English

practiceexam15

Okuma Süresi:59 Dakika, 34 Saniye

practiceexam15

practiceexam15

PRACTICE EXAM   15

 

Don't sit on that old chair. One of its legs is broken and it looks as if it's going to ……… .

 

A) spoil      B) drop       C) damage       D) collapse      E) spread

 

Boris had been wanting to ask Jenny to marry him for a long time, but he couldn't find the courage to …….. to her.

 

A) propose                     B) glimpse              C) engage                   

D) recommend               E) persuade

 

……… is no excuse in the eyes of the law — in other words, even if you don't know you're doing something wrong, you will still be held responsible.

 

A) Enthusiasm               B) Ignorance           C) Mischief                

D) Regulation                 E) Inspiration

 

Although the children had been throwing stones at the dog, they hadn't ……….. meant to hurt it  only to scare it away.

 

A) accidentally               B) logically             C) intentionally         

D) considerately             E) mistakenly

 

Sally is ………. related to Tom Cruise  I think he's her mother's cousin's son, or something like that.

 

A) virtually                     B) gloriously          C) nearly                     

D) sparingly                   E) distantly

 

With its absolutely ………… size, the volcano on the island of Monserrat seems to dwarf the town of Plymouth in the valley below.

 

A) immediate    B) tiny    C) wasteful     D) immense   E) eruptive

 

Why don't you come to the cinema with me tonight ……… watching television as you usually do?

 

A) besides                      B) provided that      C) instead of             

D) in case                       E) despite

 

The fruit is not particularly good this year …….. the unfavourably dry summer we've had.

 

A) just as                        B) owing to            C) until                       

D) because                     E) now that

 

Even if you're not hungry now, I think you should have something to eat, ……….. you'll be starving by bedtime.

 

A) however                    B) so that                               C) moreover               

D) but still                      E) or else

 

Even though he was suffering from flu and feeling terrible, he took the family on a picnic, ………… he had promised the week before.

 

A) as      B)just         C) much     D) such as         E) like

 

The amusement centre requires all children ……….. the age of 10 to be accompanied ……….. an adult.

 

A) of/to                          B) under/by            C) below/with            

D) from/alongside          E) beneath/from

 

I am dissatisfied ……… the service I have received …….. your company.

 

A) for/with                     B) about/in              C) by/for                    

D) with/from                  E) from/by

 

Everybody had agreed to do something different at the weekend, but nobody could ……….. with an acceptable suggestion about what to do.

A) turn down                 B) put out               C) take over              

D) get along                   E) come up

 

 

At the gym I go to, there are several men ……… arms are four times as thick as mine.

 

A) where                        B) whose                C) which                     

D) who                           E) how

 

I agree that Joseph is intelligent, but his sister, Frances, is just ……… .

 

A) so cleverly                 B) as clever             C) such clever            

D) cleverly enough         E) more cleverly

 

The soup I ordered at the restaurant was ………. I just couldn't manage to eat it.

 

A) saltier than                 B) the saltiest         C) so salty that         

D) too salty                     E) as salty as

 

Nearly ………. contemporary Latin American writer used magical realism, but……….. used it in an individual way.

 

A) every/each                 B) much/none         C) most/many           

D) all/some                     E) none/all

 

Being the only one in which ……….. Portuguese is the official language, Brazil holds ……….. unique place among the countries of the New World.

 

A) a/the           B) the/the    C) —/—            D) —/a      E) the/an

 

My mother is very worried about the results of the tests my father had last week, ……… .

 

A) but he didn't                              B) and so am I

C) but he hadn't                              D) and 1 had too

E) but she didn't either

 

No decisions ……… yet, but I believe the judges ……… the results at three o'clock.

 

A) are made/are announcing

B) will have made/announce

C) have been making/are announced

D) have been made/will be announcing

E) were made/will be announced

 

John's been outside for half an hour now. He …….. trouble getting the car started because it ……… outside in the cold for most of the winter.

 

A) could have had/was standing

B) will be having/will have stood

C) has had/is standing

D) should have/had been standing

E) must be having/has been standing

 

Phosphate mining on the Pacific island of Nauru ………. 80% of the island barren and deposits ………. to run out very shortly.

 

A) leaves/were expected                B) left/will expect

C) has left/are expected                  D) is leaving/have expected

E) will leave/expect

 

Graham ……… to hospital in an ambulance at midnight when his appendix …….. .

 

A) had to be taken/burst

B) used to be taken/has burst

C) is being taken/was bursting

D) will be taking/is bursting

E) has been taken/will burst

 

 

 

 

 

We were told by the travel agent, who ………. very hopeful, that he ……….  his best to find tickets for us.

 

A) hasn't sounded/was doing

B) doesn't sound/had been doing

C) wouldn't sound/will do

D) didn't sound/would do

E) hadn't sounded/does

 

I'm sure your headache ……….. if you lie down for a while after you ………. an aspirin.

 

A) would have disappeared/had taken

B) might disappear/took

C) has disappeared/were taking

D) will disappear/have taken

E) disappears/will have taken

 

As there was no work in his hometown for someone with his qualifications, ……. .

 

A) he had got his degree from the most respected university in the country

B) which meant that he had to remain unemployed, or take a boring job with low pay

C) his mother would miss him if he moved away though

D) it was only a small town with no industry at all

E) he moved to a place where there were more opportunities

 

……… but I won't, of course, if you don't want me to.

 

A) I don't think 1 will be home by 6 o'clock

B) I'd love to repaint the living room

C) I haven't made any plans for today

D) I certainly wouldn't tell anyone that

E) l am deeply concerned about the environment

 

………. provided that my parents agree.

 

A) I've booked the tickets for the play on Friday

B) I'm really pleased that you're coming to dinner

C) My whole family is full of admiration for you   .

D) I'll be going to England to do a summer course

E) My brothers and sisters are always arguing

 

As long as you're enjoying your job,

 

A) it really doesn't matter how much money you make

B) you should have tried moving to another city for a change

C) it was rewarding both emotionally and financially

D) you didn't keep yourself in good  physical health though

E) so many people are unable to achieve real happiness

 

Had I not seen it with my own eyes,

 

A) I thought I should have my eyes checked

B) you can't imagine how everything happened so suddenly

C) I promise there was nothing really worth seeing

D) I might not have missed such an interesting story

E) I would have considered it impossible to believe

 

Although she's not very good at writing letters, …….

 

A) I have no idea where she's living nowadays

B) we haven't been in contact since about 1990

C) we've managed to keep in touch for over ten years

D) I never have much to say to her on the phone either

E) she has to pay large telephone bills every month

 

………; however, hardly any of them stayed until the end.

 

A) There weren't many students in the class

B) Quite a few people attended the meeting

C) The topic of the lecture was not very interesting

D) My wife and I went to the opera last week

E) The ending of the film was disappointing

What her bosses admire most about her

 

A) she is so beautifully dressed at all times

B) most of us wish we were a bit like her

C) l wish she would boast about herself less

D) is the way she is always so organised

E) haven't prevented her from coming to work late

 

……….. but despite that, I think I should.

 

A) I don't feel like going to my language class this evening

B) l asked her why she hadn't told me about her problem in advance

C) I think you ought to visit your parents more often

D) l don't expect that tomorrow's exam is going to be very hard

E) l know I shouldn't have been so rude to the customer

 

35.-37. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

In the Pacific Ocean, over 4000 kilometres from the coast of Chile, the closest mainland, is a tiny island named Easter Island that amazed the first seafarers to land there in the 18th century. What surprised them were the hundreds of colossal statues scattered all over the island. They were the remains of massive sculptures that had been cut from the volcanic mountains. No one has ever been able to explain why these statues were built. They are between ten and twenty metres high and weigh up to fifty tonnes. Even now, scientists are unable to explain how such huge monuments were constructed and moved about on such a remote island.

 

The most extraordinary thing about Easter Island is …… .

A) the many huge stone images found on the island

B) the fact that it was not until the 18th century that the first seafarers went there

C) the existence of volcanic mountains there

D) its location nearly 4000 kilometres from Chile

E) the 4000 year old mountains that were discovered in the 18th

     century

 

The passage tells us that……. .

A) there were no people on the island until the 18th century

B) there are between ten and twenty statues on the island

C) the reason for the construction of the statues is not understood

D) there are many active volcanoes on Easter Island

E) seamen in the 18th century often made up unlikely stories

 

It is mentioned in the passage that …… .

A) the first seafarers to land on the island were very skillful

B) the statues are situated in the most remote part of the island

C) the civilization of Easter Island was destroyed by a volcanic

     eruption

D) the people who made the statues were excellent engineers

E) Easter Island is a long way from the nearest continent

 

38.-40. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

It is ironic that the name of such a corrupt and immoral politician as John Montagu, the fourth Earl of Sandwich, has come down to us, while the names of some of his more honest colleagues are forgotten. He held several important positions in the 18th century, most notoriously as First Lord of the Admiralty. He is thought to have stolen from the Admiralty budget, and to have purchased inferior equipment for the navy at a profit to himself, causing the British Navy serious problems at sea. But of course what he is most remembered for is the invention of the 'sandwich". A confirmed gambler, he is thought to have asked for slices of meat to be put between two pieces of bread and brought to him at the gaming table, so that eating would not cause him to waste any gambling time,

 

According to the passage, the sandwich" …….. .

A) is a special way of gambling invented by John Montagu

B) was invented In England, but is now most popular in the United

      States

C) was John Montagu's favourite meat dish he ate with his gambling

     colleagues

D) was the secret code John Montagu and some other corrupt

      politicians used

E) was invented by John Montagu as a way to be able to eat while

     gambling

Some of the British Navy's problems in the 18th century resulted from …….. .

 

A) the gambling habit of the fourth Earl of Sandwich

B) the corruption and immorality of the manufacturers

C) the dismissal of the honest admirals of the time from the navy

D) the bad equipment John Montagu bought for the navy

E) the economic depression the country was suffering in general

 

The author finds it ironic that John Montagu, an immoral person, …….. .

 

A) was able to hold such important positions in the navy

B) is still remembered today, but some of his more honest contemporaries aren't

C) was awarded by the British Navy for his admirable work

D) was held responsible for the increase in gambling in the country E) had become one of the four important figures of the region of

    Sandwich

 

41.-43. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

Although the Kllim-Ijim forest In Oku, Cameroon, lies only about six degrees north of the Equator, at an elevation of over 2,500 metres, it has a pleasant climate. After the stifling humidity of the country's main city, Douala, this highland area feels decidedly cool. Kilirn-Ijim is the highest and largest forest left in West Africa, with fifteen bird species found only in this mountain area of Cameroon. One, a dazzlingly beautiful bird called the turaco, is found nowhere else on the Earth. Although the turaco is confined almost entirely to the 200,000 hectares of the Kilim-Ijim area, it is not difficult to locate it. From dawn to dusk, its call can be heard. Because of this, the local people call the turaco the timekeeper, announcing the start and end of each working day in the fields.

 

The author mentions that the Kllim-Ijim forest has a nice climate …….. .

 

A) though it is not as good as the climate in Douala

B) even though it can be really quite cold there

C) despite the fact that it is near the Equator

D) because it is in a northerly area of Cameroon

E) although it is not as cool as it is in Douala

 

The turaco …….. .

 

A) is only found in the Kilim-ljim forest

B) is not easy to find in the 200,000 hectares of the forest

C) is the only bird species which is native to Cameroon

D) has fifteen different varieties found only in the Kilim-Ijim forest E) can be found throughout Cameroon, but nowhere else

 

The turaco is known as the timekeeper because …….. .

 

A) it calls twice a day — at sunrise and at sunset

B) its call is heard in the fields from the start till the end of a work

     day

C) it makes a noise that sounds like a clock

D) its loud, distinctive cry can be heard day and night

E) it calls as it goes to sleep at dawn and again at dusk, when it wakes

    up

 

44.-47. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

Lacrosse is the national game of Canada and was developed there around 1850, and later in the US in 1877, from the centuries old Indian baggataway, played by rival tribes with teams numbering thousands. The name, French for "the crook," is from the stick used. The modern game is played on a field 100 by 60 metres, with caged goals about two metres square. A team consists of ten players: defence men, midfield players, attack players and a goalkeeper. The object is to score goals by carrying, throwing or batting a sponge rubber ball with the stick, which has a 25-centimetre net at the end. Only the goalkeeper may touch the ball with his hands, and the game is divided into four quarters of 15 minutes each,

 

 

 

According to the passage, a lacrosse game ……. .

 

A) stimulates feelings of hatred between the sides

B) allows the players to handle the ball with hands

C) is only popular among the Indians living in Canada

D) requires the teams to employ a lot of players

E) is played for sixty minutes in four sections

 

We learn from the passage that today, lacrosse is played …….. .

 

A) all over the world and is very popular

B) on a field many times the size of a football pitch

C) by teams of ten players in four distinct positions

D) by people riding horses and carrying sticks

E) by teams of thousands of people at the same time

 

The passage tells us that lacrosse

 

A) in its present form dates from the mid-nineteenth century

B) was played enthusiastically by the Indian tribe of Baggataway

C) used to mean a declaration of war in the Indian traditions

D) is only played in Canada, where it's the national game

E) is a French game developed by crooks and warriors

 

47.-49. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

What have recently been found in Egypt could be the earliest known writings. The clay tablets have been carbon dated to between 3300 BC and 3200 BC. This discovery will upset the belief commonly held by historians that the first people to write were the Sumerians of Mesopotamia, in about 3000 BC. Most of the tablets were found in the tomb of a king called Scorpion, south of Cairo, The writings, in the form of line drawings of animals, plants and mountains are on clay tablets barely bigger than postage stamps. They have been deciphered as records of linen and oil delivered to King Scorpion I. Thus it seems that man's first writings were not a creative outpouring but the result of economics: when the chieftains expanded their areas of control, they needed to keep a record of taxes, paid in the form of goods.

 

According to the passage, the discovery of the clay tablets in Egypt …….. .

 

A) has upset a great many historians interested in this area

B) has proved that the Sumerians were the first to write

C) apparently took place in approximately 3000 BC

D) will change the current understanding of the history of writing

E) has not yet been officially confirmed by authorities

 

The clay tablets mentioned in the passage ……. .

 

A) were used as ancient forms of postage stamps

B) are the earliest examples we have of Egyptian art

C) reveals some information about the economic dealings of ancient

     Egyptians

D) were specially created to be buried with King Scorpion

E) originally belonged to the Sumerians of Mesopotamia

 

From this discovery, it appears that …..

 

A) these tablets were a form of ancient money

B) the tablets were bartered in exchange for oil

C) King Scorpion was one of the first merchants

D) only the kings had the authority to keep written records of events E) the first writing was for the purpose of recording economic

     transactions

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50.-52. soruları  verilen parçaya göre cevaplayınız.             

 

According to local legend, the Russian Mikhail Bukanin entered a Prague cafe in 1848 and ordered tea. When the owner said that he'd never heard of the drink, Bukanin marched into the kitchen and made the city's first cup of tea. Eighty years later, there were an estimated 150 tea-houses in Prague, but the culture died out under the Communist regime. Today's tea-houses are mostly a 1990s1 phenomenon. Partly a reaction to the smoke-filled atmosphere of the Czech pub, and partly a reaction against the multinational, fast-food culture that has recently arrived in Prague, tea-houses are non-smoking, peaceful places to enjoy a quiet cup of tea and relax. The tea drinking is taken very seriously, and many of the tea-houses stock a huge array of different kinds of tea.

 

Legend tells us that ……. .

 

A) tea was forbidden in Prague until the year 1848

B) eating and drinking habits of the Czechs were greatly affected by

     the Russians'

C) the Czechs used to drink tea themselves but did not offer it to their

     guests

D) a Russian introduced tea to the people of Prague

E) the first cafe in Prague serving tea was started by a foreigner

 

We can deduce from the passage that

 

A) today's tea-houses in Prague have generally been opened in the

      last ten years

B) approximately 150 tea-houses have been opened in Prague since

      the 1920s

C) the original tea-houses have lost a lot of business to pubs and

     restaurants

D) the citizens of Prague don't really like drinking tea in public

     places

E) the tea-houses in Prague have been in continuous existence for

     over 80 years

 

We learn from the passage that Prague tea-houses ……. .

 

A) do not encourage their customers to laugh and joke

B) keep a large samovar of tea boiling all the time

C) sell fast food as well as the tea they are famed for

D) offer many varieties of the beverage they serve

E) were, in general, pubs before they became tea-houses

 

53-60. sorularda verilen İngilizce cümlenin Türkçe dengini bulunuz.  

New York is shaped like a huge funnel, tilted on its side.

 

A) New York'un şekli, yanları eğik büyük bir huniyi andırır.

B) Şekil olarak New York, bir tarafına doğru yan yatmış huniye

     benzer,

C) New York, yan tarafına eğilmiş kocaman bir huni şeklindedir.

D) Yan tarafına doğru eğilmiş bir huniyi andıran şekliyle New York,

     çok ilginçtir.

E) Çok büyük bir şehir olan New York, şekil olarak yana doğru eğik

     bir huni gibidir.

 

Synthetic rubber and plastics have today largely replaced bottle stoppers made front cork.

 

A) Şişe kapaklan artık, eskiden olduğu gibi mantardan değil, sentetik

      lastik ya da plastikten yapılmaktadır.

B) Bugün şişe kapağı yapımında mantar değil, daha çok sentetik

      lastik ya da plastik kullanılmaktadır.

C) Mantardan yapılan şişe kapaklarının yerini bugün büyük ölçüde

     sentetik lastik ve plastik almıştır.

D) Şişe kapağı olarak mantarın yerini alan sentetik lastik ve plastik 

      bugün çok yaygın kullanılmaktadır.

E) Mantardan yapılan şişe kapağı bugün hala üretilse de, daha çok

      kullanılan malzeme sentetik lastik ya da plastiktir.

 

 

 

 

 

It's hoped that with the new funds, job opportunities in the region will increase, and the migration to big cities will at least slow down.

 

A) Bölgede yeni iş olanakları yaratmak için fonlar ayrılırsa, en

azından büyük kentler umut kapısı olmaktan çıkar ve göç oranı yavaşlar.

B) Yeni fonlarla bölgede iş olanaklarının artacağı, böylece büyük

      kentlere olan göçün en azından yavaşlayacağı umuluyor.

C) Bölgeden büyük kentlere olan göçü yavaşlatmak için tek umut,

     yeni fonlarla bölgedeki iş olanaklarını arttırmaktır.

D) Büyük kentlere olan göçü yavaşlatmak umuduyla, yeni fonlar

     ayrılmış, böylece bölgedeki iş olanakları arttırılmıştır.

E) Yeni fonlarla bölgede iş olanaklarını arttırarak büyük kentlere olan

     göç durdurulamaz ama en azından yavaşlatılabilir.

 

The French playwright Pierre Corneille is acknowledged as the father of French classical tragedy.

 

A) Pierre Corneille yazdığı oyunlarla, klasik Fransız trajedyasının

      babası olduğunu kanıtlamıştır.

B) Fransız oyun yazarı Pierre Corneille, yazdığı oyunlarla kendini

      klasik Fransız trajedyasının babası olarak kabul ettirmiştir.

C) Klasik Fransız trajedyasının babası olarak bilinen Pierre Corneille,

      bu dönemin en iyi oyun yazandır.

D) Pierre Corneille, klasik Fransız trajedyasının en başarılı oyun

     yazan olarak kabul görmüştür.

E) Fransız oyun yazarı Pierre Corneille, klasik Fransız trajedyasının

      babası olarak kabul edilmektedir.

 

For my study room, I'm looking for a table exactly the same size as this but with more drawers.

 

A) Çalışma odam için alacağım masa bu büyüklükte olabilir ama

      kesinlikle çekmecesi daha fazla olmalı.

B) Çalışma odamdaki masa büyüklük olarak tam bunun kadar ama

      çekmece sayısı daha fazla.

C) Aşağı yukarı bu büyüklükte ama daha çok çekmeceli bir masa

      çalışma odam için uygundur,

D) Çalışma odam için tam bu büyüklükte ama daha fazla çekmeceli

      bir masa arıyorum.

E) Baktığımız masalar içinde büyüklük ve bol çekmeceli olması

      bakımından çalışma odam için en uygunu bu.

 

A large section of the area is subject to sudden changes in temperature, yet extreme temperatures do not last very long.

 

A) Bölgenin en büyük özelliği, çok uzun süre devam etmeyen ama

     sık sık meydana gelen ani ve aşırı ısı değişmeleridir.

B) Bölgenin büyük bir bölümünü etkisi altına alan ani ısı artışı, neyse

      ki çok uzun sürmedi.

C) Bölgede ani meydana gelen ısı değişmeleri aşındır ama çok uzun

      ömürlü değildir.

D) Bölgenin büyük bir bölümü ani ısı değişmelerine maruz kalır 

      ancak aşın sıcaklıklar çok uzun sürmez.

E) Büyük bir bölgeyi aniden saran aşırı sıcakların çok uzun süre

      devam etmeyeceği tahmin ediliyor.

 

Doing regular exercise not only helps you maintain your weight, but also contributes to your overall health.

 

A) Sadece kilonuzu korumak için değil, bir bütün olarak sağlığınızı

     arttırmak için de düzenli spor yapmalısınız,

B) Düzenli egzersiz yapmak sadece kilonuzu korumanızı sağlamaz,

     genel sağlığınıza da katkıda bulunur.

C) Düzenli yapıldığı sürece egzersiz, hem kilonuzu korur hem de

     genel olarak daha sağlıklı hissetmenizi sağlar.

D) Düzenli egzersiz yaparak hem kilonuzu koruyabilir hem de genel

     olarak sağlığınızı arttırabilirsiniz.

E) Kilonuzu korumanın, bu arada genel sağlığınıza da katkıda

      bulunmanın en etkili yolu, düzenli olarak egzersiz yapmaktır.

 

 

 

 

 

 

It's only natural that you may fall into conflict occasionally even with our closest friend.

 

A) En yakın arkadaşınızla bile zaman zaman anlaşmazlığa düşmeniz

      çok doğaldır.

B) Bazen en iyi arkadaşınızla bile tartışma yaşayabileceğinizi doğal

      karşılamalısınız.

C) Doğaldır ki anlaşmazlığa düştüğünüz insanlar size yakın olan

     kişiler olacaktır.

D) Doğal olarak en az anlaşmazlığa düşeceğiniz kişi en yakın

     arkadaşınızdır.

E) En iyi arkadaşınız bile olsa, bazen yakınınızdaki kişilerle doğal

      olarak tartışmalar yaşanacaktır.

 

61.-69. sorularda verilen Türkçe cümlenin İngilizce dengini bulunuz.

Sakarinin güvenli olup olmadığı 197O'lerden beri tartışma konusu olsa da, hala pek çok kişi şeker yerine onu kullanmaktadır.

 

A) There has been some controversy as to whether Saccharin, which

has been used since the 1970s by people as a substitute for sugar, is safe or not.

B) Many people still debate whether or not saccharin should be used

as a substitute for sugar even though it was shown to be unsafe in the 1970s.

C) While the controversy, which started in the 1970s, about whether

or not saccharin is safe goes on, lots of people still use it as a substitute for sugar.

D) The controversy, which started in the 1970s, about whether or not

saccharin is safe has led a lot of people to abandon its use as a substitute for sugar.

E) Although whether or not saccharin is safe has been the subject of

controversy since the 1970s, many people still use it as a substitute for sugar.

 

Arazinin çoğunlukla dağlık olduğu ülkelerde, mümkün olan her bir toprak parçası, en iyi biçimde yararlanmak için, dikkatle işlenmektedir.

A) Most pieces of land in mountainous countries, whose terrain is not

very suitable for fanning, are meticulously cultivated for maximum benefit.

B) The careful tilling of each possible parcel of land in countries

where the landscape is mountainous is carried out to ensure maximum yield.

C) The maximum possible benefit is extracted from the land in

mountainous countries by ensuring that each field is cultivated carefully.

D) In countries where the terrain is mostly mountainous, every

    possible parcel of land is carefully tilled for maximum benefit.

E) The country gets maximum yield from its mostly mountainous

     terrain by carefully planting every possible area

.

Uçurtma uçurmak için en iyi rüzgar, saatte yaklaşık 13 ila 32 kilometre hızında düzenli bir esintidir.

A) One can fly kites best at speeds of about 13 to 32 kilometres per

     hour in a steady breeze.

B) The best wind for kite flying is a steady breeze with a speed of

     about 13 to 32 kilometres per hour.

C) To fly a kite you need a steady breeze of between 13 and 32

      kilometres per hour.

D) Kites are best flown in steady breezes of anything between 13 and

    32 kilometres per hour.

E) Steady breezes blowing at between 13 and 32 kilometres per hour

     form the best conditions for kite flying.

 

Annemin doğum günüm için gönderdiği hediyenin postada kaybolmasına çok üzüldüm.

A) My mother was really upset that the present she had sent me for

     my birthday had got lost in the post.

B) It was really upsetting for me that my birthday present from my

     mother didn't arrive with the post.

C) l was really upset that the present my mother sent me for my

      birthday was lost in the post.

D) I'd be really sorry if the birthday present my mother sent me got

     lost in the post.

E) I found it terribly upsetting that my birthday present from my

     mother was lost in the post.

Katar çok az yağış alır ancak meyve ve sebze yetiştirmek için yeterli miktarda yeraltı suyu vardır.

 

A) Qatar receives very little rainfall, but It has sufficient groundwater

     for growing fruits and vegetables.

B) Despite the absence of much rainfall, fruits and vegetables are

      grown in Qatar using the sufficient supplies of groundwater.

C) Even though Qatar receives very little rainfall, fruit and vegetable

      growing is possible by using the ample supplies of groundwater.

D) Sufficient quantities of water for growing fruits and vegetables in

      Qatar, where little rain falls, are available from groundwater.

E) Fruits and vegetables in Qatar are grown using groundwater

      because there isn't sufficient rainfall.

 

Eşinin ölümünden sonra, oğlu büyüyüp işi devralıncaya kadar şirketi kendisi yürüttü.

 

A) She was forced to run the company herself, upon her husband's

      death, until her son was old enough to take charge.

B) Had her son been old enough to take charge, he would have done,

     but she ran the company herself on her husband's death.

C) When her son had grown up, he took charge of his father's

      company, but until then she ran the company herself.

D) Upon her husband's death, she ran the company herself until her

      son grew up and took charge.

E) Following the death of her husband, she decided to run the

     company herself until her son grew up and could take charge.

 

Yeni kaynaklar bulunup üretim arttırılmazsa, çok yakında ülkede enerji sıkıntısı baş gösterecek.

 

A) To avoid the emergence of an energy shortage, either new sources

      must be found or production needs to be increased.

B) An energy shortage will emerge in the country very soon unless

     new sources are found and the production is increased.

C) We have an energy shortage in this country because we haven't

     found any new sources or increased production.

D) The finding of new sources, thus  increasing the production, has

     avoided an energy shortage in the country.

E) In the absence of new sources and increased production of energy,

      an energy shortage will emerge in the country.

 

Kendi işini kurarken o kadar çok bürokratik sorunla karşılaştı ki neredeyse vazgeçiyordu.

 

A) The many bureaucratic problems that he came across while he

      was setting up his new company virtually made him give up.

B) He gave up the idea of setting up his own business because of the

     awful bureaucratic problems he encountered.

C) He encountered so many bureaucratic problems as he was setting

      up his own business that he nearly gave up.

D) He had expected to encounter some bureaucratic problems when

setting up his own businesses but. not so many as to cause him to give up.

E) He was almost fed up enough with the bureaucracy encountered in

     the setting up of a new business to give up.

 

 

69.-74. sorularda parçada boş bırakılan yere uygun düşen ifadeyi bulunuz.

 

Twenty years ago, senior managers might have been protected from unimportant memos by their juniors. ……… .As most managing directors have e-mail on their desktops, voice mail on their phones, business briefings on their computer screens and pagers on their belts, they ate as open to overload as anyone.

 

A) Since the onset of the technological revolution, this has no longer

     been the case

B) Their secretaries open their mail and put it into their in-trays

C) Nowadays, the office memo is more vital than ever

D) Firms are trying to improve the situation by issuing guidelines

E) This meant they did not receive large amounts of vital information

 

 

 

Stonehenge is the most important ancient ruin in the British Isles, situated on Salisbury Plain, not far from the town of Salisbury. The monument is made up of two large circles of huge stones, in the centre of which are tall columns and a 15-foot blue stone block. Its origins are unknown. …….. . However, no scientific data have been advanced to support this theory.

 

A) Historians have always been interested in this mysterious ruin

B) It is known that the stone was brought to Salisbury from Wales

C) There are a lot of myths about the possible origins of the structure

D) Legend tells us that it was used for sun-worship by the Druids

E) Stonehenge was given to the nation by Sir Cecil Chubb in 1918

 

Judo is based on the ancient Japanese techniques known as ju-jitsu. It is practised in many countries, and since 1964 has been an event of the Olympic Games. …….. . In the former, each contestant pits his strength against the other. In judo, the art is to let one's adversary do all the work, using his strength, mistakenly applied, to bring about his own defeat.

 

A) A black belt indicates attainment of the highest level of skill

B) The Japanese are still the most skillful practitioners of judo

C) The summer Olympic Games are held every leap year

D) Not only men, but also women and children are increasingly

      interested in judo

E) Though they look similar, it is important to distinguish between

     wrestling and judo

 

…….. . This is attained by freeing oneself from all desires. It is the goal of Buddhist religious exercises and disciplines and is seen to be complete happiness, free from pain and suffering and from the restlessness and heat of emotions. The complete attainment of Nirvana is supposed to free the individual from the chain of reincarnation.

 

A) Most religions require great discipline from their followers

B) The history of Tibetan Buddhism can be divided into three periods

C) Buddhism is unique among religions in a number of ways

D) Complete happiness is the aim of many religions

E) For Buddhists, Nirvana represents perfect peace

 

CPR is the modern term for artificial respiration. It is only required when the victim has suffered a loss of breathing or heartbeat. The first step in determining whether breathing and heartbeat have stopped is to go to the victim and shout, 'Are you okay?' …….. . Still, the person who doesn't reply may only have fainted, so, as the second step, you should continue by listening for breathing to make sure whether CFR is necessary.

 

A) Lastly check the persons pulse rate

B) Place the victim on a hard, flat surface in order to administer CPR

C) Continue to administer CPR until a doctor can take over from you

D) If you get an answer to this, then obviously, the person is not in

      need of CPR

E) If there is no reply, CPR is required and should be administered

      immediately

 

The Ice Age is our 'most recent' geological period, beginning about 2 million years ago and lasting until about 1O or 20 thousand years ago. During this time, great continental glaciers formed in North America and Northern Europe. ……… . In fact, the ice advanced and retreated at least four times, alternating with mild intervals.

 

A) Many mammals became extinct in this era

B) However, the climate was not uniformly cold

C) No explanation has been generally accepted

D) It is also known as the Pleistocene period

E) Manhattan Island was a rock moved by glaciers

 

 

 

 

 

 

 

 

75-81. sorularda verilen durumda söylenebilecek sözü bulunuz

 

You and your boss are attending an important meeting with potential clients. Your boss is giving the sales pitch, and in the process, misquotes some important figures. You don't want it to appear as if your boss doesn't know what he's talking about, but it's vital that the error is corrected immediately, so you say tactfully:

 

A) The ideas seem fairly sound, Mr Nash, but your figures are totally

      incorrect, I'm afraid.

B) Are you sure we'll manage to get them to sign the contract?

C) Would you mind if I took over here and explained the rest of the

     story?

D) Excuse me. Sir. I was wondering where you got those figures

     from.

E) Sorry to interrupt Mr North, but could I just update those figures?

 

You've always had an ambition to try parachuting, so when the opportunity arises for you to take a two-day course over the weekend, including a jump, you're thrilled. However, when you tell your mother what you plan to do, she is horrified. In order to calm her fears, you say:

 

A) I wouldn't be doing this if I thought it was less than a hundred

     percent safe.

B) This has been an ambition of mine for so long that 1 don't care if I

     die in the process.

C) I suppose you want me to cancel the weekend and do a pottery

     class instead.

D) Listen, Mum, I've always wanted to do this and you're not going

      to stop me.

E) If I didn't do this, I'd really regret it. Anyway, lots of people do

     dangerous sports.

 

You're talking to a close friend on the phone when she happens to mention that it's her birthday. You had completely forgotten about it. Not wanting her to realise this, you quickly say:

 

A) Oh, I'm sorry — it's in my diary but 1 haven't checked it recently.

B) If you'd mentioned it earlier, I would have bought you a present.

C) Yes, I know. I was calling to arrange a date to celebrate it,

      actually.

D) Oh dear, you know what I'm like — I never remember anything.

E) Oh, happy birthday! Why didn't you mention it immediately?

 

You're out for the day with a friend. You decide to picnic on top of a large hill. However, your friend is very fit and climbs very fast. You keep suggesting that you'd like a little rest, but he doesn't listen. You're exhausted, so eventually you assert yourself and demand compliance, saying firmly:

 

A) Why don't we stop here for a few minutes?

B) I refuse to go a step further without a break.

C) Couldn't we just slow down a little bit?

D) You're very fit, so it's much easier for you.

E) This is one of the worst experiences of my life.

 

You hear a rumour going round your office that there will soon be a higher management position available. You are very interested, but as none of your co-workers seem to have any facts, you decide to approach your boss for confirmation and inquire:

 

A) I want to apply for the management job immediately. Where do I

      need to apply to?

B) I've heard there may be management positions opening up. Is this

     true?

C) What exactly is the job that is going to be available and when's the

      interview?

D) Why is it that everyone else in the office seems to know

      everything before me?

E) Could you give me some more information about the new

     positions in the company?

 

 

 

 

You've invited a few people round to your house for dinner. None of them have ever met before. At the beginning of the evening, there is an awkward silence when nobody is saying anything. In order to break the silence without drawing attention to it, and help your friends to feel relaxed, you say:

 

A) If nobody is going to chat, I'd better go into the kitchen and get

     the dinner.

B) Sue, tell us about that embarrassing experience you had last year.

     I'm sure it'll break the silence!

C) Oh dear. We seem to have run out of conversational topics

      already.

D) I'm sorry, 1 thought you were going to get on well, but now I

     guess I was wrong.

E) Right. I'm going to put some music on. What would you like to

      hear?

 

You've rushed into the supermarket to buy a few essential things. You quickly collect the two or three items you need, but find yourself in the checkout queue behind a woman with a loaded trolley. As you're in a terrible hurry, and knowing that it will only take you a minute to pay for the items you need, you politely request, expressing your reason:

 

A) I think it's my turn, because you cut in front of me in the queue.

B) Why do I always get stuck behind someone with a full trolley?

C) Why don't you go behind me in the queue so that 1 don't have to

      waste time waiting for you?

D) Could I possibly go in front of you? I've got few items to pay for,

      and I'm running rather late.

E) Would you mind going to the end of the queue because your

     trolley is so full?

 

82-87. sorularda verilen cümleye anlamca en yakın olan seçeneği bulunuz.

 

I think the appointment still stands, as we haven't heard anything to the contrary from her.

 

A) She hasn't cancelled the arrangement, so I imagine it's going     

      ahead as  planned.

B) She hasn't called'about the time of the date, so we're still waiting

      for confirmation,

C) I think we'll offer her the job because we haven't heard anything

      negative about her.

D) She hasn't told us about a meeting today, so î assume it will be in

       the future.

E) The job must still be available since she hasn't told us that she

     wants to take it.

 

She sounded uncertain in her replies, which failed to give me any confidence in her.

 

A) Even she didn't seem sure about her answers, so I'm sure that I've

     failed.

B) I'm almost certain that I will fail because she seemed unsure that

      they would reply.

C) What gave me no confidence in her was the fact that she

      responded hesitantly.

D) She failed because her replies were not satisfactory, but I'm

      confident that I won't.

E) I have no confidence that she will pass, as she seemed so doubtful

     about her answers.

 

He couldn't have held a party on his birthday last year if it hadn't happened to fan on a Saturday.

 

A) Although it was a Saturday, he couldn't give a party on his

     birthday last year.

B) On one Saturday last year, he decided to have a party as his

     birthday had been a failure.

C) He had an accident on his birthday last year, which was a

     Saturday, so he couldn't have a party.

D) It was because his birthday coincided with a Saturday last year

     that he was able to give a party.

E) He fell on his birthday and injured himself last year, so he held his

      party on the following Saturday instead.

What I can't stand about that courier company is that it's so unreliable.

 

A) Knowing that they are so unreliable, I always try to avoid sending

      anything through that courier company.

B) I wouldn't recommend sending anything through that courier

     company as they are not dependable.

C) I don't understand how that courier company works as they're so

     unreliable.

D) The feature of that courier company I really don't like is their

     unreliability.

E) If that courier company weren't so unreliable, 1 wouldn't dislike

     them so much.

 

I'm not enjoying this job as much as my last one as my co-workers aren't as friendly.

 

A) I'm not happy in this job because the people I work with aren't

     friendly enough.

B) This is the last time I'm going to do a job with people who are so

      unfriendly.

C) Though I don't like this job as much as the one I did before, the

      workers are friendlier.

D) Although I don't like the job itself, I still prefer this one because

      the people here are very friendly.

E) I used to like my previous job better than this one because my

     colleagues were friendlier.

 

I won't tell them how old you are unless they specifically ask.

 

A) I'll only tell them about your age if they ask me directly.

B) Even if they ask you specifically, you should still refuse to tell

     them your age.

C) You mustn't tell them you're old unless they question you about

      that.

D) I refused to tell them how old you were until they specifically

     asked me.

E) If they don't ask you directly, I don't think you should mention

     your age.

 

94-100. sorularda karşılıklı konuşmanın boş bırakılan bölümünde söylenmiş olabilecek sözü bulunuz.

 

Theresa: I can't wait to find out what happens at the end of this book.

David:      …………….

Theresa: Don't you dare try to spoil it for me!

 

A) I bet the movie would be exciting, too.

B) I've read it. I'll tell you now, shall I?

C) You've been reading that book for weeks.

D) I'm surprised you enjoy reading that rubbish.

E) Don't forget to return it when you've finished it.

 

Karen: …………

Pamela: Is that so? I might be interested. What exactly are they

      looking for?

Karen:   It doesn't say. It just says, 'Staff wanted.'

 

A) My boss tells me that he wants to employ some more staff.

B) My interview went very well, and the salary is really fantastic.

C) Turkish Airlines is advertising in the appointment section today.

D) I'm going to McDonald's to see if they happen to need anybody. E) I've heard that one can sometimes get a summer job at Topkapi

     Palace.

 

Daniel: Neville is really getting on my nerves at the moment.

Ben:      ………….

Daniel: Neither can I, especially if it is always about themselves, as is

     the case with Neville.

 

A) Yes, he's so selfish. He just can't think of anyone else.

B) Mine, too. I can't stand people who never stop talking.

C) l agree he's a bit irritating, but I don't find him that bad.

D) I really don't know how you can say that. 1 really like him.

E) Really? I hadn't noticed that he was any worse than usual.

 

Paula: ………..

Kathy: Well, I know it was horrible, but you must try to forget

                    about it.

Paula:  I know, but it's hard when something like that happens

    right in front of you.

 

A) I had such an awful time at the dentist's today.

B) That was the worst exam I've ever had to write.

C) l can't stop thinking about the accident 1 saw today.

D) I had a really exhausting day at work today.

E) The dinner party I gave last night was a total failure.

 

Janine: Good grief! You were blonde this morning.

Lisa:      Yes, I've just been to the hairdresser. What do you

    "think?

Janine: ………….

Lisa:       Me, too. It's quite a change, isn't it?

 

A) Sorry, but 1 really don't like red hair.

B) I honestly didn't notice any difference.

C) Well, I'll need to get used to it.

D) I hope you didn't Jay too much for it.

E) In my opinion, it's a great improvement.

 

Tina: I'm sorry I'm late. Have you been waiting long?

Kay:   ………….

Tina: Oh no! You've been here for ages then.

 

A) In fact, it took me a long time to find the place.

B) It doesn't matter. I've just arrived myself.

C) Yes, I'm getting very bored and impatient.

D) I suppose you got stuck in the traffic, like me.

E) Well, I was half an hour early actually.

 

Ken: ………….

Bob: I've hurt my back, so I'm not playing at the moment.

Ken: That's a pity. Perhaps I'll ask Charles then.

 

A) Do you fancy a round of golf tomorrow?

B) Would you like to go jogging this evening?

C) Could I come and watch the football with you?

D) How are your tennis lessons going these days?

E) What have you been up to lately, Bob?

 

82-88. sorularda anlam bakımından parçaya uygun olmayan cümleyi bulunuz.

 

(I) The Gulf Stream, an ocean current in the Atlantic, has been called 'a river in the sea'. (II) The Atlantic Ocean, however, can be divided into five water layers, each of which supports a different type of marine life. (Ill) This is on account of its size and the speed of its flow. (IV) As an example, it carries out from the Gulf of Mexico at least 14 times as much water as is brought in by the giant Mississippi. (V) Not surprisingly, it is one of the largest and best known of all ocean currents in the world.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

(I) Venice declined in importance as a political power in the 1600s, but has remained a charming city, (II) The Rialto, the famous Renaissance bridge spanning the Grand Canal in Venice, was completed in 1591. (Ill) Antonio da Ponte's design consists of a single marble arch which is 24 feet high, with a 90-foot span and includes arcades containing shops. (IV) During its construction, 6,000 wooden stakes were driven to a depth of 11ft to support this heavy marble arch in the soft Venetian soil. (V) The structure's name, the Rialto, was the original name of the area, the oldest quarter of Venice, where the bridge is located.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

 

 

 

 

 

(I) William Wordsworth was an English poet and a leading figure of the English Romantic movement in literature. (II) This movement was characterised by an emphasis on the individual, his emotions and imagination, and on the natural world. (III) Keats and Shelley are two other important English poets of the Romantic era. (IV) Following this style closely, Wordsworth himself took the unspoilt beauty of nature as his principal theme and inspiration. (V) Yet, one of his best-known poems is the sonnet Composed Upon Westminster Bridge, the bridge being situated in very unnatural surroundings, the centre of London.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

(I) Porcelain is a form of pottery which is arguably the best, and definitely the most expensive chinaware available. (II) It is translucent, which means a strong light shining near the plate can be seen through it. (Ill) The techniques for making porcelain were developed in China, where it was first made 3000 years ago. (IV) Consequently, the world's most famous porcelain factories are Spode and Wedgewood in England, Limoges in France, and Meissen in Germany. (V) By AD 700, this art had reached perfection there, although the techniques did not reach Europe until about AD 1500.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

(I) As long ago as the sixteenth century, it was known that light had a peculiar action on silver chloride. (II) It was also known that a small hole pierced in the darkened window of a room would admit rays of light to reproduce on a screen the views outside. (Ill) There are two main types of colour photography. (IV) The camera is a combination of these two principles. (V) W.H. Fox Talbot, Louis Daguerre and Joseph Niepce were three men who played an important part in its development during the nineteenth century.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

(I) The name Alexei Pyeshkov probably wouldn't mean much to most people. (II) However, this was the real name of the famous Russian writer, Maxirn Gorky. (III) From 1932 until 1990 the city of Nizhny Novgorod was called Gorky, after the writer Maksim Gorky, who was born there. (IV) His assumed name means most bitter, which seems somehow suitable for the man who wrote with such realism about the extreme hardships of his early life. (V) Despite his harsh subject matter, (here is always a faith in man and his future evident in Gorky's work.

 

A) I               B) II            C) III               D) IV               E) V

 

PRACTICE EXAM 15

l.D 2.A 3.B 4.C 5.E 6.D 7.C 8.B 9.E 10.A

l2.B 12.D 13.E 14.B 15.B 16.C 17.A 18.D 19.B 2O.D

21.E 22.C 23.A 24.D 25.D 26.E 27.B 28.D 29.A 30.E

31.C 32.B 33.D 34.A 35.A 36.C 37.E 38.E 39.D 4O.B

41.C 42.A 43.B 44.E 45.C 46.A 47.D 48.C 49.E 50.D

51.A 52.D 53.C 54.C S5.B 56.E S7.D 58.D 59.B 6O.A

61.E 62.D 63.B 64.C 65.A 66.D 67.B 68.C 69.A 70.D

71.E 72.E 73.D 74.B 75.E 76.A 77.C 78.B 79.B 80.E

81.D 82.A 83.C 84.D 85.D 86.E 87.A 88.B 89.C 9O.B

91.C 92.C 93.E 94.A 95.B 96.A 97.C 98.D 99.C 10O.C

 

Yazar Hakkında

Erdem OVAT

1985-1988 Dörtler Köyü İlköğretim Okulu 1988- 1993 Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu 1993-1996 Orhan Çobanoğlu Lisesi 1997-2000 Almanya'da Turist 2001-2002 Vatani Görev Isparta Muş'ta yaptım 2002-2004 Açiköğretim Lisesinden Üstün Başarı 2005-2010 Hacettepe Üniversitesi Alman Dili Öğretmenliğinde Mezun Oldum 2010-2011 Halk Eğitim Merkezinde Almanca Öğretmenliğine Başladım 2011-2013 Çeşitli Özel Dersane ve Okullarda çalıştım 2013- .... Milli Eğitimde Almanca Öğretmeni olarak çalışmaya devam ediyorum
administrator
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%
%d blogcu bunu beğendi: