English

practiceaxam21

Okuma Süresi:53 Dakika, 33 Saniye
  1. Because I was ……… by the disturbance in the street, I was unable to concentrate on our conversation.

A) deterred                     B) encountered       C) illuminated            

D) distracted                   E) invaded

  1. The driving instructor was very impressed with the way that Christy smoothly …….. away after slowly turning the corner.

A) accelerated                 B) mended              C) surrounded            

D) demonstrated             E) maintained

  1. I know they are cousins of some sort, but I am not sure of the exact ……… between them.

A) association                B) organisation       C) relationship           

D) engagement               E) intelligence

  1. The painting was so ……… done that I thought at first that it was a photograph.

A) skillfully                    B) merely                C) marginally              

D) expectantly                E) originally

  1. ………. your new assistant is quite well qualified, because I’m sure you would not hire anyone incompetent.

A) Ideally                       B) Presumably        C) Admittedly             

D) Alternatively             E) Honestly

  1. The way she always laughs gives the impression that she is a very ……… person without much deep thought or any real purpose in life.

A) constant                     B) solemn               C) terrific                     

D) superficial                 E) consistent

  1. Since ……… his brother ………. his sister ever married, his children are the only ones who will carry on the family.

A) both/and                    B) either/or             C) neither/nor

D) not only/but also       E) whether/or

  1. There is a lot of excitement ……… the two teams from the capital play one another.

A) whichever                 B) by the time         C) as soon as             

D) no matter                   E) whenever

  1. ……… the election was over, the politicians forgot all the promises they had made.

A) So far       B) Once      C) How       D) Whereas      E) Until

  1. In total, we have ten chairs in the house, so, ……….. you can invite eight friends to your birthday party.

A) in addition                                 B) at once               C) in general

D) by far                        E) at the most

  1. Hoping to find something valuable …….. all the worthless items, we spent hours searching …….. his belongings.

A) among/ through         B) about/with          C) of/about

D) through/into              E) inside/between

  1. Although Norway is poor in land suitable ………. cultivation, which is restricted ………. the cool, wet climate, agriculture is practised in the fertile valleys.

A) on/at       B) for/by         C) about/on          D) of/in      E) with/to

  1. A friend of ……… has a cottage in a summer resort, so we can spend ………. holiday there if you like.

A) my/yours                   B) us/ours               C) mine/our               

D) you/your                   E) them/my

  1. There wasn’t anyone around when you entered the office, ………?

A) weren’t they               B) did you              C) didn’t there            

D) was there                   E) were you

  1. Agriculture and petroleum refining are the basis of Edmonton’s important industries, ………. other major industries include lumbering, flour milling, meat-packing and the production of plastics.

A) which        B) whom      C) how        D) when        E) whose

  1. I had no idea …….. the hotel was from the station, so I hired a taxi.

A) how far     B) which     C) where      D) how long      E) what

  1. My sister and I couldn’t decide which film to see since the love story was ……… appealing to her ……… the action film was to me.

A) the same/as                B) as/as                   C) similar/with           

D) such/that                    E) much/than

  1. …….. of the damage from the earthquake was concentrated in one town, and it looked as if …….. town had been destroyed.

A) Every/much               B) Most/the whole C) Some/all                

D) Each/most                 E) Enough/each

  1. I believe that, if ……… well with plenty of examples, no grammar point in English is hard …….. .

A) to explain/understood

B) explaining/to be understood

C) being explained/understanding

D) explained/to understand

E) to be explained/being understood

  1. John really wishes he …….. us when we …….. to London next week, but he has to take care of the office.

A) can accompany/are travelling

B) will accompany/have travelled

C) could accompany /travel

D) would accompany/are going to travel

E) had accompanied/will be travelling

  1. I……… there for thirty years when, during a nation-wide economic crisis, the company ……… .

A) had been working/failed

B) was working/has failed

C) worked/had failed

D) will have worked/is failing

E) have been working/was failing

  1. We ……… tomorrow on the 9 o’clock train, so I hope you ……… late.

A) leave/aren’t coming

B) will have left/didn’t come

C) will be leaving/haven’t come

D) are leaving/won’t come

E) have left/don’t come

  1. It’s a shame I …….. to write and tell you when I …….. .

A) don’t remember/am arriving

B) haven’t remembered/would arrive

C) hadn’t remembered/have arrived

D) won’t remember/arrive

E) didn’t remember /was arriving

  1. There was a time when parents …….. their children how they …….. their lives.

A) have told/must be living

B) could tell/should live

C) had told/have to live

D) used to tell/are living

E) would be telling/might have lived

  1. He ……. at the party last night, or I ……. him.

A) weren’t to be/had seen

B) shouldn’t have been/saw

C) couldn’t have been/would have seen

D) hadn’t been/ought to see

E) hasn’t been/was supposed to see

  1. We can always start our journey without him ……. .

A) even if the car hadn’t suddenly stopped working

B) as he has been looking forward to it for a long time

C) whereas he is usually late anyway

D) so making a new plan didn’t prove too difficult

E) if he is late again after all our warnings

  1. Having searched everywhere in the house for her lost bracelet, ……. .

A) she finally remembered that she had left it at her friend’s

B) her father had given it to her for her birthday

C) there was a possibility that her sister might have borrowed it

D) it was a really nice silver bracelet, hand-made in India

E) it had somehow got stuck down the back of the sofa

  1. …….. and he should also be considerate of his co-workers.

A) There was a man who worked here last year who was always late

     for work

B) People should always phone in and let the boss know if they are

     sick

C) Because a lot of people must work together in a confined area

D) A good employee should always be punctual

E) An employee who expects others to do his work can be very

    unpleasant

  1. Even though there is no way to know what the future will bring, ….. .

A) it’s been interpreted by many as an unforeseen disaster

B) no one can even be sure of what will happen tomorrow

C) making predictions can sometimes cause frustration as well

D) we can protect ourselves from disasters by taking certain

     precautions

E) fortune tellers actually make up all their predictions

  1. You can only practice as a doctor

A) whereas you have completed your medical studies

B) after you have completed your studies and served your internship

C) if you hadn’t quit medical school for the sake of acting

D) although you have been studying for years now

E) indeed it takes years and years of study and lots of energy

  1. ………. considering the poor workmanship and the inferior materials used.

A) There has been a church on the site since the 9th century

B) Susie’s genuine Ming vase fetched less than expected

C) Buckingham Palace was rebuilt in 1703

D) The new bridge will connect Zealand with the Danish mainland

E) It is hardly surprising that the building collapsed

  1. …….. the US Declaration of Independence has served as a model for many later documents.

A) Once the Declaration had been adopted

B) Representatives from each of the original 13 colonies

C) Signed on 4 July, 1776

D) When the colonies fought a War of Independence

E) Even before the French Revolution

  1. …….. labour-intensive industries are  more practical than capital-intensive ones.

A) Since Bangladesh is a poor country with a large population

B) Bangladesh, most of which is at low elevations

C) Though there is no shortage of labour in a country like Bangladesh

D) While the country is inhabited almost entirely by people who

      speak the Bengali language

E) As the extensive river systems were fundamental to the nation’s

     economy

  1. Dissatisfied with the quality of the education he was getting, ……. .

A) the college was obviously not a very good one

B) he decided to transfer to a better college

C) if only he had listened to his parents and gone to a better college

D) there were plenty of other colleges around to choose from

E) but it was the best that was offered in such a small town

35.-37. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

A team of mountaineers is to search Everest to try to settle once and for all a claim that the world’s highest peak was conquered 29 years before Edmund Hillary and Tenzing Norgay’s 1953 triumph. British climbers George Mallory and Andrew Irvlne disappeared about 700 feet from the top of Everest in 1924, inspiring one of mountaineering’s most enduring legends. Their bodies have never been discovered — and neither has the Vest-Pocket Kodak camera Mallory was carrying in his knapsack. According to Kodak, the cold conditions may well have preserved the film. If the film featured a photograph of either of the two men at the mountain peak, the discovery would turn their story of glorious failure into one of sweet success.

  1. A team of mountaineers is going to climb Everest in order to ……. .

A) prove that Hillary and Norgay actually climbed to the highest

     peak

B) try to found a settlement there on the world’s highest mountain

C) find the bodies of Mallory and Irvine so that they can be buried

D) attempt to solve a seventy-five-year old unsolved mystery

E) try to stake a claim for Britain on the world’s highest peak

  1. What is not known from the passage is whether ……. .

A) Mallory and Irvine actually disappeared in 1924

B) Hillary and Norgay really climbed the peak when they said they

     did

C) Mallory and Irvine had a camera with them when they were

     climbing Everest

D) Mallory and Irvine were ascending or descending when they

      disappeared

E) Mallory and Irvine were real people or merely legendary figures

  1. In reference to this situation, Kodak claim that……. .

A) the mountaineers should have made a film of this expedition

B) they managed to get the film taken by Mallory and Irvine at the

      peak

C) Mallory and Irvine were able to photograph the mountain peak

D) their cameras operate perfectly even in extreme cold

E) there’s a good chance that any photographs found could be

     developed

38.-40. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

Incessant violence has been only one aspect of Pakistan’s national tragedy since independence. The country has never had an elected government that survived long enough to be voted out of office. The country has spent half its life under military dictatorships, with the result that now soldiers outnumber doctors 9 to 1. More than half the population is illiterate. Per capita economic growth is approximately zero, and Pakistan has been named as one of the five most corrupt countries in the world. Yet no one in Pakistan believes that their country should have remained part of India.

  1. We learn from the passage that ……..

A) Pakistan is not a particularly violent country

B) the Pakistani experiment with democracy has enjoyed

     considerable success

C) less than half the population of Pakistan knows how to read and

      write

D) there have to be a lot of doctors in Pakistan to take care of all the

     soldiers

E) India is more peaceful and prosperous than Pakistan

  1. Of the following, the problem that the author hasn’t mentioned is …. .

A) the religious disputes that led to the split from India

B) the disproportionate number of military men to medical staff

C) the unusual number of military governments since independence

D) the lack of any economic growth in real terms

E) corruption among Pakistani officials

  1. We can conclude from the passage that the Pakistani citizens ……. .

A) would not be in favour of reunification with India

B) say that Pakistan has a bright future ahead of it

C) believe that Pakistan should never have broken away from India

D) seem content with the current economic growth

E) are hopeful that democracy in Pakistan has a bright future

41.-43. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

Rarely does a century begin so clearly and cleanly as did the present one. In 1900, Freud published “The Interpretation of Dreams”, ending the Victorian Era. Queen Victoria, as if on cue, died the following January after a 63-year reign. Her empire included one quarter of the world’s population, but already the Boer War in South Africa was signalling the end of the colonial era. In China, the Boxer Rebellion heralded the awakening of a new giant. In America, cars were replacing horses, and the average life-span was about 50, which is today 75.

  1. The main point of the passage is that

A) the Victorian Era ended in the year 1900

B) at the end of the 19th century, the British Empire was huge

C) a number of events, unlike the usual way, clearly defined the

     beginning of the 20th century

D) China used to be an important part of the British Empire

E) the 19th century was marked by Freud’s “The Interpretation of

    Dreams”

  1. It is clear from the passage that around the year 1900, ……. .

A) people finally learnt the true meanings of their dreams

B) Queen Victoria disliked people who interpreted dreams

C) many African nations had already gained independence

D) people in the United States did not live as long as they do today

E) cars had not yet been invented

  1. It is implied in the passage that ….. .

A) Freud, waited until the turn of the century to publish his book

B) the Boer War meant more revolts against colonialism were to

     come

C) one quarter of the world’s population lives in China

D) there is some connection between life • expectancy in America,

    cars, and horses

E) Queen Victoria was the longest serving monarch

44.-46. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

Thirty years after his assassination, Martin Luther King is still regarded as a black leader of a movement for black equality. That assessment, while accurate, is far too restrictive. For it is only because of King and the movement that he led that the US can claim to be leader of the “free world” without inviting smirks of disdain and disbelief. Had he and the blacks and whites who marched beside him failed, vast regions of the US would have remained morally indistinguishable from South Africa under apartheid, with terrible consequences for America’s standing among nations.

  1. We learn from the passage that……. .

A) Martin Luther King’s movement did not go beyond helping black

     Americans

B) Martin Luther King died a natural death

C) the usual assessment of King reflects the entire nature of his

     movement

D) Martin Luther King was a great South African leader

E) white people as well as black people participated in King’s 

     movement

  1. If Martin Luther King’s movement had failed, ……. .

A) no assessment of Martin Luther King could possibly be accurate

B) another similar organisation would have achieved the same things

C) some areas of the USA would resemble South Africa under

     apartheid

D) many Americans would have moved to South Africa

E) he might not have been assassinated

  1. The author believes that ……. .

A) the United States has always been the best possible leader of the

     “Free World”

B) had Martin Luther King not been assassinated, his movement

      would have failed

C) Martin Luther King helped white people more than he helped

     black people

D) the USA owes its current position among nations to King’s

     movement

E) King’s movement has had terrible results for America’s image

    among nations

47.-49. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

Other nations have medical air services, but Australia’s is the oldest and covers the most ground. For more than 70 years, the Flying Doctors Service has been a mainstay of the sparsely populated Australian Outback, providing medical supplies and treatment to areas where there is often no alternative, and where the difference can be life and death. If you drive just a few hours inland from the coast, where most Australians live, you are in Flying Doctors country. The 83 pilots share duties in 38 planes stationed at 17 bases dotted across the country. They serve 7 million square kilometres of scrubland and desert, an area more than two-thirds the size of the United States.

  1. The passage tells us that ……. .

A) the majority of the population in Australia live a few hours from

     the coast

B) a sparse population makes it easy for doctors to treat their patients

     properly

C) Australia’s medical air service is the most extensive in the world

D) the “flying doctor” service is no alternative to a proper medical

    service

E) some of the doctors in the medical air service are more than 70

    years old

  1. Were it not for the Australian Flying Doctors Service, ……. .

A) other nations would have similar services

B) there would be almost no medical treatment for those in the Australian Outback

C) the Australian Outback would be sparsely populated

D) most Australians would have to live on the coast

E) hospitals on the coast would be over-crowded

  1. The passage emphasizes that the Flying Doctors-Service …… .

A) is having difficulty finding staff to work with them

B) is essential to the life of people in the Australian Outback

C) is in need of help from other well-off nations

D) is responsible for almost two-thirds of the country

E) employs 83 pilots and 38 planes stationed at a single base

50.-52. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

On the introduction of coffee it England, in about the middle of the 17th century, many coffee shops were opened throughout central London. A great deal of business was transacted in these coffee shops, including public sales of ships and goods. One among them, owned by a Mr Lloyd, appears to have been a great favourite among businessmen. In 1696, Mr Lloyd started one of the earliest commercial newspapers in London, under the name of Lloyd’s News, containing commercial and shipping information both from home and abroad. This paper attracted many customers from the shipping trade, and very shortly, led to Lloyd’s coffee house becoming the headquarters of the maritime insurance business. Today, hundreds of years later, Lloyd’s of London remains the name of the world’s biggest maritime insurance company.

  1. The 17th century coffee shops mentioned in the passage …….. .

A) were originally started in certain businessmen’s offices

B) must have sometimes seemed more like shops than cafes

C) were all owned by one man, who was called Mr Lloyd

D) were new to Londoners

E) were generally not open at first to the general public

  1. Mr Lloyd ……. .

A) increased the popularity of his coffee shop by starting a

     newspaper

B) was a very popular, well-liked businessman

C) was the original owner of what is now the largest shipping

     company

D) expanded his original coffee shop into a very successful chain of

     shops

E) started what may very well have been London’s first ever

     newspaper

  1. It is implied that Lloyd’s of London …….

A) is still based on the site of the original coffee shop

B) is, coincidentally, named after a popular coffee shop

C) is the largest shipping company in the world

D) is still run by members of the first Mr Lloyd’s family

E) has been in business for what must be over 300 years

53.-58. sorularda parçada boş bırakılan yere uygun düşen ifadeyi bulunuz.

  1. Alexandra David-Neel spent many years in Tibet and was the first European to visit various parts of that mysterious land. ……… . However, she never hesitated to push on and continue her travels. Her heroic adventures were fully documented in a number of books and articles she published in English and French.

A) Her husband provided her with money to carry out her

     explorations

B) As a young person, Alexandra dreamed of travelling to faraway

     places

C) She was the first European woman who was allowed to meet the

    Dalai Lama

D) Some of the hardships and hazards she faced were unbelievably

     difficult

E) She spoke the Tibetan language and often travelled disguised as a

    peasant woman

  1. A defining event of the century came in 1913 when Henry Ford opened his assembly line. Ordinary people could now afford a Model T. From now on, products were mass-produced and mass-marketed, with all the centralisation and conformity that entails. ……… .In reaction to this standardisation, a modernist rebellion against conformity motivated art, music, literature, fashion, and even behaviour for much of the century.

A) Everyone was so happy with this situation that there was no

     disapproval of it

B) With the ever increasing standard of living, today almost everyone

     in the United States has a car

C) Products were distributed or broadcast in standard form from

     central facilities to millions of people

D) This obviously means that almost everyone is happier than ever

     before

E) Today, countries prefer to concentrate on the production of a few

     items rather than many

  1. Some of the best discoveries are accidental. Until the 184Os, for example, rubber was not a very useful material because it was too stiff in cold weather and too soft in hot weather. An American named Charles Goodyear tried to solve this problem by mixing rubber and sulphur, but the experiment failed. ……… , Though he patented the process, which we know today as “vulcanised rubber”, it was so simple that many others copied it.

A) One day, he spilt his mixture on a hot stove, and this gave him just

      the substance he was after

B) Since he could not create the substance he wanted, he went

     bankrupt and died penniless

C) Today he is remembered because of the tyres that bear his name

D) Natural rubber comes from the sap of a tree that has been very

     carefully cut

E) Then he had an accident and burned himself so badly that he had

     to stop his search for a long time

  1. Before the Presidency of Franklin Delano Roosevelt, the United States had suffered an economic depression roughly every twenty years. This was regarded by business leaders as natural. …….. . Yet the economic stabilizers of the New Deal — social security, minimum wage, unemployment compensation, for example — have preserved the country against major depressions for more than half a century. Roosevelt’s most significant domestic achievement was to have saved capitalism from the capitalists.

A) Roosevelt was elected president four times, more than any other      

     US president in history

B) Roosevelt’s “New Deal” was loudly denounced by these business

      leaders at the time

C) The Great Depression which began in 1929 was finally ended by 

     World War II

D) Ordinary workers, on the other hand, suffered unemployment and

      severe hardship

E) A whole folklore has grown up around the economic hard times of

     the 1930s

  1. ……. . Once language had developed, men were able to exchange thoughts and ideas. Perhaps most important of all, they were able to cooperate in improving their living conditions. The written word came after the spoken word, and enabled people to record their thoughts and their discoveries for future generations to study.

A) It is remarkable that so many different languages have developed 

      in the world

B) Children below the age of puberty are far more able to learn

      languages than adults are

C) The languages of the world are divided into many different

     families

D) It’s man’s ability to communicate that has helped him to progress

     to his present highly civilised state

E) Experiments have shown that other animals, such as dolphins, are

     able to communicate using language

  1. One of the wonders of modern medicine is spare-part surgery. This enables many of our joints to be replaced by man-made ones of stainless steel alloys, or plastics. A common joint replacement is that of the hip, but others such as elbow, shoulder and knee joints can also be replaced with artificial ones. The materials used in spare-part surgery have to be inert. …….. . It would be very unpleasant to end up with a rusty hip joint.

A) That is, they mustn’t cause the body’s natural defences to reject

     them, and the materials must not corrode

B) People from as recently as a century ago would be amazed by

     what can be done now

C) Though artificial arms and legs have been common for centuries,

     these internal replacements are a new innovation

D) Modern surgery is able to cure most kinds of cancer if they are

 dearly enough

E) In spare parts for household appliances, of course, this is far less

     important

59-67. sorularda verilen İngilizce cümlenin Türkçe dengini bulunuz.

  1. In her books, the author examines the role of women in Indian society, and family relationships in contemporary life.

A) Çağdaş Hint kadınının toplum ve aile ilişkilerindeki rolü, yazarın

     kitaplarında ayrıntılı bir biçimde ele alınmaktadır.

B) Yazarın kitaplarında incelediği konular, kadınların Hint

     toplumundaki ve çağdaş aile ilişkilerindeki rolüdür.

C) Yazar kitaplarında, kadınların Hint toplumundaki rolünü ve

     çağdaş yaşamda aile ilişkilerini incelemektedir.

D) Hintli kadınların toplumdaki rolünü inceleyen yazar, kitaplarında

     çağdaş yaşamda aile ilişkilerine de yer vermiştir.

E) Yazarın kitapları, çağdaş yaşamda Hintli kadınların toplum ve aile

    içindeki yerini ele almaktadır.

  1. Air and water pollution have become a problem common to all countries, whether developed or developing.

A) Hava ve su kirliliği, gelişmiş ülkelerden çok, gelişmekte olan

     ülkelerin ortak sorunudur.

B) Pek çok ülkenin karşı karşıya bulunduğu hava ve su kirliliği,

    ülkelerin gelişmiş ya da gelişmekte olduklarının bir göstergesidir.

C) Hava ve su kirliliği, ister gelişmiş isterse gelişmekte olsun, tüm

     ülkelerin ortak sorunu halini almıştır.

D) Gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkenin bugün ortak

     sorunu, hava ve su kirliliğidir.

E) Hava ve su kirliliği, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin

     birlikte yarattıkları bir sorundur.

  1. When I first met him, he was not so accomplished and self-confident.

A) Onunla ilk karşılaşmamızdan bu yana, çok başarılı ve kendine

     güvenli biri olmuş.

B) Onunla ilk karşılaştığımda, çok daha başarılı ve kendine

     güvenliydi.

C) Onunla ilk tanıştığımda, başaracağı konusunda kendine pek

     güveni olmadığını farkettim.

D) Onu, ilk karşılaşmamızda olduğu kadar başarılı ve kendine

     güvenli bulmadım.

E) Onunla ilk tanıştığımda, bu kadar başarılı ve kendine güvenli

    değildi.

  1. Unfortunately, I only realised that I’d left the key inside after I’d pulled the door.

A) Anahtarı içeride unuttuğumu kapıyı çektikten sonra farketmem

    büyük şanssızlıktı.

B) Ne yazık ki anahtarı içeride unuttuğumu ancak kapıyı çektikten

     sonra farkettim.

C) Neyse ki tam kapıyı çekmek üzereyken, anahtarı içeride

     bıraktığımı hatırladım.

D) Tam kapıyı çekip kapattım ki anahtarı içeride bıraktığımı

     farkettim.

E) Maalesef, anahtarı içeride unuttuğumu farkettiğimde kapıyı çoktan

    çekip kapatmıştım.

  1. If any of your clients call when you’re out, when shall I tell them you’ll be back?

A) Sen dışarıdayken müşterilerinden arayan olursa, onlara ne zaman

      döneceğini söyleyeyim?

B) Sen yokken müşterilerin arar ve dönüp dönmeyeceğini sorarlarsa,

    ne diyeyim?

C) Sen dışarıdayken arayan müşterilerine dönüp dönmeyeceğin

     konusunda ne söyleyeyim?

D) Sen dışarıdayken müşterilerin ararsa eğer, ne zaman döneceğin

    belli mi?

E) Sen yokken arayan müşterilerine ne zaman döneceğini söyleyeyim

   mi?

  1. Although it was a very important case, no one took it seriously, nor did they deal with it sufficiently.

A) Konunun ciddiyetini kavrayamadıkları için hiç kimse ona yeterli

     ilgi göstermedi.

B) Çok önemli bir konu olmasına rağmen, ne ciddiye alındı ne de

    yeterince ilgilenildi.

C) Kimsenin konuyla yeterince ilgilenmemesinin nedeni, öneminin

     anlaşılamamasıydı.

D) Çok önemli bir konu olduğu halde, kimse onu ciddiye alıp

     yeterince ilgilenmedi.

E) Kimse konuyu ciddiye almayınca, çok önemli olmasına rağmen,

     yeterli ilgi gösterilmedi.

  1. I don’t understand how one can be indifferent to the problems of the society one lives in.

A) İçinde yaşadığı toplumun sorunlarıyla ilgilenmeyen birinin çok

     duyarsız olduğunu düşünüyorum.

B) İçinde yaşadığı toplumun sorunlarıyla ilgilenmeyecek kadar

     duyarsız insanları anlayamıyorum.

C) İnsan içinde yaşadığı toplumun sorunlarına nasıl bu kadar kayıtsız

     kalabilir!

D) İnsan içinde yaşadığı toplumun sorunlarına nasıl kayıtsız kalabilir

      anlamıyorum.

E) Nasıl oluyor da insan içinde yaşadığı toplumun sorunlarına bu

     kadar duyarsız olabiliyor!

  1. While some experts argue that television does harm to a child’s intellectual development, others do not totally agree with this notion.

A) Bazı çocukların zeka gelişiminin televizyondan olumsuz

etkilendiği konusunda uzmanlar arasında büyük görüş ayrılıkları var.

B) Televizyonun çocuğun zeka gelişimine büyük zarar verdiği tezini

      bazı uzmanlar destekliyor, bazıları ise karşı çıkıyor.

C) Bazı uzmanlar televizyonun çocuğun-” zeka gelişimine zarar

verdiğini ileri sürerken, bazıları bu görüşe tam olarak katılmıyorlar.

D) Çocuğun zeka gelişiminin televizyondan zarar gördüğü

konusunda bazı uzmanlar çok katı bir tutum sergilerken, bazıları olaya daha ılımlı bakıyorlar,

E) Bazı uzmanlar, çocuğun zeka gelişiminin televizyondan çok

büyük zarar gördüğünü, bazıları ise bunun tam tersini düşünüyorlar.

67.-74. sorularda verilen Türkçe cümlenin İngilizce dengini bulunuz.

  1. Bazı anne-babalar, çocuklarına karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda hiç bilgi sahibi değiller.

A) Some parents are not knowledgeable at all about how they should

     treat their children.

B) The knowledge about how children should be treated is not

     acquired by some parents.

C) Parents should know how to treat their children with

     thoughtfulness at all times.

D) There are parents who totally lack the knowledge about how to

     bring their children up properly.

E) Some parents require more knowledge as to how they should

     bring up their children.

  1. Başlangıçta insanoğlunun çabası, sadece doğayı tanımaktı ama şimdi onu değiştirmeye çalışıyor.

A) Originally, man not only wanted merely to know nature, but also

    to try to alter it.

B) Not content with achieving his primary goal of knowing nature,

     man is now attempting to alter it.

C) Man’s initial efforts to try to change nature have merely resulted in

     him knowing everything about it.

D) After knowing virtually all there is to know about nature, man is

     using his efforts to try to alter it.

E) Man’s initial efforts were merely to know nature, but now he is

     trying to  alter it.

  1. Uzmanlar, günümüzde depresyonun başlıca nedeninin karmaşık modern yaşam koşullan olduğunu savunuyorlar,

A) According to the experts, complex modern living conditions are to

     blame for the increasing cases of depression today.

B) Experts confirm that one reason for depression today is that

    modem living conditions are very complex.

C) As is stated by experts, the reasons for depression arc becoming

     more complex in today’s modern living conditions.

D) Experts have been arguing about the main reason why people still

     suffer depression in today’s modern living conditions.

E) Experts argue that the primary reason for depression today is the

     complex modern living conditions.

  1. Bu kadar çok adayın içinden birinin bile bizim aradığımız özelliklere sahip olmaması çok tuhaf.

A) It’s quite strange that we have had so many applicants, but not

     every one has the qualifications we’re looking for.

B) It’s quite odd that, although we had many applicants, there wasn’t

     one who held the qualifications we were looking for.

C) From among all the applicants, the only one that has the

     qualifications we’re looking for is rather strange.

D) It’s rather odd that, from among so many applicants, not even one

     has the qualifications we’re looking for.

E) How peculiar it is that, from all I he applicants, only one has the

     qualifications we’re looking for

  1. Pek çok kişiye göre Pekin’deki en güzel tarihi yapı, şehrin güneyinde yer alan Cennet Tapınağı’dır.

A) According to some people, the Temple of Heaven located in the

      south of the city of Beijing is the most beautiful historic structure.

B) For many people, the most beautiful historic structure in Beijing is

      the Temple of Heaven, located in the south of the city.

C) Many people consider the Temple of Heaven in the south of

     Beijing as the most beautiful historic structure existing.

D) Situated in the south of Beijing are many historic structures, the

    most beautiful of which is the Temple of Heaven.

E) The Temple of Heaven, visited by many people,  is located in the

     south of the beautiful historic city of Beijing.

  1. Henüz sadece on yaşında olduğu göz önüne alınırsa, kızınız müziğe karşı olağanüstü yetenekli.

A) For a girl of only ten years, your daughter is very talented,

     particularly in music.

B) The amount of talent in music that your ten-year-old daughter has

     is extraordinary.

C) Considering she is only ten years old now, your daughter is

     remarkably talented in music.

D) Being only ten years old, your daughter can be considered

     remarkably talented in music for her age.

E) With such great talent in music, your daughter will be quite

    accomplished by the age of ten.

  1. Himalayalar’da kötü ulaşım imkanları, bölgenin ekonomik büyümesine her zaman bir engel oluşturmuştur.

A) Poor transportation facilities in the Himalayas have always acted

     as a barrier to the economic growth of the region.

B) Because the transportation facilities in the Himalayas are so poor,

     they act as a barrier to the economic progress in the region.

C) The slow economic growth of the region has always acted as a

barrier to improving the poor transportation facilities in the Himalayas.

D) As a result of the poor transportation facilities in the Himalayas,

which act as a barrier to trade, economic growth in the region is slow.

E) The economic growth of the Himalayan region is hindered by the

     transportation facilities, which have always been poor.

  1. Çevre, canlıların büyüme oranını değiştirme konusunda önemli bir rol oynar.

A) The speed at which living things grow is dependent upon the role

     played by the environment.

B) The environment plays an important role in modifying the growth

     rate of living things.

C) The growth rate of living things plays an important role in shaping

     the environment.

D) Environmental effects play an important role in determining how

     fast living things will grow.

E) The growth rate of living things depends on the conditions of the

   environment.

75-81. sorularda verilen durumda söylenebilecek sözü bulunuz

  1. You are working in a shoe store, and a lady customer with large feet insists on buying shoes that you know are a little too small for her, because she thinks they will make her feet look smaller. Trying to be helpful, you say to her in your most charming manner:

A) I’ve never seen such big feet on a woman before. They’re really

     remarkable.

B) Honestly, they don’t fit, and we can’t give you a refund just

     because you chose the wrong size.

C) They look fantastic on you. I’m sure you will enjoy wearing them.

D) Don’t you realise that if you wear these shoes everyone will only

     laugh at you?

E) I know you like them, but they will hurt your feet. We have some

    very stylish ones in your size.

  1. A colleague offers to drive you home. After a few minutes in the car, you realise that he is a reckless and dangerous driver. Frightened for your life, but afraid of provoking him to even wilder driving, you say tactfully:

A) This is a. ereat car, and you handle it just like Michael

      Schumacher.

B) Let me out. I’d rather walk than endanger my life here.

C) You drive like my grandmother. We’ll never get there at this rate. D) Could we go a little more slowly? I’m a very nervous person.

E) How did you ever manage to pass your driving test?

  1. Jason and Phil have recently become friends at university. One day, Jason tells Phil about his father’s classic Rolls-Royce. Phil has always been a car enthusiast, but has never seen the engine of a Rolls-Royce and would really like to take a look under the bonnet of Jason’s father’s car. Not wanting to sound too pushy, but hoping for a chance to see the car, he says enthusiastically:

A) I prefer Mercedes convertibles myself.

B) Wow, you must be very rich to be able to afford a Rolls-Royce!

C) Oh, you must take me for a ride in it this weekend. I’ve always

     wanted to ride around town in style.

D) Can I possibly take a look at the engine sometime as I’m really

       interested in classic cars?

E) I’ve been a car enthusiast all my life. You have got to let me tune

     the engine for you.

  1. You are sharing a flat with some other students, and one day, one of them brings home an adorable kitten she found abandoned. Unfortunately, you have a strong allergy to cats, and know you will be ill if there is a cat in the flat. Trying to be as gentle and understanding as possible, you say to her:

A) Either I’m going or that cat is, and I was here first!

B) I’ve never really liked dogs because they can’t take care of

     themselves the way cats can.

C) She’s beautiful, but I cannot be anywhere near cats without itching

    and sneezing.

D) Oh how sweet, a tiny kitten! Do you intend to keep it?

E) Poor thing, she must be hungry. I’ll get her some milk.

  1. One of your friends loves to tell stories about his experiences. Though he has had an interesting life, you have heard all of his stories several times. One day, he begins a long tale that you have heard at least twice before and know almost by heart. Hoping to get out of listening again without hurting his feelings, you say, excusing yourself:

A) Oh. it’s getting rather late. I had better go to the library and finish

     my essay.

B) I know this story. Let me tell it to you and see if I get it right.

C) Not that same old story again! Don’t you know any better ones?

D) I’ve never known anyone who loves the sound of his own voice as

    much as you do.

E) Well, I’m not going to waste my time listening to your ridiculous

     stories. I’ve got to go.

  1. One of the few open spaces in your downtown neighbourhood is a small square around a historical monument, where neighbours chat in the evenings and children play football. One day, workmen start digging it up, and it becomes obvious that they are putting a street through the square, destroying it. As soon as you see this, you turn to the friend you are walking with and say angrily:

A) Oh good, the traffic is so bad around here that we need another

     road.

B) I suppose there is just nothing you can do when the Council

     decides to build a road.

C) It’s amazing how quickly they have built this road.

D) Oh my God, how sad! Everyone used to like this square.

E) This is disgusting! Let’s start a petition right away. I’m sure

     everyone will sign it.

  1. You give a friend’s 8-year-old child a book for his birthday. Instead of reading it, he holds it upside down, turns it around, and looks completely confused by it. Concerned that the child might be having problems at school, of which his mother is unaware, you say carefully to her:

A) Hasn’t your kid ever seen a book before?

B) I’m surprised that your 8-year-old son can’t even read yet!

C) I think your son must be a bit backward for his age if he doesn’t

    even know what a book is.

D) What sort of books is your son reading at school?

E) If I had known your kid was so simple, I would have bought him a

     toy instead of a book.

82-87. sorularda verilen cümleye anlamca en yakın olan seçeneği bulunuz.

  1. As far as I was concerned, the project was so impractical that it never stood a chance.

A) My concern was with the impractical side effects of the project.

B) It was an impractical project, so it failed to receive much support.

C) There was no reason for concern, because there was a good

     chance that the project would be rejected.

D) l didn’t think that the project was nearly so impractical as

    everyone else seemed to think.

E) In my opinion, there was no possibility of the project being

     successful as it was too unrealistic.

  1. His enthusiasm for his new career seems limitless.

A) He is limited by the regulations about which career he can choose.

B) The eagerness he has brought to his new job is apparently

     boundless.

C) He could only bring a limited amount of determination to his new

     position.

D) Though he is unhappy about changing careers, he is attempting to

     make the best of it.

E) He has a great deal of empathy with others in his profession.

  1. Having been financially dishonest during his term in office, the mayor faces almost certain rejection by the electorate.

A) Having done an excellent job, the mayor will probably be re-

     elected.

B) Because of his corruption, there is very little chance that the

     electorate will re-elect the mayor.

C) Having been prudent enough to save money, the mayor will not

     worry too much about the result of the elections.

D) Facing a difficult election, the mayor believes that his past records

     will carry him through.

E) With an election coming soon, the mayor cannot decide whether to

    admit his dishonesty to the electorate.

  1. As his condition deteriorated rapidly, recovery was out of the question.

A) Despite his improving condition, it was questionable whether he

     would recover or not.

B) His recovery was delayed by the deterioration of his condition.

C) It was impossible for him to survive, with his condition getting

    worse so quickly.

D) He will probably recover rapidly now that his condition is

    improving.

E) There is no question that he will recover, but it may not be very

    quickly.

  1. I’d better go shopping because it looks as if we may run out of eggs.

A) I have to run out of the house because I’m in a hurry to get some

    eggs.

B) There is no need to run to the shops as we have plenty of eggs.

C) l think I’ll go and get some eggs because we don’t have any and we

     may need them later.

D) After running so much, I’m hungry and would like some eggs.

E) We may not have enough eggs, so I should go and buy some.

  1. Though there are some fast runners in the country, they are not world class.

A) One of the fastest runners in the country will probably win an

    Olympic medal.

B) Even the best runners in the country are not of an international

    standard.

C) There are few runners in the country fast enough to take part in

     international competitions.

D) The fastest runners of the country should get the chance of

     competing with world class runners.

E) The country’s runners may be below world class, but some of them

    are quite fast.

88-94. sorularda karşılıklı konuşmanın boş bırakılan bölmünde söylenmiş olabilecek sözü bulunuz.

  1. Tanla: Did you see what Jill got on her English exam?

Maria: ………

Tania: Neither can I. I wish I had studied as hard.

A) I can’t believe it. She must have worked day and night.

B) I’m sure I could have done as well if 1 had studied as hard as her.

C) I can’t understand it. I know she studied so hard.

D) l can never do as well as she does, no matter how hard 1 work.

E) I can’t stand hearing about her marks. She always does better than

    I do.

  1. Terry:  Have you heard from Janet recently?

Prank: No, it’s been two months, and I’m getting worried.

Terry:   …………

Frank: I would, but they have never really liked me.

A) I wouldn’t worry too much. Letters from central Africa have a way

     of disappearing.

B) You should get an e-mail address. It’s much more convenient than          

    letters.

C) She’s been writing to Leroy. Maybe you should ask him how she

     is.

D) Maybe you should get in touch with her parents and see what she’s

     up to.

E) She’s never been good at writing letters, but you should keep

     writing to her.

  1. Kelly: Oh no. the fridge hasn’t been working and all the food has gone off.

Debbie: ………..

Kelly:    Well, don’t blame me. I found a good second-hand one, but

you said it was too expensive.

A) I guess we’ll just have to go out for a pizza tonight.

B) I keep telling you we should replace that old thing.

C) Let’s get Tom over to repair it. He’s good with things like that.

D) If only we had eaten it last night instead of going out, it wouldn’t

     have gone to waste,

E) That’s strange! It was working well yesterday.

  1. Roger: I wish we didn’t have to work overtime this week.

Harry: I don’t mind. I need the money.

Roger: …………

Harry: Well, with the extra money, you can take them somewhere

really nice.

A) Me too, but I’m just so tired all the time.

B) What are you talking about? You’ve got more than the rest of us

      put together.

C) I’d rather have the time to spend with my wife and children.

D) No matter how much I make, I just seem to spend it.

E) Now that you mention it. my wife will be really happy that we can

    pay our bills.

  1. Catrina: How are your courses going this semester?

Albert:    Everything is going really well, but between studies and

my part-time job, I just don’t have time for anything.

Catrina: I know what you mean. I’m in the same situation.

Albert:    ………..

Catrina: Well, as we aren’t, they’ll just have to wait until we obtain

our degrees.

A) 1 really envy you because of all the free time you have.

B) Believe me, you are lucky because working and studying is quite

    stressful.

C) Isn’t it a shame we aren’t rich? Then we would have plenty of time 

    for other things as well.

D) l sometimes wish I wasn’t studying Literature, as having to read so

     many books requires a lot of time.

E) If we stopped either studying or working, we would have more

    time.

  1. Mr Barnes: ………

Sheila:But it’s only 10.30, Mr Barnes, and I just got home from work. Mr Barnes: I know, but I have to get up early to go to work tomorrow.

Sheila: OK, sorry. I’ll try to remember.

A) Do you know what time it is, Sheila?

B) What is your favourite kind of music. Sheila?

C) How do you like your new job, Sheila?

D) Hi Sheila, 1 wonder if you could turn down your music a bit.

E) Good morning. Sheila. It certainly is a lovely day, isn’t it?

  1. Bob: I’ve never seen such a wreck. Where did you get this thing?

Alan: It’s not so bad. My brother-in-law drove it for ten years, then he gave it to me.

Bob:   ………

Alan: No way. I think I’ll see if I can fix it up and keep it running.

A) If I were you, I’d give it back.

B) I wish somebody would give me a nice car like that.

C) Why didn’t he just take it to the junk yard?

D) Didn’t 1 see him driving a new Mercedes?

E) Do you know anything about cars?

82-88. sorularda anlam bakımından parçaya uygun olmayan cümleyi bulunuz.

  1. (I) Rice is thought to have originated in northern Thailand, where grains dating back to 3500 BC were discovered. (II) It reached Europe in the 9th century, and the Americas In 1694, by way of Madagascar, (III) Today, there are’more than 40,000 varieties of rice produced in 95 countries. (IV) In Western countries, however, rice is used primarily in breakfast cereals, and as an alternative to potatoes. (V) As it’s grown so extensively, it Is no wonder that rice is the basic component of most meals for half the population of the world.

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

  1. (I) Fresh coffee stains and most old ones on washable fabrics can be removed by ordinary laundering with soap and water. (II) However, a slight trace sometimes persists in the case of heavy or old stains, (III) Drying the material in the sun will often remove these. (IV) If this fails, a bleaching agent may be used. (V) Some bleaching is done in the home, but the main use of bleach is in industry.

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

  1. (I) Radio transmissions are subject to interference of various kinds, (II) Radio waves travel outward in straight lines from the transmitting aerial and do not follow the curvature of the Earth. (III) It is often forgotten that the television was invented in England long before World War II. (IV) When Marconi sent the first radio signal across the north Atlantic, he was able to do so only because of an electrical reflecting layer in the atmosphere which bounced the radio waves back to the Earth. (V) This part of the upper atmosphere, known as the ionosphere, is made up of several layers of ionized gases with this property.

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

  1. (I) One of the largest airports in the world is the Dallas-Fort Worth complex in Texas, (II) Moreover, London’s Heathrow Airport is probably the busiest in the world. (III) Because of the long distances that have to be covered by passengers inside the airport, the Americans have constructed a specially designed transport system called “Airtrans”, which links the terminals with the various car parking areas. (IV) The Airtrans vehicles have rubber-tyred wheels which run along concrete guideways, and the coaches are all computer controlled. (V) The system can transport up to 9000 people, along with their baggage, per hour.

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

  1. (I) The cheapest way to transport goods long distances is by sea, but the quickest is by air. (II) The fastest container ships in the world have three huge propellers driven by three huge diesel engines. (III) When they are running at full speed, they gulp 300 tonnes of fuel per day, and thrust the ship through the seas at a speed of nearly 55 kph. (IV) If a vessel meets a similar ship travelling in the opposite direction, their passing speed is 110 kph. (V) This does not allow much time for either ship to take avoiding action if they find themselves on a collision course.

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

  1. (I) Guam is not a very large island. (II) Yet, one Japanese soldier managed to hide out in its jungles for 27 years without realising that World War II had ended. (Ill) Today Guam is best known in Japan as a holiday destination. (IV) During his years there, the resourceful Sergeant Yokoi made clothing from tree bark, and used the cycles of the moon for his calendar. (V) When he returned to Japan in 1972, he still had his old Imperial Army rifle, and he apologized for his “shame” in coming back alive.

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

PRACTICE EXAM 21

l.D 2.A 3.C 4.A 5.B 6.D 7.C 8.E 9.B 10.E

11.A 12.B 13.C 14.D 15.E 16.A 17.B 18.B 19.D 20.C

21.A 22.D 23.E 24.B 25.C 26.E 27.A 28.D 29.D 30.B

31.E 32.C 33.A 34.B 35.D 36.D 37.E 38.C 39.A 40.A

41.C 42.D 43.B 44.E 45.C 46.D 47.C 48.B 49.B 50.D

51.A 52.E 53.D 54.C 55.A 56.B 57.D 58.A 59.C 60.C

61.E 62.B 63.A 64.D 65.D 66.C 67 .A 68.E 69.E 70.D

71.B 72.C 73.A 74.B 75.E 76.D 77.D 78.C 79.A 80.E

81.D 82.E 83.B 84.B 85.C 86.E 87.B 88.A 89.D 90.B

91.C 92.C 93.D 94.A 9S.D 96.E 97.C 98.B 99.A 1OO.C

Yazar Hakkında

Erdem OVAT

1985-1988 Dörtler Köyü İlköğretim Okulu 1988- 1993 Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu 1993-1996 Orhan Çobanoğlu Lisesi 1997-2000 Almanya'da Turist 2001-2002 Vatani Görev Isparta Muş'ta yaptım 2002-2004 Açiköğretim Lisesinden Üstün Başarı 2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Alman Dili Öğretmenliğinde Mezun Oldum 2010-2011 Halk Eğitim Merkezinde Almanca Öğretmenliğine Başladım 2011-2013 Çeşitli Özel Dersane ve Okullarda çalıştım 2013- .... Milli Eğitimde Almanca Öğretmeni olarak çalışmaya devam ediyorum
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
%d blogcu bunu beğendi: