Ogrenci Secme ve Yerlestirme Merkezi

Kpss Cografyanin Sifreleri Konu Anlatimi

Okuma Süresi:1 Dakika, 41 Saniye
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

İndir/Yükle

BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ

Türkiye’de doğal ve beşeri ortam koşulları nedeniyle ekonomik gelişmişlik yönünden Bölgeler ve Bölümler arasındaki eşitsizlikleri giderip, gelişim ve büyümenin mekânsal dağılımını dengeli hale getirmeyi hedefleyen ekonomik projelere ‘’Bölgesel Kalkınma Projeleri’’ denir.

A) UYGULANMAKTA OLAN PROJELER

GAP(Güneydoğu Anadolu Projesi):Türkiye’nin en kapsamlı bölgesel çok yönlü kalkınma projesidir. 1989 yılında projeyi yürütmek amacıyla GAP idaresi kurulmuştur. Proje kapsamında 22 baraj, 19 hidroelektrik santralinin inşası ve 1,7 milyon hektar alanın sulu tarıma kavuşturulması önemli hedefleridir. Kapsadığı İller: Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Kilis ve Şırnak

Projenin Bölgede meydana getirdiği değişiklikler;

 Sulu tarımın yapıldığı alanlar genişledi.
 Tarımsal ürün ve ürün çeşidi arttı.
 Kişi başına düşen gelir ve iş olanakları arttı.
 Sanayi tesislerinin sayısı ve ihracat arttı.
 Hidroelektrik üretimi arttı.

Konya Ovaları Projesi (KOP)

Eylem planıyla bölgede tarımsal yapıda değişimi ve sürdürülebilirliği sağlamak, sanayi, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek, eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü, ekonomik ve sosyal kapasitesini güçlendirmek ve vatandaşların refah
düzeyini yükseltmek amaçlanıyor.

KOP (Konya Ovaları Sulama Projesi): DSİ 4. Bölge Müdürlüğü görev alanı içerisinde yer alan Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman illerindeki depolama, baraj, gölet ve yeraltı suyu sulamaları ile içme-kullanma ve endüstri suyu ihtiyacının karşılanması yanında, hidroelektrik enerji ve çevre projelerinin tümüne birden Konya Ovaları Projeleri denilmiştir.
Kapsadığı İller: Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman

Konya Ovası Sulama Projesi birkaç değişik kaynaktan Konya Ovası’nın Sulanmasını sağlayacak büyük sulama
projesidir.
Bu kaynaklar;
• Beyşehir Gölü Projesi
• Kızılırmak Nehri Projesi
• Göksu Nehri Projesi (Mavi Tünel Projesi)

KOP’un en önemli ayağını Mavi Tünel oluşturuyor. Konya Ovasının yüzde 70’ini sulanabilir hale getirecek olan Mavi Tünel Projesi, aşırı yer altı suyu çekimini ve çöküntü obruklarının oluşmasını engelleyecek, aynı zamanda atık suların değerlendirilip, kuruyan göllere ve su takviye edilmesiyle ovadaki verimliliğin artmasını sağlayacak.

Mavi Tünel ile birlikte Göksu nehri ve Çarşamba suyunun %15’lik bölümü alınarak Konya-karaman havzasına aktarılması amaçlanıyor.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir Cevap Yazın