Turkiyenin Nufus Yapisinin Ozellikleri

Okuma Süresi:1 Dakika, 41 Saniye

TÜRKİYE NÜFUSUNUN YAPISAL ÖZELLİKLERİ

Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı

Yaş grupları nüfusun genel yapısı ve doğurganlık oranı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Ayrıca iş, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçların belirlenmesinde ve geleceğe yönelik planlamanın yapılabilmesinde önemli rol oynar.Nüfusumuzun en önemli özeliği genç ve dinamik yapı göstermesidir. Toplam nüfus içinde 0 – 25 yaş grubu, nüfusun % 49’ unu oluşturur.

Nüfusun Cinsiyete Göre Dağılımı

Bir şehirde kadın ve erkek nüfus arasındaki farkı; sanayi, şehrin göç alıp vermesi, askerî birlik bulunup bulunmaması gibi faktörler etkiler.Türkiye’de kadın ve erkek oranı dengededir. Erkek oranında % 1’lik bir fazlalık söz konusudur. Ayrıca göç alan yerlerde erkek nüfus; göç veren yerlerde ise kadın nüfus fazladır.

Çalışan Nüfusun Ekonomik Faaliyet Kollarına Göre Dağılımı

Çalışma çağındaki nüfus dilimi içinde bulunan ve belirli bir işi olan nüfusa “çalışan nüfus” veya “aktif nüfus” denir. Çalışma çağındaki nüfus dilimi içerisine girdiği hâlde işi olmayan nüfusa da “iş gücüne dahil olmayan” nüfus veya “işsiz nüfus” adı verilmektedir. Türkiye’de tarımda çalışanların oranı azalırken sanayi ve hizmet sektörlerinin oranı artmaktadır.

Türkiye Nüfusunun Eğitim Durumu

1927 yılında 6 yaş ve üstü nüfus dikkate alındığında genel nüfusumuzun sadece % 11’i okuryazarken 2010’da bu oran % 84’e , 2013’te ise % 92′ ye çıkmıştır.

Türkiye’nin Kır ve Kent Nüfusu

Bir ülkenin kırsal alanlarında ve kentlerinde bulunan nüfus miktarları, o ülkenin ekonomik ve sosyal

yapısını yansıtan önemli göstergelerden biridir.

Gelişmiş ülkelerde kırsal nüfus oranı toplam nüfusun % 10’nunu geçmemektedir. Ülkemizde nüfusu 10.000’in altında bulunan yerleşmelerde yaşayan nüfus “kırsal nüfus” olarak adlandırılır. Kırsal nüfusun geçimi önemli ölçüde tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında kırsal

nüfus, toplam nüfusumuzun büyük kısmını oluşturuyordu. 1927’de ülkemiz nüfusunun % 75,8’i kır, %24,2’si şehir yerleşmelerinde yaşıyordu. Kırsal nüfusun bu miktarının fazlalığı etkisini giderek kaybetmesine rağmen 1970’li yılların sonlarına kadar devam etmiştir. 1985 yılında ülkemizde yapılan nüfus sayımında ilk kez şehir nüfusu, kırsal nüfustan daha yüksek sayıya ulaşmıştır. Günümüzde toplam nüfusun %76,3’ü il ve ilçe merkezlerinde ikâmet ederken %23,7’si belde ve köylerde ikâmet etmektedir.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir Cevap Yazın