten
e) in Betrieb setzen

9. Weltweit sterben Jahr für Jahr tausende Menschen an bakteriellen Infektionen, —- die kein Antibiotikum mehr hilft.
a) um
b) durch
c) für
d) gegen
e) auf

10. Die Forschung versucht —- der Gentechnik Pflanzen zu züchten, die gegen Krankheiten und Herbizide widerstandsfähig sind.
a) angesichts
b) mithilfe
c) anstelle
d) abzüglich
e) gegenüber

11. Der Siebenpunkt-Marienkäfer produziert ein körpereigenes Frostschutzmittel, —- ihm selbst Temperaturen unter minus zehn Grad nichts anhaben können.
a) sodass
b) weil
c) bevor
d) indem
e) als

12. —- es viele leuchtkräftige Galaxien gibt, sind sie am nächtlichen Himmel erst mit Hilfe von Teleskopen zu erkennen.
a) Da
b) Falls
c) Indem
d) Obwohl
e) Ehe

13. Wenn sie aus finanzieller Sicht keine Probleme —-,—- sie eine Reise ins Ausland sicherlich in Betracht ziehen.
a) haben / hätten
b) wären / würden
c) haben / sollten
d) hätten / würden
e) hat / wäre

14. Die ersten zusammenhängenden Kulturen entstanden in den gemäßigten Klimazonen der Erde, —- der Mensch annehmbare Lebensbedingungen fand.

a) die
b) auf den
c) an deren
d) mit den
e) in denen

15. Die Genetiker versuchen herauszufinden, ob sie die ausgestorbene Wandertaube durch Klonen wiederbeleben —-.
a) können
b) sollen
c) dürfen
d) wollen
e) brauchen

16. Angeregt durch die Industrialisierung und die Entstehung der »sozialen Frage«, (16)—- sich im 19. Jahrhundert als Gegenentwurf zur traditionellen Geschichtsschreibung die Teildisziplin der Sozialgeschichte. Aus dem sozialgeschichtlichen (17)—- gingen im Laufe der Zeit viele neue Richtungen hervor. Die Alltagsgeschichte fragt (18)—- der anthropologischen Dimension der Geschichte. Ihr (19)—- Forschungsgegenstand ist das Leben der städtischen und bäuerlichen Unterschichten. Dabei gibt es viele Berührungspunkte zur Mentalitätsgeschichte, die die Gefühle, Stimmungen und Überzeugungen der Menschen einer bestimmten Epoche zu (20)—- versucht.
a) erschuf
b) entwickelte
c) verschaffte
d) begründete
e) ereignete

17. Angeregt durch die Industrialisierung und die Entstehung der »sozialen Frage«, (16)—- sich im 19. Jahrhundert als Gegenentwurf zur traditionellen Geschichtsschreibung die Teildisziplin der Sozialgeschichte. Aus dem sozialgeschichtlichen (17)—- gingen im Laufe der Zeit viele neue Richtungen hervor. Die Alltagsgeschichte fragt (18)—- der anthropologischen Dimension der Geschichte. Ihr (19)—- Forschungsgegenstand ist das Leben der städtischen und bäuerlichen Unterschichten. Dabei gibt es viele Berührungspunkte zur Mentalitätsgeschichte, die die Gefühle, Stimmungen und Überzeugungen der Menschen einer bestimmten Epoche zu (20)—- versucht.
a) Mast
b) Stichwort
c) Umweg
d) Ausgang
e) Ansatz

18. Angeregt durch die Industrialisierung und die Entstehung der »sozialen Frage«, (16)—- sich im 19. Jahrhundert als Gegenentwurf zur traditionellen Geschichtsschreibung die Teildisziplin der Sozialgeschichte. Aus dem sozialgeschichtlichen (17)—- gingen im Laufe der Zeit viele neue Richtungen hervor. Die Alltagsgeschichte fragt (18)—- der anthropologischen Dimension der Geschichte. Ihr (19)—- Forschungsgegenstand ist das Leben der städtischen und bäuerlichen Unterschichten. Dabei gibt es viele Berührungspunkte zur Mentalitätsgeschichte, die die Gefühle, Stimmungen und Überzeugungen der Menschen einer bestimmten Epoche zu (20)—- versucht.
a) zu
b) von
c) nach
d) durch
e) an

19. Angeregt durch die Industrialisierung und die Entstehung der »sozialen Frage«, (16)—- sich im 19. Jahrhundert als Gegenentwurf zur traditionellen Geschichtsschreibung die Teildisziplin der Sozialgeschichte. Aus dem sozialgeschichtlichen (17)—- gingen im Laufe der Zeit viele neue Richtungen hervor. Die Alltagsgeschichte fragt (18)—- der anthropologischen Dimension der Geschichte. Ihr (19)—- Forschungsgegenstand ist das Leben der städtischen und bäuerlichen Unterschichten. Dabei gibt es viele Berührungspunkte zur Mentalitätsgeschichte, die die Gefühle, Stimmungen und Überzeugungen der Menschen einer bestimmten Epoche zu (20)—- versucht.
a) bevorzugter
b) geliebter
c) nachträglicher
d) belangloser
e) vernetzter

20. Angeregt durch die Industrialisierung und die Entstehung der »sozialen Frage«, (16)—- sich im 19. Jahrhundert als Gegenentwurf zur traditionellen Geschichtsschreibung die Teildisziplin der Sozialgeschichte. Aus dem sozialgeschichtlichen (17)—- gingen im Laufe der Zeit viele neue Richtungen hervor. Die Alltagsgeschichte fragt (18)—- der anthropologischen Dimension der Geschichte. Ihr (19)—- Forschungsgegenstand ist das Leben der städtischen und bäuerlichen Unterschichten. Dabei gibt es viele Berührungspunkte zur Mentalitätsgeschichte, die die Gefühle, Stimmungen und Überzeugungen der Menschen einer bestimmten Epoche zu (20)—- versucht.
a) ergründen
b) zersprengen
c) verladen
d) fangen
e) verschmelzen

21. Als traditionelle Musik oder Foklore bezeichnet man die einheimische Musik eines Landes, —-.
a) also gilt der Begriff “Klassik” für die europäische Musik in der zweiten Hälfte des 18. Jahrhunderts
b) als dieser Musikstil in den 1950er Jahren Millionen von Teenagern begeisterte
c) die normalerweise nicht niedergeschrieben, sondern durch das Singen von Generation zu Generation überliefert wird
d) so dass die Töne nach bestimmten Gesetz- mäßigkeiten zu Notensystemen zusammengefasst werden
e) denn aus Rhythmus und einer Folge unterschiedlich hoher und langer Töne entsteht schließlich eine Melodie

22. Die Bedenken im Hinblick auf die Sicherheit der Kernreaktoren müssen erst ausgeräumt werden, —-.
a) ehe die Kernenergie in großem Maßstab zur Energieversorgung eingesetzt werden kann
b) dass Kernbrennstoffe zum Abbau von Atomwaffen verwendet werden
c) da Industrieländer bereits unterirdische Endlager für radioaktive Abfälle errichtet haben
d) auch wenn kein Staat schließlich als Müllplatz für ein langfristiges Umweltrisiko dienen will
e) ob man für radioaktive Abfälle größere Anlagen zur Endlagerung braucht

23. Eine große Anzahl von Leistungssportlern werden nach Ansicht von Wissenschaftlern leicht depressiv, —-.

a) um den Körper abzuhärten und möglichen Schäden vorzubeugen
b) dass der Sportler die Kontrolle über sein Verhalten verliert
c) weil enormer Leistungsdruck auf ihren Schultern lastet
d) dass mangelhafte Erhährung zu Konzentrations- schwäche führen kann
e) während es zu Isolation und Vereinsamung führt

24. Schönheitschirurgie ist ein gefährlicher Unfug und die gesundheitlichen Risiken sind enorm, —-.
a) weil andere Bereiche der Humanmedizin viel wichtiger und sinnvoller sind
b) wie eine Reihe von Skandalen in jüngster Zeit bewiesen hat
c) da es um die angebliche Verschönerung des Körpers geht
d) indem man mit Hilfe plastischer Operationen seinen Körper verändert
e) obwohl viele Operationen mit erheblichen Nachwirkungen einhergehen

25. —-, obwohl sie bemerkenswert gut erklären können, was Energie tut und wie man sie beherrscht.
a) Energie kann nicht erschaffen oder vernichtet werden
b) Die Energie kann in so vielen verschiedenen Formen auftreten
c) Energie ist eigentlich eine Eigenschaft der Materie und des Raumes
d) Noch immer wissen die Physiker eigentlich nicht genau, was Energie ist
e) Energie kann von einer Form in eine andere umgewandelt werden

26. Ob ein Land zum Kreis der entwickelten Länder zählt, —-, zu denen das Einkommen je Einwohner, die Analphabetenquote und das Bildungsniveau gehören.
a) werden die Entwicklungsstrategien angeglichen
b) wird anhand von bestimmten Indikatoren entschieden
c) werden weiterhin Länder hinsichtlich ihrer Entwicklungsfortschritte eingeteilt
d) sind die zur Verfügung gestellten Fördermittel an Bedingungen geknüpft
e) muss es sich für solche, mit niedrigem Einkommensniveau, einsetzen

27. Während man im volkstümlichen Sprachgebrauch alles als Sterne bezeichnet, was man im Himmel beobachtet, —-.
a) ist für Wissenschaftler die Maximalgröße eines Sterns eine schwierige Frage
b) denken die Forscher, dass sich das Weltall weiter ausdehnen wird
c) wird ein Stern ein Opfer seiner eigenen Schwerkraft, da er bei Erschöpfen aller atomaren Energiereserven in sich zusammenfällt
d) kann es bei Sternen passieren, dass sich gigantische Riesengebilde zu kleinen Sternen zurückbilden
e) sind für Astronomen Sterne im engeren Sinn selbstständig leuchtende Himmelskörper, die Energie erzeugen

28. —-, da technische Hilfsmittel eine Verständigung zwischen Menschen unterschiedlicher Muttersprachen bald problemlos ermöglichen werden.
a) Mindestens zwei Fremdsprachen zu beherrschen, ist ein Ziel für viele Staaten
b) Mehrsprachigkeit kann als Schlüsselkompetenz auf dem Arbeitsmarkt angesehen werden
c) Fremdsprachenkenntnisse werden bald nicht mehr notwendig sein
d) Mit Englisch kann man sich weltweit in vielen Ländern leicht zurechtfinden
e) Fremdsprachenkenntnisse können einen großen Beitrag zur Völkerverständigung leisten

29. Der Begriff „Denken“ ist schwer zu bestimmen, da es sich hierbei um einen geistigen Prozess handelt, der nicht beobachtbar ist. In diesem geistigen Prozess nimmt der Mensch Informationen wahr, erfasst und verarbeitet sie und er überlegt sich, wie er seine Bedürfnisse befriedigen kann. Oder er verbindet mit einem Gedanken beliebig andere Gedanken, so dass  oft eine ganze Gedankenkette entsteht. Zudem geht es beim Denken auch um das Erkennen von Bedeutungen, um das Bilden von Begriffen sowie auch um das Vornehmen von Bewertungen. Aus dieser Sichtweise kann Denken als ein nicht beobachtbarer psychischer Vorgang bezeichnet werden, bei dem ein Problem, ein Gegenstand oder auch eine Situation erfasst und verarbeitet wird.
Wie kann der Titel des Textes lauten?
a) Prozess der Informationsverarbeitung
b) Modelle der Intelligenzstruktur
c) Definitionsversuch des Denkens
d) Denken als Problemlösung
e) Die Messung der Intelligenz

30. Der Begriff „Denken“ ist schwer zu bestimmen, da es sich hierbei um einen geistigen Prozess handelt, der nicht beobachtbar ist. In diesem geistigen Prozess nimmt der Mensch Informationen wahr, erfasst und verarbeitet sie und er überlegt sich, wie er seine Bedürfnisse befriedigen kann. Oder er verbindet mit einem Gedanken beliebig andere Gedanken, so dass  oft eine ganze Gedankenkette entsteht. Zudem geht es beim Denken auch um das Erkennen von Bedeutungen, um das Bilden von Begriffen sowie auch um das Vornehmen von Bewertungen. Aus dieser Sichtweise kann Denken als ein nicht beobachtbarer psychischer Vorgang bezeichnet werden, bei dem ein Problem, ein Gegenstand oder auch eine Situation erfasst und verarbeitet wird.
 Welche Äußerung ist dem Text nach richtig?
a) Menschen können nur denken, wenn sie sich psychisch bzw. geistig bereit dazu fühlen.
b) Für Psychologen gilt das problemlösende Denken als ein Teilbereich der Intelligenz.
c) Wenn Personen etwas denken, nehmen wir spontan an, dass ihr Urteil richtig ist.
d) Denken kann als ein menschlicher Prozess erklärt werden, der nicht konkret erkennbar ist.
e) Gute Problemlöser sind risikobereit und haben den Mut, ganz neu zu denken.

31. Der Begriff „Denken“ ist schwer zu bestimmen, da es sich hierbei um einen geistigen Prozess handelt, der nicht beobachtbar ist. In diesem geistigen Prozess nimmt der Mensch Informationen wahr, erfasst und verarbeitet sie und er überlegt sich, wie er seine Bedürfnisse befriedigen kann. Oder er verbindet mit einem Gedanken beliebig andere Gedanken, so dass  oft eine ganze Gedankenkette entsteht. Zudem geht es beim Denken auch um das Erkennen von Bedeutungen, um das Bilden von Begriffen sowie auch um das Vornehmen von Bewertungen. Aus dieser Sichtweise kann Denken als ein nicht beobachtbarer psychischer (Vorgang) bezeichnet werden, bei dem ein Problem, ein Gegenstand oder auch eine Situation erfasst und verarbeitet wird.
Welche Bedeutung hat das unterstrichene Wort im Text?
a) Verlauf
b) Gefühl
c) Betrachtung
d) Einstellung
e) Aufbau

32. Die mittelalterliche Gesellschaft war eine Gesellschaft mit fester Ordnung. Jeder Mensch wurde in eine bestimmte Gesellschaftsgruppe, einen Stand, hineingeboren, dem er meist sein Leben lang angehörte. Die Priester und Gelehrten des Mittelalters unterschieden drei Stände mit klar umrissenen Aufgaben: Krieger, Beter und Arbeiter. Die Adeligen, darunter die Ritter, bildeten den ersten Stand. Sie  hatten mit der Waffe in der Hand für Sicherheit und Ordnung im Inneren und Verteidigung des Landes gegen äußere Feinde zu sorgen. Der zweite Stand war der Klerus: die Geistlichen mit dem Papst an der Spitze. Sie sollten durch Gebet, aber auch durch Erziehung für das Seelenheil der Menschen sorgen und sich um die Armen und Bedürftigen kümmern. Den Unterbau der Gesellschaft bildete der dritte Stand, er machte über 90 Prozent der Bevölkerung aus. Ihm gehörte vor allem die Bauern auf dem Land sowie Händler und Handwerker in den Städten an.
Aufgrund der strengen Gesellschaftsstruktur —-.
a) setzte sich die Bevölkerung zum größten Teil aus den Adligen zusammen
b) konnten die Menschen ihre soziale Schicht nicht so einfach wechseln
c) mussten die Gelehrten die Bauern in drei Gruppen aufteilen
d) waren die Rechte der Gelehrten noch nicht klar definiert
e) konnten sich die Adligen von den Geistlichen befreien

33. Die mittelalterliche Gesellschaft war eine Gesellschaft mit fester Ordnung. Jeder Mensch wurde in eine bestimmte Gesellschaftsgruppe, einen Stand, hineingeboren, dem er meist sein Leben lang angehörte. Die Priester und Gelehrten des Mittelalters unterschieden drei Stände mit klar umrissenen Aufgaben: Krieger, Beter und Arbeiter. Die Adeligen, darunter die Ritter, bildeten den ersten Stand. Sie  hatten mit der Waffe in der Hand für Sicherheit und Ordnung im Inneren und Verteidigung des Landes gegen äußere Feinde zu sorgen. Der zweite Stand war der Klerus: die Geistlichen mit dem Papst an der Spitze. Sie sollten durch Gebet, aber auch durch Erziehung für das Seelenheil der Menschen sorgen und sich um die Armen und Bedürftigen kümmern. Den Unterbau der Gesellschaft bildete der dritte Stand, er machte über 90 Prozent der Bevölkerung aus. Ihm gehörte vor allem die Bauern auf dem Land sowie Händler und Handwerker in den Städten an.
Für Schutz und Ordnung unter der Bevölkerung —-.

a) sorgte der zweite Stand, der den Mittellosen half
b) war in Städten der größte Stand zuständig
c) engagierten sich vor allem die Arbeiter im Inland
d) war der bewaffnete Stand zuständig
e) waren, je nach Situation, zwei Stände verantwortlich

34. Die mittelalterliche Gesellschaft war eine Gesellschaft mit fester Ordnung. Jeder Mensch wurde in eine bestimmte Gesellschaftsgruppe, einen Stand, hineingeboren, dem er meist sein Leben lang angehörte. Die Priester und Gelehrten des Mittelalters unterschieden drei Stände mit klar umrissenen Aufgaben: Krieger, Beter und Arbeiter. Die Adeligen, darunter die Ritter, bildeten den ersten Stand. Sie  hatten mit der Waffe in der Hand für Sicherheit und Ordnung im Inneren und Verteidigung des Landes gegen äußere Feinde zu sorgen. Der zweite Stand war der Klerus: die Geistlichen mit dem Papst an der Spitze. Sie sollten durch Gebet, aber auch durch Erziehung für das Seelenheil der Menschen sorgen und sich um die Armen und Bedürftigen kümmern. Den Unterbau der Gesellschaft bildete der dritte Stand, er machte über 90 Prozent der Bevölkerung aus. Ihm gehörte vor allem die Bauern auf dem Land sowie Händler und Handwerker in den Städten an.
Auf welche Frage gibt der Text eine Antwort?
a) Wie war die Gesellschaft im Mittelalter aufgebaut?
b) Konnte sich die Gesellschaft im Mittelalter weiterentwickeln?
c) Warum ist das Mittelalter für uns so spannend?
d) Unter welchen Bedingungen lebten die Menschen im Mittelalter?
e) Woran glaubten die Menschen im Mittelalter?

35. Achtsamkeitsmeditation erscheint heute als Wundermittel gegen viele psychische Beschwerden, darunter Burnout, Angststörungen und Depressionen. Mittlerweile hat Achtsamkeit auch weltweit Einzug in Schulen gehalten – in Form von Übungen im Unterricht oder ganzen Trainingsprogrammen. Im Hier und Jetzt zu leben, soll aufgewühlte Teenagerseelen beruhigen und größeren Turbulenzen vorbeugen. Doch während die Wirksamkeit der Methode bei Erwachsenen gut belegt ist, fußt ihr Einsatz bei Jugendlichen auf einer (dünnen wissenschaftlichen Grundlage). Forscher untersuchten die Effektivität eines Programms, das in England und Australien bereits zum Einsatz kommt. Die Teilnehmer lernten darin in neun wöchentlichen Sitzungen von jeweils maximal einer Stunde eine Reihe von Achtsamkeitsübungen, darunter Atembeobachtungen, Anleitungen zum bewussten Erleben des Alltags oder zur Wahrnehmung des eigenen Körpers. Um die Motivation zu erhöhen, wurde den Probanden unter anderem gesagt, dass sie nun genau im richtigen Alter seien, um mittels Achtsamkeit ihr Gehirn gegen psychischen Stress zu »impfen«.
Welche Frage wird im Text beantwortet?
a) Kann die Achtsamkeitsmeditation in der Psychiatrie zur Heilung von Schizophrenie angewandt werden?
b) Welche Art der Meditation lindert psychische Beschwerden wie Burnout, Angststörungen und Depressionen?
c) Wie sind Forscher auf die Probanden gestoßen, mit denen sie diese Art der Versuche durchgeführt haben?
d) Verhilft die Achtsamkeitsmeditation die Motivation im Berufs- und Schulleben zu steigern?
e) Können Kinder mit Autismus mit der Methode der Achtsamkeitsmeditation bleibend geheilt werden?

36. Achtsamkeitsmeditation erscheint heute als Wundermittel gegen viele psychische Beschwerden, darunter Burnout, Angststörungen und Depressionen. Mittlerweile hat Achtsamkeit auch weltweit Einzug in Schulen gehalten – in Form von Übungen im Unterricht oder ganzen Trainingsprogrammen. Im Hier und Jetzt zu leben, soll aufgewühlte Teenagerseelen beruhigen und größeren Turbulenzen vorbeugen. Doch während die Wirksamkeit der Methode bei Erwachsenen gut belegt ist, fußt ihr Einsatz bei Jugendlichen auf einer dünnen wissenschaftlichen Grundlage. Forscher untersuchten die Effektivität eines Programms, das in England und Australien bereits zum Einsatz kommt. Die Teilnehmer lernten darin in neun wöchentlichen Sitzungen von jeweils maximal einer Stunde eine Reihe von Achtsamkeitsübungen, darunter Atembeobachtungen, Anleitungen zum bewussten Erleben des Alltags oder zur Wahrnehmung des eigenen Körpers. Um die Motivation zu erhöhen, wurde den Probanden unter anderem gesagt, dass sie nun genau im richtigen Alter seien, um mittels Achtsamkeit ihr Gehirn gegen psychischen Stress zu »impfen«.
Welcher Ausdruck hat die gleiche Bedeutung wie die unterstrichene Wortgruppe: dünne wissenschaftliche Grundlage?
a) nicht ausreichend nachweisbar
b) ganz klar und deutlich
c) eindeutig belegbar
d) wissenschaftlich nichtig
e) ausreichend durchsichtig

37. Achtsamkeitsmeditation erscheint heute als Wundermittel gegen viele psychische Beschwerden, darunter Burnout, Angststörungen und Depressionen. Mittlerweile hat Achtsamkeit auch weltweit Einzug in Schulen gehalten – in Form von Übungen im Unterricht oder ganzen Trainingsprogrammen. Im Hier und Jetzt zu leben, soll aufgewühlte Teenagerseelen beruhigen und größeren Turbulenzen vorbeugen. Doch während die Wirksamkeit der Methode bei Erwachsenen gut belegt ist, fußt ihr Einsatz bei Jugendlichen auf einer dünnen wissenschaftlichen Grundlage. Forscher untersuchten die Effektivität eines Programms, das in England und Australien bereits zum Einsatz kommt. Die Teilnehmer lernten darin in neun wöchentlichen Sitzungen von jeweils maximal einer Stunde eine Reihe von Achtsamkeitsübungen, darunter Atembeobachtungen, Anleitungen zum bewussten Erleben des Alltags oder zur Wahrnehmung des eigenen Körpers. Um die Motivation zu erhöhen, wurde den Probanden unter anderem gesagt, dass sie nun genau im richtigen Alter seien, um mittels Achtsamkeit ihr Gehirn gegen psychischen Stress zu »impfen«.
Worüber handelt der Text?
a) Durch Trainingseinheiten im Sportunterricht sollen Schüler vor gesundheitlichen Turbulenzen bewahrt werden.
b) Durch die Beobachtung der eigenen Atmung können Menschen dazu motiviert werden mehr zu arbeiten.
c) Burnout, Angststörungen und Depressionen können heutzutage nicht mal mehr durch Meditation geheilt werden.
d) Der Einsatz von Achtsamkeitsmeditation fand bereits in vielen Schulen Anwendung für seelisch erschütterte Teenager.
e) Schüler und Eltern lernen durch verschiedene Meditationsmethoden ihre Beziehungen zueinander zu stärken.

38. Historische Tsunamis sind nur durch wenige schriftliche Quellen belegt. Selten gibt es vor dem 19. Jahrhundert Beschreibungen dieser Katastrophen. In seinem umfassenden Werk über den Peloponnesischen Krieg schildert aber der griechische Historiker Thukydides einen Tsunami, der 426 v. Chr. die Ägäis traf. Im Gegensatz zu den meisten antiken Katastrophenbeschreibungen wird die Naturkatastrophe hier nicht als Akt der Götter dargestellt; vielmehr bietet er in wenigen Sätzen eine geradezu naturwissenschaftliche Skizze der typischen Verbindung von Erdbeben und Tsunami, sowie der furchtbaren Auswirkungen auf die betroffenen Küsten der Insel Euboia und des umliegenden Festlandes. Der kausale Zusammenhang zwischen Erdbeben und Tsunami, in Verbindung mit dem auffälligen Rückzug des Wassers, wird hier klar benannt.
In der Vergangenheit wurden Tsunamis —-.
a) nur als eine Handlung der Götter, um die Menschen zu bestrafen, angesehen
b) erst mit dem Historiker Thukydides naturwissenschaftlich ausführlich beschrieben
c) bei der Insel Euboia und ihrer Umgebung nur selten gesichtet
d) insbesondere als ein Grund des Peloponnesischen Krieges gestellt
e) als Auslöser für andere Naturkatastrophen bezeichnet

39. Historische Tsunamis sind nur durch wenige schriftliche Quellen belegt. Selten gibt es vor dem 19. Jahrhundert Beschreibungen dieser Katastrophen. In seinem umfassenden Werk über den Peloponnesischen Krieg schildert aber der griechische Historiker Thukydides einen Tsunami, der 426 v. Chr. die Ägäis traf. Im Gegensatz zu den meisten antiken Katastrophenbeschreibungen wird die Naturkatastrophe hier nicht als Akt der Götter dargestellt; vielmehr bietet er in wenigen Sätzen eine geradezu naturwissenschaftliche Skizze der typischen Verbindung von Erdbeben und Tsunami, sowie der furchtbaren Auswirkungen auf die betroffenen Küsten der Insel Euboia und des umliegenden Festlandes. Der kausale Zusammenhang zwischen Erdbeben und Tsunami, in Verbindung mit dem auffälligen Rückzug des Wassers, wird hier klar benannt.
Wie stellt der Historiker Thukydides in seinem Werk Tsunami dar?
a) Als ein einmaliges Ereignis in der Geschichte, das zuvor nicht gesehen wurde.
b) Nur in Bezug auf den Peloponnesischen Krieg und ihre Folgen auf das Leben in der Ägäis.
c) Aus einer nachweisbaren Perspektive, die Beziehungen der Naturerreignisse darzulegen.
d) Als einen wichtigen Grund, weshalb sich die Menschen in der Ägäis weiterhin bekriegten.
e) Durch einzelne, umfassende Prophezeihungen versuchte er die Reihenfolge der Naturkatastrophen festzulegen.

40. Historische Tsunamis sind nur durch wenige schriftliche Quellen belegt. Selten gibt es vor dem 19. Jahrhundert Beschreibungen dieser Katastrophen. In seinem umfassenden Werk über den Peloponnesischen Krieg schildert aber der griechische Historiker Thukydides einen Tsunami, der 426 v. Chr. die Ägäis traf. Im Gegensatz zu den meisten antiken Katastrophenbeschreibungen wird die Naturkatastrophe hier nicht als Akt der Götter dargestellt; vielmehr bietet er in wenigen Sätzen eine geradezu naturwissenschaftliche Skizze der typischen Verbindung von Erdbeben und Tsunami, sowie der furchtbaren Auswirkungen auf die betroffenen Küsten der Insel Euboia und des umliegenden Festlandes. Der kausale Zusammenhang zwischen Erdbeben und Tsunami, in Verbindung mit dem auffälligen Rückzug des Wassers, wird hier klar benannt.
Welche Schlussfolgerung kann man aus diesem Text ziehen?
a) Tsunamis kann man nur in der Ägäis sehen.
b) Der Tsunami ist eine Ursache des Peloponnesischen Krieges.
c) Die Menschen in der Ägäis erlebten bis 426 v. Chr. keinen Tsunami.
d) Wissenschaftlich wurde festgestellt, dass übernatürliche Kräfte Tsunamis verursachen.
e) In der Geschichte wurden Tsunamis auf unterschiedliche Weise interpretiert.

41. Woher das @-Zeichen kommt, ist nicht eindeutig klar. Aber man weiß, dass es schon vor der Erfindung des Computers existierte. Mitte des 16. Jahrhunderts soll @ eine spanische Maßeinheit für 10 Kilo gewesen sein. Auch vor der Erfindung der Email gab es das @-Zeichen schon auf der Computertastatur und diente bei einigen Programmen als Löschtaste. Für die elektronische Post wurde @ ab 1972 eingesetzt. Damals suchte der Programmierer R. Tomlinson ein Zeichen, das als Trennzeichen in der Email-Adresse – es trennt Name und Domain – dienen kann. Auch wenn @ auf der ganzen Welt die gleiche Bedeutung hat, hieß es zuerst überall anders. In Tschechien und der Slowakei wurde es nach einem Fisch: Rollmops benannt, in Polen kleine Katze, in der Türkei Rose, in Deutschland Affenohr und in Nordamerika einfach nur „at“. Heute steht dieser englische Ausdruck global im Vordergrund und wird bei Standardcomputern mit der Tastenkombination AltGr+Q hervorgerufen.
Das @-Zeichen, das —-.
a) heute für „at“ steht, gab es schon vor den Computern und war eine Gewichtseinheit
b) durch die Erfindung des Computers von Tomlinson entstand, erhielt zuerst nur Tiernamen
c) schon im Mittelalter Namen von Berufen trennte, speichert heute Namen und Domain
d) früher mit der Tastenkombination AltGr+Q hervorgerufen wurde, wurde von Tomlinson 1972 erstmals benutzt
e) damals schon für Adressen benutzt wurde, wird heute prinzipiell zum Datenlöschen verwendet

42. Woher das @-Zeichen kommt, ist nicht eindeutig klar. Aber man weiß, dass es schon vor der Erfindung des Computers existierte. Mitte des 16. Jahrhunderts soll @ eine spanische Maßeinheit für 10 Kilo gewesen sein. Auch vor der Erfindung der Email gab es das @-Zeichen schon auf der Computertastatur und diente bei einigen Programmen als Löschtaste. Für die elektronische Post wurde @ ab 1972 eingesetzt. Damals suchte der Programmierer R. Tomlinson ein Zeichen, das als Trennzeichen in der Email-Adresse – es trennt Name und Domain – dienen kann. Auch wenn @ auf der ganzen Welt die gleiche Bedeutung hat, hieß es zuerst überall anders. In Tschechien und der Slowakei wurde es nach einem Fisch: Rollmops benannt, in Polen kleine Katze, in der Türkei Rose, in Deutschland Affenohr und in Nordamerika einfach nur „at“. Heute steht dieser englische Ausdruck global im Vordergrund und wird bei Standardcomputern mit der Tastenkombination AltGr+Q hervorgerufen.
Was weiß man über das @-Zeichen?
a) Es stammt aus Nordamerika.
b) Es wurde immer schon für Computer benutzt.
c) Tomlinson hat es erfunden.
d) Es stellt sich zwischen Name und Domain.
e) Die Deutschen benennen es nach einem Tier.

43. Woher das @-Zeichen kommt, ist nicht eindeutig klar. Aber man weiß, dass es schon vor der Erfindung des Computers existierte. Mitte des 16. Jahrhunderts soll @ eine spanische Maßeinheit für 10 Kilo gewesen sein. Auch vor der Erfindung der Email gab es das @-Zeichen schon auf der Computertastatur und diente bei einigen Programmen als Löschtaste. Für die elektronische Post wurde @ ab 1972 eingesetzt. Damals suchte der Programmierer R. Tomlinson ein Zeichen, das als Trennzeichen in der Email-Adresse – es trennt Name und Domain – dienen kann. Auch wenn @ auf der ganzen Welt die gleiche Bedeutung hat, hieß es zuerst überall anders. In Tschechien und der Slowakei wurde es nach einem Fisch: Rollmops benannt, in Polen kleine Katze, in der Türkei Rose, in Deutschland Affenohr und in Nordamerika einfach nur „at“. Heute steht dieser englische Ausdruck global im Vordergrund und wird bei Standardcomputern mit der Tastenkombination AltGr+Q hervorgerufen.
—- gab man ihm in verschiedenen Ländern unterschiedliche Namen.
a) Wenn es auch weltweit nun Standardcomputer gibt,
b) Während Affenohr, Rollmops oder kleine Katze das @-Zeichen in Europa definieren,
c) Im Jahre 1972 erregte Tomlinson mit dem @-Zeichen Aufsehen,
d) Trotz der Unterschiede zwischen den Maßeinheiten weltweit
e) Obwohl das @-Zeichen weltweit die gleiche Funktion ausübt,

44. Frau Braun:  Heute ist das Wetter sehr schön. Die Kinder könnten auf dem Spielplatz Zeit verbringen.
Frau Hartmann:  Gute Idee. Wussten Sie, dass beim Spielen im Außengelände eine mathematisch- naturwissenschaftliche Bildung stattfindet?
Frau Braun:  Meinen Sie damit, dass die Kinder auch im Freien lernen können?
Frau Hartmann:   —-
Frau Braun:  Ich verstehe. Sie können dann auch beim Klettern auf Bäumen und Klettergerüsten eine Vorstellung von Raum und Höhe entwickeln.
a) Sicher. Das Vorurteil stimmt, dass Vorschulkinder kognitiv naturwissenschaftlichen Anforderungen nicht gewachsen sind.
b) Der natürliche Forscherdrang der Kinder wird durch das Sehen und Anfassen in einem Gebäude geweckt.
c) Dennoch zeigt die Fotodokumentation sehr eindrucksvoll die naturwissenschaftliche Arbeit der Kinder.
d) Trotzdem sollte man für jedes mathematisch- naturwissenschaftliche Angebot den vorgesehenen Raum neu herrichten.
e) Selbstverständlich. Das Kind macht dabei Erfahrung mit Gleichgewicht und Schwerkraft.

45. Koray:  Wusstest du, dass man fast fünf Jahre auf eine Spende-Niere warten muss. Ich war geschockt, als ich das hörte und habe mich entschlossen, einen Organspendeausweis anfertigen zu lassen.
Nazan:  Leider schon. Wir haben bereits einen Nierenfall in der Familie gehabt und daraufhin habe ich mir solch einen Ausweis ausstellen lassen.
Koray:   —-
Nazan:  Also, wenn ich mich nicht irre, kann man in Deutschland seit 2007 gesetzlich Nieren, Herz, Leber und weitere Organe spenden.
Koray:  Gut, ich werde mich noch intensiver darüber informieren und mir dann auch einen Ausweis besorgen.
a) Viele Menschen wissen gar nicht, an welcher Stelle ihres Körpers sich ihre Organe befinden.
b) Wirklich, dann weißt du doch bestimmt, welche Organe man in Deutschland mittlerweile spenden kann?
c) Kann man eigentlich die Stellen der Organe im Körper versetzen und trotzdem am Leben bleiben?
d) Organspende erinnert viele Menschen leider ein wenig an Frankenstein und schreckt sie ab.
e) Innereien sollen ja sehr gesund für den menschlichen Körper sein.

46. Herr Hilzinger:  Haben Sie von dem großen Erdbeben neulich in der Türkei gehört?
Herr Schuster:  Ja, es gab sogar eine Überflutung an der Küste von Bodrum, aber zum Glück ist niemand gestorben.
Herr Hilzinger:   —-
Herr Schuster:  Auch wir wollten diesen Sommer in die Türkei fliegen, aber meine Frau ist unerwartet krank geworden und wir mussten hier bleiben. Dann stellte sich heraus, dass wir Glück im Unglück hatten.
a) Zu diesem Zeitpunkt war ich in Berlin und fürchtete mich sehr.
b) Der normale Alltag ist nun auch an den Ferienorten wieder eingekehrt.
c) Viele Urlauber brachen ihren Urlaub ab und machten sich vorzeitig auf den Weg nach Hause.
d) An der Ägäis gibt es tolle Möglichkeiten, um einen herrlichen Urlaub zu verbringen.
e) Ich hatte mich so sehr auf ein Sonnenbad auf der Terasse gefreut.

47. Betül:  Es scheint mir, dass das Lesen auf Displaygeräten immer mehr zum Trend wird, obwohl ich diese Bewegung nicht ganz teilen kann.
Gizem:  Naja, aber das Lesen von Nachrichten oder Romanen auf dem Bildschirm ist schon praktisch, weil man sein Smartphone ja meist dabei hat.
Betül:  Ja schon, aber richtiges Eintauchen beim Lesen gelingt mir auf dem Smartphone nur selten. Dazu brauche ich schon noch ein Buch.
Gizem:   —-

a) Der Handymarkt ist ein unglaubliches Phänomen, denn er wird jeden Tag innovativer und die Menschen wollen auch immer das neueste Produkt.
b) Seit meine Tochter jeden Tag vor dem Bildschirm sitzt, hat sich ihre Sehkraft abgebaut, weswegen sie jetzt eine Brille tragen muss.
c) Früher waren die Bildschirme noch aus großen Rohren gemacht, heute dagegen sind sie super dünn, brauchen aber sehr viel Energie.
d) Seit ich ein Smartphone habe, fühle ich mich mehr und mehr mit der Welt vernetzt.
e) Das ist bei mir anders. Da ich zu wenig Zeit habe, ist für mich vor allem das Überfliegen von Nachrichten auf dem Smartphone schon sehr wichtig.

48. Frau Demir:  Sie definieren die Moderne als ein Zeitalter der permanenten Unruhe. Warum?
Herr Konersmann:  Unruhe ist unsere selbstverständliche Lebensweise geworden. Motive wie Beweglichkeit, Dynamik und Veränderung haben in unserer Gesellschaft einen extrem hohen Stellenwert eingenommen.
Frau Demir:   —-
Herr Konersmann:     Ein Zwiespalt zumindest. Auf der einen Seite lieben wir die Unruhe, auf der anderen Seite empfinden wir heute die Unruhe als Bedrängnis.
a) Ist das Ihrer Meinung nach gut?
b) Was bedeutet denn das?
c) Wie erklären Sie sich das?
d) Wie kommt es dazu?
e) Ist das ein Problem?

49. Früher ging es bei der Ernährung darum, satt zu werden, jedoch genießen wir heute reichhaltige Lebensmittel, die zu Übergewicht führen können.
a) Im Gegensatz zur Vergangenheit, in der es um Sättigung ging, stehen uns in der Gegenwart kalorienreiche Nahrungsmittel zur Verfügung, die möglicherweise Übergewicht verursachen.
b) Früher waren wir darum bemüht, uns zu sättigen, heute aber leiden wir an Übergewicht, da wir mehr nahrhafte Nahrungsmittel verbrauchen, als wir brauchen.
c) Lebensmittel waren in der Vergangenheit sehr knapp, weshalb viele Menschen auch heute wegen ungesunder Ernährung an Übergewicht erkrankt sind.
d) Da heutzutage Lebensmittel in großen Mengen vorhanden sind, verbrauchen wir keine ungesunde Lebensmittel, die Übergewicht hervorrufen können.
e) In der Vergangenheit hatten die Menschen keine Möglichkeit gehabt, sich von gesunden und nährstoffreichen Lebensmitteln zu ernähren, was gegenwärtig nicht der Fall ist.

50. Die soziale Umwelt verursacht nach Überzeugung mancher Wissenschaftler ein deutlich größeres Schizophrenierisiko als die meisten der bisher identifizierten Gene.
a) Manche Wissenschaftler sind der Meinung, dass die Schizophrenie, die nur mit genetischen Faktoren erklärt werden kann, in der sozialen Umwelt auftaucht.
b) Forscher versuchen mithilfe von Studien ein Modell zu entwickeln, das die Zusammenwirkung von Genen und Umwelt bei Schizophrenie darstellt.
c) Manche Forscher sind der Meinung, dass der Stress im Milieu beim Auftauchen von Schizophrenie riskanter sei als die bereits entdeckten menschlichen Erbfaktoren.
d) Parallel zu genetischen Studien verfolgen Schizophrenieforscher viele andere Spuren, wie die positiven Umweltfaktoren und die gesellschaftliche Arbeitswelt.
e) Mehrere klinische Studien legen nahe, dass das Leiden der Schizophrenen in der sozialen Umwelt gelindert werden kann.

51. Ungehinderte Gewalt hat etwas Infektiöses, denn sie eröffnet immer weiteren Konflikten den Weg größtmöglicher Brutalität.
a) Mit der fortschreitenden Ausbreitung von schlimmen Infektionen werden Spannungen und Entsetzen von großem Ausmaß erzeugt.
b) Infolge brutaler und ansteckender Gewalt werden unzählige Auseinandersetzungen provoziert, die im Krieg enden können.
c) Wenn Gewalt nicht verhindert wird, entstehen immer größere Konflikte und fürchterliche Aggressivität.
d) Obwohl Gewalt hoch infektiös ist, werden zusätzliche Konflikte und größere Gewalttätigkeiten weitgehend unterbunden.
e) Nicht unterbundene Gewalt ist äußerst ansteckend, da sie bei ständig zunehmenden Problemen die schrecklichsten Grausamkeiten ermöglicht.

52. Damit der Mars zu einer echten Bleibe werden könnte, müsste man ihn in einen erdähnlichen Planeten verwandeln.
a) Um wirklich auf dem Mars zu leben, müsste man die Erde in einen vergleichbaren Planeten umformen.
b) Damit der Mars ein erdähnlicher Planet wird, muss er als echter Planet betrachtet werden.
c) Der Planet Mars sollte bebaut werden, sodass sich die Menschen dort niederlassen können.
d) Wenn man den Mars in einen der Erde entsprechenden Planeten umgestaltet, könnte er ein wohnbarer Planet werden.
e) Der Mars könnte sich als eine gute Unterkunft anbieten, wenn man ihn für einen erdähnlichen Planeten hält.

53. Obwohl die Arktis als kalt und lebensfeindlich galt, fuhren seit dem 16. Jahrhundert immer wieder Schiffe dorthin.
a) Permanent ging man der Arktis ab dem 16. Jahrhundert wegen ihrer lebensfeindlichen, kalten Umgebung aus dem Weg.
b) Im 16. Jahrhundert fuhren Schiffe in die Arktis, um dort die eisigen und lebensfeindlichen Gebiete zu beobachten.
c) Die Arktis, die wegen ihrer Kälte als unbewohnbar galt, wurde trotzdem ab 1500 ständig durch Schiffe angesteuert.
d) Die Kälte der Arktis war der Grund, weswegen ab dem 16. Jahrhundert kaum mehr Schiffe in die lebensfeindliche Umgebung segelten.
e) Auch wenn die Arktis sehr eisig ist, konnten dort Schiffe um 1500 in Häfen anlegen und dort mit Expeditionen beginnen.

54. Nach einem langen Aufenthalt im Ausland ist es jetzt Zeit, sich von Ihren neuen Freunden zu verabschieden. Sie wollen ihnen beteuern, dass Sie den Kontakt zueinander aufrechterhalten wollen. Wie erklären Sie dies?
a) Also das war hier wirklich ein totaler Reinfall. Ich werde solch eine Reise bestimmt nie wieder machen. Ich würde auch niemandem so etwas raten.
b) Es war eine tolle Zeit mit euch. Vielen Dank für die Gastfreundschaft. Ich werde euch anrufen und auch schreiben. Lasst uns bitte in Verbindung bleiben.
c) Erkennen Sie mich? Wir haben damals über ‚Work & Travel‘ zusammen gearbeitet. Das waren noch schöne Zeiten. Ich erinnere mich sehr gerne daran.
d) Meine Freunde in Deutschland haben mir geschrieben. Sie vermissen mich wirklich sehr. Ich werde sie nicht länger warten lassen.
e) Ich weiß gar nicht, wie ich mich auf so eine Reise vorbereiten soll. Ich denke, ich beginne erst einmal damit, mir einen stabilen Koffer zu kaufen.

55. Da die Arbeitsbedingungen in der Fabrik, in der Sie seit langen Jahren arbeiten, sehr schwer sind und der neu auferlegte Zeitplan sehr streng ist, möchten Sie Ihren Arbeitgeber bitten, Ihre Überstunden zu senken. Was sagen Sie?

a) Ich würde mich freuen, wenn Sie so nett wären und mir einen Platz an Ihrer Seite anbieten würden, so könnten wir besser zusammenarbeiten.
b) Das Arbeitsumfeld lässt zu wünschen übrig und die Überstunden werden nicht gut bezahlt. Aus diesem Grund möchte ich eine andere Arbeitsstelle suchen.
c) Sie können sich nicht vorstellen, wie diszipliniert und voller Eifer ich meiner Arbeit nachgehe. Können Sie mir nicht noch mehr auferlegen?
d) Ich bin der festen Meinung, dass die Überstunden abgeschafft werden sollten, damit freie Arbeitsstellen für andere Menschen entstehen.
e) Wäre es möglich, dass Sie meinen Spätdienst etwas kürzen, da die Überstunden sehr viel Kraft kosten und meine Leistungsfähigkeit dadurch sinkt?

56. Ihr Sohn möchte eine andere Sportart betreiben und den Turnunterricht abbrechen. Sie möchten aber, dass er wenigstens noch dieses Halbjahr zu Ende bringt. Wie erklären Sie ihm das?
a) Es ist mir egal, was du machst. Es ist ja schließlich dein Leben. Wundere dich aber nicht, wenn deine Freunde dich dann im Stich lassen.
b) Ich möchte nicht, dass du den Kurs einfach abbrichst. Reiß dich zusammen und versuche bitte den Kurs wenigstens bis zum Halbjahresende durchzuziehen.
c) Ehrlich gesagt, halte ich das für eine sehr gute Idee. Ich liebe Videospiele und hoffe, dass wir uns jetzt noch öfter zum Spielen treffen können.
d) Wissen denn deine Eltern davon? Schließlich finanzieren sie deinen Unterricht. Solltest du sie nicht vorher einmal fragen?
e) Ich sage ja immer: Sport ist Mord. Ich war schon von Anfang an dagegen, dass du immer diese Gewichte hebst und Muskeln aufbaust.

57. Ihr Freund lernt seit einem Jahr Deutsch. Jedoch hat er immer noch Probleme bei der Artikulation. Wie weisen Sie ihn darauf hin, ohne dass er die Motivation verliert?
a) Genial, du hast es geschafft, Deutsch in so kurzer Zeit zu erlernen. Jedoch wirst du es nie auf das Niveau eines Muttersprachlers bringen können, denn dazu fehlt dir die Kapazität.
b) Oh mein Gott! Ich wäre nie darauf gekommen, dass du solche Artikulationsprobleme hättest. Ich kenne da einen Sprachtherapeuten, der dir das Stottern abgewöhnen kann.
c) Aha, ich wusste gar nicht, dass es so viele Mundarten im Deutschen gibt. Da ist es absolut verständlich, dass man Hochdeutsch nur schwer erlernen kann.
d) Wow, du hast deinen Wortschatz echt schnell erweitert, aber es wäre ein Vorteil, deutsche Programme anzuschauen, damit deine Aussprache natürlicher werden.
e) Eh, war das schon alles? Ich dachte immer, dass man in einem Jahr die Deutschkenntnisse erheblich verbessern könnte, aber bei dir klappt ja nicht einmal die Aussprache.

58. Ein Kunde möchte ein Produkt, das er vor drei Monaten gekauft hat, zurückgeben. Jedoch ist ein gebrauchtes Produkt nach drei Monaten nach den Anweisungen Ihres Geschäftsführers und auch rechtlich nicht annehmbar. Sie müssen den Kunden freundlich auf die Geschäftspolitik hinweisen und den Antrag abweisen. Was sagen Sie?
a) Ich verstehe voll und ganz Ihr Anliegen, jedoch ist es außerhalb meiner Zuständigkeit, Sie müssen bei der Geschäftsführung nachfragen.
b) Vielleicht ist es Ihr Recht dieses Produkt zurückzugeben, jedoch kann ich es unter keinen Umständen annehmen, da es schon benutzt ist.
c) So etwas habe ich bis jetzt noch nicht gehört! Mit welchem Recht kommen Sie nach drei Monaten mit einem gebrauchten Produkt hierher und verlangen eine Geldrückgabe?
d) Da Sie die Rückgabefrist überschritten und hinzu noch dieses Produkt benutzt haben, kann ich es aus rechtlichen Gründen leider nicht annehmen.
e) Wie können Sie denn damit rechnen, dass Sie sich einfach bei jeder Kleinigkeit an uns wenden können?

59. Moderne digitale Kommunikationstechnologien haben unsere Welt in den letzten Jahren radikal und sehr schnell verändert. Unser Leben ist heute ohne die permanente Erreichbarkeit via Smartphone und die Nonstop-Verbindung mit sozialen Netzwerken für die meisten Menschen nicht mehr vorstellbar. Gleichzeitig verändert sich die Arbeitswelt durch den Einsatz intelligenter Maschinen und digitalisierter Arbeitsprozesse schneller und umfassender, als es sich die Mehrheit der Menschen vorstellen kann. —- Der Mensch wird vom manuellen Arbeiter zunehmend zum technischen Aufseher und Maschinenverwalter.
a) Die Maschinen übernehmen gefährliche und eintönige Arbeiten.
b) Digitalisierung verändert auch die Einkaufswelt umfassend.
c) Noch nie wussten Menschen so viel über andere Menschen wie heute.
d) In vielen Bereichen vertraut man auf die Erfahrungen anderer User.
e) Nutzung von digitalen Bankgeschäften steigt kontinuierlich an.

60. Impfungen gehören zu den effektivsten präventiven Maßnahmen der Medizin. Moderne Impfstoffe sind gut verträglich. Lebenslang bleibende unerwünschte Wirkungen von Medikamenten werden nur in ganz seltenen Fällen beobachtet. —- Konkretes Ziel der Impfung ist es,
den Geimpften vor einer ansteckenden Krankheit zu schützen.

a) Zwar ist die Impfquote hoch, sie reicht aber nicht aus, um Krankheitsfälle zu verhindern.
b) Sie stehen in keinem Verhältnis zu den Komplikationen, die bei Erkrankungen möglich sind.
c) Impfzwang kann die Verbreitung vieler Epidemien nicht verhindern und ist aus diesem Grund verfassungswidrig.
d) Aus ärztlicher Perspektive kann man nicht von grober Fahrlässigkeit sprechen, wenn dieser ein Kind nicht impft.
e) Grundsätzlich stehen Impfungen im Verdacht, denn die Kinder heftige Reaktionen zeigen können.

61. Wer wollte nicht gern ein tapferer Ritter sein, einen Drachen töten oder beim Turnier den Siegespreis entgegennehmen? —- Das bedeutete mühsame Arbeit oder Langeweile statt heldenhafter Taten. Anders verhielt es sich aber in den Geschichten, die erzählt wurden, wenn Ritter am Hof der Fürsten zusammenkamen und Aufsehen erregen wollten. Dort feierte man miteinander, tauschte Nachrichten aus und hörte den Sängern zu, die von fernen Ländern, großen Abenteuern und schönen  Frauen zu berichten wussten.
a) Die mittelalterlichen Ritter führten meistens ein sagenhaft abenteuerliches Leben, das von Generation von Generation weitererzählt wurde.
b) Die meisten Lieder vom Mittelalter erzählen Geschichten über vorbildliche Ritter, die in den damaligen Kriegen ermordet wurden.
c) Bei diesen spannenden Turnieren wurden die erfolgreichen Ritter zu Helden und waren für die jungen Ritterkandidaten ein Vorbild.
d) Für die mittelalterlichen Ritter sah der Alltag jedoch meistens anders aus: Oft mussten sie wochenlang eine gegnerische Burg belagern.
e) Durch Tapferkeit und ritterliche Fähigkeiten gewannen die Helden ganze Königreiche und wurden von Königinnen umworben.

62. Pyramiden dienten als Grabmäler. Sie waren das ins Monumentale gesteigerte Königsgrab, das den Körper des verstorbenen Herrschers beherbergte. Die Pyramiden standen im Mittelpunkt eines groß angelegten und mehrteiligen Baukomplexes mit unterschiedlich großen Kultanlagen und Nebengebäuden, die den architektonischen Rahmen zur Kultausübung bildeten. —-

a) Die Maya, sowie auch Inka, boten neben Tieropfern auch Menschenopfer den Göttern an, um diese zu beruhigen.
b) Die ersten, die sich für diese architektonische Meisterleistung des Altertums interessierten, waren Grabräuber.
c) Zudem entstand um fast jede Pyramidenanlage auch der Friedhof für die nächsten Angehörigen des Herrschers, die nach ihrem Tod an seiner jenseitigen Existenz teilhaben wollten.
d) Einer der wichtigsten Bezugspunkte war die Ausrichtung nach dem alten Kultort Heliopolis am Ostufer des Nils, da sie bei vielen Pyramiden zu beobachten ist.
e) Diese wurden allerdings aufgrund der Monumentalität ihrer Grabmäler als verhasste Despoten gebrandmarkt, die das Volk brutal unterdrückt hatten.

63. Der technische Fortschritt, den der Mensch inzwischen erreicht hat, bringt nicht nur Vorteile, sondern verursacht auch viele Probleme. Heute bevölkern über sechs Milliarden Menschen die Erde und die Zahl nimmt ständig zu. Mehr Menschen und mehr Technik erzeugen aber auch immer größere Mengen Abgase und Abfall. —- Die größten Luftverschmutzer sind die Industrieländer in Nordamerika und Europa sowie China in Asien mit ihrem starken Autoverkehr, ihren Fabriken und Kraftwerken.
a) Bestimmte Gase in der Atmosphäre fangen die Wärme der Sonne ein.
b) Heute wird die Luft auf der ganzen Erde durch Abgase verschmutzt.
c) Auslaufendes Öl hat eine Umweltkatastrophe in der Nordsee ausgelöst.
d) Die gesamte Umwelt unserer Erde wird auch Biosphäre genannt.
e) Die ökologische Umwelt besteht aus Lebewesen und den unbelebten Faktoren.

64. Hunde gelten als die „besten Freunde des Menschen“ und können sehr unterschiedliche Dienste leisten, wie das Bewachen des Hauses oder das Bringen der Zeitung.
a) Köpekleri “insanın en iyi arkadaşları” olarak kabul edersek onları evi korumak ya da gazete getirmek gibi çok farklı işlerde çalıştırmak mümkündür.
b) Köpekler “insanın en iyi arkadaşları” olarak sayıldıkları için evi korumak ya da gazete getirmek gibi farklı hizmetler verebilirler.
c) Köpekler “insanın en iyi arkadaşları” olarak kabul edilirler ve evi korumak ya da gazete getirmek gibi çok farklı hizmetlerde bulunabilirler.
d) Çok farklı işlerde çalıştırılabilen köpekler “insanın en iyi arkadaşları” olarak kabul edilirler ve evi korumak ya da gazete getirmek gibi işler yapabilirler.
e) Köpekler “insanın en iyi arkadaşları” olarak benimsenebilir ve evi korumak ya da gazete getirmek gibi çok farklı işlerde çalıştırılabilirler.

65. Unter virtueller Realität fasst man alle Methoden und Techniken zusammen, die benötigt werden, um einen Menschen in eine vom Computer erzeugten künstlichen dreidimensionalen Umgebung zu versetzen.
a) Sanal gerçeklik için gerekli olan bütün yöntem ve teknikler, insanı, bilgisayar yoluyla üretilmiş üç boyutlu yapay bir çevrede göstermeye çalışır.
b) Bir insanı, bilgisayar yoluyla üretilmiş üç boyutlu yapay bir çevre içine yerleştirmek için gerekli olan bütün yöntem ve teknikler sanal gerçeklik kavramı altında toplanır.
c) Sanal gerçeklik, bir insanı bilgisayar yoluyla üretilmiş üç boyutlu sanal bir çevrede göstermek için gerekli tüm yöntem ve teknikleri kullanır.
d) Sanal gerçeklik, bir insanı bilgisayar yoluyla yaratılmış üç boyutlu yapay bir çevrede göstererek elde edilebilen yöntem ve tekniklerin tamamıdır.
e) Bilgisayar yoluyla farklı metot ve teknikler kullanılarak yaratılmış üç boyutlu yapay bir çevre içerisine yerleştirilen bir insan sanal gerçeklik içerisinde demektir.

66. Da Reisfelder mit arsenverseuchten Wasser bewässert werden, findet sich der Giftstoff inzwischen sogar schon im Hauptnahrungsmittel der Bevölkerung Südostasiens.
a) Arsenik bulaşmış suyla sulanan pirinç tarlalarında yetiştirilen, Güneydoğu Asya halkının temel gıda maddesinde dahi artık zehirli madde bulunmaktadır.
b) Pirinç tarlalarının arsenikli suyla  sulanmasından dolayı Güneydoğu Asya halkının temel gıdasında dahi artık bu zehirli maddeye rastlanmaktadır.
c) Arsenik bulaşmış suyla sulanan pirinç tarlalarından yayılan zehirli madde, Güneydoğu Asya halkının temel gıda maddelerine hızla zehir bulaştırmıştır.
d) Güneydoğu Asya’daki pirinç tarlaları arsenikli suyla sulanmaya başlandığından beri burada yaşayan nüfusun temel gıda maddesinde bu zehre daha fazla rastlanılmıştır.
e) Sulamada kullanılan arsenikli su, sadece pirinç tarlalarını değil, aynı zamanda Güneydoğu Asya halkının temel gıda maddesini de etkilemiştir.

67. Der Mensch reagiert nicht passiv auf Gegebenheiten und Einwirkungen von außen, sondern handelt ziel- und zukunftsorientiert.
a) İnsan olgulara ve dış etkenlere karşı tepkisiz kalmaz, aksine hedef ve gelecek odaklı davranır.
b) Pirinç tarlalarının arsenikli suyla  sulanmasından dolayı Güneydoğu Asya halkının temel gıdasında dahi artık bu zehirli maddeye rastlanmaktadır.
c) Arsenik bulaşmış suyla sulanan pirinç tarlalarından yayılan zehirli madde, Güneydoğu Asya halkının temel gıda maddelerine hızla zehir bulaştırmıştır.
d) Güneydoğu Asya’daki pirinç tarlaları arsenikli suyla sulanmaya başlandığından beri burada yaşayan nüfusun temel gıda maddesinde bu zehre daha fazla rastlanılmıştır.
e) İnsan, hedef ve gelecek odaklı davrandığı için olgulara ve dış etkenlere karşı tepkisiz kalmaz.

68. Die Diskussionen um Zuwanderung machen mehr als deutlich, dass Grenzen auch heute noch eine wichtige Rolle spielen.
a) Göçe ilişkin tartışmalar sınırların günümüzde de hala önemli bir rol oynadığını fazlasıyla açıklığa kavuşturuyor.
b) Göçe ilişkin tartışmaların günümüzde de hala önemli bir rol oynadığını sınırlar yeterince açıklıyor.
c) Sınırların günümüzde de hala önemli bir rol oynaması, göçe ilişkin tartışmalara neden oluyor.
d) Sınırların günümüzde de hala önemli bir rol oynaması, göçe ilişkin tartışmalar ile bağlantılıdır.
e) Sınırlar günümüzde önemli bir rol oynamasa da göçe ilişkin tartışmalarda kendini gösteriyor.

69. Um die Atmosphären der fremden Welten zuverlässig zu analysieren, reichen die technischen Möglichkeiten derzeit leider nicht aus.
a) Günümüz teknik imkanları, yabancı dünyaların atmosferlerini güvenilir bir şekilde inceleyebilmek için maalesef yeterli değildir.
b) Yabancı dünyaların atmosferleri günümüzün teknik imkanlarıyla maalesef incelenememektedir.
c) Yabancı dünyaların atmosferlerini şu anda sahip olunan yetersiz araçlarla incelemek maalesef mümkün değildir.
d) İnsanoğlunun sahip olduğu imkanlarla, yabancı dünyaların atmosferlerini güvenilir bir şekilde incelemek teknik olarak mümkün değildir.
e) Günümüzün teknolojik imkanları dahi yabancı dünyaların atmosferlerini güvenilir bir şekilde incelemeye uygun değildir.

70. Yarasalar, zifiri karanlıkta uçarken insan kulağının algılayamayacağı kadar yüksek frekansta çığlıklar atarlar.
a) Da die Fledermäuse während ihres Fluges in völliger Dunkelheit sehr hohe Schreie von sich geben, können sie vom menschlichen Ohr nicht gehört werden.
b) Fledermäuse fliegen in völliger Dunkelheit und geben Töne von so hoher Frequenz von sich, dass diese vom menschlichen Ohr nicht wahrgenommen werden können.
c) Obwohl Fledermäuse in völliger Finsternis Schreie von hoher Frequenz ausstoßen, können sie vom Menschen nicht erkannt werden.
d) Während ihres Fluges in völliger Dunkelheit stoßen Fledermäuse Schreie von so hoher Frequenz aus, dass sie vom menschlichen Ohr nicht wahrgenommen werden können.
e) Die Fledermäuse, die in totaler Finsternis fliegen, stoßen Schreie von hoher Frequenz aus, die  vom menschlichen Ohr nicht registriert werden können.

71. Bilgi teknolojilerinin ve özellikle internetin öğrenme amacıyla kullanımı, geleneksel eğitimin bilinen sorunlarının çözülmesine önemli bir katkı sağlıyor.
a) Der Einsatz der Informationstechnologien und besonders der des Internets zu Lernzwecken leisten einen wichtigen Beitrag dazu, dass die bekannten Probleme der herkömmlichen Bildung gelöst werden.
b) Der Beitrag, der die Informationstechnologien und vor allem das Internet zur Entwicklung der herkömmlichen Bildung leisten, ist so wichtig, dass die bekannten Probleme des Lernens beseitigt werden.
c) Die Informationstechnologien und vor allem das Internet werden zu Lernzwecken eingesetzt, um der Lösung der bekannten Probleme der herkömmlichen Bildung einen wichtigen Beitrag zu leisten.
d) Die Informationstechnologien und das Internet, die ausschließlich zu Lernzwecken eingesetzt werden, leisten einen wichtigen Beitrag zur Lösung der bekannten Probleme der herkömmlichen Bildung.
e) Der Gebrauch der Informationstechnologien und der des Internets leisten einen wichtigen Beitrag dazu, dass die bekannten Probleme der herkömmlichen Bildung gelöst werden, weil sie vornehmlich zu Lernzwecken eingesetzt werden.

72. Aknenin ergenlikle sınırlı olmayan türleri hormon içeren ilaçlar nedeniyle ortaya çıkabilir.
a) Arten der Akne, die auf die Pubertät beschränkt sind, sind meistens durch Medikamente, die Hormone enthalten, ausgelöst.
b) Akneformen, die durch Medikamente, die Hormone enthalten, ausgelöst werden, sind nicht auf die Pubertät beschränkt.
c) Formen der Akne, die wegen Medikamente, die Hormone enthalten, entstehen, können auch durch Pubertät ausgelöst werden.
d) Formen der Akne, die nicht auf die Pubertät beschränkt sind, können durch Medikamente, die Hormone enthalten, ausgelöst werden.
e) Akneformen sind nicht nur auf die Pubertät beschränkt, können aber auch durch Medikamente, die Hormone enthalten, ausgelöst werden.

73. Bir insana kalbinizi açar, ona bütün şefkat ve sevginizi sunar ve yine de o kişi tarafından hayal kırıklığına uğratılırsanız büyük bir acı hissedersiniz.

a) Sie werden wahrscheinlich viel Kummer haben, wenn Sie von einem anderen Menschen enttäuscht werden, dem Sie Ihr Herz öffnen und Ihre Sympathie und Liebe zeigen.
b) Sie empfinden eine tiefe Enttäuschung, wenn Sie einem anderen Menschen Ihr Herz öffnen, ihm immer Ihre Zuneigung und Liebe entgegenbringen.
c) Wenn Sie einem anderen Menschen Ihr Herz öffnen, ihm all Ihre Zuneigung und Liebe entgegenbringen und dennoch enttäuscht werden, empfinden Sie großen Schmerz.
d) Auch wenn Sie einem anderen Menschen Ihr Herz öffnen, ihm Ihre Sympathie zeigen und Liebe geben, kann er Ihnen trotzdem großen Kummer zufügen.
e) Von einem Menschen enttäuscht zu werden, kann Ihnen großen Schmerz bereiten, obwohl Sie ihm Ihr Herz öffnen und ihm all Ihre Sympathie und Liebe darbieten.

74. Dünyamızın en büyük hayvanları arasında yer alan balinalar aslında kara memelileri soyundandır, ancak sudaki hayata muhteşem bir şekilde uyum sağlamışlardır.
a) Wale, die zu den größten Tieren unserer Erde gehören, stammen ursprünglich von Landsäugetieren ab, haben sich aber hervorragend an das Leben im Wasser angepasst.
b) Weil Wale, die zu den größten Tieren unserer Erde gehören, ursprünglich von Landsäugetieren abstammen, haben sie sich hervorragend an das Leben im Wasser angepasst.
c) Wale, die sich aber hervorragend an das Leben im Wasser angepasst haben, stammen ursprünglich von Landsäugetieren ab, die zu den größten Tieren unserer Erde gehören.
d) Wale, die ursprünglich von Landsäugetieren abstammen, gehören zu den größten Tieren unserer Erde, haben sich aber hervorragend an das Leben im Wasser angepasst.
e) Landsäugetiere, die ursprünglich von Walen abstammen, sich aber hervorragend an das Leben im Wasser angepasst haben, gehören zu den größten Tieren unserer Erde.

75. Bin yıldır toprağın altında saklı kalan Eski Çağ şehirleri, arkeolojik kazılar sayesinde gün ışığına çıkmaktadır.

a) Auch wenn die Städte des Altertums tausende von Jahren unter der Erde verborgen lagen, kommen sie dank archäologischer Ausgrabungen ans Tageslicht.
b) Die Städte des Altertums, die seit tausend Jahren unter der Erde verborgen lagen, kommen dank archäologischer Ausgrabungen ans Tageslicht.
c) Die Städte des Altertums, die durch archäologische Ausgrabungen entdeckt werden konnten, lagen seit tausend Jahren unter der Erde verborgen.
d) Trotz archäologischer Ausgrabungen liegen die Städte des Altertums seit tausend Jahren unter der Erde vergraben.
e) Erst durch archäologische Ausgrabungen kamen Städte des Altertums ans Licht, obwohl diese Städte seit tausend Jahren unter der Erde verborgen lagen.

76. (I) Elektrische Energie kann man nicht speichern. (II) Sie muss in dem Moment erzeugt und angeliefert werden, in dem sie gebraucht wird. (III) Durch Reiben lässt sich auf allen Körpern eine elektrische Ladung erzeugen. (IV) Deshalb arbeiten die Kraftwerke Tag und Nacht. (V) Um eine flächendeckende Stromversorgung zu garantieren, sind sie in einem landesweiten Netz und auch darüber hinaus miteinander verbunden.

a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

77.  (I) Ein internationales Forscherteam hat nach Genen gefahndet, die mit dem typischen Haarausfall bei Männern zusammenhängen. (II) In Europa trifft er 80 Prozent der Männer früher oder später im Leben. (III) Die Forscher haben die gesamte DNA von 11000 Probanden, die in jungen Jahren kahl wurden, untersucht und diese mit der von 11000 Männern ohne Haarausfall verglichen. (IV) Medikamente gegen Haarausfall stehen natürlich zur Verfügung und werden meist auf Kosten der Betroffenen verordnet. (V) Sie stießen auf 63 Stellen im Erbgut, die das Risiko für frühen Haarausfall leicht erhöhen.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

78. (I) Die nordamerikanischen Sequoias (Mammutbäume) können über 100 Meter hoch werden und mehrere tausend Jahre alt. (II) Der älteste bekannte Mammutbaum brachte es auf 2200 Jahre, der älteste Riesenmammut sogar auf 3500 Jahre. (III) Lange Zeit glaubte man, das wäre nicht zu übertreffen- bis man in den 50er-Jahren des 20. Jahrhunderts in den Rocky Mountains auf eher unspektakuläre Grannenkiefern stieß. (IV) Das hat zur Folge, dass plötzlich auch die etwa 400 anderen Farbstoffe zu sehen sind. (V) Die “Methuselah” genannte Kiefer in Kalifornien ist mit 4770 Jahren, abgesehen von irgendwelchen Einzellern oder Bakterien, wohl das älteste Lebewesen auf der Welt.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

79. (I) Nicht nur Menschen wissen gern, wo es lang geht. (II) Auch Orang-Utans planen die nähere Zukunft: Die Männchen kündigen die Wanderroute des nächsten Tages teils schon vor dem Schlafengehen durch lautes Gebrüll in Reiserichtung an. (III) Diese Orientierungsrufe sind einen Kilometer weit zu hören. (IV) So können Weibchen leichter folgen – und Rivalen sich aus dem Weg entfernen. (V) Mit den Krallen durchkämmt sie dann das Fell des Männchens.
a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

80. (I) Bei klinischen Studien ist die Sicherheit der Teilnehmenden wichtiger als alles andere. (II) Für viele Patienten versprechen die neuen Medikamente eine lange Lebenserwartung. (III) So dürfen nur Medikamente erprobt werden, die sich zuvor in Tests im Labor und mit Tieren bewährt haben. (IV) Außerdem muss jede Studie einzeln von einer Arzneimittelbehörde und einer
Ethik-Kommission genehmigt werden, die darauf achten, dass die Teilnehmerinteressen gewahrt werden. (V) Das bedeutet unter anderem, dass Personen, die an einer Studie teilnehmen wollen, umfassend über die Studie und die Behandlungsalternativen aufgeklärt werden müssen.

a) I
b) II
c) III
d) IV
e) V

———-Anahtar———-

1. (a) (d) 
2. (c) 
3. (a) 
4. (b) 
5. (b) 
6. (d) 
7. (a) 
8. (a) 
9. (d) 
10. (b) 
11. (a) 
12. (d) 
13. (d) 
14. (e) 
15. (a) 
16. (b) 
17. (e) 
18. (c) 
19. (a) 
20. (a) 
21. (c) 
22. (a) 
23. (c) 
24. (b) 
25. (d) 
26. (b) 
27. (e) 
28. (c) 
29. (c) 
30. (d) 
31. (a) 
32. (b) 
33. (d) 
34. (a) 
35. (b) 
36. (a) 
37. (d) 
38. (b) 
39. (c) 
40. (e) 
41. (a) 
42. (d) 
43. (e) 
44. (e) 
45. (b) 
46. (c) 
47. (e) 
48. (e) 
49. (a) 
50. (c) 
51. (e) 
52. (d) 
53. (c) 
54. (b) 
55. (e) 
56. (b) 
57. (d) 
58. (d) 
59. (a) 
60. (b) 
61. (d) 
62. (c) 
63. (b) 
64. (c) 
65. (b) 
66. (b) 
67. (b) 
68. (a) 
69. (a) 
70. (d) 
71. (a) 
72. (d) 
73. (c) 
74. (a) 
75. (b) 
76. (c) 
77. (d) 
78. (d) 
79. (e) 
80. (b) 

About Post Author

Erdem OVAT

1985-1988 Dörtler Köyü İlköğretim Okulu 1988- 1993 Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu 1993-1996 Orhan Çobanoğlu Lisesi 1997-2000 Almanya'da Turist 2001-2002 Vatani Görev Isparta Muş'ta yaptım 2002-2004 Açiköğretim Lisesinden Üstün Başarı 2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Alman Dili Öğretmenliğinde Mezun Oldum 2010-2011 Halk Eğitim Merkezinde Almanca Öğretmenliğine Başladım 2011-2013 Çeşitli Özel Dersane ve Okullarda çalıştım 2013- .... Milli Eğitimde Almanca Öğretmeni olarak çalışmaya devam ediyorum
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir cevap yazın