10.Sınıf Dil ve Anlatım 2.Dönem 2.Ortak Sınav Soru ve Cevapları
1. Aşağıda verilen parçadaki birleşik zamanlı (birleşik çekimli) fiilleri tespit ediniz. (3×5=15P) Bazı kişiler vardı, sürekli konuşuyorlardı, hiç susmazlardı, çok şey konuştukları zannedilirdi. Fakat masallarda “Az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik, altı ay bir güz gittik, bir de ardımıza baktık ki bir arpa boyu yol gitmişiz.” tekerlemesinde belirtildiği gibi geriye dönüp bakıldığında hiçbir şey konuşmadıkları anlaşılıyor. 2. Verilen fiilleri istenilen zamana ve kişiye göre çekimleyiniz. (5×4=20P)
gör-(şimdiki zaman 3. Tekil şahıs)
bil- (geniş zaman 1. Tekil şahıs)
duy- (gereklilik kipi 2. Tekil şahıs)
gel- (emir kipi 3. Tekil şahıs)
sev- (gelecek zaman 3. Çoğul şahıs)
3. Aşağıdaki paragraftaki fiilimsileri tespit edip, türünü belirleyiniz. (5X3=15P)
“Ordu yeni bir sefere çıkmak istiyordu. Belgrad’a ulaşmadan, şehrin düşman eline geçtiği haberi geldi. Padişah, Boğdan’ı ele geçirerek üstünlük kurmayı planlıyordu. Ona itaatini bildiren kral sözünden vazgeçmişti.
4. Aşağıda verilen metinde geçen zamirleri ve bunların türlerini tabloya yazınız. (10 P)
“Senden tek isteğim var. Onu bir daha yanından ayırma. Siz ancak bir aradayken mutlu olabilirsiniz. Kendi işini kendin görürsen hiç kimseye muhtaç olmazsın.”
5. Destansı anlatımın özelliklerinden ikisini yazınız. (10P)
6. Aşağıda verilen cümlelerdeki ek fiil almış kelimelerin altını çizerek ek fiilin hangi görevde kullanıldığını belirtiniz. (10 P)
– Okula gidemediği için çok üzgünmüş.
Görevi:
– Olayların böyle gelişeceğini düşünmemiştim.
Görevi:
7. Aşağıdaki cümlelerde kullanılan fiilimsilerden ikişerli grup oluşturulursa hangisi dışta kalır? (5P) A) Buluşmayı hayal ederdik eşsiz bahar ülkesinde. B) Çorbasından başka bir şeye el sürmeyen şaire, öteki yemekleri gösterdi. C) Kapıdan çıkarken daktilonun tıkırtıları arasından bana seslendi. D) İki karga havalanıp okulun çatısına kondu. E) Çaresiz insanları düşünmekten alamadım kendimi.
8. Aşağıdaki dizelerin hangisinde emir kipinde çekimlenmiş bir fiil kullanılmıştır? A) Veriyor yangını, durmuş da açık sînelere, Sürü hâlinde gezerken sayısız tayyare. B) Top tüfekten daha sık, gülle yağan mermiler… Kahraman orduyu seyret ki bu tehdîde güler! C) Ne çelik tabyalar ister, ne siner hasmından; Alınır kal a mı göğsündeki kat kat iman? D) Hangi kuvvet onu, hâşâ, edecek kahrına râm? Çünkü te’sis-i İlâhî o metin istihkâm. E) Sarılır, indirilir mevki-i müstahkemler, Beşerin azmini tevkif edemez sun’-u beşer;
9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil kipinde anlam kayması olmuştur? A) Kızlar, büyük bir özenle sınıflarının camlarını siliyor. B) Kardeşim Hakan, saat yediden beri odasında uyuyor. C) Şirketin yeni patronu, çalışanlarıyla toplantı yapıyor. D) Amcam, mesai bittikten sonra Kızılay’da simit satıyor. E) Müdür, bir taraftan kahvesini yudumluyor, bir taraftan da gazeteleri okuyor.
10. (I) Sadakatle Allah rızası için çalışan devlet büyüklerini koru! (II) İsraftan kaçın. (III) Askerinle, malınla gururlanma. (IV) Hükümetinde âlimler, erdemliler, eğitim öğretim işiyle ilgilenenler çoğalsın. (V) Vefatlarından sonra böyle kimselerin çoluk çocuklarının ihtiyaçlarını karşıla. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisinin yüklemi ikinci tekil kişiye göreçekimlenmemiştir? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.