Read Time:7 Minute, 31 Second

demokrasi ve insan haklari 2 donem 1 yazili

 

DEMOKRASİ DERSİ 2016-2017 EĞT.YILI 2.DÖNEM 1.YAZILI SORULARI 

Soru1: Bireylerin özgürlüğüne değer verilmeyen toplumlarda aşağıdakilerden hangisinin olması beklenemez?

A)protesto Hakkı         B)basın sansürü  C)seçim hileleri D)olağanüstü hal durumu  E)yaşam biçimine müdahale
 

Soru2: Bireylerin, düşüncelerinden bağımsız olması için aşağıdakilerden hangisine ihtiyacı yoktur?

A)Sorgulayıcı düşünceye   B)Haklarının farkında olmasına

C) Ne istediğini bilmesine  D)düşüncelerinden direnmesine

E) bilgiyi yapıcı kullanmasına
 

Soru3: Evlerinin bulunduğu sokakta, yavrularını dünyaya getirmek zorunda kalan bir sokak kedisini gören sokak sakinleri, yavruların yağmurdan ıslandığını gördüğü halde müdahale etmemiş,”nasıl olsa başkaları görüp kapalı bir alana taşırlar.” diyerek yavruları olduğu yerde bırakmışlardır.
Ancak orada geçen 9 yaşındaki Ecem yavruları görür görmez hemen onları alır, bir sepet hazırlar, sıcak bir yere taşır ve üstlerini kapatır. Yavrularının annelerine de süt verip karnını duyurur.
Yukarıdaki olayda görülen 2 vatandaş kürü aşağıdaki kavramların hangisiyle ifade edilir?

A) pasif -aktif    B) olumlu-olumsuz   C)Duyarsız-Aktif
D)demokratik-oligarşik     E)duyarlı-duyarsız
 

Soru4: Günümüzde internet ile iletişimin artması ve iletişim kolaylığının oluşması aşağıdakilerden hangi olumsuzluğa neden olduğu söylenebilir?

A)bilgiye ulaşma kolaylığı   B) hızlı haber alma

C)bilgi kirliliği                     D)teknolojik gelişmeler
E) uzaktan eğitim imkanı

 

Soru5: Bilgi ve iletişim kaynaklarını eleştirel ve aktif olarak kullanan bireyler aşağıdaki kavramlardan hangisi ile tanımlanır?

A) Aktif vatandaş            B)dijital vatandaş  

C)demokratik vatandaş   D) Duyarlı vatandaş

E) duyarsız vatandaş
 

Soru6: Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanırken uyulması gereken Etik kurallar vardır. Aşağıdakilerden hangisi bu etik kurallardan birisi değildir?

A)Diğer insanlara zarar vermemek   

B)Bedeli ödenmemiş yazılımları kullanmamak

C)Telif ve lisansı kurallarına uymak

D)Diğer kişilere ait bilgileri müdahale etmemek

E)Kendimize ait bilgileri paylaşmak


Soru7: Aşağıdakilerden hangisi insan ve doğal çevremize zarar veren davranışlardan değildir?

A)Suları özensiz kullanmak

B)Atık maddeleri çevreye atmak

C)wifileri sürekli açık tutmak

D)Meyve çekirdeklerini doğaya atmak

E)Cadde ve sokakları fazla aydınlatmak
 

Soru8: Ekolojik denge ve insan sağlığını korumak için alış-verişlerinizde dikkat etmemiz gerekenler arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A)Taşlanmış kot satın almamak

B)Doğal ürünleri satın almaya dikkat etmek 
C)Satın aldığımız ürünleri naylon poşetlerle taşımamak D)Genektiği değiştirilmiş gıda maddeleri almamak E)İhtiyacımız olmasa dahi ucuz olan ürünleri almak

 

Soru9: Dünya nüfusunun kalabalıklaşmaya başlaması ile beraber insan faaliyetlerine bağlı olarak ekolojik denge bozulmaya başlamıştır. Aşağıdaki hangisi bu bozucu faaliyetlerden birisi değildir?

A)Aşırı derecede kum ve taş ocaklarının açılması

B)Zirai ilaç ve gübre kullanımı

C)Yangınlar ve orman tahribatı
D)Sondajlama yolu ile su kuyularının açılması

E)Nüfus artışının planlanarak sağlanması
 

Soru10:Aşağıda verilenlerden hangisi bilinçli tüketici davranışlarındandır?

I-Planlı alış-veriş yapmak

II-Geri dönüşüm sağlamak

III-Bozulan ürünleri tamir ederek tekrar kullanmak

IV-Üretici firmaların çevre duyarlılığına dikkat etmek

V- ihtiyaç doğrultusunda tüketim

A.I.III            B.I.II.III.IV.V      C) I.III.II.V 

D.II.IV.V      E.II.III
 

Soru11: Bilinçli bir tüketici olduğunuzu düşünüyorsanız aşağıdakilerden hangisinin yapmamanız gerekmektedir?

A)İhtiyaçları önem sırasına koymak

B)Tüketebileceğimiz kadar almak
C)Çıkan yeni ürünleri mutlaka denemek

D)Atık maddeleri özelliklerine göre ayırmak

E)Ucuz olduğu halde korsan ürün almamak
 

Soru12:Okul yönetiminin aldığı kararlardan rahatsız olan öğrenciler aralarında örgütlenerek bir imza kampanyası başlatıyor.İstekleri ile beraber toplamış oldukları imzaları okul yönetimine teslim ederler ve bunun üzerine istekleri doğrultusunda düzenlemeler yapılmıştır.
Yukarıdaki açıklamalarda öğrenciler hangi haklarını kullanmışlardır?

A)Demokratik karar alma süreçlerine katılım

B)Seçme seçilme haklarını kullanma

C)Sunulan insan haklarını kullanmak
D)Din ve vicdan özgürlüğüne aktif katılmak

E) Sivil toplum hareket hakkını kullanmak
 

Soru13:Ecem arkadaşı Yağmur’u ağlarken görür. Bunun nedenini sorduğumda ise sebebinin almış olduğu Barbie'nin bozuk çıkmış olmasıdır. Bunun üzerine Ecem arkadaşına bu durumu nasıl düzeltmesi gerektiğini nerelere başvurması gerektiğini anlatır ona yol gösterir. Yağmur bunun üzerine içindeki olumsuz durumu düzeltir ve Mutlu sona kavuşur. Ecem’in yapmış olduğunu aşağıdakilerden
hangisi ile en iyi açıklanır?

 

A)Tüketirken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatmıştır

B)Hak ve özgürlüklerini kullanmak için cesaretlendirin iştir.

C) Demokratik Toplum için hareket etmesini öğretmiştir. 
D)Dijital vatandaş olması için uyarıda bulunmuştur

E)Sivil toplum kuruluşlarını faal kullanmasını önermiştir.
 

Soru14: Bireylerin aktif olarak özgürlüklerini kullanabilmeleri için öncelikle sahip olmaları gereken özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A)Demokratik yapıya sahip olmak

B)Belli bir yaşa gelmek

C)Özerk olmak

D)Kurallara uygun davranmak

E)Teknolojiden aktif faydalanmak
 

Soru15: 10 D sınıfında oturma düzeni konusunda öğrenciler arasında tartışma çıkar ve sınıf öğretmeni konuşarak uzlaştırmaya çalışır; ancak öğrencilerin hiçbiri öğretmeni dinlemez ve bağırışmaya devam ederler. Sınıf öğretmeni bu işin bu şekilde çözülemeyeceğini görünce kendi kuralları ve yöntemleriyle sorunu çözer.Bu durum 10 D sınıfı öğrencilerinin aşağıdakilerden hangisine sahip olamadıklarını gösterir?

 A)bilim   B)uzlaşı  C)Duygu D) akıl  E)Sevgi
 

Soru16: Demokrasi ve insan hakları kültürünü özümsemiş biri hangi özellikleri gösterir?

 I-Hoşgörü    II- birleştiricilik  III-Tartışılamazlık      

IV- insan odaklı olması V-Yanlış yapabileceğini bilmesi
 

A)I.II.V  B)II.III.IV.  C)I.V  D)I.II.IV.V  E)I.II
 

Soru17: Aşağıda verilmiş olanlardan hangisi vatandaş tipleri arasında yer almaz?

A)Demokrat vatandaş

B)Duyarsız vatandaş

C) Pasif vatandaş

D) Duyarlı vatandaş

E) Aktif vatandaş
 

Soru18: Hak ve özgürlüklerimiz ihlal edildiğinde ya da bilgi edinmek için kurumlar bünyesinde aranabilecek telefon numaraları belirlenmiştir. Aşağıdaki numara-kurum eşleşmelerinde hangisi hatalıdır?

A) 150 Bimer               B) 148 Sağlık Bakanlığı  

C) 156 sosyal hizmet   D)174 Alo gıda  

E) 147 Milli Eğitim Bakanlığı

 

Soru19: 16 Nisan 2017 de yapılacak olan anayasa değişikliği referandumunda oy ilk defa oy kullanacak olan Salbaş Anadolu Lisesi öğrencileri; aşağıdakilerden hangisini gerçekleştirmiş olacaklar?

A) İnsan haklarını

B)Demokratik karar alma sürecine katılımı

C) Fikir ve düşünce özgürlüğünü

D) Sonradan edinmiş oldukları hakları

E) Yönetme haklarını
 

Soru20:

I-Hasan çıkan her yeni model telefonu almaktadır.
II-Hüseyin arabasının Sürekli yeni modeli ile değiştirmektedir.
III-Fatma ihtiyacı olan kıyafetleri satın almaktadır.
IV-Gülsüm çocuklarının sadece tüketebileceği gıdaları almaktadır.

Yukarıdaki Hangi davranışlar bilinçli tüketici davranışlarıdır?
A.I.III  B.I.II  C.II.IV  D.II.III.IV   E.III.IV

 

Cevap Anahtarı

1A  2D  3A  4C  5B  6E  7D  8E  9E  10B  11C  12A  13B  14C  15B  16D  17A   18C  19B  20E

About Post Author

Erdem OVAT

1985-1988 Dörtler Köyü İlköğretim Okulu 1988- 1993 Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu 1993-1996 Orhan Çobanoğlu Lisesi 1997-2000 Almanya'da Turist 2001-2002 Vatani Görev Isparta Muş'ta yaptım 2002-2004 Açiköğretim Lisesinden Üstün Başarı 2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Alman Dili Öğretmenliğinde Mezun Oldum 2010-2011 Halk Eğitim Merkezinde Almanca Öğretmenliğine Başladım 2011-2013 Çeşitli Özel Dersane ve Okullarda çalıştım 2013- .... Milli Eğitimde Almanca Öğretmeni olarak çalışmaya devam ediyorum
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir cevap yazın